wyraźnie widać że air ride
Printable View
wyraźnie widać że air ride
jak pierwszy raz zgubię zderzak to wam napiszę :D
O zderzak się nie martw tylko o rozbitą miskę i kolektor. Raczej wykup sobie od razu jakiś assistance żeby nie było problemu z lawetą jakby co ;)
no tak :) Kosiar sie pare razy jechalalo zemna to sie zakochalo w Boxerku :) jeszcze musze ci sie dac karnoc :D i juz kupisz :D Co do tej wysokosci odwarznie to 30 :D ja swoim juz nieraz przytarlem miska ona jest naprawde nisko !!!!
ja wiem ostatnio oglądałem jednego boxera w komisie i się przypatrzałem faktycznie jest nisko :) ale myślę że mozna to jakoś obudować
ubudowac ?? hmmm moze i by sie dalo... ale musialbys sam cos wykombinowac
widze o znajomym mi temacie koledzy rozmawiaja no coz ja mam JTD i w dodatku obnizone auto no i pod mise paczka fajek na wysokosc nie wejdzie. jest gdzies 6-7cm nad ziemia i w dodatku zderzak w 2000r jest idealnie z nia zrownany... raz juz mialem z nia przygode i musialem niestety wydac 1100zl na nowa mise... pospawana skurczyla sie i olej ciekl...
http://www.polskajazda.pl/Samochody/...omeo/145/50487 aktualnie moje autko na zimowych 60 nieco wyzej ale wciaz nisko. rowniez przewody od klimy ida bardzo nisko, u mnie wystaje ponad zderzak.
obudowa w trakcie realizacji samorobka blacha aluminiowa :)
wklejam posta z innego tematu:
Witam.
Kupiłem AR 146 1.6bx na sprężynach Einbacha (niebieskie) i ładnie nisko siedzi. Ale wydaje mi się że są z nimi seryjne amorki i kiedy jechałem to coś wydawało mi się że obciera.
I teraz sie zastanawiam: czy jeżeli założyłbym twardsze amorki to czy to może coś pomóc? Jeżeli tak to jakie?
A jeżeli nie to zastanawiam się czy nie wrócić do seryjnego zawieszenia (ale nie ukrywam że jak tak nisko siedzi to jest miodzio :P )
Pozdrówka.
jak Ci obciera to mozesz mieć złe ET w felgach, ew będziesz musiał zaklepać ranty;P
przód czy tył?
---------- Post dodany o godzinie 15:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:20 ----------
jak Ci obciera to mozesz mieć złe ET w felgach, ew będziesz musiał zaklepać ranty;P
przód czy tył?
przód... i wydaje mi się że mam ori felgi...
ale pierwsze do mechanika na remont silnika a potem będą testy drogowe :)
aha: czy ktoś wie co oznaczają kolory sprężyn? Wiem że Eibach są też czerwone. Ja mam niebieskie.
Też mam niebieskie eibachy. Obstawiam seryjne amorki i jest spoko, pod warunkiem że amorki są nowe. U mnie w miarę przebiegu stały się miększe zwłaszcza z tyłu, mam zimówki wyższe niż letnie i w zeszłą zimę trochę obcierało pod obciążeniem a w tym sezonie jest znaczna różnica niestety na niekorzyść... No i czeka mnie wymiana amorków:rolleyes:
Też myślałem o powrocie do seryjnego zawiasu, bo miskę mam już połataną i rozwaliłem taki jakby łącznik co osłania wydech od ziemi... Ale jednak Alfinka zyskuje na wyglądzie co niemiara :P
Ma ktoś może felgi 16 z oponami nisko profilowanymi i do tego obniżoną o 40mm. Bo interesuje mnie jak się jeździ konkretni mi chodzi o progi zwalniające i Centra handlowe( chodzi mi o strome podjazdy na parking)
Ja mam 215/40/16 na czerwonych eibachach. Progi bez wiekszych problemow z podjazdami też spoko. Gorzej z koleinami i zapomnij o krawężnikach. Ogólnie jest bardzo twardo, ale za to stabilnie i cudnie czuć auto. Takie opony dają duże wyczucie samochodu i pewność w prowadzeniu w szybkich zakrętach.
ja mam 205/50/15 i czerwone spręzyny eibacha seria w sportivach :p a mimo jak Gonzo mowisz ze nie masz problemu to ja mam problemy z stromymi podjazdami ;> na progach hmm :) 5km/h nawet przy zaladowanym aucie dam rade ;)
kraweżniki to kwestia techniki ;) tylko trzeba pamietac ze wahacze sa bardzo nisko :D ale juz sobie to wyćwiczyłem ;) teraz mam 185/60/15 bo zimowki wiec "komfort" (lol) :D" jest troche większy :) co nie da sie poczuć :D za to troszke mnie obciera z tyłu ;) duża opona troche. Ale na letnich i na tym zwieszeniu naprawde bardzo fajnie sie prowadzi moj dieselek ma bardzo masywny przod wiec bardzo pewnie siedzi na drodze ;) i nie boi sie zakretow :D a koleiny to hmm :) wymaga wprawy jazda po szczytach kolei bo sama wjezdza w koleiny i trzeba sie troche nauczyc wyjezdzac i jechac po koleinach ;) jest roznia miedzy tym zawieszeniem a fabrycznym ;)
a propo szukam 17 :D zobaczymy jak sie na tym bedzie jezdzic :P
Hehe jak czytam co napisałeś to jakbym samego siebie czytał bo wszystko się zgadza ;) tylko ja popełniłem błąd i zimówki mam 185/65/15 na tych to dopiero obciera... ale zależało mi na wyższym profilu żeby silnik poszedł na zimę wyżej niż w lato no i jest 13 mm wyżej... coś za coś ;)
u mnie jest 8mm wyżej :) i tak jest za mało :/ bo jak sa tzw kociełby na drogach co to sie z asfaltu pozwijały to niechcący jak wpadne w koleine to czuje jak oram nawet na zimowkach spodem :D śruby te co wystawały pod spodem troszke bardziej to sa idealnie już wyszlifowane :D nawet szlifierka chyba nie dalbym rade tak zrobić :D
dlatego tez jest pomysl na 17 bo mimo tego ze opona niższa by byla to jednak autko troche wyżej by stalo :) tylko że chyba max prędkość hmmmm 90km/h bo bałbym sie je skrzywić :D chociaz to tez nie tak szybko (przynajmniej tak mysle) a chciałem ją jeszcze bardziej obniżyć :D ale to już chyba lekka przesada by bylo :]
Do 145 sa w ogole dedykowane sprezyny obnizajace mniej niz 35mm? Powiedzmy 20-30mm.
