Ale włąsciciel maluje cały samochód :)
Printable View
Ale włąsciciel maluje cały samochód :)
Prac ciąg dalszy.. Dziś zdjąłem głowice i wyciągnąłem tłoki, sprawa wygląda następująco: Tuleje cylindrowe wyglądają bardzo dobrze :) nie czuć progu pod palcami, ani żadnych rys. Pierścienie zużyte mają 0,8mm prześwitu, panewki na każdym oberwały. Dużo nagaru. Przesyłam zdjęcia prac :) i jedno zdjęcie z pomiaru jednego tłoka, musze znalezc czy mieści sie w nominale. Orientujecie się czy chłodnica klimy od 164 3.0 bedzie pasowała do 155 2.0?
Załącznik 190170Załącznik 190171Załącznik 190172Załącznik 190173Załącznik 190174Załącznik 190175Załącznik 190176Załącznik 190177
to jest dobry przykład że silniki 16v to jedna z gównolitu. Rozbierałem 8v po prawie 200tyś - panewka żadna nie ruszona, 'jodełka' na tulejach w 10x lepszym stanie. Fakt zamki luz miały 0.5-0.9mm ale pierścień jest po to żeby się wycierał.
no właśnie nagaru też dużo widać że olej chyba nie wyrabiał.
Załącznik 190219
Przyczyną tego nagaru może być egr i spalanie oleju?
raczej tylko spalanie oleju w duzych ilościach
Ciekawe czy to tylko wina pierścieni czy tez uszczelniaczy zawodowych. Po rozbiórce glowicy będzie wiadomo :)
Rafał a ja rozbierałem 16V po 300 tysiącach i wyglądał w wiele lepiej jak ten. To jest przykład jak ktoś nie dbał o to auto wcale.
Ten ma nie cale 300tys. :P
Podobno byl przeszczep od 156 z podobnym przebiegiem
A właśnie. Zawory wymieniać wszystkie na nowe ? Bo słyszałem ze lubią sie ukruszac
Lepiej tak ,ja mialem taki przypadek w ts.Jeden sie ukruszyl minimalnie ,na szczescie poza robota calej glowicy i wymianie wszystkich zaworow nic sie nie stalo.
Nowe zawory. Uszczelniacze. Regeneracja wariatora. Wymiana uszkodzonych szklanek. A jak z ta chlodnica Klimy, podejdzie od 164 v6?
W autosklep24 dostaniesz chlodnice klimy dokladnie do twojego modelu
Patrzylem.. Ale cena zabójcza. A mam troche gratów do 164 miedzy innymi chlodnice Klimy. Jak by pasowała to po co wydawać kase ktora mogę przeznaczyć na cos innego
prowadnice zaworów? Kata nie będzie, będzie strumienica, planuje zrobić lekki dół silnika czyli lekki wał i lekkie koło zamachowe, ale czy warto? Jak doprężyć silnik?
co masz na mysli piszac odpowiednie przygotowanie głowicy?
Ja mam 2 strumienice w mojej v6 , ale o co wam chodzi z pseudo strumienicą?
Planowanie,tylko nie za dużo:P żebyś na normalnym paliwie mógł jechać,np.zawory zrobione na kąty,kanały itd.Na Krasnobrodzką uderzaj,powiedzą co i jak.
- - - Updated - - -
Jeżeli są odpowiednio dobrane,zrobione i zamontowane w odpowiednim miejscu to ok.
przetestuj ich bo mam do zrobienia gniazda zaworowe na 3 kąty i o nich myślałem
Ja slyszalem o Krasnobrodzkiej opinie 50/50 wiec dopytaj o wszystko dokladnie.
Mozesz tez spróbować Weps'a w Piasecznie, ja robiłem tam co prawda tylko regeneracje ale chłopaki odróżniają TSa 8V od 16V a to juz dobry początek :) a ich gosc z biura jest na prawdę łebski, zrobią co tylko chcesz, wiem ze robi sie tam sporo silników wysilonych a zakład robi wrażenie.
Dziś oglądałem części które wymontowałem w sobotę, i zauważyłem że kolektor wydechowy jest pęknięty :/ . Kolektor raczej nie do dostania bo wersja z egr....
Załącznik 190532
Strumienice są dokładnie w miejscu katalizatora. Nie wiem czy takie zamontowanie jest dobre, ale auto lepiej gada bez kata:)
Normalne jak kata niema
Ciachnij przewód przy kompie od tege badziewia :D
ja chce wogle wywali ten egr. tylko sie zastanawiam jak. czy zaslepiac, czy cos innego
Jak ciachniesz przewód to się nie otworzy a fizycznie to masz wzór w rajdówce :P
Zakole i mocowanie pasa skończone, zakole zostalo jeszcze wysmarować gumą i barankiem :D a mocowanie pasa skończone. zostało zrobić zakole lewe, tam jest mniej roboty i podłoge wzdłuż progów z obu stron + dwa odplywy wody w podlodze.
Jak chcecie to hejtujcie :D spawam drugi raz w życiu :P
Załącznik 191805Załącznik 191806Załącznik 191807
Jest to ok żadnego hejtu
Nie ważne jak, liczą się chęci i własny wkład :)