można wymienić dynamicznie tylko trzeba pomyśleć
Printable View
można wymienić dynamicznie tylko trzeba pomyśleć
Jakieś wskazówki?
No właśnie różne opinie z tym są- w końcu olej najpierw przelatuje przez filtr oleju który powinien wyłapywać wszystko, a potem jest jeszcze własnie ten dodatkowy w module Multiair.
Oglądałem filmik jak gość wyciągnął z Abartha z przebiegiem 130 tys. mil ten filtr i w zasadzie nic mu nie było, zero jakichkolwiek syfów.
bo trzeba olej wymieniać co 10-max 15 tys lub raz w roku i nic się nie dzieje a ja ktoś ma smar zamiast oleju to potem kłopot
Ja wymieniam co 12 tys średnio. Pilnuje tych wymian. W Stelvio zmiana filtra za 150 PLN pociąga robotę, którą serwis w Gdyni wycenił na około 2000...
jakiego filtra? Olejowy silnika to koszt około 37 pln w ASO OE
Panowie, wracając do głównego wątku - kilka tygodni temu zmieniałem olej w skrzyni w Stelvio w no-nameowym punkcie w zachodniej Polsce (rodzinna firma kolegi, stąd nie podaję nazwy aby nie być posądzanym o reklamę). Zmiana była dynamiczna, z wymianą miski, filtra - w pełni na komponentach ZF.
Stelvio przebieg 58kkm - ucierane głównie po autostradach przeze nas od 40kkm. Zarówno użytkownicy u poprzedniego właściciela, jak i u nas mają ciężką nóżkę. Ze skrzynią nic się nie działo, przy zmianie ostrej biegów w manualu czuć delikatne szarpnięcia, ale z tego co orientuję się w ZFach to normalne.
Po zmianie oleju i przejechaniu dwóch tysięcy mogę powiedzieć, że biegi wbijają się bardziej gładko. Poza tym nie czuć różnicy poza większą delikatnością przełożeń. Stąd wydaje mi się, że warto. Sam na pewno zmienię przy 120-140kkm.
pytałem w Euromobil w wawie życzą sobie za statyczna 3500pln, nie wiem czy nie poczekać aż się sypnie
3500 zł to sporo, mnie to kosztowało 780zł :P
https://allegro.pl/oferta/olej-miska...xoCC0YQAvD_BwE
Mnie również cos koło 800zł, wymiana bardzo prosta. Do zakupu dołączona instrukcja ewentualnie masz pełno w necie gdybyś sam zdecydował sie na wymianę.
Załącznik 272806
Można MESem odczytać temperaturę oleju w skrzyni? Bo to jest chyba najtrudniejszy punkt całej procedury wymiany...
można
no to rzeczywiście 2500 za robociznę to przesada. i akurat świetna okazja żeby zafundować sobie MESa za 50EUR (tzn. jak ktoś nie ma; ja już dawno temu nabyłem :))
A do czego ten Mes ? Może ktoś opisać procedure wymiany statycznej ?
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
Alfa ma wielkiego farta ze dostała najlepsza automatyczna skrzynie biegów na świecie :cool:
I szkoda czytać ze ktoś wierzy w to ze olej w skrzyni można nie zmieniać....
Olej w skrzyni trzeba zmieniać! Co 60k km najlepiej... Oczywiście tego ani ZF ani Alfa wam nie powie, bo to nie w ich interesach, po jak cos się nie psuje, to ani alfa nie zarabia na serwisie ani ZF na częściach ... niestety taka teraz jest polityka :(
tak samo jak te głupkowate Long Life oleje i ta cala EKO polityka obecna...
bylem w fabryce ZF w Saarbrücken gdzie jest produkowana ZF8HP
nowa generacja tej skrzyni już będzie mieć elektryczną pompę oleju (która będzie produkowana pod Krakowem :o )
Panowie byłem w licencjonowanym serwisie ZF - Serwisant powiedział mi , że trzeba wymieniać olej pomiędzy 45 000 a 60 000 spory margines lecz wszystko zależy od stylu jazdy , tuningu , może np. ktoś śmiga na torze.
Koledzy a czy ktoś się orientuje jak wygląda kwestia wymiany oleju przy użyciu komponentów z tej aukcji na allegro w kontekście gwarancji? Mogą być jakieś problemy tego tytułu?
Pytałem też ostatnio w ASO o koszt - około 110pln za litr oleju plus 1500-2000 za miskę olejową. No i oczywiście dochodzi koszt usługi :)
Jak coś to z chęcią dowiem się o jakimś rekomendowanym warsztatem serwisem w Krakowie lub okolicy co podjąłby się wymiany w rozsądnych pieniądzach.
No tak, jak nic nie powiem w serwisie to wszystko ok, z drugiej strony fajnie mieć ślad w historii serwisowej że taka operacja miała miejsce, ale tutaj pewnie muszę po prostu zrobić to w ASO mając na uwadze koszt tej operacji. Pytanie co jest dla mnie ważniejsze, historia samochodu czy tylko jego zdrowie :)
ASO raczej nie podejmie się wymiany oleju przy użyciu własnych komponentów ;)
skrzynia w alfie jest zalana innym olejem - Tutela AS8
Jeśli jest to odpowiedni serwis to nie wleją Ci niczego innego niż olej dedykowany do tej skrzynni. Koszta całej wymiany nie są małe po co masz ryzykować i wlewać inny olej o tych samych parametrach?
Już nie mówie o nerwach jeśli coś będzie nie tak ze skrzynią po wymianie oleju.
