W serwisie dali cenę 3200 z groszem
Printable View
W serwisie dali cenę 3200 z groszem
Z ciekawostek - byłem dziś pokazać wyniki analizy oleju (3.8% paliwa po ~1300 km od wymiany i poziom oleju rośnie) na Łopuszańskiej w CS'ie, żeby w końcu ruszyć sprawę mojego MultiAira. Przynajmniej MA to mój pierwszy podejrzany.
Oczywiście klasyka "pierwszy raz się z tym spotykam", no jak ich nie kochać. :D Chociaż nawet Maciek-156 kilka lat temu był u nich z podobnym problemem. Zobaczymy jak to się rozwinie.
Spróbuję w tym tygodniu jeszcze sprawdzić parametry Scan XL Pro (jeśli pójdzie z moim ELMem), zanim chłopcy w CS'ie zaczną mi psuć silnik.
Ja żadnej analizy nie robiłem ale nie mam tego problemu że rośnie poziom oleju. Na 10 ty
Dodano po 8 minutes:
Ja żadnej analizy nie robiłem ale nie mam tego problemu że rośnie poziom oleju. Raczej dolewam czasami oleju ale to są niewielkie ilości jakieś 400 ml na 10 tyś km.
O co chodzi z tymi parametrami Scan XL Pro (jeśli pójdzie z moim ELMem)
Na dzień dzisiejszy to jeżdżę tylko po mieście z tym cykającym silnikiem zobaczymy z czasem bo serwis jak to serwis zanim znajdzie coś to będzie trzeba wydać parę stówek za ich przypuszczenia
- kolega chce pomierzyc parametry na zimnym i na rozgrzanym silniku z pomoca programu Scan XLPro + pomocnik do programu.Cytat:
O co chodzi z tymi parametrami Scan XL Pro (jeśli pójdzie z moim ELMem)
- pomierzy parametry Long, Short , wcześniej uruchamiając zakladkę PID i wybierając "sprawdz Poprawność PID".
- po odczycie PId-ów nalezy zaznaczyc , jesli program tego nie zrobil, parametry jakie nas interesują.
Po dzisiejszej jeździe juz jestem bardziej mądry. Auto zaczęło palić na 3 gary i stało sie bardzo mułowate. I oczywiście choinka wyskoczyła. To juz na pewno MA
Adekt,
Ja bardziej jestem ciekaw przyczyn tej awarii jeśli to pad MA?
wlyszkow nie mam pojęcia jakie są przyczyny awarii MA może ty wiesz ?
jutro odbieram aktywator i trzeba składać :)
JAK TO CO? PRZECIEŻ TO OCZYWISTE!!! OLEJ INNY NIŻ SELENIA :D :D :D :D "PIERWSZY RAZ SIĘ ZDARZYŁO ŻE PADŁ AKTYWATOR!" - rzekł szef aso partner Katowice. To Pańska Wina - i nie wymienimy na gwarancji! (Olej był wymieniony u nich a tak swoją drogą kolega z innego forum miał to samo i w tym samym ASO to wymieniał ;) ) Ale grzecznie po kilku argumentach wymienili ;)
Spróbowali by nie wymienić. Ale nie polecam - partacze. Po wymianie turbiny (na gw) tak dokręcili obejmę turbina - dp, że dawało spalinami, później szukali co to mogło tak śmierdzieć - to nic z wydechu, to spocony oring od separatora oleju ;) Dalej to samo. Później UPZ wymienili - dalej to samo... szukali nawet przyczyny smrodu spalin we filtrze kabinowym - połamali górny zatrzask zaślepki i filtr używany wsadzili odwrotnie... a później się dziwisz, że tak brudno w aucie ;) No i przy wymianie turbiny wkręcili starą słynną śrubę z rozerwanym filtrem. Pr0.
Także od tego momentu wszystko robię sam... mimo że nie chce mi się.
Objaw MA był taki że zapalił się check i zaczął palić na 3 gary, po czym przeszło. Od razu do ASO - jak walczyli co to mogło być - zaczął im chodzić jak traktor (całość naprawy miałem na kamerce) ;).
Dodano po 2 minutes:
Długo będzie trzeba go piłować rozrusznikiem zanim się wypełni olejem. A jak masz okolice 100 000km, to warto wymienić filtr oleju do aktywatora.
Z tego co wiem to tego modułu nie da się wymienić samemu, znaczy samą część się da jak najbardziej, ale, nie chce się tu mądrzyć, z tego co słyszałam z rozmów jak początkowo naprawił mi wujek ten aktywator, to u niego w serwisie, jak był gość ze strony producenta od tych silników, to mówił, że trzeba ten aktywator na nowo, wyraził się, 'przyuczyć'. Także nie wystarczy tylko wymiana. Nie wiem czy oni tam podpinają to pod jakiś komputer i coś programują na nowo, mogę się tylko domyśleć. Mi wymieniono ten moduł taniej niż 3900 zł. Zgłaszałeś to bezpośrednio przez BOK Alfy?
