Zawór umyj a wężyki wymień.
I pytanie czy na pewno masz wężyki prawidłowo podpięte?
Printable View
Zawór umyj a wężyki wymień.
I pytanie czy na pewno masz wężyki prawidłowo podpięte?
Wężyki są dobrze podłączone. Myślę że zawór jest sprawny, bo zmniejsza ciśnienie jeśli jest podłączony, tylko że znowu za bardzo, a może problem jest z zaworem DV? Bo on z tego co wiem jest cały czas otwarty i zamyka się tylko podczas przyśpieszania żeby utrzymać odpowiednie ciśnienie, a gdy przepustnica się zamyka to otwiera się i upuszcza ciśnienie. Chyba dobrze myślę?
Raczej odwrotnie
Wymontowałem te dwa zaworki, sprawdziłem je na krótko i działają oba się otwierają i przepuszczają powietrze do tego dolnego króćca, wyczyściłem je i ten od DV był trochę przytkany, wyleciało z niego trochę takiej mazi. Jak je zamontuje to przejadę się zobaczyć czy coś się zmieniło
zrob i wrzuc prosze jakies fotki lub filmiki, sam bym u siebie to posprawdzal/poczyscil ale srednio kumam o czym piszecie
Załącznik 239703
ten jest od zaworu DV, dmuchając w lewą rurkę powietrze będzie wychodziło tą górną rurką, rurka z prawej strony jest zamknięta i otwiera się dopiero po podaniu napięcia, wystarczy prysnąć jakąś chemią. Ja to zrobiłem tak: zatkałem palcem tą lewą rurkę a do tej górnej prysnąłem chemią, równocześnie podałem napięcie z akumulatora na krótko i psikałem aż cały brud wyleci tyle.
Tak samo jest z zaworem westegate, tak samo działa
Załącznik 239704
A tu wystarczą dwa kabelki ja użyłem tych od miernika
Załącznik 239705
- - - Updated - - -
U mnie nic się nie zmieniło, nadal turbo słabo ładuje max 1650, muszę szukać nieszczelności,tylko nie wiem gdzie, najbardziej słychać szum z środkowego nawiewu
Zapryskaj go jakimś brake cleanerem. Jeśli zabrudzenie powoduje złe odczyty to powinno pomóc.
A jaki jest zakres pomiarowy tego przepływomierza? U siebie nigdy nie sprawdzałem, ale na weekendzie z ciekawości może się pobawię.
Będzie dobry
- - - Updated - - -
A za co odpowiedzialny jest ten elektrozawór?
Załącznik 239737
Czytałem w innym temacie, że ludzie wymienili jakiś zawór przesuwny ale to było w silniku 1.4, czy tbi też coś takiego ma?
Dzisiaj zrobiłem to samo z zaworem DV co zrobiłem z wastegate, czyli odłączyłem wężyk od sterowania. W przypadku zaworu wastegate odłączenie wężyka powodowało wzrost ciśnienia. Tak w tym przypadku nic się nie zmieniło tylko dźwięk ze środkowego nawiewu się zwiększył, ciśnienia doładowania było 1650. W pierwszej chwili myślę że to ten zawór DV przy turbinie jest uszkodzony. Z tego co się zorientowałem to ten zawór zamyka się tylko podczas przyśpieszania samochodu i wtedy ma trzymać ciśnienie aż do zdjęcia nogi z gazu, wiec skoro nic się nie zmieniło to prawdopodobnie ten zawór jest cały czas otwarty nawet podczas przyśpieszania stąd ciągłe szumy i brak ciśnienia
Czyli to też nie to, sprawdziłem najpierw zaciągałem powietrze i było słychać że coś się tam rusza w środku, a potem podłączyłem pompkę i ciśnienie trzymał nawet 2 bary. Czyli chyba ostatnia rzecz to gdzieś jest duża nieszczelność. Czy te kolektory dolotowe miały problem kiedyś z szczelnością?
Sprawdzałeś zawór zwrotny w wężu z kolektora do zaworu odmy?
A który to jest zawór? I jak powinien poprawnie działać?
- - - Updated - - -
Z odmą jeszcze nic nie robiłem, już wiem który to jest zawór, czyli ten zaworek musi być otwarty kiedy przepustnica jest zamknięta a zamyka się po otwarciu przepustnicy? Magil w innym temacie zauważyłem że już demontowałeś całą odmę, czy dużo jest przy tym pracy?
Od kolektora ma trzymać do kolektora puszczać.
Idź po wężu od puchy odmy do kolektora tam w pionie jest zawór.
I uprzedzam jest bardzo drogi w zakupie
Jak Piotriix napisał, zawór ma puszczać tylko w stronę kolektora.
