To jest kluczowy argument ;) Zyciowy, najważniejszy ;)
Printable View
Mocne :-)
A że słynę z upierdliwości, kilka komentarzy:
Też rozważałem upchnięcie wzmacniaczy pod podłogę bagażnika i za tylnym siedzeniem (pod osłonami), ale poprawne wykonanie wymagałoby wymuszenia obiegu powietrza (wentylator+kanał kierunkujący) nawet przy realizacji w klasie D, jakie ja mam u siebie. Dlatego poszły na wierzch - zawsze można się też pochwalić (no a żony się nie boję, bo się dogadujemy) :D
Szczerze mówiąc, nie zrobiłbym swojemu Stelvio tego z tymi tweeterami - i tak sali koncertowej z samochodu to nie zrobi. Wymiana na lepsze w fabrycznych miejscach daje dużo, z zachowaniem estetyki :cool: Nie wspominając o tym, że lewy tweet wpada Ci w pole widzenia kierowcy i nadgorliwy szwajcarski policjant może nie zrozumieć intencji pana Zbyszka...
Widzę, że nie szkoda parudziesięciu kg wygłuszenia - trochę tak, jakby zamiast słynnego karbonowego wału napędowego dać stalowy - chyba szkoda wysiłku konstruktorów samochodu...
Ale i tak całość robi wrażenie, chociaż sporo też kosztowała ;)
Pole widzenia nie uległo pogorszeniu - bardziej mozna sie doczepic do naklejek z myta czy nawet z nr auta, moze tam nie jezdza z komorkami na deskach i nawigacją - nie wiem. Tweety z deski i kąt nachylenia szyby uniemożliwiają właściwe zestrojenie - bez tego nie ma sensu kupowac lepszego sprzętu. Sprzet w bagazniku ma wentylatory a po usunieciu styropianu jest tam wystarczająco duzo miejsca do wymiany ciepła. .
czarna skrzynka wzmacniaczy czy elektronika nie robi na mnie wrazenia , nie mam potrzeb w tym kierunku raczej wolę podejscie typu sleeper czyli nie widać skąd ale słychać - tak jest bardziej naturalnie dla mnine. niestety z tweetami tak sie nie da. Daj spokój wygłuszenie nie jest ciezkie az tak jak myslisz za to drzwi nie brzeczą jak garnek od nagłośnienia, po to jest zastosowane. koszt... to sprawa indywidualna... kupujac auto mozesz to uwzglednic np negocjujac cene auta, nie wybierajac zestawu audio od producenta lub skorzystania z leasing 100% . inne formy finansowania sa drozsze i mozesz to ująć na koszt własnego audio.
a zony... kobiety lepiej rozróżniają kolory ... raz tez słyszałem cytat :"błogosławiony ten który boi się swojej żony" :-) świętym już nie będę
nie jeżdżą, a ci co jeżdżą często płacą mandaty...
nie pytam o podstawy takiego stwierdzenia - zasłyszane, ktoś tak chyba powiedział? jestem zupełnie innego zdania - chociażby dlatego, że o ile fabryka może przyoszczędzić na głośnikach, o tyle planowanie lokalizacji głośników robione jest na poważnie.
fakt, wentylatory mogą ratować sytuację, przynajmniej częściowo
też dobre podejście. jak pisałem - sam też rozważałem schowanie urządzeń aktywnych.
jest ciężkie... jakby nie patrzeć - trochę drzwi i nadkoli wygłuszyłem w życiu (akurat nie zawodowo, ale i tak dokładnie wiem ile mata bitumiczna na folii ALU waży...)
