W 98 nie ma bio-dodatków?
Zauważył ktoś spadek zużycia paliwa po przejściu na te premium. Ja przerzuciłem się ze zwykłego ON na lotosie na shelowy V-Power i na swoim stałym odcinku testowym spadło mi średnie o 0,4 L/100 Km.
Ja u siebie zauważyłem tylko różnicę w zasięgu przy tankowaniu np zwykłego ON na niemieckim Shellu a np. Vervy na polskim Orlenie. Poza tym przestałem tankować Vervę - może spalanie było niższe ale nieznacznie. No i Verva nie smaruje wtryskiwaczy
Tylko zwykła gnojówka tylko z Lotosu + 2T.
Ja tankuję na BP Diesel Ultimate. Dopłacam bo liczę, że to lepsze dla mojej 159 :)
Wiadomo już, że mamy paliwo letnie, przejściowe i zimowe. Zasadniczo wszystko to, co produkują polskie rafinerie, czyli Orlen i Lotos jest z dodatkiem 7% BIO. Idąc dalej:
ORLEN:
-ekodiesel, podstawowy olej napędowy
- verva, produkt premium niedostępny w hurcie a tylko na stacjach, ale nie jest to olej arktyczny tylko normalny zimowy
- A2, olej arktyczny bez BIO, dostępny tylko w hurcie
LOTOS:
- eurodiesel, podobnie jak ekodiesel Orlenu, ale jest tu haczyk o którym później
- dynamic diesel - zimą komponowany na bazie IZ-40, jest to paliwo spełniające warunki dla arktycznego, niedostępny w hurcie, za to występujący (mniej więcej to samo) na stacjach Statoil pod nazwą Diesel Gold, bez BIO
- IZ-40 - typowy arktyczny olej napędowy, przezroczysty i bez koloru, dostępny jedynie w hurcie. Zdarza się na stacjach niezależnych, u mnie np. PKS sprowadza go w duże mrozy. Oczywiście, podobnie jak dynamic diesel, także bez biokomponentów.
Pisałem wcześniej o pewnej różnicy pomiędzy Ekodieslem i Eurodieslem. Otóż istnieje taki parametr jak smarność paliwa. Dla chętnych więcej tutaj na temat metodologii badania tego parametru KLIK Parametr ten odpowiada m.in. za skłonność do smarowania/zacierania pomp wysokiego ciśnienia w układach common rail, kończąc na opiłkach metalu w całym układzie.
Opisany jest on w świadectwie jakości paliwa (do którego każdy ma dostęp na stacji, jeśli poprosi) jako "Smarność skorygowana WS 1.4" i przyjęte jest jego max=460 micro m. Z tego, co udało mi się zobaczyć, to:
Orlen Ekodiesel: 410 micro m, 398 micro m
Lotos Eurodiesel: 188 micro m, 176 micro m.
Jeszcze raz podkreślę, im mniej tym lepiej a tu różnice są spore. Czy wynikają z innego surowca, innego sposobu przetwarzania, nie mam pojęcia. Wszystkie te wartości spełniają normy, natomiast różnica jest niebagatelna. Może warto więc poprosić podczas tankowania o świadectwo paliwa (wg prawa nie można odmówić jego okazania) i sprawdzić ten parametr, który dla nowoczesnych diesli jest kluczowy wobec żywotności ich układów wtryskowych.
Powyższy tekst z innego forum,coś u mnie brak możliwości cytowania.
https://forum.autokacik.pl/index.php...rze-rop%C4%99/
Jeszcze jakiś czas temu specjalnie jeździlem na Lotos tankować auto, a teraz to tankuję na orlenie(90%), bp lub statoil bo pod nosem ale coś chyba mnie kusi wrócić do Lotos ! Z powyźszych wyników nawet nie ma co się dłużej zastanawiać jeśli faktycznie taka jest różnica
Z mojego doświadczenia... w poprzednim aucie BMW jeździłem na pb98 z prostej przyczyny w książce miał wpisane zalecane takie właśnie paliwo. Różnica była taka ze przy tym paliwa auto faktycznie miało książkowe osiągi tankowanie Pb 95 wyraźnie osłabiało silnik zalewem je jedynie jak jechałem w dalszą podróż na trasę. Obecnie mam 159 8v i w sumie nie ma jakiejś bardzo odczuwalnej różnicy jedno mnie przekonało do lepszej to podpowiedź mechanika lepsze czyszczenie silnika i wtrysków oraz lepsze odpalanie w zimę. Ale na trasie różnica rzędu 0.5l na korzyść lepszego. Od lat tankuje tylko na BP.
