I jak, taka robota jest czegoś warta czy po miesiącu znowu zaczyna przeciekać i trzeba się rozglądać na nową ori?
Printable View
Powiem tak, niby ten cały śrubunek jest zrobiony dobrze ale niestety cieknie spod podkładki przy pompie. Panowie dali jakaś tam stalowo-gumowa, ciekło. Zmieniłem na miedziana i tez cieknie.
Nie wiem czy nie skończy się na ori
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Miedzianą podkładkę aby dobrze uszczelniała trzeba przed zamontowaniem zmiękczyć -rozhartować. Nagrzewasz podkładkę do czerwoności i szybko zanurzasz w zimnej wodzie. Pomaga w wielu przypadkach.
No właśnie mechanior też mi mówił, że te przewody się rozszczelniają w takim miejscu, że później trudno dobrze je zakuć. Używka na alledrogo kosztuje około 200, ale kupując nigdy nie masz pewności czy nie będzie jeszcze gorszy od tego ce teraz masz, a później się przepychać ze sprzedawcą, żeby zwrócił hajsy też mi się nie chce. Znalazłem na necie nówkę ori za 585,00 i chyba będzie trzeba w niego zainwestować...
Witam alfaholików :)
Poszukuję węża do wspomagania idącego od pompy wspomagania do maglownicy. Silnik 1.9 jtdm 16v rok 2007.
Przewód 2 przedstawiony na zdjęciu.
Ktoś coś może ma takiego? :)
Załącznik 243568
Witam.
Mam uszkodzony przewód wspomagania.Po przeszukaniu internetu znalazłem dwa przewody,pierwszy 630zł drugi 280.Ten za 280 jest trochę inny,ktoś się orientuje czy będzie pasował do 2.4 jtdm?
Pozdrawiam
- - - Updated - - -
Załącznik 244299
Załącznik 244302Załącznik 244302
- - - Updated - - -
tutaj drugi przewód
Panowie, czy ktoś zakuwał całą instalację wspomagania, czy jest to w ogóle możliwe?
10%szansy że się uda poprawnie zakuc
Nie raz zakuwałem przewody od klimy i było o.k. Myślę, że w zakładzie, gdzie tym się zajmują zrobią to bez problemu.
Kolega pyta o instalację wspomagania a nie klimatyzacji
- - - Updated - - -
Gdybym tego tematu nie przerabial, to bym się nie wypowiadał.
Ciezko podrobic oryginał..
Wpisz w wyszukiwarkę to znajdziesz odpowiedź.
Mnie strzelił, dałem zakuc, przestało lać, ale zaczęły się,, jęki, buczenid,, pompy i młotkiem w garażu żem tego nie zakuwal..
Tak też myślałem. Moja Alfa niestety bardzo długo stała i część podzespołów mocno skorodowała. Niestety przewody wspomagania też i szczęście w nieszczęściu wjeżdżając na kanał do mechanika pękła rurka koło kołyski po prawej stronie i cały płyn wyleciał. Po obadaniu instalacji doszedłem do wniosku ze nadaje się raczej na złom. Mechanik stwierdził ze można spróbować zakuć ale pewniej będzie raczej wymienić nawet na używkę. Poszukam na allegrze. Dzięki
Do jakiego silnika? życzę sukcesu do swojej 1.9 8v szukalem używki 4miesiace - nic z wyglądających jak mój, nie było. Cena na salonie ok 500zl.nowy
Ja potrzebuję do 16v. Widziałem używki na allegro na olx cena 200-250zł
Panowie szukam czegoś takiegoZałącznik 252639
Przepraszam ze pisze post pod postem jednak nie odświeżyło mi tematu po edycji. szukam przewodu jak w poście wyżej. Może ktoś ma na zbyciu lub ma namiar na używkę
Tez taki potrzebowałem i mało hodliwy temat.. 3miesiace czekałem aż się pojawi
Kod produktu:
50504346
Czy to jest dobry kod - wąż wspomagania do 2,4 JTDM, TI Q4 ?