to ja mam takie pytanko:
Czy kupując np Bilsteiny B6 na przód i tył, da się je zamontować z orginalnymi sprężynkami i czy wtedy dalej wysokość będzie taka sama jak na orginalnych amorach ?
Chodzi o to, że chciałbym usztywnić bez obniżania całego autka ?
Czy ktoś może polecić jakieś inne sztywne amorki do AR 145 ?
Pozdr.
Bilsteiny B6 są przeznaczone właśnie do seryjnego zawieszenia bez obniżania, więc śmiało można je montowac z fabrycznymi sprężynami.
O wysokości zawieszenia decyduje sprężyna, zatem będzie tak samo lub minimalnie wyżej po wymianie amorków na nowe.
Do seryjnego zawiasu to chyba tylko B6 pozostają.
Do krótszych sprężyn są Koni Sport z regulacją twardości (drogie) i jeszcze FK (dośc twarde), ja na takich jeżdże.
---------- Post dodany o godzinie 00:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:39 ----------
Eibach ProKit obniża niby o 30mm według danych producenta. Sprężyny te były montowane w 145 seryjnie w wersjach Limited 500 i Edizione Sportiva.
Nie spotkałem się z progresami mniej obniżającymi do 145/146.
A ja mam taką sprawę: mam niebieskie sprężyny Eibach ale mimo, że Alfinka na nich zajebiście wygląda,to są jednak ciut za za niskie i jeszcze bardziej za twarde. Już kilka razy miałem problem z cieknącą miską olejową, opony na lato mam 195/55/15, na zimę 185/60/15 (okrutnie obciera!). Stąd moje pytanie czy da radę wyżej, ale niżej niż standard? Dla podglądu zdjęcie nr 1 to standardowe zawieszenie, nr 2 to takie jakie chciałbym mieć (a może to tylko złudzenie, przez Zendery 16"?), a reszta to kilka fot mojej Alfinki na aktualnej zawieszce. I co wy na to, koledzy?
Gdybyś jednak chciał seryjne, oryginalne to na wiosnę tzn około marca/kwietnia będę miał oryginalne sprężyny z Alfy 145 1,6 TS z 99 roku po przebiegu 95 tys km. Komplet wyciągnięty z mojej alfy, jak coś sprzedam bardzo tanio.
Masz jakieś foty jak na nich wygląda?
Mam:) tylko stoi na 15-nastkach 195/50/15
http://img17.imageshack.us/img17/3641/alfa1lm.jpg
http://img36.imageshack.us/img36/7777/alfa2d.jpg
Koła też są na sprzedaz
No właśnie, wygląda mi to trochę za wysoko... Powoli skłaniam się ku wymianie kół na 16", będzie wtedy i wyżej od ziemi, i mniej obcierania bo niższy profil opony;) Tylko te dziurawe drogi...
Niezbyt ładnie to wygląda ale jest praktyczne:) Ja na wiosnę wsadzam sprężyny eibacha i felgę 16-nastkę i opony 215/40/16. Jak coś to moja oferta jest aktualna
rooshyo ta Twoja to jest masakra, baardzo nisko. Moja nawet na zimowkach 14" tak nie lezy na ziemi!!! Mam czerwone eibachy.
Ja czasem przeklinam to obniżenie (zima szoruję brzuchem o koleiny) a i latem nie jest kolorowo.
Ten krawężnik ma ok. 5 cm wysokości a już można się na nim oprzeć.
No właśnie, a u mnie są niebieskie i jest strasznie nisko;/ Dlatego zapytałem co by z tym zrobić;)
Pamiętam jak znajomy kilka lat temu kupił do forda fiesty niebieskie sprężyny Eibach, to obniżyło auto o (około) 35mm, i na seryjnych amortyzatorach u niego się więcej obniżyć nie dało, ale w Alfie pewnie może obniżać o trochę mniej //||\\ trochę więcej (5mm) taka sprężyna... .
POZDRO :)
A propos, czy zmiana amortyzatora tez zmienia wysokość, czy wysokość zależny tylko od sprężyny??
Ja mam boxera 1.6 obnizonego wlasnie eibachem -40mm, i felge 17 na oponce profil 40, i powiem tak, jezdzi sie idealnie, prawie jak gokartem, ale warunek taki ze musi byc dosc gladko, krawezniki powiedzmy te standardowe max10cm trzeba brac tylem albo rownolegle
tylko sprezyny, z przodu amortyzatory bilsteina