Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 134

Temat: Jakie paliwa tankujecie do swoich Bell lepsze czy gorsze? Wyraźcie swoje opinie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Z mojego doświadczenia... w poprzednim aucie BMW jeździłem na pb98 z prostej przyczyny w książce miał wpisane zalecane takie właśnie paliwo. Różnica była taka ze przy tym paliwa auto faktycznie miało książkowe osiągi tankowanie Pb 95 wyraźnie osłabiało silnik zalewem je jedynie jak jechałem w dalszą podróż na trasę. Obecnie mam 159 8v i w sumie nie ma jakiejś bardzo odczuwalnej różnicy jedno mnie przekonało do lepszej to podpowiedź mechanika lepsze czyszczenie silnika i wtrysków oraz lepsze odpalanie w zimę. Ale na trasie różnica rzędu 0.5l na korzyść lepszego. Od lat tankuje tylko na BP.
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar barbed
    Mieszka w
    Radlin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9jts 2007r.

Domyślnie

Z mojego doświadczenia wynika że jakość paliwa czuć w autach o większym litrażu. miałem parę aut o większej pojemności np e38 4.4L i a8 3.7L w obu autach ewidentnie było czuć różnicę. jesli zatankowałem dobre paliwo osiągi były lepsze i robiłem wiecej KM. Raz zatankowałem BMW na stacji "no name" - ledwie dotoczyłem się do następnej, auto się dusiło i szarpało a nadmienię że wczesniej na tej samej stacji zdarzało mi sie tankować sjenę 1.2 i rovera 2.0 i oba auta jezdziły tak jak na kazdej innej PB. dlatego teraz do alfy staram się lać te "lepsze" paliwa.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał Luki78 Zobacz post
    . No i Verva nie smaruje wtryskiwaczy
    Verva ma dwa razy lepsze HFRR niż zwykle on orlena plus wyższą liczbę cetanową.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Łódź/Sieradz
    Auto
    159 2.4 SW jtdm+ Q-Tronic 2007 HIGH

Domyślnie

Koledzy, tankujac "lepsze paliwa" jestescie nabiajni w butelke. Już lepiej lac zwykly ON i dodawac jakiegos dodatku archoila jesli chce sie naprawde dobrze dla silnika. Wszystkie vervy, ultimate'y i dynamici. Wiekszosc paliw w polsce to Orlen lub Lotos, paliwa wzbogacone sa (a czasem nie sa) przez konkretne firmy. Jedynie v power przychodzi z zagranicy i faktycznie moze byc innym paliwem, aczkolwiek na cale wojewodztwo lodzkie tylko jedna stacja shella w lodzi ma tą prawdziwą v power 100 oktanow. Reszta "100 oktanówek" ma okolo 96..
    Zapraszam do oceny i komentowania mojego samochodu w tym wątku!

http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/142866-159_sw_2_4_20v_blu_oltmare_storczycki.html

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 2.5 v6,159 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał Storczycki Zobacz post
    Koledzy, tankujac "lepsze paliwa" jestescie nabiajni w butelke. Już lepiej lac zwykly ON i dodawac jakiegos dodatku archoila jesli chce sie naprawde dobrze dla silnika. Wszystkie vervy, ultimate'y i dynamici. Wiekszosc paliw w polsce to Orlen lub Lotos, paliwa wzbogacone sa (a czasem nie sa) przez konkretne firmy. Jedynie v power przychodzi z zagranicy i faktycznie moze byc innym paliwem, aczkolwiek na cale wojewodztwo lodzkie tylko jedna stacja shella w lodzi ma tą prawdziwą v power 100 oktanow. Reszta "100 oktanówek" ma okolo 96..
    W sumie to nie wiem czy jesteśmy nabijani w butelkę,zwykły ON ma do 7% bio,czyli wlewając do baku 70 litrów dostajemy 5 litrów biokomponentów w pakiecie a czy to jest zdrowe dla Common Rail? Może niech wypowie się ktoś mądrzejszy.

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Praktycznie każdy ON sprzedawany detalicznie na stacjach ma do 7% biododatków (FAME), w tym również Verva, Ultimate i inne premium takoż. UE zniosła obowiązek informowania o tym fakcie przy dystrybutorze, toteż lejemy je często nieświadomie. Ale wystarczy zapytać o kartę badania paliwa na stacji, aby się o tym przekonać. Wyjątek: Lotos ON Premium, ale wyłącznie zimą (16 listopada - 28 lutego) oraz ponoć, uwaga.... swego czasu Tesco ale nie wiem czy nadal.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Proszę karta Vervy co prawda 2014 ale jednak. Brak BIO i wyższa liczba cetanowa ;] Będe na stacji to może uda mi sie cyknac fotke aktualnego świadectwa jakości dla Vervy

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Na początku ostatniej zimy miałem możliwość wglądu do kart z Orlenu z ostatnich kilku miesięcy. Zarówno Verva jak i ekodiesel zawierały 7% biogówna. Smarność podobna, różniły się jedynie liczbą cetanową.

- - - Updated - - -

Dziwna ta Twoja karta, brakuje w niej wsp. smarności.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Ja tam prawie zawsze leje "zwykłe" ON ale tylko z dużych stacji typu Orlen czy BP.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Na początku ostatniej zimy miałem możliwość wglądu do kart z Orlenu z ostatnich kilku miesięcy. Zarówno Verva jak i ekodiesel zawierały 7% biogówna. Smarność podobna, różniły się jedynie liczbą cetanową.

- - - Updated - - -

Dziwna ta Twoja karta, brakuje w niej wsp. smarności.
    Nie jest moja możliwe, ze w 2014 nie było obowiązkowego badania HFRR ale skoro widziałeś nowe kraty i smarność podobna to dobrze bo kiedyś zwykły ekodiesel miał HFRR ponad 350, a Verva w okolicach 170. Przy najbliższej wizycie na Orlenie lukne w karty.

EDIT: Właśnie gadałem z kumplem był akurat w robocie, znalazł świeże kwity (z piątku) i wygląda to tak:

ON VERVA w rubryce FAME ma napisane "nie zawiera", zwykły ma 7%
    Smarnosć Vervy 2 razy lepsza ponad 400 vs 190
    Liczba centanowa 51 zwykły 55 Verva

Od razu dodam żeby się nie sugerować wynikami w całej Polsce. Różnice w zależności od centrum dystrybucji będą inne.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 28-06-2016 o 18:57