Z mojego doświadczenia wynika że jakość paliwa czuć w autach o większym litrażu. miałem parę aut o większej pojemności np e38 4.4L i a8 3.7L w obu autach ewidentnie było czuć różnicę. jesli zatankowałem dobre paliwo osiągi były lepsze i robiłem wiecej KM. Raz zatankowałem BMW na stacji "no name" - ledwie dotoczyłem się do następnej, auto się dusiło i szarpało a nadmienię że wczesniej na tej samej stacji zdarzało mi sie tankować sjenę 1.2 i rovera 2.0 i oba auta jezdziły tak jak na kazdej innej PB. dlatego teraz do alfy staram się lać te "lepsze" paliwa.
Koledzy, tankujac "lepsze paliwa" jestescie nabiajni w butelke. Już lepiej lac zwykly ON i dodawac jakiegos dodatku archoila jesli chce sie naprawde dobrze dla silnika. Wszystkie vervy, ultimate'y i dynamici. Wiekszosc paliw w polsce to Orlen lub Lotos, paliwa wzbogacone sa (a czasem nie sa) przez konkretne firmy. Jedynie v power przychodzi z zagranicy i faktycznie moze byc innym paliwem, aczkolwiek na cale wojewodztwo lodzkie tylko jedna stacja shella w lodzi ma tą prawdziwą v power 100 oktanow. Reszta "100 oktanówek" ma okolo 96..
Praktycznie każdy ON sprzedawany detalicznie na stacjach ma do 7% biododatków (FAME), w tym również Verva, Ultimate i inne premium takoż. UE zniosła obowiązek informowania o tym fakcie przy dystrybutorze, toteż lejemy je często nieświadomie. Ale wystarczy zapytać o kartę badania paliwa na stacji, aby się o tym przekonać. Wyjątek: Lotos ON Premium, ale wyłącznie zimą (16 listopada - 28 lutego) oraz ponoć, uwaga.... swego czasu Tesco ale nie wiem czy nadal. ;)
Proszę karta Vervy co prawda 2014 ale jednak. Brak BIO i wyższa liczba cetanowa ;] Będe na stacji to może uda mi sie cyknac fotke aktualnego świadectwa jakości dla Vervy
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/06/442.jpg
Na początku ostatniej zimy miałem możliwość wglądu do kart z Orlenu z ostatnich kilku miesięcy. Zarówno Verva jak i ekodiesel zawierały 7% biogówna. Smarność podobna, różniły się jedynie liczbą cetanową.
- - - Updated - - -
Dziwna ta Twoja karta, brakuje w niej wsp. smarności.
Ja tam prawie zawsze leje "zwykłe" ON ale tylko z dużych stacji typu Orlen czy BP.
Nie jest moja możliwe, ze w 2014 nie było obowiązkowego badania HFRR ale skoro widziałeś nowe kraty i smarność podobna to dobrze bo kiedyś zwykły ekodiesel miał HFRR ponad 350, a Verva w okolicach 170. Przy najbliższej wizycie na Orlenie lukne w karty.
EDIT: Właśnie gadałem z kumplem był akurat w robocie, znalazł świeże kwity (z piątku) i wygląda to tak:
ON VERVA w rubryce FAME ma napisane "nie zawiera", zwykły ma 7%
Smarnosć Vervy 2 razy lepsza ponad 400 vs 190
Liczba centanowa 51 zwykły 55 Verva
Od razu dodam żeby się nie sugerować wynikami w całej Polsce. Różnice w zależności od centrum dystrybucji będą inne.
Jeszcze z ciekawości muszę sprawdzić wyniki z lokalnego Lotosa. Z tego co się orientuje zwykły ON wypada lepiej na Lotosie ale premium już lepszy jest z Orlenu zobaczymy czy się potwierdzi. Jak ktoś się zastanawia co lać niech też na stacji sobie zajrzy w kwity z dostawy.
