dobre...... :P
Printable View
post nr. 1067 z tematu "jaki olej"Cytat:
ja odebrałem samochód od mechanika po generalce, niestety.
Ale już mam autko i z tego się cieszę!
Mechanik robi od dłuuugich lat alfy w ASO AR...
i mam zalany 10W40 CASTROL MAGNATEC spełnia fiat 9.55535-D2, a różnica między 9.55535-S1 jest chyba tylko na dłuższe okresowe zmiany olejów, a ja o tak zmieniam co 10tkm, więc mam nadzieję, że będzie w porządku. Olej spełnia charakterystyki ACEA A3/B4
zawsze to lepiej niż 15w40:D
No właśnie rozmawiałem z nim o tym i on ma swoje zdanie na ten temat, szczególnie widzi przy wałki jak wyglądają, wszystko jest ładnie smarowane na 10w40 a to jest ważne, a od tego oleju nic nie dostaje po dupie na pewno nie dpf jak jest wszystko wporządku. Ale kaźdy ma swoje zdanie, ja chciałem 5w30 i zalałem. To jest tak z większością bo i wycinanie dpf, wkładanie chipa, zatykanie egr jest nie zdrowe chociaź by dlatego że dużo gorętsze powietrze idzie na tłok co może skutkować pęknięciem.
W)aśnie chodzi o to że ten meechanik zna się i jest dobry, precyzyjny.
ciekawe ile tu ludzi nie odezwało się na temat 10w40 ze swoją opinią bo każdy zbluźnie nawet ten co tylko zalewa i tyle.
ale po to są fora i problemy
pozdrawiam
Mam pytanie czy ta informacja o zaślepianiu egr i gorącym powietrzu jest od tego mechanika?
Oraz nt. usuwania klap w kolektorze ssącym.
Niby dlaczego 10W40 ma lepiej smarować w zimie niż 5W40 / 5W30? :D
Co do oleju to sam producent zaleca w przypadku 1.9 16V stosowania 5W40/5W30(DPF) w warunkach klimatycznych o dużym zróżnicowaniu temp. i Polska się zalicza (lato +30, zima -30). Także z tym 10W40 można o ile nie musisz odpalać auta w niskich temp.
Przecież to właśnie przez egr idą spaliny do kolektora. Co może być bardziej gorące?
Daj namiar na tego mechanika.. Co by nikt przypadkiem do niego nie zajechał.. I w którym ASO pracował.
pzdr,tadzikpl
Chłopaki spoko. To nie wina naszego kolegi z forum, że mechanik takie rzeczy opowiada. Z mechanikami z ASO tak jest, że oni mają przykazanie i tak ich uczą, że mają przeciwdziałać jak klient chce usunąć dpf czy klapy czy egr. Pamiętam jak kiedyś w jednym ASO w Szczecinie pewien naprawdę dobry mechanik a właściwie właściciel tego małego ASO próbował mi wmówić że auto bez dpfa nie ma prawa jeździć. Tłumaczył, że to jak piec bez komina nie będzie miał cugu tak silnik bez dpfa nie będzie mia prawa jeździć. Ponad 3 lata śmigam szczęśliwie bez "komina" :)))
Dodano po 6 minutes:
Jak pytałem o klapki czy je oczyścić/usunąć to usłyszałem że nie ma fizycznej możliwości żeby klapka wpadła do cylindra. Musiała by być sproszkowana , żeby przedostała się przez zawór. Nie wierzę że nie słyszeli o urwanych klapach. ... ale to już inne duże ASO. Trzeba na nich brać trochę poprawkę.
Chodzi o to, że obecność spalin dostarczonych z powietrzem w komorze spalania skutkuje niższą temperaturą w tym miejscu - mniej powietrza, energia ze spalenia mieszanki częściowo zużywana na rozbicie NOx (czystsze spaliny). Ale jak pokazuje życie, ta teoria jest niegroźna dla praktyki zaślepiania zaworu recyrkulacji spalin :) To tylko jeden z eko-bubli.
Niestety mam ten sam problem bo głowica pęknięta w okolicach jednego wtrysku też do wymiany.Mam pytanie ile cię to kosztowało iczy regenerowałeś głowicę czy kupiłeś używkę jeśli tak to gdzie i za ile .Najgorsze jest to że przed kuppnem auta dałem do sprawdzenia w ASO i nic nie wykryli .