to tak zapewne zamowie tego shella tak jak piszecie i powiem wam tak dzis z godzine temu bylem na przejazdze odpalam silnik zimny cisza az slodycz dla ucha mruczy az milo wracam po tripie i co silnik nagrzany i kle kle kle taie troche slyszalne ;/
Printable View
to tak zapewne zamowie tego shella tak jak piszecie i powiem wam tak dzis z godzine temu bylem na przejazdze odpalam silnik zimny cisza az slodycz dla ucha mruczy az milo wracam po tripie i co silnik nagrzany i kle kle kle taie troche slyszalne ;/
W zasadzie to 12 ma to do siebie że charakterystycznie klekocze i całkowicie się tego nie da skasować a to jest spowodowane dość nietypowym układem popychaczy wydechowych
Klekocze jak ma właśnie problem u góry:D
Zobacz te luzy na początek,powinno coś rozjaśnić
Andoria-Mot Sp. z o.o. Andrychów świadczy usługi azotowania wałów korbowych i innych carów więc spokojnie można szklanki szlifować, później utwardzić a następnie jeszcze trzeba spolerować.
to tak panowie sprawdzone luzy i uwaga trzyma ksiazkowe parametry na wszystkich walki nie sa zjechana.
czekam na olej wymienie i lukne co z tego bd.
ale jest jeszcze inna sprawa mianowicie na tygodniu zalozylem poliuretany powerflexa na tyl i sprzodu wewnetrzne tuleje wachaczy dolnych i kurka wodka nadal skrypi jak stare łózko tak na dolkach tak samo jak przed zalozeniem poliuretu ??
Może to skrzypią gumy stabilizatora?
To jakie to luzy masz na zaworach?
na wydechu jest 0.3 do 0.25 a na ssaku 0.40 do 0.45
- - - Updated - - -
hejka bylem w bardzo milym salonie alfy w Lublinie i na hamowni wyszlo mi 185 km i 255 nm powyzej 3600 obr wykres skacze i podejzewam ze chodzi o zawor over boost choc moge sie mylic a dostanie jego jest nie mozliwe chyba ze znacie jakies zamienniki ??
Ciśnienie doładowania jakie jest ?
wlasnie nie mam zegara od turbo musze zamowic i kabel do diag tez juz zamowilem.
bo wykres pieknie rosnie do 3500 a potem wariacje gdy ma sie zalaczac overboost tylko kurka wodka jak go potem wymieniec ew
- - - Updated - - -
turbo zdrowe jest nie dymi nie poci sie eleganckie
Od pomiaru ciśnienia doładowania musisz zacząć. Prawdopodobnie nie ładuje do końca i stąd nie ma mocy. Przyczyn może być masa ale to późniejszy problem - na razie diagnostyka.
to co kupic zegar od turbo czy inaczej to mozna z diag .?
Ja w takich sytuacjach podpinam zegar.
ok to zamowie jutro zegar jakis taki nie znajtanszych i okaze sie co tak skacze , a tak zapytam jak okaze sie ze cisnienei jest zamale to co dalej ??
Trzeba będzie zacząć od najprostszych spraw czyli 100% szczelność w układzie dolotowym w tym wężyki podciśnienia. Sparciałe wymieniamy na nowe.
to sa te wszystkie ktore ida przy rurach dolotowych juz od turbo ?
Tak, cienkie przewody gumowe.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=122470&stc=1
taki wlasnie wykres dostalem zegar do turbo w drodze
podobno idzie odlaczyc jakos ten elektrozawor i idzie jak glupia po tym
Udalo soe podlaczyc kompa do ecu i wywalilo sonde lambda i blad jej wykasowalem a w parametrach jest ciagle 440mV a to chyba jest nanic . tylko ze sonda jak dobrze wiem w normalnym aucie nie ma az tak duzego wplywu na moc . dzis powinien przyjsc zegar do turbo woec bd wmiare jasne
Sondę wymień. U mnie zepsuta sonda dawała spalanie średnio 6l wyższe niż katalogowe i zbyt bogata mieszankę.
Wysłane z HTC One
Ok to zamowie . co do zaworow odwiedzalem salon alfy i powiedziano ze chodzi tak jak trzeba silnik jesli chodzi o dzwiek . wiadro z gwozdzmi jak to ujeto.
O dalsEj przygodzie z moca bd pisal na bierzaco moze cos komus pomoge przez to .
Chwilowo mysle jak ominac elektrozawor nad turbo gdyby okazalo sie ze kat i podcisnienoa sa juz dobre .
U mnie brak mocy wynikał z następujących przyczym:
- czujnik stukowy na kablach
-nowe kable
-dziurawy wąż między kolektorem a serwem hamulca
- nie żywa sonda lambda
Po wymianie tych elementów auto jedzie jak powinno. Może coś Ci to rozjaśni.