Wiesz coś więcej o przyczynach awarii?
dziadzia82 a tak po ludzku co to znaczy ?
a jak się tego nie zrobi to co się stanie ?
Poprawia kulturę pracy oraz działanie uni-air
Opis z multi
Procedura ta jest wariantem dla wersji z AFAS. Procedura ta skoryguje dyspersję powietrza spowodowaną rozrzutem produkcyjnym podzespołów (UNIAIR), który dotyczy nastawników (sterowania zaworami). W szczególności procedura ta poprawia mechaniczne błędy synchronizacji wałka rozrządu i dyspersję powietrza nastawnika UNIAIR.
UWAGA: Procedura musi być powtórzona jeśli jeśli kluczyk zostanie przekręcony w pozycję STOP przed jej ukończeniem.
Po wykonaniu procedury sprawdź wartość parametru 'Stan korekty nastawnika dyspersji UniAir'.
Do poprawnego wykonania procedury niezbędne są następujące warunki:
- silnik pracuje
- brak błędów
- silnik rozgrzany do temp. roboczej
UWAGA: Procedura trwa około 15 minut.
od dawna wiadomo że przyczyną była wada mechaniczna -wykręcały sie tuleje popychaczy MA,po prostu sie mechanicznie rozsypuje a nie żadna wina oleju , żadne szanujące się ASO już takich farmazonów nie powinno pociskać -chyba że chcą wyssać kleinta . Ktoś nawet ten moduł kiedyś naprawiał tylko jak pamietam mechanik spieprzył robote i w efekcie pół silnika było do roboty-był o tym dość długi wątek dawno temu
wszystko fajnie tylko że w MY2010 nadal tego sie nie zrobisz , a moduł i silnik przecież ten sam i takiej samej korekty wymaga . Zastanawiam się czy nie zgłosić tego do włoch jako wady fabrycznej , bo przecież niekalibrowany moduł będzie źle pracował i jakieś negatywne skutki tego po krótszym lub dłuzszym czasie jednak będą. Nie chcę wyciągać jakichś błednych wniosków ale nie jestem pewien czy do padu modułów nie przyczynił sie też właśnie brak możliowsci wykonania korekty dyspersji siłownika uniair
dziadzia rozmawiałem z moim mechanikiem i powiedział mi że korekty dyspersji w silnikach multiair już się nie robi po wymianie aktywatora, zdobył specyfikacje z serwisu odnośne tych silników i tam nic nie pisze że taka operacja jest potrzebna
Tuleje nie były zabezpieczone przed wykręcaniem specjalnym klejem (np loctitem) podczas montażu (a powinny) - po prostu niechlujny montaż
a co w przypadku gdy zmieniona jest mapa silnika? Rozumiem, ze ta procedura resetuje sterownik aktywatora i od nowa modul multiair "przyucza sie" do dzialania, tylko sie zastanawiam czy tez mapy seryjnej nie przywraca
Myslalem zeby to zrobic bo kultura pracy po 58 tys. nie jest juz tak aksamitna jak byla kiedys, silnik delikatnie halasuje przy "coastowaniu" (jazda z odpuszczonym gazem w szczegolnosci na niskich obrotach ponizej 3000). Nie to ze jakas tragedia ale troche ladniej moglby pracowac.
Pytalem w ASO, powiedzieli ze mozna przywrocic do fabrycznych i zeby od nowa sie nauczyl pracy - i teraz nie wiem czy mieli na mysli ta korekcje dyspersji czy to jakas bardziej ogolna procedura. Boje sie ze jak do fabrycznych przywroca to tzw. "chiptuning" szlag trafi.
Ktos sie orientuje jak to jest??
chiptunning nie ma nic wspólnego z resetem do wartości fabrycznych... reset nie rusza podprogramów chiptunningu... eeprom w ECU ma dwa podzakresy, adresy, drugi zakres jest ładowany fabrycznie, pierwszy zakres jest wykorzystany przy chip-tunningu... te zmienione mapy są własnie w pierwszym zakresie adresowym... zawartość eepromu po tunningu ma nie zmieniony drugi zakres, ECU z tunningiem róznia się tym pierwszym zakresem ... Trudno to jest sprawdzić w ASO bez odpowiednich narzędzi...
ok, dzieki, jak ktos w tym nie siedzi ma prawo nie wiedziec dokladnie ;) Czyli reset do fabrycznych lub korekcja dyspersji nie zaszkodzi
- jeśli tylko ta procedura się wykona w twoim modelu.
