Z pudełka ładnego.Ale działać nie działa.
Printable View
Z pudełka ładnego.Ale działać nie działa.
Skoro pokazuje za ubogą mieszankę to nie znaczy że sonda jest padnięta.
Równie dobrze może to byc przepływomierz lub układ paliwowy trafiony
Przepływka nowa, ma 2 tygodnie ori bosch z plobami. Co jeszcze zostaje? Od początku pompa paliwa mi buczy, ale jak mierzyliśmy ciśnienie na listwie wtryskowej wyszło 3 bary.
Podmienię sondę na weekendzie i zrobię wykresy, chyba że macie jakieś pomysły
Kolega, który też miał 2 alfy 146 tylko że 1.4 ts i z gazem, mówił że w każdej był problem z wtryskami. Jak w jednej tak i w drugiej jeżeli przestawał chodzić na benzynie to winne były wtryski, które trzeba było czyścić. Może jak tyle rzeczy już zrobiłeś, to warto sprawdzić jak chodzą wtryski
Wyciągałem listwę i sprawdzałem czy wtryski nie leją, jest ładna mgiełka. Mam 2 listwy wtryskowe na podmianę, różnicy nie było.
Podjedż na analizator spalin i bedzie wszystko jasne, to jest podstawowy test spalania i najbardziej miarodajny
A to nie wyjdą jakieś cuda? Zamiast kata mam strumienicę
Na analizatorze sprawdza się kilka parametrów. Będzie widać że nie masz kata ale ciebie interesuje ilość tlenu w spalinach. Dobrze by było aby porównać dane z kompa z analizatorem. Jak na wolnych tak i przy 2000 obr/min.
Zostawiłem auto na kilka dni u Pana Janusza w Dębicy. Wymieniony został wariator, szarpanie praktycznie ustalo. Diagnoza: skrzynia od 1.6 jest za krótka do tego silnika i auto cały czas jest na momencie dlatego jest takie czułe. Nazywa się teraz pytanie, czy mogę kupić skrzynię ze 156tki 1.8 i będzie pasować ? Bo nigdzie nie mogę znaleźć tematu o swapie skrzyni
Nie widzę z którego roku masz swoją 145, skrzynie różniły się.
Inna skrzynia jest w silniku na metalowej pokrywie a inna z plastikową pokrywą. Wysprzęglik w starych skrzyniach jest przykręcany u góry i różnica występuje w linkach/cięgnach.
Stara skrzynia (metalowa pokrywa):
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=177967&stc=1
Nowa skrzynia:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=177968&stc=1
Mam silnik z plastikową pokrywą, dzięki Ci wielkie za fotki i opis :)
Chyba przedwcześnie się ucieszyłem z pracy silnika, bo po przekroczeniu 5 tysięcy obrotów wywala marchewkę..
Błąd: czujnik detonacyjny.. Teraz zagwozdka, paliwo z wysp Brytyjskich było by słabe? Czy w końcu alfa ze sprawnym wariatem ma apetyt na paliwo i pompka nie domaga ?