Ogólnie dostępny eper jest opóźniony o co najmniej sześć miesięcy. Aktualne posiadają sklepy z częściami przy ASO.
Printable View
Ogólnie dostępny eper jest opóźniony o co najmniej sześć miesięcy. Aktualne posiadają sklepy z częściami przy ASO.
tak bylo kiedys, najnowszy znany mi dzisiaj darmowy eper na keyeper.pekidi.com ma baze kończąca sie gdzies 2017r.
jesli chodzi o audio to mpzna wnioskowac ze zdjec auta (HK ma widoczne dodatkowe glosniki w boczkach drzwi, a to srednie i HK maja na tylnej polce ma maskownice i w bagazniku pod polka widoczny glosnik) i innych opcji ktorych nie ma w aucie (musi byc dostep bezkluczykowy dla obu lepszych audio z tego co pamietam)
No to kiepsko, przyjdzie mi sprawdzać przez telefon co mają a czego nie...
Mam rozebrany boczek u siebie i harman kardon to śmiechu warte zwykle papierowe głośniki jak w każdym budżetowym aucie klasy fiata .
[MENTION=80719]marekkoczta[/MENTION]
Zrób fotę proszę bo zapowiada się #afera :)
Może to Harman Karton :D
myślę że u mnie kiedys wskoczą jakieś lepsze głośniki które mniejszy wzmak (średnie audio) fajnie uciągnie i wrzucę trochę wygłuszenia za głośnik(bez rozbierania drzwi, tylko tyle ile uda mi się przykleić przez otwór głośnika) i będzie lepiej niż HK.
bo to jest harmankarton jak pierwszy raz zobaczyłem niskotonowy w półce to usiadłem i zapłakałem. Epsonix przez otwór głośnika za dużo nie wykleisz, ale jak poznasz tajniki rozbierania drzwi to roboty na 15 min.
Jaki model premium takie audio premium :D
Fajnie jakby ktoś opisał rozbieranie takich drzwi bo muszę poszperać w tych od kierowcy. Coś zaczyna brzęczeć jak się zsynchronizuje z wibracjami silnika :( Nie chcę nic pourywać a bez opisu pewnie tak się skończy :D
btw Kolega w Giuliettcie Veloce ma Bose i jak mu kiedyś klapka odpadła od głośnika pod szybą to nie przypomina sobie kartonu. Przy najbliższej okazji sprawdzi jakie głośniki ma w bokach.
Karton to na 100% miałem w swoim pandolocie :) lata temu. 1.2 to była maszyna :)
Planuję zakup Stelvio w lutym ale miałem problem wyborem czy zwykłe audio czy dopłacić do HK ale po tym co zobaczyłem to na 100% wybieram zwykłe i przerobię na profesjonalny sprzęt jedyny problem to jak się dobrać do starych głośników. Może już ktoś to ćwiczył? Czy może lepiej serwis niech rozbierze i zmontuje po włożeniu nowego sprzętu. Podobnie się sprawa ma z wymianą wyświetlacza na 8,8". Ktoś już coś takiego robił? Pozdrawiam wszystkich.
Zawsze lepiej zrobić audio w profesjonalnym warsztacie. Swego czasu miałem w 159 cały system oparty na DLS. Miód. Cena wyszła jak za Bose, a efekt kosmos.
Gorzej jak auto w leasing i jeżeli zamierzasz je oddać na koniec.
Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka
Auto zostaje u mnie, a gdzie to było robione? i Jak potem ze spasowaniem po robocie?
w jednej japońskiej marce dealer sam zaproponował że wymieni system, przed odbiorem auta. Miał zamówione auto w kolorze jak chciałem (a tam auto jedzie na statku do 3 miesięcy) ale nie w topowej wersji i a ja chciałem wyższą, gdzie największą różnicą była tapicerka skórzana i audio HK. Sam mi pokazał jak słabej jakości była ta fabryczna tapicerka i że audio wcale nie jest wiele lepsze niż podstawowe, i zaproponował ze mogę zamówić prawdziwą skórę, w dowolnej kolorystyce i konfiguracji, na drzwi i fotele, i wymienią mi wszystkie głośniki na porządne i wygłuszą drzwi, w firmie car audio, i to wszystko przed odbiorem auta. W ten sposób miałem dużo lepszą tapicerką na rzyzwoicie brzmiące audio zamontowane przez dealera więc żadnych pytań o gwarancję, czy zawracanie głowy z eżdzeniem aby to zrobić. Zapytaj, może w Alfie takie cuda też możliwe
Panowie, trochę z innej beczki. Pisałem wczesniej odnośnie rabatu przy zakupie, dzięki jednemu koledze stąd i przypadkowemu telefonowi do jednego z Warszawskich dealerów udało mi się znaleźć praktycznie to co chciałem ze sporym rabatem zatem za tydzień Włoszka będzie już u mnie :D. Zatem do rzeczy, auto wyprodukowane niby grudzien 2018, a podczas zamykania/otwierania daje sygnał dźwiękowy, gdzieś wcześniej czytałem że właśnie od 2018 ktoś napisał że jest inny alarm i jest bez sygnału. Dodatkowo powiem, że jeździłem demowka w Lublinie i też nie miała dźwięku przy sterowaniu zamkiem centralnym. Kierownik w Warszawie mówił, że mają prikaz z AR, że nie mogą wyłączać, a jak jest u Was? Znaczy auto starsze niż ma być, czy jak?