:)
była proba zestrojenia tych twetow montowanych w desce i nie udało się to zrobić... stad zostały wyjęte. zatem nie zasłyszane acz pomierzone. tu więcej nie opowiem bo to nie wiem wiecej szczegółów
co do ciężaru... uff dobra kupie lzejsze felgi :-) i nie zjem wiecej sytego obiadu... od kupna auta przytyłem 10kg
Bitumiczne, butylowe - obie są ciężkie... I są powszechnie używane - pianką drgań nie wygłuszysz.
czy to w ten samochód tak inwestujesz? - "Serwis nie wie co sie stalo i czy to nie powtorzy sie , nikt nic nie wie - i nikt mi nie zwroci zaufania do tego "auta" . Serwis nie wydał auta aby tym jechać, nie wiedzą czy np na autostradzie stanie sie to raz jeszcze - nie mogą dać na to gwarancji. Sprzedać to? a jak sie ktoś zabije? ale jak sprzedać z taką historią w serwisie? czy to jeszcze ma wartość? Naprawa? -Pewnie zrobią dziurę w podłodze i załączą instrukcję od Georga Flinstona jak hamować gdy system wyłączy hamulce .
Mineło już naprawdę sporo czasu od zdarzenia . Producent miał naprawdę dużo czasu aby zareagować właściwie - tymczasem nic." Taka mała złośliwość co do wyrażania stanowczych opinii.
Przepraszam, tego nie doczytałem. Z mojego punktu widzenia inwestowanie w super nagłośnienie jest trochę nie trafione gdyż przy sprzedaży nabywca nie doceni walorów takiego sprzętu.
I dzięki Bogu...
A w temacie: nawet lżejsze maty butylowe na Alu to ze 3kg/m2. Łatwo policzyć, że na samych drzwiach można kilkanaście kg przykleić. Bitumiczne są jeszcze cięższe...
Odnoszę wrażenie że to Twoja typowa wiedza teoretyczna. Napisałem Ci że od dłuższego czasu profi warsztaty (nie Janusze w garażu aby tanio było) nie stosują do wytłumienia pod audio czy nawet hałasów toczenia szumu wiatru etc mat bitumicznych z racji ich słabych właściwości oraz kłopotów montanowych i w późniejszej eksploatacji to piszesz mi jakieś dyrdymały o masie mat - co ma piernik do wiatraka? nie wiem. Butyl jest do czego innego, a pianka do czego innego i pisanie że wchodzi kilkanaście kg na drzwi to już kompletnie odleciałeś - no chyba że napchasz mat bitumicznych o których tu pisałeś to może ale nie kilkanaście kg! Ja do wygłuszenia używam tylko mat STP AERO Gold i pianek STP od 3- 10mm grubości i nigdy nie dochodzi do tak drastycznego wzrostu masy- nie wszystko się wykleja w drzwiach.
- - - Updated - - -
i tak ma być - ma Tobie sprawiać przyjemnosć i Ciebie cieszyć, a nie zastanawiać się co na to przyszły właściciel.
Witam,
czy ktoś się orientuje czy jeżeli standardowo nie było Subwoofera czy jest poprowadzona do bagażnika wiązka przewodów?
Wiem że to inna liga ale widziałem na allegro gotowe zestawy z wzmacniaczem za 1 tyś :)
allegro.pl/oferta/subwoofer-alfa-romeo-stelvio-excursion-shx-8s4-8498735637
Albo aktywny montowany w miejsce koła zapasowego:
allegro.pl/oferta/subwoofer-aktywny-ground-zero-alfa-romeo-stelvio-7274035926
P.S. nie potrzebuje jakiegoś super dzwięku. Brakuje tylko lekkiego basu w aucie :)
Co o tym sądzicie? Czy lepiej wymienić tylko głośniki w drzwiach?
Kabli nie ma. Najprościej wziąć z radia sygnał (albo z drzwi itp z głośnika) kupić wzmaka z high input i wzbudzaniem sygnałem z głośnika.
Te ground zero to lipa [emoji6]
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Pod bas najlepiej rzeczywiście dorzucić subwoofer. Najprostsza opcja to wzmacniacz aktywny (z własnym wbudowanym wzmacniaczem).
