Dzisiaj przy dodatniej temperaturze i 170 na liczniku nie osiągnąłem 90 stopni, jeszcze specjalnie nadmuch dałem na minimum.
Printable View
Dzisiaj przy dodatniej temperaturze i 170 na liczniku nie osiągnąłem 90 stopni, jeszcze specjalnie nadmuch dałem na minimum.
Ja właśnie wczoraj oddałem swój termostat do sprawdzenia przy okazji linek hamulcowych i sprzęgła. :)
Miałem podobną sytuacje z tym, że moje grzanie dochodziło do 70 stopni. Może jutro lub w poniedziałek dostanę informację.
Tak czy inaczej termostat nie będzie od razu wymieniany tylko sprawdzane jego działanie pod różnymi fazami. Dam znać.
Temp otwarcia termostatu to 88 °C
Wysłane z mojego S5 Neo
termostat wsadzony nowy, temp silnika dochodzi do 90n stopni i trzyma jak zamarznięta, skończyło się wachlowanie wskaźnika temperatury
Masz te same silniki w obu Alfach?? Z Twojego profilu widać że raczej nie w której Ci nie trzyma temp. zapewne tej 200KM. Całkiem inny silnik z dodatkową chłodnicą oleju ten silnik szybciej się schładza niż grzeje.
1.9 8v grzeje sie poprawnie, a z 1.9 16v mam takie cyrki
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Ile stopni Ci pokazuje na kompie po podpięciu do auta? Może co czujnik wariuje? Jak na kompie nie osiągnie temperatury 88 'C to przewód do chłodnicy masz zimny? Bo z tego co czytałem, co wskazania temperatury na kokpicie mogą się różnić nawet o 10-15 stopni w porównaniu do temperatury silnika pokazanej chociażby w FES.
Jak osiagnie temp robocza to wskazania sa takie same MES 88-89C.
Jesli chodzi o różnice to tak masz racje jak rośnie temperatura to wskazania rozbiegaja sie o 10. Np na blacie 70C a w MES 60C
No więc może Ci czujnik się sypie i przez to wskazuje temperaturę poniżej 90 'C
Czujnik temp nowy z termostatem byl
Moja jednak została przy aktualnym termostacie. Po sprawdzeniu wszystko szczelne, temp. na komputerze była identyczna jak ta pokazywana u mnie na desce rozdzielczej. Z tego co powiedział mi mój mechanik; termostat jest oryginalny włoski, temp. otwarcia wynosi 70 stopni i taka właśnie jest u mnie.
I jak się okazało nie musi dochodzić do 90, chyba,że będzie mi to przeszkadzać mogę zmienić na nowy, który jest sprzedawany na naszym rynku.
Ku mojemu zdziwieniu potwierdził mi to na innym aucie, które sam posiada.
Termostaty vernet oraz behr na pewno mają temp otwarcia 88°C
Osobiście miałem problem z temperaturą, rzadko dochodziła do 70° teraz po wymianie na termostat behr temp na desce 90° na kompie wahała się w zakresie 86-92 czyli otwarcie i zamknięcie tak jak powinno być
Wysłane z mojego S5 Neo
70 stopni jako temperatura otwarcia to trochę mało jak na nasze warunki klimatyczne, ale jak termostat oryginalny w sprawny to może lepiej zostawić, tylko czy w zimie temperatura nie spada poniżej 70 stopni i auto nie jeździ na ssaniu bo wtedy pali "troszkę" więcej, ja tak miałem
raz że pali więcej a dwa że łatwiej uszkodzić silnik przy większych obrotach ponieważ cały czas jest niedogrzany. Ten mechanik to chyba raczej nie bardzo ogarnięty jest...
Nie obraź się ale zmień mechanika bo niezłe kity Ci wciska. TEMP. ROBOCZA KAŻDEGO SILNIKA SPALINOWEGO WYNOSI około 87-90 a w rajdówkach powyżej 100- 110 (lepsze spalanie)
Nie wierzę że przy 70 stopniach spalanie masz w normie.
A tu ciekawostka:
"Obecnie wielu producentów samochodów stosuje termostat, który wykonany jest na nieco wyższą temperaturę otwarcia oraz posiada wbudowaną grzałkę o mocy kilkunastu Watów. Przy małych obciążeniach termostat utrzymuje podwyższoną temperaturę silnika ok 100-110 °C co wpływa korzystnie na zużycie paliwa i zawartość substancji szkodliwych w spalinach, natomiast przy dużych obciążeniach sterownik silnika włącza grzałkę i steruje jej mocą w celu wymuszenia otwarcia zaworu przy temperaturze cieczy chłodzącej ok 80 - 90 °C. Poprzez regulację prądu grzałki uzyskuje się żądaną temperaturę cieczy zgodnie z programem zapisanym w sterowniku. Zasada działania termostatu pozostaje nadal niezmieniona, jedynie grzałka ma za zadanie "oszukać" termostat dając możliwość jego regulowania." żródło wikipedia.
Na większych obrotach temp. wskakuje na wyższe stopnie.