Wielkie dzięki g0trek, po raz drugi ;)
Pytanie retoryczne........................ w każdym mieście ja znajdziesz
sądziłem, że to jakaś konkretna firma, w której to robiłeś skoro tak chwaliłem, że fabryczne Bose przy tym wysiada. Nie zostawię auta do modyfikacji firmie, która nie ma pojęcia jak się rozbiera bezinwazyjnie konkretny model. Sorki ale nie chcę być królikiem doświadczalnym bo to zawsze się źle kończy:)
To ten uczciwie postawił sprawę, ja znam takiego dealera, również japońskiej marki, który przy zamówieniu auta ze skórą (dopłata ok. 9 tys), zamawiał auto bez (końcowy odbiorca oczywiście nieświadomy) i zlecał wykonanie u miejscowego (inna sprawa, że bardzo dobrego) podwykonawcy, za 4-5 tys. I wszyscy zadowoleni, dopiero przy np. jakiejś naprawie (np. powypadkowej) wychodziło wg VIN-u, że auto jest ze szmacianą tapicerką.
OKO, dzięki za info. Chyba jednak rozbiorę u dilera i wtedy niech zakładają nowe głośniki.
Wg mojej wiedzy od początku 2018 nie montowali już alarmów w fabryce tych w BCM, tylko delerzy dokładali, najczęściej Mopar (tak naprawdę Meta Systems z logo Mopar) - ja mam taki i on nie pika, nie dostałem instrukcji więc nie wiem czy można jakoś włączyć/wyłączyć w nim pikanie. Może dealer też zamontował inny alarm - dowiedz się.
No to zwykły złodziej a nie dealer. Obszycie sporego auta połączeniem skóry i alcantary kosztowało mnie właśnie niecałe 5 tys. Robiła to firma z Łodzi zdaje się. Audio robili w Rzeszowie, bo bliżej dealera. Ale to faktycznie w każdym większym mieście ktoś zrobi, trik polegał na tym że dealer to organizował, nie ma żadnego marudzenia w sprawach gwarancji a efekt faktycznie dużo lepszy niż "fabryczny" Harman Kardon. I wydaje mi się że cała taka akcja to tak naprawdę dobra wola dealera, nic więcej
Galeria Tonów Cezary Cyran. Nie wiem czy jeszcze robią, ale nie miałem żadnych zastrzeżeń do złożenia samochodu. System wymiatał. Sporo maty wygłuszającej trafiło do drzwi.
Zabudowa w koło zapasowe z głośnikiem 25 cm DLS
Zestaw głośników DLS system odseparowany z tweeterami w trójkąty plastikowe przy lusterkach (świetnie wykonane odlewy plastikowe).
Wzmacniacz DLS trzy kanały
Okablowanie DLS
Z plików pobranych z eLearn wynika, że jest montowany alarm fabryczny (opcja 8G2). Jest dokładnie opisany moduł alarmowy, umieszczenie poszczególnych elementów w samochodzie oraz instrukcja serwisowa na wypadek zgłaszanej usterki "samoczynne włączanie się alarmu" (data aktualizacji: kwiecień 2018)
coz, jak ja zamawialem auto na poczatku 2018 to nie dalo sie juz zamowic alarmu ori, tylko byl w cenniku alarm MOpar za jakies 500zl mniej. moze to byl jakis chwilowy okres, nie wiem. FYI, ktos mi ostatnio napisal na alfaowner (chyba z Holandii) ze u nich nigdy sie nie dalo zamowic alarmu w BCM i maja tylko dokladane.
Ja mam w moim zamówieniu „alarm fabryczny (8G2)”. Zamawiałem w listopadzie 2018.
To raczej zależało od strategii importera. Po co zamawiać w fabryce, jak można dać zarobić własnym dealerom. Widocznie klienci dopominali się jednak fabrycznego alarmu, zamiast montowania kabli przez "specjalistów" z ASO, co mnie jakoś nie dziwi, po doświadczeniach opisywanych przez [MENTION=20089]epsonix[/MENTION].
to wiemy, u mnie zniknęła ta funkcja po wymianie radia (fw 059.) na nowe z nowym firmwarem(080.). u innego kolegi, który ma auto też z nowszym firmwarem (072) niż mój poprzedni, też nie ma tego.
daj znać jaką masz wersję firmwaru (0.56.xxx.xxx, 059.xxx.xxx, 0.72.xxx.xxx czy 080.xxx.xxx czy 081.xxx.xxx bo to obecnie jedyne które wspierają AA) i czy masz radio z Navi czy bez, a jeśli bez to czy w menu radia masz ustawienie na Navi Repetition (nie pamiętam jak to w polskiej wersji jest przetłumaczone, na pewno jest w wersjach z Navi, w mojej poprzedniej bez nie było, ale działało dla AA).
