Strona 1 z 11 12345678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Temat: Wymiana oleju w ZF

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie Wymiana oleju w ZF

[Jeżeli było to niech ktoś poda linka bo nie znalazłem]

Ktoś przerabiał temat wymiany oleju w ZFie? W instrukcji jest wymiana oleju w silniku, wymiana oleju w AWD, a o ZF nic. Jest jedynie jaki olej - Tutela Transmission AS8 i nic więcej...

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

ZF zaleca wymianę po 80-100kkm. Wydaje się, że w AR są plastikowe miski skrzyni z zintegrowanym filtrem oleju, więc wygodnie - wymienia się całość. Procedura nieskomplikowana... Ale do 80, czy chociażby 60kkm mam jeszcze dużo i nie chciało mi się wnikać w szczegóły

Użytkownik Świeżak Avatar chendo
    Mieszka w
    Mazury
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2023 Alfa Romeo Stelvio 2018

Domyślnie

W F30 mam taką samą skrzynie.
    BMW również nie wspomina o wymianie. Ja wymieniłem wg zaleceń ZF.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Jestem ciekaw co na to A$O. W TCT niektórzy nie chcą wymieniać ("bo się nie wymienia" (tm)), a o ZF jeszcze ich nie pytałem. Jutro chyba podzwonię i się popytam...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Imć Zobacz post
    [Jeżeli było to niech ktoś poda linka bo nie znalazłem]

Ktoś przerabiał temat wymiany oleju w ZFie? W instrukcji jest wymiana oleju w silniku, wymiana oleju w AWD, a o ZF nic. Jest jedynie jaki olej - Tutela Transmission AS8 i nic więcej...
    https://www.zf.com/global/media/medi...P_50130_EN.pdf

co 80-120kkm i według ZF nie tutela, tylko ich oryginalny. W ZF wymienia się olej razem z platikową miską olejową, bo w niej jest zintegrowany filtr. Gotowe oryginalne zestawy są do kupienia, pewnie w okolicach tysiaka. Z usługą wymiany w okolicach 1500. Mam ZF 6hp i wygląda to identycznie.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Q

Domyślnie Wymiana oleju w skrzyni biegów

Hej, kilometry lecą jak szalone i zaczynam się zastanawiać nad wymianą oleju w skrzyni biegów. Czy ktoś przerabial temat? W zleceniach serwisowych nie ma przewidzianej takiej wymianie. W aso boltowicz w Wawie jak najbardziej mi powiedzieli żeby robić taka wymianę nie później niż przy 120 000 km z tym że oni nie mają odpowiedniej maszyny - robią tylko statyczna wymianę A to podobno bez sensu. Dynamiczna wymianę powiedzieli mi żeby robić w warsztatach polecanych przez liqui moly. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    złom

Domyślnie

ZF przewiduje wymianę przy 80K km przy sportowej jeździe, większym obciążeniu (przyczepa etc.) albo co 8 lat / 100K km. ZF również nie przewiduje dynamicznej wymiany oleju, musisz kupić nową miskę (filtr) i zlać grawitacyjnie. W necie masz masę materiałów instruktażowych jak to zrobić.
    1984 GTV6 3.2 24V

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Ja się pytałem w serwisie i powiedzieli że nie ma potrzeby wymiany oleju.
    Ja jednak zamierzam wymienić przy ok 100k. O ile będę jeszcze nią jeździł
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Tak, wielu producentów aut pisze, że "przez cały okres eksploatacji skrzyni biegów nie ma potrzeby wymiany w niej oleju". Tylko nie podają, ile wynosi okres jej użytkowania. Z własnego doświadczenia wiem (zarówno zawodowego jak i osobistego), że generalnie olej należy wymieniać. Druga sprawa: wymiana statyczna w skrzyni oznacza niecałą połowę świeżego oleju. Czy chwila pracy skrzyni i mamy całość oleju nieświeżą. A dobry olej ma silne właściwości myjące i może (dosyć częste) spowodować wymycie syfu, który spowoduje przytkanie kanałów sterownika (częste w skrzyniach Aisin w AR 166, chyba 159) lub ja u mnie dodatkowo podparcie zaworu. O ile w Aisinach filtr wymieniało się tylko przy rozbiórce skrzyni, to nie było dylematu. Jako serwis, w którym wykonujemy wymiany dynamiczne, rozmawiałem z naszym dostawcą technologii i sprzętu do tych rzeczy (znana firma obsługująca automaty większości producentów) i otrzymałem taką informację: w ZF-ach (tych w Giulii i Stelvio) wymiana dynamiczna co 100 tys., olej tylko ZF (w pozostałych faktycznie stosujemy LM). Co do wymiany filtra, to najlepiej byłoby wymienić olej dynamicznie a potem wymienić filtr (czyli miskę) i uzupełnić olej. Trochę zagmatwane ale i wilk syty i owca cała. I to jeżeli ktoś chce mieć dobrą historię serwisową. A co do wymiany statycznej (tylko) to najlepszy przykład to moja skrzynia w AR 166 (historia opisywana w odpowiednim dziale naszego szacownego forum kilka lat temu). Po takiej wymianie zrobiłem 3 (słownie trzy) km i tryb awaryjny. Serwis skrzyń bardzo dobrze wyraża się o "naszej" skrzyni.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Q

Domyślnie

ok. to co byście bardziej polecali? Wymienić olej w sposób statyczny w ASO i mieć gwarancje na wymianę w razie awarii skrzyni? Czy wymieniać w sposób dynamiczny w zewnętrznym (specjalistycznym zakładzie, ale w razie awarii skrzyni może być ciężko z gwarancją).