Ooo ztym server zobacze bo mam twarde hamulce i to moze tez byc to ;)
ok wymienilem sonde , wymienilem wszystko od podcisnienia zalozylem zegar od turbo , wycielem katalizator i proba bije 0.8 bar max w peak
wjazd na kanal odpinam przewod podcisnienia od overbosta do westgate proba bije 1,6
problem taki ze jak za dlugo ciagne to chyba standartowy Dump valve sie zacina i potem nie laduje wiecej jak 0.6 odpiecie dumpa i zgaszenie silnika powraca do tego co bylo wczesniej czyli do 1,6 wiec chyba musze zamowic pozadny blow off i ustawic na 1,5
- - - Updated - - -
dodaam ze jak bije na 0.6 jak sie zatnie to szarpie autem i przy mocnym butowaniu asz slychac gwizd z pod maski jak puszcze noge z gazu wiec definitywnie zawor DV
Nie dysponuję dokładnymi danymi lecz wydaje mi się, iż ciśnienie doładowania w tym silniku jest max koło 0,9 bara.
Jeżeli dobrze mi się wydaje to za chwilę z tego silnika zostanie kupa złomu. Proponuje podpiąć wężyk podciśnienia na swoje miejsce i zająć się czymś o czym kolega ma jakiekolwiek pojęcie.
Zawór upustowy ma inną funkcję niż sugerowana.
0,9 jest przy normalnej a 1,2 z overboostem wnormalnej tylko ze umnie ten overboost jest zaciety niby slychac po podlaczeniu na sucho ze cyka ale nie pusza wiecej jak 0,9. I wczesniej smierdzialo nie przepalonym paliwem teraz jesc bez tego zapachu. Mysle tylko odczego by pasowal ten zawor pierburga by wspolgral z moja gtv bo wina lezy pojego stronie
zamiast niego mam juz mbc i ustawilem ze jest w peak na 1,1 max a trzyma stale 0.8 okolo
tak zapytam czasem peak skoczy do 1.2 i utrzymuje stale 0.9 - 1 bar mam mbc z kulka i sprezynka oraz w domu 2. iglicowy i zastanawiam sie nad zamiana
Jesteś z LBN? Odzywaj się na PW to posłuchasz jak u mnie chodzą zawory. Co do TB to jak był lany półsyntetyk to wlej valvo 10w60 jak jeździła na pełnym to tylko i wyłącznie motul 300v 15w50 ew millers cf 10w60 te 2 ostatnie są sporo lepsze od tego valvo jednak droższe i bardzo możliwe, że na nich będzie ciekła chłodnica oleju jak nie była od nowości wymieniana ;)
maks boost w overbooście powinien iść do 1.1 (jak był ruszany wydech i zegary nie są super dokładne to może na nich pokazać 1.2) - normalnie boost powinien być ok 0.9
@Futrzak
Czujnik od pierwszego cylindra na kablach nie ma żadnego wpływu na moc silnika... Sprawdzałem z czujnikiem i bez niego.
Mieszkam w lu :)
Jak narazie autko jezdzi dobrze ale musze w afr zainwestowac bo ciagle czuc jeszcze paliwko . teraz tylko kosmetyka srodka i olej niebawem vl vr racing .
Jeszcze mam problem z ecu poduszek nie lacza sie a silnik smiga z klikniecia
Szkoda kasy kupować afr lepiej gdzieś pojechać niech Ci zmierzą bo afr z dobrą sonda szerokopasmową tani nie jest a do codziennej jazdy nie jest potrzebny. Jak chcesz to znam osobę co ma innovate lc1. Paliwo czuć bo może masz pusty katalizator? Ogólnie to w tym silniku zawsze delikatnie przelewa bo wtryski chodzą w full group ale to jest lepsze niż jakby za małą dawkę dostawał. AR trochę zwaliła z mocą wtrysków w TB bo są one za słabe. Jak coś to jest Lubelskie Klub AR (lkar.pl) są różnego rodzaju spoty.
Jaki masz problem z ecu poduszek? Kabel przełączyłeś na airbag? Kostka od ecu poduszek jest pod tylną kanapą.
O to pewnie bym pdjechal na innovate i kabel przepinalem i kostka pod tym tez sprawdzana a na lkar.pl tez musze sie lognac
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Nie laczy z ecu aif bagu nawet test nic niedaje a engine lapie z miejsca porty usrawione idealnie
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/298.jpg tal btw dzisejszy mod
zakupilem pierburga ktory mi podla kolega i zimaa blad wykasowalem z ecu podlaczam a turbo bije ledwo ponad 0.6 bara prad jest na wtyczce na jalowych obrotach ok 0.5 v
pozostane chyba przy mbc i pojade ja wysterowac na jakas sensowna wartosc
Sprzedam pierburga do tb sprawny sprzedaje bo zostaje przy mbc i regulatorze paliwa ;)