Przy włączonym D mam dziwne dosyć głośne buczenie , tyrkotanie. Czy to wina poduszki czy raczej coś z automatem? Jak dam na luz jest ok, albo jak dodam delikatnie gazu również ustaje. Ogólnie automat pracuje bajecznie ;)
Printable View
Przy włączonym D mam dziwne dosyć głośne buczenie , tyrkotanie. Czy to wina poduszki czy raczej coś z automatem? Jak dam na luz jest ok, albo jak dodam delikatnie gazu również ustaje. Ogólnie automat pracuje bajecznie ;)
Nie wiem czy stan elementów zawieszania/mocowania skrzyni ma wpływ na to czy coś w niej buczy. U siebie żadnego buczenia nie zaobserwowalem.
Zmieniałeś olej w skrzyni, czy stosujesz się do zaleceń Fiata i nie zmieniasz?
Buczy podczas jazdy czy postoju? Jak pod zas jazdy to sprawdz luz przegubu przy skrzyni.Ja wlasnie oddaje auto do naprawy tego..Poza tym skrzynia super.Szybka i nie ma dwumasy.Kolega w superbie za naprawe dwumasy zaplacil 3tys zł wiec to,ze tu jej nie ma to duży plus!! jedyne co siada to sterownik hydrauliczny, regeneracja 1500zl a nowy 3tys.Pozdrawiam!!
Sterownik nowy z wymianą + olej to 2900.
Olej wymieniony w skrzyni.
Buczenie ustało, pisałem że tylko na luzie występywało tyrkotanie. Chyba coś luźnego tam jest
Dziś czekając pod Ikeą na żonę, z nudów zaczołęm szperać w ECU za pomocą Multiecuscan i znalazłem ciekawą rzecz, mianowicie parametr : Torque limit i po odczytaniu zwrócił wartość 510Nm. Ciekawe jaką ma wartość ten prametr w 3.2 V6 ? Bo jeśli mniej, to znaczyłoby że moja teoria o bezpiecznych 500Nm przy 2.4 JTDm jest być może trafna.
mam pytanie chipował ktoś swojego Q-tronica w 2.4 ? Jak sprawuje sie skrzynia? ile km przejechane ? zastanawiam sie nad programem na przyszłość, czy to ma sens, bo gdzieś czytałem że te skrzynie są do 440nm podobno - z tymże mi już w serii pokazało 430nm…
Ogólnie skrzynia fajna, ladnie zmienia i redukuje biegi, fajnie działa w opcji z łopatkami przy kierze, jestem zadwowolony, bo to naturalny wybór po manualu, do miasta świetna sprawa.
Wydaje sie szybka (choc ze skrzyniami 2 sprzeglowyi oczywiscie nie ma co konkurowac), ale do sprawnego poruszania sie jest naprawde ok - rozleniwia i po przesiadce na manual jakos dziwnie sie jedzie ;)
Olej mimo innych zaleceń aso oczywiście wymieniłem dynamicznie zaraz po kupnie.
Rozmawiałem jakiś czas temu z Cinkiem i mówił, że skrzynia znosi spokojnie 460Nm. Zdecydowaliśmy żeby u mnie zrobić 480Nm, z tym że ja chcę uzyskać >260KM, więc najpierw muszę wprowadzić kilka zmian mechanicznych, a co za tym idzie wydać grubszą kasę. Jednak na razie w planach mam nowe opony na lato (a to ponad 2,5k pln ), wiec modyfikacje i strojenie silnika musiałem odłożyć na później.
Od 2 tygodni jestem użytkownikiem 159 SW 1.9 ze skrzynią Q-Tronic. Auto ma przebieg 236tys. km i wydaje mi się, że skrzyni należy się wymiana sterownika. Objawy jakie u mnie występują to:
-ślizganie na 2. i 3. biegu - na dwójce ślizga dopiero na solidnie rozgrzanym oleju. Na trójce już od zimnego mam wrażenie, że strasznie szybko ją załącza a potem jest uślizg i dopiero dopina bieg do końca
-na rozgrzanym oleju czuć delikatne szarpnięcie przy wrzucaniu R. Przy przełączaniu na D jest aksamitnie bez żadnych szarpnięć
-ze 2 razy przez te 2 tygodnie mi się zdarzyło, gdy olej się porządnie nagrzał, że przy przerzucaniu z 2 na 3 wysprzęgliła i dopiero wbiła trójkę z lekkim uderzeniem
-na pozostałych biegach jest ok, zmienia biegi płynnie i bez żadnych szarpnięć czy uślizgów
Wydaje mi się, że są to typowe objawy uszkodzonego sterownika. Czy miał ktoś podobne zachowanie w swojej skrzyni? Gdzie w Warszawie najlepiej wymienić sterownik? Myślę raczej o nowym, żeby posłużył kolejne 200tyś. km, bo z regenerowanymi to różnie bywa.
wrażenie ślizgania na 2 i 3 to normalne, bo lockup załącza się dopiero przy ~50 km/h, więc jeśli masz zapięty 3 bieg i jadąc 40km/h dodasz gazu, to będzie wrażenie ślizgającego sprzęgła.
