[MENTION=60478]jarzon[/MENTION]; mówisz o tym dodatku? http://zmienolej.pl/pl/dodatki-do-pa...lo-192l-kat953
Printable View
[MENTION=60478]jarzon[/MENTION]; mówisz o tym dodatku? http://zmienolej.pl/pl/dodatki-do-pa...lo-192l-kat953
Tak, dokładnie o tym.
Póki co jestem zadowolony przede wszystkim z wydajności. Jak dokończę to opakowanie to może przetestuję coś od archoila.
Tak jak pisałem różnica jest delikatna i zauważalna dopiero po kilku wyjeżdżonych zbiornikach paliwa.
Kiedyś zalałem też jakiś środek do smarowania common rail od Liqui Moly, nie pamiętam który to był dokładnie, i po tamtym auto chodziło cichutko jak benzyniak. Minus, że puszka kosztowała ponad 20zł i starczała na jeden zbiornik paliwa.
Dzięki za odpowiedź. Vpower 100 z 6200 raczej odpada za drogo. Dowiem się o ile więcej wyciągnie na 98 jak minimalnie tylko, to moze zostane przy 95
Pytanie tylko, jak długo takie premium leży w zbiorniku i jak bardzo mu to szkodzi.
Wbrew pozorom chyba nie długo, sporo tankuje lepsze paliwa. Moje zdanie jest takie, że do dizla tylko paliwa premium, wcześniej miałem kilka benzyniaków i tam różnicy nie widziałem, no ale to były roczniki bez dwójki z przodu więc lanie nawet 98 było bezsensu. Przy alfie po zatankowaniu właśnie wspomnianej vervy byłem miło zaskoczony.
Panowie zostało mi ok. 50ml archoil 6200, w jakich proporcjach lać do diesla na 75l bak, 15ml czy więcej niż w instrukcji?
15ml to już wysoka bogata dawka. Więcej może nie dać większego efektu. Warto upewnić się że AR6200 jest całkowicie zmyty, spłukany z wlewu podczas tankowania. Ja po dodaniu AR6200 tankuję na początku delikatnie opłukując wlew.
Niezłe stężenia tych środków, że co do ml sie liczy.
No dobra to co jest do smarowania układu, wtrysków itd, tak żeby zastąpić dolewanie oleju 2T?
http://sklep.archoil.pl/?product=arc...s-pd-cr-diesel
http://allegro.pl/smar-do-silnikow-d...331389474.html
http://www.liquimoly.sklep.pl/pl/p/D...-napedowego/19
http://www.liquimoly.sklep.pl/pl/p/P...napedowego/101 i czym się różni od tego wyżej?
Te z LM to czyściko-usprawniacze. Ten Pro-Line jest lepszy, większe stężenie chemii czyszczącej. Podobnie jak większość pozostałych dodatków z LM poza zimowymi leje się je raz na 2000 km. Jak chcesz smarowidło do "codziennego" użycia to z LM raczej to: http://www.liquimoly.sklep.pl/pl/p/D...-SMARUJACY/149
Stosuję, nie narzekam. Wprost przeciwnie, praca silnika się poprawiła i to znacznie.
Środki od Archoila leję do oleju i nie narzekam, do paliwa do codziennych dolewek jeszcze nie próbowałem.
Raczej troszkę te smarowidło jest drogie tak żeby co tankowanie je lać. Innego w miarę dobrego i ekonomicznego nie ma?
AR6900-D Max jest wydajny i może obniżać spalanie jeśli ktoś nie kręci wyżej niż poprzednio kiedy bo z dodatkiem lepiej się wkręca ;-)
Dzięki Wlyszkow za odpowiedź :) Jeżeli porównamy nowy produkt AR6900-D do AR6800 to wychodzi on lepiej cenowo, jednak zauważyłem, że mniej podnosi liczbę cetanową. Czy są jeszcze jakieś różnice pomiędzy tymi produktami?
