kilka postow wyzej pisalem o przewodach:D
Printable View
no tak :) ale najważniejsze że już mam ciepło w samochodzie :)
Ja mam to samo, lecz u mnie to jest związane z czujnikiem temperatury zewnętrzej. Za każdym razem, gdy składam lusterka wyskakuje mi ten błąd i pokazuje -40'C
zrobione-spalony bezpiecznik na "podszybiu"
Ja to opisywałem i jest to zwykły termistor NTC 10k. Tydzień temu wymieniałem u siebie i płaciłem za sztukę 2,90 pln. Roboty na jakieś 30 minut, ale potrzebna miniszlifierka, kombinerki, kawałek płaskownika i klej na gorąco.
Kawałek płaskownika wsuwamy między obudowę a wkład lusterka i wyciągamy szkiełko, bo trzyma się tylko na zatrzaskach. Następnie wypychamy ten plastikowy cypelek czujnika do środka lusterka i mamy czujnik na wierzchu. Następnie za pomocą miniszlifierki należy usunąć pozostałości starego czujnika i kleju w którym jest zalany. Należy pamiętać, że połączenia termistora z kabelkami nie mogą być lutowane, a więc należy rozgiąć te zagniotki oryginalne i zaciskamy ponownie na nowym czujniku. Potem wkładamy w wyfrezowaną wcześniej obudowę i zalewamy klejem na gorąco. Wkładamy obudowę czujnika w lusterko i wciskamy wkład. Ot cała robota.
Niech się nikt początkowo nie zdziwi wskazaniami temp prawie z kosmosu. Jest to spowodowane zaabsorbowaniem dość dużej ilości ciepła przez czujnik z kleju. Po 1h na mrozie pokazuje prawidłowo z dokładnością do 1 stopnia, bo taka jest rozdzielczość ICS'a.
U mnie po prostu nie działa to klapa czy jakoś tak od strumnienia powietrza na podszybiu obieg zamkniety/otwarty. Kiedy mam włączone, że leci powietrze z dworu i nie przełączam to nic się nie dzieje, a jak tylko zmienię obieg powietrza czyli na zamknięty to od razu wyskakuje ten komunikat :) Akurat u mnie dzięki Wam udało się szybko zdiagnozować problem:)
Witam od około tygodnia posiadam piękną alfe 166 turbo jestem w 10000000000000000000000% zadowolony i zachwycony z przesiadki z bmw..... Mam do was takie pytanko byłem w piątek nabić klimatyzacje bo wyskakiwał mi błąd Air Conditional fault - contact workshop, klima nabita a błąd dalej wyskakuje.... :( A więc pojechałem do mechanika on stwierdził że nie chodzi mi wentylator klimatyzacji,bo jeżeli by chodził to byłoby go słychać a tu cisza. Mam pytanie ile może kosztować wymiana i jaki czas to zajmie??????? Z góry dziękuje
Najpierw sprawdź przekaźnik i bezpiecznik wentylatora, które są w podszybiu (od strony silnika).
Masz może fotke który to jest przekaźnik i który bezpiecznik??? Byłbym wdzięczny
Jest gdzieś na forum, ale nie potrafię znaleźć. Wpisz w szukajkę "air xonditioner" i przejrzyj sobie.
Sporo było takich wątków, m.in. ten: http://www.forum.alfaholicy.org/166/..._wewnatrz.html
Kolego a jak on sprawdził ten wentylator podłączył go na krótko czy czekał aż się sam załączy jak włączył klimę, bo ja też przerabiałem ten napis od klimy i nie musi on dotyczyć wcale wentylatora bo wentylator włącza się dopiero jak musi schłodzić czynnik a w takiej temperaturze jak teraz to na pewno się nie włączy.
@Marcin Szł-y: Nie zawsze konieczna jest od razu wymiana wentylatora. Jak bezpiecznik i przekaźnik będą OK, spróbuj poruszać wtyczką od wentylatora (znajduje się na podszybiu od strony pasażera), przeczyścić styki na wtyczce - czasem tam nie łączy.
U mnie akurat były upalone styki przy wentylatorze - konieczny był demontaż i naprawa wentylatora w serwisie elektrycznym (zapłaciłem 450zł za demontaż/montaż + 200 zł za regenerację styków). Cały ból polega na tym że ciężko jest się do niego dostać i trzeba rozbierać ściankę grodziową od silnika - chociaż na forum ktoś opisywał sposób dostania się do niego bez demontażu tej ścianki i rozszczelniania klimy. Czasem może być też przerwa w instalacji elektrycznej - najlepiej jak masz czas i miernik elektryczny - rozepnij wtyczkę od wentylatora i sprawdź miernikiem czy jest podawane napięcie zasilania i napięcie na przewodach sterujących (u brata była to właśnie upalona instalacja elektryczna, więc koszt naprawy był dużo niższy niż u mnie).