Z demontażem odmy może nie ma dużo pracy, ale trzeba uważać na wszystkie rurki i wężyki wykonane z gównolitu - bardzo łatwo coś uszkodzić, a potem okazuje się, że jest cholernie drogie. Używek praktycznie się nie spotyka.
A więc zaworek sprawdzony, w stronę kolektora wpuszcza powietrze a od kolektora do odmy trzyma. Na forum lancii polecono mi podpiąć actuator turbo bezpośrednio pod muszlę turbiny w ten sposób:
Załącznik 239756
I podobno turbo sprężarka wtedy nie powinna przeładowywać i trzymać ciśnienie 0,8, ja nadal mam przeładowanie
To jest post z forum lancii
Zwykła turbina.Z zaworem wg. Które węże podłączyłeś? Musisz podpiąć wąż od muszli turbo do actuatora czyli gruszki,wtedy poda takie ciśnienie jakie ma przypisana sprężyna actuatora i przy takim ciśnieniu się otworzy upuści spaliny bokiem i nie ma prawa przeładować. . Jeśli przeładuje to uszkodzony jest actuator i nim może uciekać powietrze.
Nie musi być uszkodzona .Może żle wyregulowana albo się przycina.
Podepnij zwykłą pompkę z monomerem i napompuj ciśnienia przy 0.8 bara powinna ta dźwigienka się ruszyć
Teraz dostałem informacje że źle podłączyłem, to ma być podłączone do tego dolnego króćca idę jeszcze raz zobaczyć
Załącznik 239767
- - - Updated - - -
Załącznik 239770
A to ma być tak podłączone?
Załącznik 239773Załącznik 239774Załącznik 239775
W dolnym króćcu masz nadciśnienie, które jest mierzone przez zaworek. Przy pewnej wartości zaworek otwiera się i podciśnienie z górnego króćca idzie do gruszki i ją otwiera upuszczając spaliny zaworem wastegate.
Już podłączyłem według tego co kolega z forum lancii powiedział i wyszło mi max ładowanie 1430, a gruszka sprawna bo przy ciśnieniu 0,8 bara jest otwarta. A chodziło mi o te węże jak podłączyć z zaworem bo na rysunku nie widać tego jak one dokładnie idą za tą osłonką,wiadomo ten długi wąż idzie z samego dołu do górnego króćca zaworu i tam jest ciśnienie, ten króciec z zaworka co wystaje na bok to ma iść do turbo i tam ma być upuszczone ciśnienie, a ten dolny króciec zawory ma iść na gruszkę? Tak to ma być?
Załącznik 239785
tak to wygląda od strony zaworu sterującego, podłączone mam wszystko dobrze
- - - Updated - - -
W sobotę jadę na podnośnik, coś mi się wydaje że z tą dolną rurą co jest tak luźna to mam rację, dziś sprawdziłem jak to wygląda od intercoolera na przepustnice jest to samo połączenie ale tam nawet nie drgnie.
No to mam już problem, pierwszy wąż który idzie od turbosprężarki na intercooler, jest przerwany ale nie na tym łączeniu nawet nie na gumie, tylko na metalowym korpusie jak to mogło się tam przerwać?
Załącznik 239868
Ta kreska
Nie zaraz za tymi dwoma wybrzuszeniani na tej rurze, chyba to tam jest zakuwane, nie demontowałem tego bo nie chciałem tego urwać do końca, a ruszało się na boki i po przegazowaniu tamtedy uciekało ciśnienie
- - - Updated - - -
A jak u was to wygląda, łatwo sprawdzić bo od góry też jest dojście żeby złapać
To jest cały przewód
Załącznik 239869
chyba że to się ma tak ruszać? A ciśnienie ucieka przez uszczelke?
No musisz to odkręcić niestety.Ale dobrze ,że to znalazłeś
Już się dowiedziałem że to jest złącze elastyczne i to ma się ruszać, więc w moim wypadku zamawiam tą nową uszczelkę bo stamtąd najbardziej dmucha i dużo oleju tam też jest
- - - Updated - - -
Jak jutro będzie pogoda to zdemontuje to i zobaczę czy to uszczelka puściła
Załącznik 239870
Jak dużo oleju to dziwne.Pisałeś ,że turbina niedawno była naprawiana.
[QUOTE=Piotriix;2049266]Jak dużo oleju to dziwne.Pisałeś ,że turbina niedawno była naprawiana.
No dokładnie 7000 tys km temu, w lipcu tego roku i regeneracja kosztowała 2500 zł, tyle że to było zrobione w ramach gwarancji. To bardziej wygląda na zapocenie, ale akurat przy tym łączenie jest tego najwięcej. Może to przez to że miałem za duży stan oleju, przez te krótkie trasy,. Wiem że stamtąd dmucha