To może w takim razie tak powinno być jak u mnie. To moj pierwszy automat stąd być może lekkie przewrażliwienie na tym punkcie. Umówiłem się na PW z kolegą kowal78, że do niego podjadę i porównamy pracę obydwu skrzyń, żebym miał pogląd jak to powinno działać.
Dodam, że przy dynamicznym przyspieszaniu skrzynia zmienia wszystkie biegi bardzo płynnie. Ślizganie występuje tylko przy powolnym, delikatnym przyspieszaniu.
Tomekkk wpadnij na spot czwartkowy w wawie, przeważnie jest ktoś z Q więc można porównać.
Ktoś z was robił aktualizację oprogramowania dla skrzyni QTronic?
Pytam w sumie z ciekawości, bo ktoś coś na ten temat wspominał na forum.
U mnie MES pokazuje:
Numer oprogr. 9938105134
Wersja oprogr. 3000
Alfa z końca 2007 r
Może ktoś porównać u siebie?
Ja kiedyś byłem w ASO, sprawidzili i powiedzieli że do mojego nie ma aktualizacji. Ale jak bede mial czas i nie zapomne laptopa, to jutro sprawdze jaka wersja u mnie siedzi.
Kolego nie mam dużego doświadczenia z tymi skrzyniami ani może porównania, ale jeśli faktycznie jedzie się wolno to jest dłuższe przełączenia biegów, natomiast nie ma tego przy szybszych prętkościach jak i mocnym depnięciu w gaz. Więc albo tak jest albo mamy podobny problem choć kolega .Andrzej. niżej napisął że jest to lockup
Przełączając z P na R jest takie delikatne odczucie mocniejszego wrzucenia, ale nie ma strzału czy uderzenia. Przy włączaniu na D jest miodzio
Mam tak od pół roku, odkąd mam 159kę i nic się nie zmienia. Czasami jest to irytujące bo nie mam przyzwyczajenia do tech skrzyń automatycznych.
Kiepsko było by jeśli faktycznie jest to problem ze sterownikiem bo są to nie małe kwoty, ale problem ze sterownikiem byłby taki ,że przez 10tkm jazdy bez problem jest bez powiększających się oznak tych jakie są cały czas...?
Alfa z sierpnia 2007, aktualizacja była robiona przez poprzedniego właściciela:
ECU ISO Code: C4 85 8A 85 AD
2014-12-18 21:56:53
CONNECTED TO:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V
AISIN AF40-6 Automatic Gearbox
--------------------------------------------------------------
ECU ISO code: C4 85 8A 85 AD
FIAT drawing number: 55212521
Hardware number: 89503TFA220
Hardware version: 00
Software number: 9938106135
Software version: 6000
Homologation number:
ECU programming date: 12/31/2008
O, dzięki za informację :)
Trzeba będzie poszukać jakichś informacji, co zmienia nowszy soft.
No i dopytać w ASO ile sobie życzą za tą operację...
Chciałbym serdecznie podziękować Marcinowi (kowal78) za wczorajsze spotkanie i możliwość porównania pracy jego i mojej skrzyni. Te uśligi na 2. i głównie na 3. biegu, które wydawały mi się podejrzane są jednak jak najbardziej naturalne i związane z lock-upem, który załącza się przy 50km/h. W tym kontekście nasze skrzynie pracowały baardzo podobnie, więc już się nie martwię :) U Marcina przełączanie na R jest bardzo gładkie i aksamitne, u mnie czasem delikatnie szarpnie, ale nie na tyle mocno, żeby się zabierać za wymianę sterownika. Na pewno zacznę od wymiany oleju, bo Marcin mówił, że takie delikatne szarpnięcia, które kiedyś miał u niego wyeliminowała właśnie dwukrotna wymiana oleju.
marcinq24, z tego co piszesz to widzę, że nasze skrzynie pracują identycznie. Moim zdaniem, nie ma się co martwić, bo delikatne szarpnięcie przy wrzucaniu na R to jeszcze nie powód, żeby od razu wymieniać sterownik. Jak objawy się nasilą lub pojawią dodatkowe to wtedy trzeba będzie myśleć. Ja na chwilę obecną muszę się zabrać za pakiet startowy, czyli:
-rozrząd
-wymiana kolektora na ten ze 156 1.9 16V bez klap
-wywalenie EGR i DPF
-no i remap.