Kolego wallace wydaje mi się że w tym temacie chodzi o wentylator klimy,a nie nawiewu.
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...matyzacja.html tu jest sporo o klimie i o ilości wentylatorów.
Ja tez podejrzewam że mechanik miał na myśli wentylator znajdujący się na chłodnicy, na początek to trzeba (o ile działa w aucie nawiew) pojechać na examiner i z tego co się orientuję powinny wyskoczyć błędy co jest nie tak, bo na oślep to można co najwyżej wszystko po kolei wymieniać aż się trafi na sprawcę.
Czy wiecie może jaki termistor jest zastosowany w czujniku temp wewnętrznej?
Pozdrawiam
tam siedzi NTC 2.2kOhm...
Super dzięki !!!
Wymieniłem właśnie wg opisu zamieszonego wyżej termistor w czujniku zewnętrznym, ale niestety nic to nie wniosło. Nadal 60st C na lcd i "air conditioner faulty" :(
Możesz spróbować wstawić na próbę rezystor 2,2kOhm, termometr teoretycznie powinien pokazać 25 stopni. Jeśli pokaże, to termistor zwalony, jeśli nie, to coś dalej nie łączy pewnie.
Jak pokazuje 60 stopni to zgodnie z dokumentacją widzi jakieś 700Ohm:
http://docs-asia.electrocomponents.c...6b80090f8a.pdf
chyba że 60 stopni to jego limit, a tak naprawdę widzi rozwarcie/zwarcie w obwodzie?
EDIT: oczywiście 10kOhm, a nie 2,2. Coś mi się poplątało że tam 2,2 siedzi.
wbrew temu co może się wydawać to wstawienie rezystora nic nie da. Jak próbowałem u siebie wstawić potencjometr to nie było żadnej reakcji. A na termistor zareagował. Jeśli widzi 60 stopni tzn. że jest przerwa w obwodzie. musisz sprawdzić wiązkę w lusterku i tą na drzwiach.
OK. Będę szukał dalej. Dzięki.
E tam, niemożliwe. Termistor to przecież rezystor, tyle że o zmiennej rezystancji zależnej silnie od temperatury. Jak działa z termistorem to musi zadziałać z rezystorem, nie ma bata - to elektryka a nie magia. Może ten potencjometr był coś nie teges, albo duży i logarytmiczny?
A tak z innej beczki, wymieniałem sobie dzisiaj mechanizm składania prawego lusterka bo mi padł, jako dawca posłużyło lusterko z Anglika. Siedział w nim ten oryginalny termistorek, zmierzyłem go w domu w ok. 20 stopniach i pokazał aż 12kOhm, dziwne...
hehe...yoozef ja wiem że to nie magia...sam jestem z zawodu elektronikiem i elektrykiem/automatykiem...potencjometr miałem 50kOhm wieloobrotowy laboratoryjny nówka sztuka na pewno sprawny i wierz mi sam zbaraniałem jak to zobaczyłem. ICS nie reagował na żadne zmiany rezystancji w zakresie 5k-30kOhm. A więc jednak coś jest na rzeczy.
Oryginalny czujnik był połączony z wyprowadzonymi z niego kabelkami za pomocą połączeń zaciskanych, tzw. "zagniotek". Niestety w przypadku takich pomiarów połączenia lutowane lub owijane, tak jak to zrobiłeś nie wchodzą w grę ze względu na zbyt dużą rezystancję i niepewny styk w przypadku owijanych oraz zjawisko termopary w lutowanych.
Proponuję również sprawdzić styki połączeniowe przewodów czujnika z resztą instalacji, które schowane są za mechanizmem regulacji położenia lustra, co wiąże się niestety z rozkręceniem lusterka. Są tam zwykłe wsuwki, które np. w moim przypadku pokryły się rdzawym nalotem wprowadzając dodatkową rezystancję w tor pomiarowy. Je też polecam zastąpić połączeniem zaciskanym i osłonić rurką termokurczliwą.