- w moim modelu z 2010 roku, ECU nie posiada odpowiedniej funkcji (podprogramu) i zgłasza bład wykonania tej funkcji.
- co nie oznacza, że ECU nie wykonuje tej fukcji, wykonuje ale nie na żadanie diagnosty.
czyli kiedy wykonuje? Rozumiem że jeśli robię procedure MES lub innym i program zgłasza gotowość do jej wykonania ( komunikat że warunki do rozpoczęcia sa spełnione) ale po uruchomieniu program zgłasza błąd i sterownik nie wspiera tej diagnozy - czyli wtedy chyba nie zostaje ona wykonana? Coś mi tu nie pasi a to dlatego że np.w starszych mito dało sie to zrobić i w nowszych julkach tez się da -czyli dodali te funkcje ktorej nie było w MY2010 -a skoro dodali to znaczy że jest potrzebna i wczesniej nie była wykonywana w żaden sposób, no bo niby kiedy i jak to sprawdzic?
w tych nowszych modelach dodali te funkcje ponieważ eeprom jest większy, jest miejsce aby dodać obsługę tej funkcji z poziomu diagnostyki... do tego jest potrzebna tablica na komunikaty, błędy, itd... a w starych modelach była ta funkcja wykonywana po wykonaniu resetu olejowego, nie było za to żadnego komunikatu dla diagnostyki, bo nie ma miejsca na tablice programistyczne, tak jak pisałem wyżej... w starym Mito mogli to dodać , bo do obsługi tego mikrusa nie trzeba było dużego programu...
wydaje się, że jeśli ma działać w 2010 modelu, to powinno się dać odczytać ten parametr 'Stan korekty nastawnika dyspersji UniAir'...
Apropos objawów to u mnie przestawał chodzić na jeden gar po nagrzaniu się silnika. W ASO Fiata naprawili mi moduł przekładając wykręcającą się tulejkę z innego modułu + wkręcenie na klej pozostałych które się jeszcze nie poluzowały.
- błąd P1064 zgłaszany podczas problemów z aktywatorem.
- zrobiona wymiana oleju, teraz czas na Uniair dyspertion correction.
- wersja auta z 2010 roku, alfaobd wersja 1.8.2 oraz MES wersja 2.4 za żadne skarby nie chcą się namówić na zrobienie tej procedury.
- zreszta jak ktos pisał wyżej, w logach niema tego parametru
Cytat:
Desired idle RPM: 750 rpm
UniAir dispersion correction enable: ???
UniAir actuator dispersion correction status: ???
UniAir electrovalve actuation mode: Late opening
Solenoid valve closing angle (command 1): 627,94 deg.
http://www.alfaowner.com/Forum/11589282-post6.html
tu jest link do forum z filmikami objawow zepsutego mutliaira + zdjecia, w razie gdyby ktos sie zastanawial jak to wyglada
Ostatnio moje Mito ma dziwne objawy. Podczas jazdy np. kiedy dojeżdżam do świateł i wrzucam bieg jałowy lub w jakiejkolwiek sytuacji kiedy wrzucam z dowolnego biegu na bieg jałowy silnik przez chwilę po tym jak obroty spadną wibruje i nadmiernie klekoce. Dodam, że ten objaw nie występuje za każdym razem. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Aplikacja Torque pro na androida nie pokazała żadnych błędów w komputerze pokładowym.
Tzw. falowanie obrotów to najczęściej nieszczelność w układzie dolotu powietrza
Dźwięk był spowodowany obluzowaną osłoną silnika od podwozia. Przynajmniej tak powiedzieli w serwisie. Na razie objawów brak.
To że coś powiedzieli w serwisie (ASO?), to się nie sugeruj. Mnie już kilka razy mówili, że usterka jest naprawiona. Tak mówili po wymianie sondy lambda, potem po wymianie modułu MultiAir to już byli pewni, że jest OK, potem to samo było po wymianie przepustnicy, której tak naprawdę nie ma w silnikach MA, wiele mógłbym jeszcze wymieniać.
Posiadam BRAVO z 2011r z MA 140 KM. Wracając z wakacji (przejechałem już 800 km) zapalił mi się chek z kodem P1064.
Silnik pracował bez zastrzeżeń.
Zatrzymałem się, uruchomiłem silnik, bez zmian, błąd był nadal.
Skasowałem go następnie, po czym ruszyłem, praca silnika bez zmian.
Co radzicie w takim przypadku, błędu pd 800 km nie ma, silnik pracuje normalnie.
Przebieg auta 100k km
Wymieniony rozrząd, olej jakieś 2000 km.
Czy jechać z tym gdzieś (IRBIS Wrocław, czy ASO), czy nadal czekać ?
UNIAIR pozmianowy z 2013r.
Z góry dzięki za sugestie.