Wiesz coś więcej o przyczynach awarii?
Wiesz coś więcej o przyczynach awarii?
dziadzia82 a tak po ludzku co to znaczy ?
a jak się tego nie zrobi to co się stanie ?
Poprawia kulturę pracy oraz działanie uni-air
Opis z multi
Procedura ta jest wariantem dla wersji z AFAS. Procedura ta skoryguje dyspersję powietrza spowodowaną rozrzutem produkcyjnym podzespołów (UNIAIR), który dotyczy nastawników (sterowania zaworami). W szczególności procedura ta poprawia mechaniczne błędy synchronizacji wałka rozrządu i dyspersję powietrza nastawnika UNIAIR.
UWAGA: Procedura musi być powtórzona jeśli jeśli kluczyk zostanie przekręcony w pozycję STOP przed jej ukończeniem.
Po wykonaniu procedury sprawdź wartość parametru 'Stan korekty nastawnika dyspersji UniAir'.
Do poprawnego wykonania procedury niezbędne są następujące warunki:
- silnik pracuje
- brak błędów
- silnik rozgrzany do temp. roboczej
UWAGA: Procedura trwa około 15 minut.
od dawna wiadomo że przyczyną była wada mechaniczna -wykręcały sie tuleje popychaczy MA,po prostu sie mechanicznie rozsypuje a nie żadna wina oleju , żadne szanujące się ASO już takich farmazonów nie powinno pociskać -chyba że chcą wyssać kleinta . Ktoś nawet ten moduł kiedyś naprawiał tylko jak pamietam mechanik spieprzył robote i w efekcie pół silnika było do roboty-był o tym dość długi wątek dawno temu
wszystko fajnie tylko że w MY2010 nadal tego sie nie zrobisz , a moduł i silnik przecież ten sam i takiej samej korekty wymaga . Zastanawiam się czy nie zgłosić tego do włoch jako wady fabrycznej , bo przecież niekalibrowany moduł będzie źle pracował i jakieś negatywne skutki tego po krótszym lub dłuzszym czasie jednak będą. Nie chcę wyciągać jakichś błednych wniosków ale nie jestem pewien czy do padu modułów nie przyczynił sie też właśnie brak możliowsci wykonania korekty dyspersji siłownika uniair
dziadzia rozmawiałem z moim mechanikiem i powiedział mi że korekty dyspersji w silnikach multiair już się nie robi po wymianie aktywatora, zdobył specyfikacje z serwisu odnośne tych silników i tam nic nie pisze że taka operacja jest potrzebna
Tuleje nie były zabezpieczone przed wykręcaniem specjalnym klejem (np loctitem) podczas montażu (a powinny) - po prostu niechlujny montaż
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)