Panowie chciałbym dorobić sobie sam te dwie zaślepki pod EGR żeby go fizycznie odłączyć później wymontować, to jakaś musi być wysokogatunkowa blacha ? czy to może być z takiej z arkusza 3mm ?
Printable View
Panowie chciałbym dorobić sobie sam te dwie zaślepki pod EGR żeby go fizycznie odłączyć później wymontować, to jakaś musi być wysokogatunkowa blacha ? czy to może być z takiej z arkusza 3mm ?
Zaślepka z blachy 3mm spokojnie wystarczy. W mojej 159 EGR mam całkowicie zaślepiony i usunięty z programu, wszystko jest Ok.ale jak wypnę z niego wtyczkę to błąd się wyświetla. Dowiedz się, czy można tak zmienić program, żeby wtyczka nie była podłaczona do EGR-u.
czyli rozumiem że normalna blacha 3 mm będzie ok. Jasne zapytam się o to :)
Myślę, że Cinek wiedział co robi. U mnie Egr z pełną zaślepką został na swoim miejscu, FES pokazuje bez względu na obciażenie sinika otwarcie stałe 4%, nie ma żadnych błędów (pojawia się po wypięciu wtyczki z EGR-u).Pewnie, gdyby EGR miał być wyrzucony z auta zrobił by inny program.
To trochę bez sensu, jak się już usuwa EGR programowo to powinno dać się go zdemontować i wywalić z auta bez problemów.
A w czym on przeszkadza, że został na swoim miejscu?. Ja uważam, że łatwiej zaślepić EGR jedną zaślepką włożoną w miejsce oryginalnej, jak kombinować z zaślepieniem 2 otworów pozostałych po wyrzuceniu EGR. Po zdjęciu osłony silnika nie rzuca się w oczy jego brak, natomiast samoróbka po zaślepieniu pozostałych po nim otworów będzie widoczna z daleka.
Myślę, że chodzi o redukcję masy :) ...a wszyscy wiemy, że jest z czego schodzić :D
Wszystkie odnościniki do "przepisów czyszczenia" są tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html