Np. na autostradzie do 88-90 stopni.
Przy jednostajnej jeździe 1800 obrotów mam 70 stopni.
Więc myślę, że to zostawie bo nie ma sensu na razie wymieniać.
Spalanie przy ekonomicznej jeździe 5l/100. Po mieście 6,2-6,4.
Sam już nie wiem co mam zrobić bo niby wszystko ok, spalanie ok, ale przy wolnoobrotowej jeździe temperatura wynosi 70 stopni ( nie używając turbiny).
U mnie po wymianie termostatu zawsze utrzymuje 90° niezależnie czy jazda po mieście czy autostradą
Wysłane z mojego S5 Neo
Ja powiem Ci jak jest u mnie w benzynie - trasa i specjalnie jechałem na 5 biegu 90 km/h żeby sprawdzić czy utrzyma 90 i bez najmniejszego problemu trzymała temp. mimo -10 stopni i ogrzewaniu na max biegu dmuchawy, na dieslach się nie znam ale myślę że też powinny trzymać 90.
To też wiem. U Ciebie temp. otwarcia wynosi pewnie 88 stopni. U mnie zaś 70. A przy wyższych obrotach wskazuje więcej.
Temp wzrasta proporcjonalnie do obrotów. Nie przekraczając 90 stopni.
Ale czemu miałby się otwierać przy 70 jak to jest niezdrowe dla silnika ??
Bo taką ma oryginalną temp. otwarcia ten termostat. Nie wiem dlaczego; skoro ktoś takowe produkuje i montuje to chyba w jakimś konkretnym celu a nie dla jaj (chociaż z tym też różnie bywa). Auto miałem sprowadzane z Włoch. Chodzi mi o to, że jeśli jazda na niskich obrotach czyli do 2 tyś. przy temperaturze 70 stopni nie szkodzi silnikowi to według mnie wymiana nie ma sensu, bo im więcej mam obrotów tym temperatura wyższa.
Szczerze wątpię aby ktoś produkował termostat z temperaturą otwarcia 70°
Na innym forum Alfy znalazłem że mogą być termostaty z temp otwarcia 83° i 88° ale z ta pierwsza się nie spotkałem
Wysłane z mojego S5 Neo
żeby zrozumieć czemu ma być 90 stopni trzeba wiedzieć co to jest rozszerzalność cieplna metali - części ruchome silnika (wał, panewki, tłoki itd.) są zaprojektowane tak żeby właśnie przy tych 90 stopniach jak najlepiej ze sobą wspołpracowały (nie wiedziałem jak to prosto wytłumaczyć)
Jakbyś miał Alfe robioną na rynek afrykański to jeszcze by uwierzył w te 70 stopni ale Włochy to żadne tropiki
no do wymiany i nie sluchaj tego pseudo mechanika. Wymieniaj bo zajedziesz prędzej czy później silnik.
U mnie po wymianie dochodzi o 90 'C i trzyma to bez najmniejszego problemu. Czy to miasto czy trasa, czy obroty eko czy wyższe to zawsze 90 utrzymuje. Dodam, że mam diesla 1.9 JTD :)
Wymieniony termostat na nowy i nareszcie jest tak jak być powinno.
Jak Bella złapie 90 stopni to już trzyma temperaturę jak zaklęta, żadnych wahań itp.
Dodatkowo w środku przyjemnie szybko się nagrzewa.
Mechanik wrzucił termostat firmy Vernet.
Ja mam 1,6 TS 120 km też nagrzewał mi się do 55 stopni max, wymieniłem termostat i przy okazji płyn chodzący i jak ręką odjął. Jak długo jeździłeś na niedogrzanym silniku to po wymianie może pojawić w zbiorniczku trochę majonezu ale to normalne po czasie zniknie.
Pozdrawiam
- - - Updated - - -
sorki nie doczytałem, że już zmieniłeś też kupiłem Vernet'a
Ja kupiłem termostat Behr - 209 zł na allegro a wymieniłem sam, poza tym zamontowalem dodatkowy podgrzewacz płynu co przyśpieszyło nagrzewanie
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Korzystałem z tego opisu
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...utomatyka.html
Dodatkowo jednak zakupiłem moduł włączania swiatel AVT990 który wykrywa jakie jest napięcie i dopiero uruchamia podgrzewacz.
a jest gdzies instrukcja jak wymienić termostat i czujnik?
Oczywiście w dziale zrób to sam
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ermostatu.html
Polecam również lekturę w elearn
W 1.9 jtd 8V 115km to nie są tylko 2 śrubki od termostatu, chciałbym... przed wczoraj wymieniałem i na dolnej śrubie od termostatu jest jeszcze przykręcony dolot od EGR. Jeśli go nie wykręcisz to nie da się zdjąć termostatu. Dodatkowo usunąć musiałem podstawę pod aku a żeby ją zdjąć dodatkowo skrzynkę z bezpiecznikami musiałem wymontować.
Widzę, że masz 16V i jeśli jest tak jak mówisz to Ci zazdroszczę, bo masz prostą sprawę:P