Głośniki zmieniaj tylko jeśli rzeczywiście potrzebujesz wyciągnąć lepszy dźwięk. Te standardowe same w sobie nie są złe, dlatego pewnie lepszym wyjściem byłoby rozpoczęcie od wyłożenia drzwi wygłuszeniem i jeśli to nie zadowoli ucha to dopiero wtedy dołożyć jakiś lepszy zestaw.
A faktycznie wygluszenie drzwi aż tyle daje? Nigdy tego nie robiłem...
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Ładna zabudowa bagażnika. Akurat w Stelvio jest fajna wnęka pod suba, w Giuli nie da się tak zrobić.
Widzę że obudowa suba jest zamknięta i mam kilka pytań.
Czym kierowali się, że jest ona zamknięta a nie otwarta ?
Czy jest to głośnik 25cm czy 20cm?
Ile litrów pojemności ma ta obudowa?
sub HX 08 pasował do obudowy http://sklep.basser.pl/pl/obudowy-fi...ubwoofera.html
wiekszy nie wejdzie na głębokość w boczek tj nie ma tam juz miejsca na obudowe i wiekszy głębszy głośnik
pojemnosc 9 litrow i nie wiem czy jest otwarta czy zamknięta bo jej nie miałem w ręce i nie montowałem jej
very stable glass fibre dustcap
installation depth: 118 mm
installation Ø: 185 mm, outer Ø: 216 mm
weight: 4,8 kg, 300/250 Watt
impedance: 4 Ohm
U mnie już zamontowany wzmacniacz 4-kanałowy i subwoofer 10". Na start jestem bardzo zadowolony, dobry bas robi różnicę ;) Zobaczymy jeszcze czy po czasie się wygrzeje i będzie jeszcze lepiej :D
Wzmacniacz ma zapas kanałów pod dalszą rozbudowę i kwestia czasu kiedy. Plan jest na zrobienie przodów + wygłuszenie :)
czy wymiana przednich głośników w drzwiach cos da ? ( bez oklejania matami)
oczywiście, dobre głośniki (ale jak nie masz wzmaka to trzeba szukać o wysokiej skuteczności typu tam 93-94dB), matę jakąś też warto wrzucić, choćby troche wykleić przez otwór głośnika. robiłem upgrady tego typu w 159 i Giulietcie, choć tam też okleiłem wewnątrzną przegrodę oraz pianką od spodu boczek. Robiłem tylko przód i tylko woofery i dźwięk dużo zyskał. w Giulii też przyjdzie na to czas, tyle że w wersjach ze srednim audio są głośniki 2Ohmowe oryginalnie (przynajmniej woofery), a z takimi jest problem na rynku (ewentualnie dać chociaż 3Ohm żeby nie obcinać mocy max przy okazji), nie wiem jak w wersjach standard i HK to wygląda.
Ori woofer w zestawie podstawowym ma 4 ohm 20 WZałącznik 273662
Wymiana głośników na lepsze będzie wiązać się z dołożeniem zwrotnic. Bez nich może okazać się że np dźwięk z tweeterow jest zbyt intensyny i drażni ucho.
W drzwiach jest mało miejsca i nie wiadomo czy zwrotnice wejdą.
Ale jak wejdą (przypuszczam że i tak do bagażnika) to na bank lepiej zagra każdy taki zestaw niż ori głośniki które są made in Poland? [emoji16]
Transport z Polski do Włoch mógł kosztować więcej niż te glosniki[emoji1787]
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Przy współpracy wzmacniacz - głośnik, ważne jest, żeby nie stosować głośników o niższej impedancji, niż zaprojektowana pod dany wzmacniacz, ponieważ można uszkodzić końcówkę mocy.
Stosując głośniki o wyższej impedancji, takiego ryzyka nie ma.
Elementy klasycznej zwrotnicy to rezystory, kondensatory i cewki. Elementy tak nieduże, że spokojnie się zmieszczą w drzwiach.
