Do Sanoka mam 15 km takze mozemy się styknac na pw co i jak odnosnie Gliwic moze sie ktos jeszcze dokoptuje.
Masakra !
A teraz powiedź gdzie kupiłeś ten makabryczny zestaw i w jakiej konfiguracji ( z pompą czy bez). Allegro ? :)
Podaj te numerki z pompy może coś się znajdzie na temat producenta.
Dla zobrazowania sytuacji powiem, że zestawy nawet podpisane przez jedną firmę składają się często z wielu elelmentów różnych firm. Jeśli macie mozliwość przy zakupie unikać wszystkiego co na sobie ma napis made in china. Najlepiej udac się do hurtowni i na miejscu sprawdzać co jest w danym zestawie. No i ... cena :) co tanie to drogie. W tym wypadku lepiej przepłacić i mieć święty spokój. :cool:
Tak jak pisalem wczesniej auto mam dopiero 2 miesiac i jeszcze nie zdazylem zmienic rozrzadu planowalem to na weekend majowy. No ale niestety rozrzad upomnial sie o siebie:( numery ompy masz na zdjeciu wiecej inf na niej nie było, rolka napinajaca bylo dayco na reszczie nie bylo zadnych napisów, takze chu... wie co tam było rozrzad według ksiazki i etykiety przy silniku był robiony przy 146tys a teraz mam 170tys. prawdopodobnie był wymieniany jedynie pasek a reszta zostala stara. ciezko stwierdzic.
Przymierzam się powoli do wymiany rozrządu i po tym co tutaj zostało napisane zacząłem się zastanawiać nad oryginalnym zestawem. Pytałem u Litwinów w fiat-autoparts i komplet z pompą do 1.9 16V kosztuje u nich 880 zł. Ktoś się okrętuje ile kosztuje rozrząd w polskim ASO? Może kupić tylko pompę? Najlepiej by było kupić w miejscu gdzie się montuje bo w razie jakiś problemów to warsztat ponosi odpowiedzialność.
Wczoraj kupiłem oryginalny zestaw z pompą wody (FPT) do 2.0 za 430zł w hurtowni.
z Turynu (Automobile Torino Lublin)
Rozrząd ASO komplet - numer części: 71771579
można i tu: ale nie wiem czy to nie podróba, nie kupowałem tam nigdy, jeśli wszystko SI to cena jest bardzo fajna:
http://autoplus.eparts.pl/01/Cz%C4%9...t_71771579.php
Poczekaj może ktoś z forum tam coś kupował, będzie wiadomo co mają...
Choć osobiście to wolałbym nawet odżałować te 150 PLN różnicy i kupić w ASO, żeby tylko nie przerabiać podobnych problemów jak Kolega który założył temat. Tylko pomyśl ile to kłopotu, auto stoi, za naprawy musisz zapłacić i td.
Nawet 250 PLN różnicy między podróbkami a częściami oryginalnymi na 100 000 km lub 5 lat to żaden koszt - 50 PLN rocznie za to żeby spać spokojnie, a raczej jeździć spokojnie.
Twoja koncepcja jest bardzo możliwa. Nie wiem jak w Alfie, ale Opel w 2.0 CDTI zaleca przy 150tyś km wymianę paska rozrządu i napinacza. Pompa wody nie jest wymagana. Jeżeli auto było serwisowane w ASO (co można wnioskować po wymianie przy 146tyś) to jest duże prawdopodobieństwo, że tak było i w Twoim przypadku.
Panowie pytanie.. szukam rozrzadu do 2.0 mam kod silnika 939B5000 i w opisach nigdzie nie ma rozrządu do B5000, jakie wy macie kody silnika jezeli można?
dZIEKI
Wg katalogu jaki znalazłem dla 159 oznaczenia silnika 2.0 JTDm to B3 lub B4.
Tu masz wszystkie dane wraz z kodem silnika do wersji 170 koni :
http://www.sprzegla24.pl/sprzegla/al...-05-do-2011-11
A tu masz przykładowe zestawy
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...359/204010000/
Proponuje pasek wymacniany pokryty teflonem :)
Pytajcie o ceny oryginalnych zestawów w sklepie internetowym ASO Fiata Jata w Świdnicy. Do 1.9 16v cena była porównywalna z zamiennikiem.
Panowie mi w 2014 roku pękł pasek i połamała się odubowa....w sumie to złamała sie ....czy trzeba wymieniac ja ?
Jak już odświeżyliście temat, to sprawdzę stan paska. Auto robi 7-8 tys km rocznie, pasek wymieniany był 5lat temu... A ten laweciarz powinien dostać po gębie za zniszczenie przednich felg.
Skoro pasek ma 5 lat to najwyższy czas na wymianę.
Ostatnio rozmawiałem w ASO Mozga Fiat w Szczecinie i mechanik powiedział, ze jak auto jeździ sporo po mieście to lepiej wymienić po 4 latach. Moje przebiegi 50/50 miasto /trasa i wymieniałem z oryginalnego na oryginalny po 5 latach i przebiegu około 60 tys. Pasek był w dobrym stanie.
Miałem na myśli oczywiście kompletny rozrząd. Inaczej to nie ma sensu.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Jaki jest bezpieczny interwał wymiany rozrządu w tym silniku jeśli chodzi o kilometry, nie o lata?
Zamienniki zalecają przy 60 tyś. Ori tak jak mówi książka.
https://ricambi.pl/rozrzad-oryginaln...-16v-p-19.html
Oryginalny rozrząd czy brać coś innego?
Tak jest ok. i oryginał
Będzie ok
Z tego co mi wiadomo zamienniki są liczone na dokładnie takie same interwały na ori, tylko nasze "dziady mechaniki" powielają urban legend, że jak zamiennik to trzeba co max 60 tysięcy wymieniać!
Ja mam zdroworozsądkową zasadę: interwał fabryczny (w tym przypadku 140) - 20-30% ze względu na zużycie kół zębatych których nie wymieniamy.
Wobec tego wychodzi że w przypadku 2.0 jest to 100 tysięcy lub 4 lata i jeśli żaden z elementów rozrządu nie ma wady materiałowej, to nie widzę powodu aby miał nie wytrzymać takiego przebiegu.