Jest jedna rzecz której nie rozumiem. Znaczy - smarowanie ok, czyszczenie końcówek wtrysków "z zewnątrz" (jakaś chemia katalizowana temperaturą) też ok. Mycie układu - w to nie wierzę w żadnym, bo byłoby to zauważalne na filtrze paliwa, a po żadnym dodatku jaki lałem nie było. Ale powiedzmy, że rozpuszcza syf tak, że się nawet w filtrze nie osadzi i nie zaszkodzi wtryskom przy okazji. Załóżmy.
Ale jak dodatek może modyfikować spalanie w zauważalny sposób? Przecież silnik potrzebuje konkretnej mieszanki paliwa z powietrzem i dodatek musiałby w jakiś kosmiczny sposób zwiększać siłę detonacji paliwa, żeby silnik mógł go zużyć mniej. W co nie wierzę, zwłaszcza przy takim stosunku dodatku do ON. Pomijam już zdolność adaptacji silnika nawet gdyby dodatek miał cud-właściwości, zwłaszcza w starszych wozach. Lałem już różne oleje z grzechotnika do swoich samochodów, nie tylko Alf i o ile różne parametry pracy* ulegały zmianie, to spalanie nigdy.
* głównie kultura, moc i spalanie nigdy, a wtrysków jeszcze nie musiałem w żadnym rozbierać.
Teoretycznie jeżeli dodatek jest w stanie w jakimś stopniu wyczyścić i nasmarować wtryski co sam przyznałeś to może się to również przyczynić do spadku spalania. Wtryski pracują dokładnie tak jak mają pracować, dawkują dokładnie tyle ile mają dawkować nie przelewając aż nadto i nie wprowadzając gigantycznych korekt. Uprzedzając pytanie nie u mnie spalanie nie spadło, spala tyle ile powinno spalać w miarę sprawne 2.4 200KM
Technologia stosowana przez Archoil polega na doklejaniu nano cząstek do molekuł weglowodorowych paliw. Jest to wykonywane na drodze specjalnej syntezy. Wystarczy kilka ppm tych cząstek aby poprawić ilość energii wydobywanej z paliwa średnio o 8% wg testów EPA. To dzięki dodatkowemu dopalaniu pakiwa (mniej strat idzie w wydech) jak i łatwiejszemu spalaniu.
Co do proporcji to kiedyś już pisałem w innym wątku, że w olejach silnikowych można spotkać np. molibden w ilości 50ppm czyli 2x więcej niż AR6200 w proporcji 1ml na 10L (to jest w przybliżeniu 100ppm) a dzięki tej dawce moly niektóre oleje przechodzą testy ACEA ;-)
wlyszkow czy po stosowaniu detergentów (które zawiera np. AR6900-D) trzeba myśleć o zmianie filtra paliwa? Ogólnie jak wg Ciebie najlepiej to stosować - kupić 500ml i dolewać do każdego kolejnego zbiornika, czy raz na dwa zbiorniki czy rzadziej?
Z tego co widzę, piszą aby dodawać 1ml na 1L ON, więc te 500ml na trochę starczy :)
Najlepsze jest regularne stosowanie do każdego tankowania. Mamy dobre smarowanie wtrysków, czysty układ wtryskowy/paliwowy oraz wyższa wydajność energetyczną i niższe zużycie paliwa. Filtra paliwa po prostu trzeba mieś w miarę czysty i wystarczy jego regularna wymiana (najlepiej 2x częściej niż zaleca producent niezależnie czy stosujemy dodatki czy nie).
Dokładnie. AR6900-D Max jest do regularnego stosowania a to co stopniowo zmyje to rozpuszcza i nie zatyka filtra paliwa.
Kolejne pytanie, w jakim sklepie "na miejscu" można kupić AR6900-D? Market raczej nie, jakaś stacja go prowadzi? Może Norauto?
Ricambi.pl. Coprawda musiałbyś podjechać do Tulec, ale daje się też z kolesiem umówić w Poznaniu. Sprzedają też na Alledrogo.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6401520449
Dzięki, skontaktuję się z nimi jutro :)
Wysyłka dużo nie kosztuje a zaoszczędzić można sporo czasu i kasy na dojazd. No chyba, ze ktoś ma sklep pod nosem.
Cześć,
Moje doświadczenie z Liqui Moly Diesel Spulung.
Przebieg 130kkm.