- - - Updated - - -
FAKTURA za części i wymianę - posłuży jako ślad w historii Twojego samochodu połączysz zdrowie samochodu z historią samochodu.
A mnie jeden duży serwis od automatów z którym współpracuję poinformował, że do ZF tylko olej ZF. Pytanie, czy skrzynie są fabrycznie zalewane olejem ZF czy Tutelą? A może Tutela jest dedykowanym przez FCA zamiennikiem oryginalnego ZF-a?
Po co ta filozofia lejecie olej od producenta skrzyni ZF i po temacie. Lifeguard8
Zalałem ZF ponad 20k km temu i śmiga, a dodatkowo w samochodzie zrobiony chip. Skrzynia ZF to i Olej ZF..
robisz to w porządnym serwisie, prosisz FV i masz potwierdzenie dla historii, tylko 2 razy taniej niż w ASO
ja tak robię z olejem, mam przeglądy co rok lub 20 tys, wymieniam olej co 8 tys / 6 msc, ale raz w ASO, bo muszę, a raz poza ASO ale z FV.
- - - Updated - - -
ZF leje to co trzeba dla skrzyni
ALFA leje to od kogo ma lepsza cenę oleju... i tyle w temacie...
ja bym lal to co ZF zaleca i nie przepłacał za wynalazki OEMow
Jaki olej polecacie do 2.2 180 km MT ?
ten z instrukcji tutela transmission gearsynth lv jest niedostępny w PL
Zainteresowanych wymiana oleju, zapraszam tutaj https://www.forum.alfaholicy.org/rab...ml#post2278789
Na stronie ZF https://aftermarket.zf.com/pl/pl/por...arket/#/result
Dla okolic Wrocławia są podane 4 warsztaty:
Stanisław Ossowski Zakład Mechaniki
ul. Hubska 24
PL 50-502 Wrocław
Andrzej Bielski Bosch Service
ul. Terenowa 62
PL 52-231 Wrocław
RS-SERWIS Krzysztof Kijak Sp.j.
ul. Szybowcowa 25
PL 54-130 Wrocław
Centrum Serwisowe Błach Sp.j.
Sportowa 1
PL 55-040 Małuszów
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi w zakresie wymiany oleju w skrzyni ?
Z Wrocławia jako speca od automatów (i nie tylko) polecić mogę pana Łukasza Mielnika, Rakowa 14, nie zawiódł mnie nigdy.
oryginalny olej w skrzyni ZF w Stelvio ma jasnozółtawy kolor Tutela AS8- po 45 tkm nie widziadłem różnicy w kolorze względem nowego.
Dzisiaj wymieniałem olej w swojej Giulii. Przebieg 60 tys., wymieniłem bo chciałem a nie musiałem. Metoda dynamiczna, procedura z wymianą filtra. Olej ZF Fluid 8, przepuściliśmy przez skrzynię 12 litrów, chociaż przed wymianą był (we wzierniku maszyny) prawie taki sam jak ten nowy. A nowy na foto.
Załącznik 280707
W 159 w Aisinie też AR mówiła że się nie wymienia a Aisin że się wymienia, trzeba zawsze na zalecenia producenta skrzyni patrzeć.
Jest sporo informacji na temat wymiany oleju w skrzyni biegów. Znaczy co jakiś czas ktoś się o to pyta.
Moi zdaniem są następujące grupy ludzi.
1- osoby wierzące w ASO - nie trzeba wymieniać oleju
2 osoby które wierzą producentowi i wymieniają olej ok 60-80 tys km
3 a są i tacy którzy wymieniają ok 50 tys km.
Witam
Byłem w grupie 2 a teraz będę w grupie 3.
Do zmiany grupy przekonał mnie mój samochód roboczy (Peugeot Expert), którego mam od nowości.
Przy przebiegu 65kkm postanowiłem zmienić olej w skrzyni (skrzynia 8AT Aisin).
Ja i mój mechanik byliśmy bardzo zdziwieni kolorem i zapachem tegoż oleju. Ta wymiana była zrobiona zbyt późno (statyczna).
Więc zrobiłem kilka kilometrów i ponownie wymieniliśmy olej (wymiana statyczna).
Dopiero teraz kolor był taki, jaki powinien być podczas wymiany - czyli brązowy a nie czarny jak za pierwszym razem.
Z braku odpowiedniego oleju Motul do tej skrzyni, wybór padł na Ravenol.
W moim Stelvio natomiast:
wymianę oleju zrobiłem zaraz po kupnie przy przebiegu 128kkm.
Wcześniej zapytałem ASO jakich wymian dokonywał poprzedni właściciel.
Wymiany oleju w skrzyni nie robił, gdyż ASO takowej nie przewiduje.
Więc razem z mechanikiem zakasaliśmy rękawy i do roboty.
Miska plastykowa ZF z filtrem oraz 7 litró oleju Motul ATF VI (tyle podaje strona Motul'a).
Wymiana w porę.
Kolor starego oleju - brązowy, czyli nadający się do wymiany.
Wymiana statyczna.
Udało się wlać nie całe 4 litry oleju.
Auto jeździ tak jak powinno.
Skrzynia nie wykazuje żadnych lepszych lub gorszych zachowań, jest poprawna jak przed wymianą oleju.
Info dla wszystkich czytających:
nie namawiam do kupna określonego rodzaju oleju (po prostu z przyzwyczajenia we wszystkich moich autach używam wszelkich możliwych olejów Motul)
dostępne są też zestawy ZF'a (miska, filtr i olej) i to jest chyba najlepsze dla skrzyni
Mój zestaw kupowany w serwisie internetowym jest prawie o połowę tańszy od zestawu ZF - i tylko tym się kierowałem.