Wczoraj jak się przejechałem Alfą Marcina po takim zabiegu to zupełnie inny samochód :)
Witam! Co do aktualizacji to potwierdzam, że takowe są. Mój samochód jest z grudnia 2006r. i chyba rok temu aktualizowałem oprogramowanie. W serwisie nawet czytałem opis co ta zmiana ma poprawić ale jakoś nie pamiętam. Odnoszę jednak wrażenie, że po aktualizacji zaczęła lepiej pracować. Pzdr.
dzisiaj odczułem czy też usłyszałem coś jakby uderzenie delikatne przy hamowaniu jadąc może na 3-4 biegu prawie stając strzeliło mi jak by zejście na pierwszy bieg, hmm było to raczej na 99% ze skrzyni, nie zahamowałem do zatrzymania auta i nie było to mocne hamowanie, przed przejściem dla pieszych...i dodałem delikatnie gazu, wszystko ok. No i już tego nie było, zobaczymy jutro, choć nigdy nie słyszałem czegoś podobnego, chyba że nie zwracałem na to uwagi
marcinq jaki masz przebieg?
Przebieg 170tys, no ale prawdopodobnie coś ok. 300 tys.km (z francji) tak niby wynika z przeglądów w programie diagnostycznym, choć dziwnie ktoś coś skonocił bo jest data wyświetlana z 2005/01/01 a auto z 2007. Mechanik z alfy nie mógł nic zrobić, ale miejsza z tym. Po kupieniu olej w skrzyni wymieniłem dynamicznie chyba z 9 albo 6 l się przelało. Właśnie musiałem gdzieś podjechać wiec zrobiłem ok 20km po mieście i nic, żadnych objawów. Pamiętam że ok. Tydzień tu skręcając w prawo wpadłem w dziurę przy prętkości może 5km/h i był stuk metaliczny z okolic lewego koła. Byłem na szarpaku diagnostycznym i nic, u drugego mechanika również wszystko idealne całe zawieszenie przegłuby.
.itd. Więc może to były początki przegłubu i powoli się odzywa ale cisza jest cały czas. Hmmm skrzynia teraz pracowała idealnie jak zawsze. Dziwnie, ale chyba zostaje mi obserwować.
mam pytanko dot zachowania qtronika, macie cos takiego ze jak auto wolno jedzie i jest w trybie D i na granicy 2 tys obrotow (z reguly zaraz po 2 tys zmienia bieg), to zaraz po przekroczeniu 2 tys zmienia bieg i jest lekki miedzy gaz co sie objawia (nie szarpie) tym ze auto lekko idzie do przodu i potem do tylu takie jakby minimalne przeciagniecie (takie odczucie ;) jak sie jedzie szybciej to tego nie da sie wyczuc, natomiast jadac wolno delikatnie czuc zmiane biegu.
Fajna jest zabawa ze zmiana biegów przy kierownicy :)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem , ale ja jak jadę pomału i właśnie zmieni mi bieg w okolicy 2tyś to robi to płynie . Nie zauważyłem żadnego między gazu. Ale jeszcze zwrócę uwagę wracając z pracy. A przy okazji zapytam czy też tak macie że skrzynie "niechętnie" redukuje niżej niż do 3? Chodzi o to że jedziemy sobie przykładowo na 4 czy innym wyższym biegu i musimy zwolnić do powiedzmy 30km/h . U mnie w takim wypadku zamiast wrzucić 2 ciągnie na 3 lockup. Też tak macie?
W jakimś minimalnym stopniu tak, ale trzeba na to specjalnie zwracać uwagę. Ogólnie skrzynia chodzi płynie. A Ty jak masz u siebie jeśli chodzi o to co pytałem wyżej?
chodzi plynnie nie szarpie, ale minimalna zmiane czuc nie zawsze ale czasami tak, przewaznie jak sie auto toczy i jedzie wolno lub na minimalnym gazie jak akurat trafi na granice zmiany biegu kiedy jedziesz troche za szybko na nizszy bieg a troche za wolno na wyzszy - w BMCe tak nie mam - tam w ogole nie idzie tego wyczuc i nie wiadomo kiedy biegi sie zmieniaja stad moze moje przeczulenie.
a propos redukcji 4 -> 3 jest chyba podobnie, dzis to sprawdze.
Podobnie jest u mnie.
wczoraj jezdzilem drugim q-tronikiem 2.4 oraz jego wlasciciel moim i zmieniaja biegi tak samo plynnie wiec jestem przeczulony, w sumie nie powinienem porownywac tej skrzyni do ZF z BMW bo nabieram jakis niewiadomo jakich oczekiwan a i tak jest super ;) ale z kolei tego "uprzywilejowania" 3 nie zauwazylem akurat jakos specjalnie wczoraj jadac mini trase - redukowal ladnie jadac na 4 hamowanie do 20 zredukowal do 2, ale z ciekawosci zwroce na to uwage jak bede jechal gdzies dalej.