Przed: korekty na trzech wtryskach ok 0.6, na jednym 1.15.
Po: korekty na trzech wtryskach 0.3 , na jednym (innym) 0.0.
Ciekawe jak długo taki dobry efekt się utrzyma.
M.
Ja zakupiłem AR 6900-D MAX i robię właśnie pierwszy zbiornik, a że przy okazji leję od dwóch zbiorników Vervę ON to jest na bogato. Na razie po spaleniu połowy pierwszego zbiornika z AR 6900 stwierdzam, że nieznacznie poprawiła się kultura pracy na zimnym silniku (większy wpływ miała dolewka oleju do silnika :) ) oraz że znacznie poprawiło się zachowanie silnika na zimno - jedzie równie dobrze jak ciepły, a wcześniej był wyczuwalnie anemiczny. Korekt wtryskiwaczy nie sprawdzałem przed zastosowaniem specyfiku, więc na ten temat się nie wypowiem.
Ponieważ kupiłem od razu dwie butle po 500ml to przede mną jeszcze trochę zbiorników "kuracji" ;)
AR6200 w dieslu nie zmienia za bardzo podstawowych parametrów. Test : http://archoil.eu/wp-content/uploads...est-Result.pdf
Ten test oznacza, że ON po dodaniu 6200 nadal spełnia normy ;-)
Działanie 6200 polega na czym innym niż podwyższenie liczby cetanowej itd.
P.s. Zauważ że popiołu jest 2x mniej ;-) na skutek dopalania tego co normalnie traci się w wydechu i co zapycha DPF. ;-)
Kolejne kilometry na LM Smarowidło do Diesla i silnik jest coraz lepszy. W sensie kultury pracy, bo reszta parametrów ze spalaniem włącznie bez zmian, zauważalnych. Trasa Gdańsku Kraków bez problemów, silnik pracował wprost idealnie i nieslyszalnie. Słychać było wiatr i opony, ale jak się nie przyspieszało to trzeba było się mocno wsłuchać, żeby usłyszeć motorek. Zmiana bardzo na plus.
Ponieważ mi się smarowidło skończyło, na trasę powrotną do baku trafi Super Diesel Additiv, też od LM. Ktoś wie czy to coś do regularnego stosowania, czy do lania okresowego? Niby na opakowaniu jest, że efekt utrzymuje się przez 2000km, ale nie ma nic o częstotliwości dawkowania. Pisałem do polskiego oddziału Liqui Moly ale nie odpisali... może Niemcy odpowiedzą, bo nie chciałbym przedobrzyć.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Cześć,
Zostało mi około 80-90 ml AR6200, które lałem wcześniej do benzyniaka. Plan jest taki by wykorzystać tego AR6200 do końca a potem zastąpić go AR6900. Czy przed użyciem AR6200 a potem 6900 powinienem użyć jakiegoś czyściwa do układu ? Typu AR6400 CR albo coś innego ? Ten AR6400 wychodzi dość drogo i nie wiem czy jest sens jego stosowania w przypadku gdy planuję lać powyższe dodatki do każdego tankowania. Na pewno przyśpieszy oczyszczanie układu o te 2-3 baki ale czy jest w stanie doczyścić takie syfy, których nie ruszy ani 6200 ani potem 6900 ?
Spokojnie możesz przejechać teraz 3 baki na podwójnej dawce AR6200 2ml/10L ON a potem zmienić na AR6900.
Taka ciekawostka o AR6200 - jego TBN wynosi ok 120 chociaż nie zawiera metalicznych detergentów i nie podwyższa ilości popiołów a nawet wg testu redukuje ilość popiołów z ON o połowę.
Oba są dobre chociaż trochę inaczej działają. AR6900-D Max silniej podwyższa liczbę cetanową jeśli ktoś lubi wkręcać diesela na wyższe rpm. AR6200 to wariant bardziej ekonomiczny chociaż również skuteczny, wymaga więcej czasu aby dać efekty.
W zestawie Archoil Czysty Diesel środkiem mającym układ paliwowy jest AR6400-D.
Do regularnego smarowania i czyszczenia co lać? Chodzi o środki ar. Sporadycznie stosowałem stp.