Magnes i odpowiednio krótki jest.
Printable View
nie wiem czy nie zauważyłeś ale mowa o 159. A w 159 korek jest z prawej strony miski na wysokości sanek. Z czego od sanek masz jakies 5 cm. Tylko klucz płaski który praktycznie zawsze objedzie. Kluczem nasadowym nie ma jak dojść. A tworzywo z jakiego jest zrobiony korek jest jak plastelina.
Napisałeś wyżej, że jest w ASO przecież.
moim zdaniem te całe "płukanki" to tylko pogarszają całą sytuacje, wiec po co to lać do sprawnego silnika?
Ja wypłukałem Peżota i ilość szlamu, która się wylała z silnika (przebieg 135 tys. km) była powalająca. Żadnych problemów z silnikiem nie stwierdzono.
no j/w. Trochę szlamu po kiepskim oleju schodzi. Jak auto masz od nowości i cały czas silnik byl zalewany olejem z najwyższej półki z dobrymi detergentami to raczej problemu nie będzie. Ale jak był lany syf i na dodatek wymieniany co 30 tys km to jest to płukać. Ja płukałem przy przechodzeniu z jedej marki oleju na drugi. Później już nie.
No ale ono raczej płuka to co się osiądzie na dnie miski, ale tak czy siak sie bałem tego zalać do mojej V6, sciągłem miske i wszystko umyłem. było tego niewiele, i parę opiłków. Teraz bede to powtarzał, bo na złym kleju ja złozyłem i obczaje czy coś sie nazbierało. DIRKO rules;D
Profilaktycznie, ja leje praktycznie co każdą wymianę oleju, jak płukanka może zaszkodzić silnikowi, jeżeli powoduje wytrącenie i spłynięcie szlamu, czyli czyści silnik z gówna jakie tam jest osadzone po poprzednim właścicielu. W obecnej Alfie leję ją bez powodu, bo olej wygląda tak samo bez płukanki jak z nią, ale te auto jeździ od bardzo dawna na olejach z górnej póły. Natomiast Busso kupiłem po osobie która lała Castrola 10W40 i tam po zastosowaniu płukanki szlam był konkretny, w tamtym aucie stosowałem płukankę za każdym razem, bo inna lepkość szła na zimę, a inna na lato i olej wygląd oleju się polepszył
Co do samego korka to przedostatnio miałem identyczna sytuację, co przedłużyło odkręcenie korka o jakieś 3 minuty, dlatego tych majstrów bym omijał
To że płukanki coś złego zrobią to mit, nie ma żadnych przesłanek aby tak było. Szerzej temat omawiany w wątku dot oleju choćby. Sam w obu Vkach i TSsie stosowałem i zero problemów.
A co do korka do Vki, to ja też nie lubię ASO (jednego szczególnie) ale bez jaj, sporo rzeczy tam po prostu najłatwiej kupić i wcale nie za kilogramy złota. Bo kolejny mit powstaje w ten sposób - że nawet nie ma co pytać o części w ASO.
I jeśli ktoś nie pytając tam nawet, uważa z góry, że nie bęzie dostępny lub niebotycznie drogi i życzy sobie aby mu koledzy z forum szukali linków, to uważam, że trzeba zwrócić na to uwagę.
przecież najłatwiej zlecić komuś robotę niż samemu poświęcić swój czas i ruszyć 4 litery...
Nie każdy ma blisko do ASO.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
u mnie w ASO ten korek kosztuje 49 zł. ALE - trzeba kupić minimum 5 sztuk bo tyle mają pakowane, a towar jest nie chodliwy stąd ASO ściągnąć go nie chce. Ale czy to w pełni sprawiedliwe/legalne ?
Brawo Cin. Widzę że koledzy na forum bardzo pomocni. Dziękuję wszystkim za cenne rady. Cinas nikt cię nie zmusza do pomocy, po co się udzielasz w temacie jak nie masz nic ciekawego i na temat do napisania?
są ASO, ASO i ASO. Sam musiałem nie raz do kilku zadzwonić by coś załatwić. Mało tego, można tak pogadać by wysłali. No ale trzeba poświęcić swój czas i ruszyć 4 litery... Mam rację Szymon2278 ? Nie spinaj się tylko.
Witam odgrzeje temata.
Jak wygląda płukanie 1.9 JTS przebieg 194k. Nie ma jakiś po tym problemów.Czy mogę robić bez obaw.
Na to nikt Ci nie odpowie. Ja robiłem płukanie AR2300 przy 145 tyś km i było tylko pozytywnie.