Co do Lotosa Dynamic to byłem przekonany że jest bez bio,nawet w okresie wiosennym to usłyszałem od Pani z stacji.Niestety Dynamic jest na bazie IZ-40 bez bio tylko z zimie.Cytat:
Praktycznie każdy ON sprzedawany detalicznie na stacjach ma do 7% biododatków (FAME), w tym również Verva, Ultimate i inne premium takoż. UE zniosła obowiązek informowania o tym fakcie przy dystrybutorze, toteż lejemy je często nieświadomie. Ale wystarczy zapytać o kartę badania paliwa na stacji, aby się o tym przekonać. Wyjątek: Lotos ON Premium, ale wyłącznie zimą (16 listopada - 28 lutego) oraz ponoć, uwaga.... swego czasu Tesco ale nie wiem czy nadal. ;)
Co ciekawe jednak Tesco tekst z 28 kwietnia
https://www.facebook.com/Diesel-bez-biokomponent%C3%B3w-1256066087741591/Cytat:
Zapytałem ponownie Tesco, czy u nich się czasem coś nie zmieniło ale otrzymałem pozytywną odp. Każdy może sobie sprawdzić swoją stację w okolicy. Czekam jeszcze na odp. z Lotosu , jak uzyskam odp. to zamieszczę na profilu.
A to treść maila z TESCO:
Numer zgłoszenia: 964177
Szanowny Panie,
dziękujemy za Pana zgłoszenie.
W odpowiedzi uprzejmie informujemy, iż zeszłoroczna akcja informacyjna o ON bez biododatków zakończyła się, ale nadal na wszystkich stacjach Tesco oferujemy olej napędowy bez biododatków (tzw. FAME). Istnieje możliwość weryfikacji tych informacji na naszej stronie internetowej tesco.pl (np. http://www.tesco.pl/stacje-paliw/war...gorczewska-218), gdzie zamieszczamy raporty z niezależnych badań jakości paliw.
Z poważaniem,
Iga Sondej
Infolinia Tesco
800 105 104
Udało mi się podejrzeć karty charakterystyki paliwa na BP na jednej ze stacji w lubelskiem.
Tak to wygląda
Załącznik 204808Załącznik 204809
Ja tankuje paliwo na bazie gdzie mamy ciężarówki po 3 zeta za litr. Paliwo z Lotosu. Żadnych problemów :)
Zwróćcie uwagę na różnice między zwykłym ON a Ultimate. Różnica w cenie na tej stacji to ok 30 gr / litr. Scyzoryk w kieszeni się otwiera ;)
Różnica za to jest w cenie na stacji ;)
Na Tesco w Warszawie (ul. Stalowa) jest informacja o braku biododatków (ON). Tankuję tam z krótkimi przerwami na inne stacje od 1,5 roku i nie było żadnych problemów.
Moja nie lubi Auchana :)
Ale smakuje jej Orlen... i tego się trzymam
Ja najczęściej tankuje "miles" na Statoil. A czy są lepsze od innych ciężko stwierdzić.
http://www.statoil.pl/pl_PL/pg133409...es-diesel.html
Hah faktycznie nie te rubryki porównałem, nieźle walą w ch...
Ja dla mojej pięknej 159 przez cały rok tankuję na Lotos przy Zakręcie koło Wa-wy. W 90% PB98 Dynamit. Ze 2 razy zatankowałem Pb95. Jedyne co zauważyłem to że silnik na PB98 pracuje jakby to powiedzieć "ładniej dla ucha". Z kolei dla Almery N16 2.2 Di przez ostatnie 2 lata też leję na wspomnianym Lotosie i tu z kolei zdarzy mi się zalać ON Dynamit ze 2 razy w roku, bo podobno ma dodatki czyszczące. Silnik na droższym paliwie pracuje kulturalniej dla ucha i dodatkowo robię na tankowaniu ok 50 km więcej.
Od jakiegoś czasu tankuję On verva i muszę przyznac że auto jest dynamiczniejsze znam samochód i po prostu to czuję poza tym silnik pracuje jakby ciszej i równiej, przestałem dolewać olej 2T z obawy na puchnięcie uszczelek, olej dawkowałem strzykawką 100ml ale ta guma w strzykawce strasznie spuchła że nie dało ruszyć tłoczyskiem to samo może stać się z uszczelnieniami w pompie CR
Haha ale nie tak jak po oleju 2T
Ahh te forumowe teorie :D