Choc w sumie w manualu tez trojka to taki dosyc czesty i "lubiany" bieg w przeciwienstwie do 2 ;) wiec moze tak byc jak piszecie.
Posiadam 159 z q-tronic od 1.5roku 2.4 200ps .kupiony z przebiegiem 156tys ,teraz ma 188 tys km. Tez odczuwam male szarpniecia ledwo przekraczajac 2tys obr tylko teraz nie wiem na jakim biegu . By to nie wystempowalo staram sie przy 2 tys obr dodac zawsze troche gazu by byl ten skok przynaniej 2.4tys obr i bieg zmienia bardzo plynie. Prosil bym tez o zobaczenie filmiku nagranego na 3 biegu oco tu chodzi z tym spadkiem na chwile obrotow
[IMG]http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...2a2702331f.jpg[/IMG]
Czy to oznacza, że jak mam auto z 2006 to ktoś robił aktualizację oprogramowania skrzyni w 2009?:)
Odświeżę temat.
Skrzynia z tego co się zorientowałem działa bardzo fajnie. Niestety u mnie chyba sterownik padł (tak sobie diagnozuje na podstawie przeczytania wszystkich wątków na tym forum) - objawy to raz na jakiś czas szarpanie przy zmianie biegów 2/3 i 3/4 chyba też. Ostatnio dziś, po przejechaniu 700 metrów (!) szarpnęło a jechałem delikatnie.
Sterownik do wymiany? Czy jest sens bawić się w regenerację obecnego? Gdzie najlepiej wymienić, może ktoś ma dostęp do sterownika AF40 w dobrej cenie?
Proszę o pomoc bo jestem lekko załamany. :(
U mnie szarpie w specyficznych momentach, jak np. odpuszczę gaz w momencie jak akurat zmienia bieg. Nie winię samej skrzyni, to raczej EGR.
Dokładnie, chyba pisałem Ci o tym, najpierw sprawdza się EGR. Potem można sprawdzać jeszcze przepływomierz (ale to bardzo rzadkie uszkodzenie). Skrzynie zostaw na sam koniec.
Dodam, że u mnie występuje to jak mam ok 3000 obrotów i skrzynia właśnie chce zmienić na wyższy bieg, a ja odpuszczę gaz. Szarpnięciu towarzyszy taki charakterystyczny dźwięk "szurania", który na 99% jest związany z EGRem. Raz na próbę odłączyłem przepływomierz i nie było ani szarpania ani odgłosu szurania przy zmianie biegu, stąd 99% pewności że to EGR.
Na EGRa założyłem fabryczną zaślepkę z 4 dziurkami i nadal szura, ale trochę mniej. Również chyba mniej szarpie, ale to muszę się "przyjrzeć".
anAlfaBeta - to u mnie może szarpnąć w każdym momencie, na pewno nie tylko kiedy odpuszczę gaz przy zmianie biegu. Staram się go wciskać teraz dosyć lekko i bez gwałtownych zmian w położeniu.
jahu - wiem, pamiętałem o tym. Wczoraj auto zostawiłem a dziś odebrałem z warsztatu polecanego na forum regionalnym. Między innymi ws egru, powiedzieli że jest częściowo zaślepiony przez poprzednika a oni go wyczyścili. Niestety to nie pomogło, podczas drogi powrotnej (a mam b. blisko) szarpnęło raz.
Można te szarpanie (chyba) przyrównać do tego z wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...matycznej.html gdzie autor nazwał to strzałem ze skrzyni. U mnie tak mocniej raz strzeliło (chyba towarzyszył temu pisk opon), wraz z pasażerką trochę nami poruszyło i również było to w niespodziewanym momencie (delikatne przyspieszanie, żadnych wariactw).
To brzmi jakby problem był w zaworze liniowym kontrolującym uślizg konwertera. Pierwsze 3 biegi działają na częściowym uślizgu (sterowanym przez komputer) i jeśli zawór (cewka) nie działa dobrze, to może tak gwałtownie spinać, że szarpie. Wymiana dynamiczna oleju była? Kiedy?
Ale to szarpanie chyba było także na zmianie z 3 na 4. Rozumiem że kwestia do zdiagnozowania w serwisie specjalizującym się w ASB czy jak mam działać?
Wymiany dynamicznej nie było, a przynajmniej nic o tym nie wiem bo auto mam od bardzo niedawna. Z tego co wyczytałem to wymiana oleju w skrzyni w kilku przypadkach nasiliła/ujawniła te szarpnięcia.
@edit - co radzicie w takiej sytuacji? Alfa ma też jakiś problem z elektryką ale zdaje się że jeszcze przed weekendem pojadę do serwisu na wymianę sterownika asb.