Jak zdemontuję starą, to będę miał na zbyciu, o ile nadawała się będzie do zakucia.
Ok. Już mam.
Kupiłem nowy. Prawdę mówiąc pękł dolny ale z racji korozji wolałem wymienić górny również. Nie tani interes ale mam pewność że na zakręcie nie braknie wspomagania.
Wymieniłem odcinek od pompy do tego krótkiego gumowego elementu (wlacznie) na przewód gumowy o średnicy wew 8mm, obecnie mam problem polegający na tym, że po zakręceniu alfy na ponad 3k obrotów wspomaganie całkowicie przestaje działać jak zakręce ja ponownie wszystko wraca do normy zastanawiam się czy może to mieć związek ze wspomnianym przez Ciebie zdławieniem. Jeżeli tak to będę wdzięczny za info jaka tam jest średnica. A może ktoś z was ma jakiś pomysł? Pompa jest nowa problemy zaczęły się po zakuciu przewodu. Alfa 159 2.4 jtdm 200km
Nie chcę być nieuprzejmy ale już o tym pisałem. Zakuwanie udaje się tylko w kilku procentach (o ile ktoś nie kłamie???) Ja już takich przypadków miałem ok. 30 i zawsze nawet jak ktoś zakuwał raz lub dwa razy, to i tak później pisał do mnie aby załatwić nowy.
Taki morał z tego.
Lepiej od razu kupić nowy i mieć z tym dziadostwem spokój .
Jak coś, to służę pomocą.
Pozdr Sławek
Ile taki przewód u kolegi?
Ja tam wysłałem do zakucia i już półtora roku jeżdżę bez problemu. Koszt śmieszny w porównaniu do nowego. Zakuwali Panowie z Warszawy, ktoś ko tam polecił firmę. Byłem tak zadowolony, ze zadzwoniłem do nich i podziękowałem za robotę.
Jutro postaram się odszukać namiar.
Witam
Również proszę o namiary, lub jeśli ktoś ma używany taki jak na tej aukcji (z dwoma oczkami) to chętnie odkupię
https://allegro.pl/oferta/przewod-ws...-oe-8107665001
Pozdrawiam Krzysztof
Wysłałem Ci info na priv
Jak coś, to pilnie czekam na kontakt.
Pozdr
@slawek986, Ja też muszę pilnie kupić ten wąż (nr OE: 50504346), wysłałem Ci info na priv. Czekam na info, bo sprawa mega pilna
Ja dziś też go zakładałem po zakuciu ale lipa trochę bo za długiego trochę zrobił. Sławek986 jak możesz podaj adres e-mail
Czy przy zdejmowaniu przewodu leje się płyn? Opróżnialiście zbiornik? Czy może zaciski na węże?
No że zbiorniczka napewno się wyleje, najlepiej odessac
Witam. Prawdopodobnie u mnie też przewód wspomagania wysiadł i trzeba będzie znowu do kieszeni sięgnąć (kapie na alternator ale pęknięcia nie widać, chyba że winny ten elastyczny odcinek).
Myślałem, że na zbiorniczku wspomagania się skończy (Te w 2,4 też padają).
Pytanie zasadnicze. Ktoś ma możliwość załatwić taki przewód w dobrej cenie?
Pozdrawiam :)
Witam. I mnie dopadł wyciek lecz przy łączeniu przewodu z pompą wspomagania.
Jest sens tam zaglądać, są tam jakieś uszczelki oringi czy od razu zamawiać nowy przewód ?
Tak są dwie podkładki miedziane na śrubie, pomiędzy pompą i przewodem ;)
Przy 1.9 16V przewód jest wkręcany nie ma tan tzw. ucha jak w innych silnikach (chyba, że ktoś już coś tam po swojemu przerabiał)
Witam.
Panowie mam zapytanie interesuje mnie Przewód wspomagania alfa brera 2.4 jtdm pompa-magiel. ktos cos ??????????????