Ja pod ręką miałem takie i je wykorzystałem. Zdjąłem tylko tą kolorową nasadkę ochronną.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/02/125.jpg
Witam dziś odebrałem auto od mechanika, była wymieniana dmuchawa klimy, Niestety klima dalej nie działa.... Stwierdził że musi być to wina jakiegoś sterownika lub czegoś podobnego..... Co mówicie w czym leży szkopuł???? dodam że klima ani nie grzeje ani nie chłodzi. Mechanik twierdzi że sprężarka jest ok,klima szczelna i nabita. Co proponujecie???? Jaki zakład polecacie w poznaniu który mógłby to sprawdzić???????
oczywiscie wiesz, że klima (a właściwie sprężarka) uruchamia się w temp. min. +3 ?
Zdecydowanie musisz Marcin uściślić co nie działa jakie objawy bo to nie forum wróżek.
otóż nie działa nawiew na szyby.... szyby parują i ogólnie z nawiewu nie leci ciepła temp. Na ics pojawia się komunikat air conditioner faulty więc nie wiem... ale ogólnie nawiew nie działa.
Żadna pozycja nawiewu się nie zmienia? A prędkość wentylatora da się zmienić? Taki napis najczęściej się pojawia przy nie działających napędach klap. Podłącz pod kompa i zobacz czy coś wykaże. Najprawdopodobniej czeka Cię chu...a robota i rozkręcanie całego układu. Nawaliły siłowniki.
Wiesz co mechanik mówi że wentylator mi nie chodzi wogóle a wymieniałem go na ics wszystko działa poprawnie. Chyba się wkurwie i pojade do poznania do pol caru. Bo mi jest zimno w ch...... ;-)
Powiem szczerze że z tego co piszesz nie za bardzo rozumiem co tak naprawdę się stało. Jeżeli sam nie potrafisz ustalić czy chodzi wentylator czy nie, co się przełącza co nie i nie za bardzo kminisz mechanikę to nasza pomoc jak doskonała by nie była to raczej Ci nic nie da.
Na pewno masz coś z siłownikami i sterowaniem. Co i co jeszcze to się okaże jak ktoś bardziej fachowo na to rzuci okiem.
Faktycznie pogoda nie sprzyja takim usterką :D
napisze tak że winny jest silniczek dmuchawy ponieważ nie chodzi,a był wymieniany tydzień temu.Sprawdziłem bezpieczniki od niego i przekaźnik na przedniej szybie i wszystkie są ok a on nie działa. A siłowniki są dobre bo słychać jak przerzucają rodzaje nadmuchu
Ja mam podobny problem. Dmuchawa czasem działa a czasem nie. Jak już zaskoczy to działa cały czas. Czasami pomaga wyłączenie zapłonu i włączenie jeszcze raz i wtedy zaczyna działać. Póki co za zimno na grzebanie, a mam czym jeździć. Będę musiał posprawdzać wtyczki, przekaźniki i bezpieczniki.
Oczywiście na lcd "air conditioner faulty", częściowo przez czujnik temp.
Słychać, że silniczki działają. Więc to nie to ;)
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Jeżeli raz chodzi a raz nie to jest pewne że coś jest nie tak ze stykami. Trzeba wszystkie sprawdzić. Jakie wszystkie? No tego nie wiadomo. Zacząć od wentylatora i jechać coraz dalej. Czasami wtyczki mają nieco rozgięte wsuwki i to morze krzaczyć. Zły montaż (niechlujny) i już będzie nawalać.
to i ja sie podlacze :)
nawiewy dzialaja, mozna regulowac sile i kierunek dmuchania.. ale klima nie chlodzi.. bledy z komputera:
http://img706.imageshack.us/img706/9...1204jpg800.jpg
mozliwe, ze tylko trzeba nabic?[COLOR="Silver"]
Zacznijmy od tego czy w rzetelnym miejscu sprawdzałeś czynnik? Czy instalacja szczelna? Czy kompresor był sprawdzany przez podłączenie "na krótko"?
Patrząc na te komunikaty (błędy) to raczej nic z nich nie powinno mieć wpływu na załączenie kompresora. No może pierwszy jeżeli komp pokazuje temp poniżej 4 stopni (sprawdź).
Ale istotne jest to że sprężarka klimatyzatora "Nieupoważniony". To może oznaczać m.in. brak czynnika, uszkodzony prestostat, problemy z drożnością/chłodzeniem układu. Jedno lub kilka z wymienionych czynników nie pozwoli komputerowi odpalić kompresora.
Aha i sprawdź bezpieczniki :)
I na przyszłość proszę bez sprawdzenia elementarnych rzeczy takich jak czynnik, ciśnienie i szczelność nie zawracajcie dupy na forum :)