I tak będę udeżał do ASO, może znajdą ustawienie na włączenie tego (bo w MESie jest takie ustawienie, i możliwe że zadziałą też dla radia bez Navi)
Radio mam z nawigacją. Wersja oprogramowania na zdjęciu.
dzięki, no właśnie z navi ta opcja navi repetition jest na pewno dostępna, bo po to jest, natomiast przy wymianie radia gdy nie ma się navi, pewnie trzeba ja aktywować, podobnie jak trzeba było aktywować android auto (bo jest to samo radio dla bez AA i z AA i przy pierwszym ta funkcja powinna być wyłączona, przy drugim konfigu włączona). dam znać czy w czwartek w ASO uda się to gdzieś aktywować.
czy ja to wiem na 100%? domyslam sie jednak ze w przypadku przynajmniej tych nowych wersji radioodbiornikow (od firmwaru 051. oczywiscie po updatcie do 056. bo to pierwszy ktory ma ta funkcjonalnosc w firmwarze) jak najbardziej. i nie sadze zeby trzeba bylo wymieniac panel z USB w schowku na inny (z drugim USB) jak to niektorzy na alfaowner uwazaja (bo w ePerze jest inny dla opcji z AA/CP) - IMHO jest dodatkowy USB bo jeden zajmuje telefon podlaczony. dlaczego tak mysle, pisalem o wymianie swojego radia w serwisie wiecej w kilku watkach a jeden nawet zalozylem tu - jest obecnie na pierwszej stronie - slabo kolega sledzi forum:
http://www.forum.alfaholicy.org/giul..._car_play.html
dla starych radioodbiornikow zapewne trzeba wymienic radio. na 99.9% podejdzie kazde nowe (schematy sa te same), jedyna watpliwosc jaka mam to ze radio na ktore moje wymienili ma ciut inny firmware niz te ktore leca na produkcje (ja dostalem 080. prod 12/2018, podczas gdy na produkcje dla aut ktore przyjezdzaly do salonow w jesieni byly juz 081)
daję znać, byłem w ASO, grzebaliśmy po kilku kompach (BCM/IPC/ETM) w poszukiwaniu ustawień aktywujących z powrotem strzałki nawigacyjne dla AA dla radia bez Navi, niestety nic nie znaleźliśmy. sprawa zostanie przekazana do TESEO, niech próbują uzyskać jakieś informacje od Włochów.
Witam,
To moj pierwszy post. Przymierzam sie do zakupu Stelvio 2.0 280km ze stocku. mam kilka pytan.
1. Wersja ze stocku nie ma przyciemnionych tylnich szyb. Jeżeli chciałbym przyciemnić to ile folia powinna mieć % przepuszczalności światła żeby byla zblizona do orginalu ?
2. Na ile starczają (średnio) klocki/tarcze?
3. Jak gra ten pośredni zestaw audio ?
4. Czy warto sprawdzać przy odbiorze samochodu wersje firmware nawigacji/skrzyni biegów itd. ?
z góry dziekuje za pomoc :)
To zależy jak jeździsz. Niektórzy potrzegują wymiany przed pierwszym przeglądem a inni prawdopodobnie dojadą do następnego.
Bardzo dobrze jak za tę cenę. Imho nie opyla się HK (który ma kartonowe głośniki :D) mimo że go mam to jestem na nie.
Oczywiście. Zleć żeby przygotowali samochód z najnowszym softem. Sami powinni tak robić ale różnie to bywa w praktyce.
Powodzenia i najlepszego dla potencjalnego nowego Alfisty :D
tak trochę na oko starałem się porównać w przypadku Giulii, to jakieś 75% mi się wydawało
nie odpowiem, ale skoro automat i mocniejsze auto, może z 50k dadzą rade?
na podstawie Giulii - znośnie, ale pewnie kiedyś zmienię głośniki. U siebie brałem go z taką myślą żeby był wzmak i dodatkowe kable, pogra trochę a kiedyś sobie zupgraduje same głośniki. motywacji na HK nie miałem min dlatego że głośniki dobrego wrażenia nie robiły (takie papierki)
niech podłaczą Witech2 i sprawdzą czy są jakieś updaty (różnie to z dealerami bywa), i niech przeglądną Ci (za wczasu) czy nie ma jakis kampani na Twoje auto (to nie wyskakuje samo w kompie, trzeba przeglądnąć listę z bodajże Service News albo TESEO builetins.
Map Ci nie zupdatują, to się robi samemu po zarejestrowaniu na strona AR auta.
Firmware Infotainmentu tylko jeśli była kampania (były 2 na najstarsze firmwary 001.xxx.xxx do 002.xxx.xx i potem na 002.xxx.xxx do najnowszego dla starszego typu radioodbiorników - do wersji 002.xxx.055). Nowszych typów radioodbiornikó (051.xxx.xxx w górę) nie updatują, mimo że niby są nowsze firmwary (ale dealerzy nie mają do nich dostępu, a AR nie chce ich udostępniać).