Nie ważna wartość (nie myl z lumenami) - chodzi o porównanie. To nie był certyfikowany sprzęt pomiarowy, pomiar robiłem z około 1 m i starałem się znaleźć największą wartość dla każdej żarówki.
Printable View
WYDAJE mi się że mierzyłem luxy - też telefonem więc o certyfikacji nie ma mowy :D ale różnica jest tak duża że chyba ja coś pomyliłem
Nie porównujmy wartości, bo to nie ma sensu - każdy z nas robił pomiar w inny sposób (odległość ma kluczowe znaczenie). Mierzyłem z około 5 m i wyszło około 400 luksów.
Też w sumie racja trzeba by mieć idealna ciemność i ta sama odległość i kat
Czyli nic nowego :sarcastic:
Fotki:
- Plamy,
- Barwa.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2018/01/7.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2018/01/8.jpg
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
No i kątowy sposób montażu - prawdopodobnie przyczyna powstawania plam.http://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2018/01/9.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/01/10.jpg
Macie jakieś dobre patenty na żarówkę po stronie aku czy takie chude ręce?
P. S
Wygląda to fatalnie i brak jakiegokolwiek odcięcie na górze
Te Bosmy to jakiś dramat, nie umywają się do LED'ów Senso które kupiłem na allegro za ok. 170 PLN.
Wprawdzie tam również brakowało światła, szczególnie na dużej odległości, ale odcięcie i oświetlenie drogi bezpośrednio przez autem było idealne.
Nie bylo jeszcze wtedy tego wątku, dlatego opisywałem moje doświadczenia tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ompendium.html
Ostatecznie mój zestaw również wrócił do sprzedawcy.
W rzeczywistości odcięcie było lepsze niż na zdjęciu, zdjęcie zrobiłem z ręki w samochodzie stojącym pod kątem i pod górkę. Byłem już tak wk....y, że już mi się odechciało cykania fotek, chciałem tylko te plamy udokumentować, a żarówki jak najszybciej wyjąć z auta :)
Szczerze? Szkoda mi takie pytanie odpowiadać. Wrzucasz wyrwane z kontekstu całej naszej dyskusji zdanie i... ja się pytam po co zadajesz takie pytanie?
Ale jeszcze raz wyjaśnię - kupiłem na próbę żarówki led (nie chinole), porównałem z H7 halogenowymi. Wyszło na to, że to szajs. Wartości pomiarów jeśli chodzi o wartości bezwzględne są nieistotne, bo chodzi o porównanie między typami. Wartości z 5m podałem dla przykładu (wraz z odległościach spada natężenie), bo padł zarzut, że podaje dziwne dane. Nie mierzyłem z dalszej odległości, bo już na oko widziałem, że dalej na ledzie nic nie widzę :)
A światło jest potrzebne i na 5 i na 45 m.
A no po to aby wiedzieć czy robiłeś pomiary na 45 m
Ja już kiedyś pisałem ,że ledy na tym dystansie nie są lepsze od dobrych żarówek.
A ogrom luksów tuż przed samochodem jest niepotrzebny a wręcz szkodliwy bo osłabia widzenie na 40-45 m.
No chyba ,że ktoś mrówek szuka przed samochodem:)
Wiem o czym mówisz Mike, ale niestety nie dysponowałem odpowiednimi warunkami, żeby zrobić profesjonalne testy na takim dystansie.
Dajmy sobie spokój ledami i tego typu wynalazkami. Ja od paru lat kupuję zwykłe Osram Original i jest ok.
Co rok publikowane są testy żarówek robione bodajże przez ITS i zawsze wypadają świetnie, a komplet kosztuje około 20 PLN.
Zawsze się dziwiłem kolegom, którzy płacą około 100 za żarówki. Testy pokazały, że nie są warte tych pieniędzy, chociaż czasem mocniej świecą (kosztem żywotności).
szukałem wczoraj info o wymianie żarówek na LED i trafiłem na świeży artykuł:
https://40ton.net/fiat-ducato-z-zezw...wie-29-modeli/
co prawda skupia sie na ducato i opcja jest tylko na rynku niemieckim, ale moze niedlugo i u nas zalegalizują. Giulietta jest na liscie modeli (tylko nie wiem czemu 2013-2016, czy po 2. lifcie byly inne lampy, niz pierwszym i ych najstarszych?)
Cześć wszystkim, nie zakładam nowego wątku, odświeżam istniejący.
Wymieniłem dotychczasowe halogeny H7 i H1 na to:
LED H7 PHILIPS ULTINON PRO3022 6000K 12V 24V i
LED H1 ULTINON ACCESS
Problem mam z tymi H7, w czasie jazdy objawia się taki efekt przygasania/mrugania ale tylko w zakresie obrotów 2-2,5 tys, często przy redukcji biegu lub gdy się puszcza pedał gazu. Czasem zdarza się że przygasają obie na około sekundę, czasem bardziej prawa.
W tym czasie zarówno ledy do jazdy dziennej świecą prawidłowo, tzn. nie mrugają, nie gasną. Podobnie z wymienionymi H1, też świecą ok.
Problem nie występuje na postoju, w czasie jazdy w pozostałych zakresach obrotów. Po zasięgnięciu kilku opinii z zewnątrz, pierwsza sugestia, że to słaby akumulator. Akumulator testowo zamieniłem na nowszy, naładowany, sprawdzona masa, alternator, brak błędu spalonej żarówki itd. i juz powoli kończą mi się pomysły. Zastanawia mnie, że ten efekt jest przy tym konkretnym zakresie obrotów, czy to przez jakieś wibracje, sam już nie wiem.
Jak nie znajdę przyczyny, to będę zmuszony usunąć te ledy :( Niestety czas na zwrot minął, pozostaje reklamacja, ale wątpię, że to wina samych żarówek.
Jeśli ktoś z was miał podobny problem i znalazł przyczynę to będę wdzięczny za info.
A zmieniłeś przekażnik ? Sprawdziłeś osadzenie bezpieczników?
Włóż z powrotem żarówkę i zobacz. Żarówka ma jednak większa bezwładnośc i możesz małych skoków napięcia zwyczajnie nie wychwycić. Dodatkowo pomierzyć trzeba napięcie czy jest stabilne czy regulator nie szaleje przy tych konkretnie obrotach. Inna sprawa że ledy jeśli się przegrzewają to driver zmniejsza jasność do czasu ochłodzenia, ale to raczej są pojedyncze mrugnięcia więc chyba nie w tym problem
Po otwarciu skrzynki bezpieczników w desce rozdzielczej takie coś dziwnego znalazłem ja na zdjęciu. Pod pozycją F12 i F13 wg. instrukcji odpowiadające się światła mijania, są puste miejsca z włożonymi zielonymi przewodami nie wiem co to jest. Nie da się włożyć w to miejsce bezpiecznika, który wg opisu powinien mieć 7,5 A. Nie napisałem może na początku, że samochód sprowadzony z Belgii i nie wiem co tam mogło być grzebane. Zwykłe halogeny świeciły prawidłowo. Wychodzi na to, że musze poszukać jakiegoś ogarniętego elektryka co rozgryzie ten problem, z pomiarami włącznie.
Załącznik 289978
Załącznik 289979
Załącznik 289980