Jednak w samochodach, zwrotnice są często zastępowane elektroniką i korekcją na poziomie wzmacniacza i strojone pod konkretny zestaw głośników. Tutaj prosta wymiana głośników, może pogorszyć, zamiast poprawić.
Odnośnie głośników Made in Poland - mamy w kraju naprawdę dobre manufaktury robiące głośniki. Nie mamy się czego wstydzić.
Pytanie, od którego producenta pochodzą głośniki montowane w naszych Giuliach/Stelvio?
Ale widać, że raczej nie są to drogie konstrukcje (małe magnesy, plastikowe kosze, papierowe membrany).
oktopi ma tak duże tweetery że ich byś nie zmieścił nigdzie - ma je w rogach dolnych przy szybie - zobaczysz w piątek w Kielcach bo też jedzie.
Napiszę o standardowym zestawie głośników gdzie tweetery zarówno przednie jak i tylne są podłączone równolegle z tych samych wyjść radia.
Jeśli nie chemy przeskoczyć o wiele poziomów jakości dźwięku i wydać wielu tysięcy, to ja bym zaczął od wymiany wooferów na takie o tej samej impedancji. woofery z dużą skutecznością. Do tego wygłuszenia wlepić w drzwi. Zobaczyłbym jak to działa, czy nie ma jakiegoś problemu z pracą ori tweetera, a jeśli by tu coś nie pasowało najwyżej i z nim kombinował, np gdyby trzeba było stłumić trochę tweeter, albo wymienił na inny- kupił dedykowany tweeter do tego zestawu najczęściej z kondziorem jako odcięcie niskich (jeśli piszemy o głośnikach przyzwoitych ale nie jakiś mega typu zestaw na przód za 300-400zł). Montaż zwrotnic to już dodatkowy problem (miejsce w drzwiach?). W zestawie standard tweetery przednie są oddzielone gdzieś we wiązce poza radiem (poprostu podłączone równolegle).
FYI, może się przyda innym w zestawach obu ze wzmakiem tweetery przednie wychodzą osobno ze wzmaka a w tylnych drzwiach są oddzielane już wewnątrz drzwi pewnie na kondensatorze.
zestaw standardowy:
Załącznik 273670
Skoro równolegle to żaden problem dać zawrotncie pod deską , okolice obd itp. I nawet wtedy tweeter z zestawu.
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
- - - Updated - - -
A jest jakas kostka/adapter do kupienia zeby wpiac sie w ori radio i zeby miec wyjscie kablami z kostki ISO na glosniki ? np. pod podlaczenie wzmacniacza, chodzi mi o to zeby nie ciac ori kabli .
https://www.audiotec-fischer.de/en/m...esses/pp-ac-88
cos takiego ?
ale po co? z mojego rozeznania i rad z forów audio które kiedyś dostałem jest mniej więcej tak tak, lepszy zestaw ma zwrotnice, nie ma zbyt wysokiej skuteczności, radio nie uciągnie. Na samym radiu (zamiast wzmaku) też nie spodziewaj się cudów, ale wygłuszając drzwi i dając lepsze woofery (i tweetery wystarczy na kondziorach odseparowane) osiągniesz dużo za małe pieniądze (koszt przód ok 350zł-500 + parę godzin roboty)
A co jest w piątek w Kielcach? Bo jeśli mówimy o tej samej imprezie z AutoSpektrum to ona jest w sobotę. Żeby nikt nie pojechał w zły dzień :D
A to jest kwestia rozmiaru czy kierunkowania? Bo same tweetery w zestawach dwudrożnych (i solo też) wchodzą normalnie w miejsce starych. Tylko tutaj masz pole do popisu: albo zostawiasz jak jest w desce albo używasz dodatkowych uchwytów z zestawu i tweeter zamiast grać do góry może być skierowany do kabiny.
nie, zwrotnica byłaby dedykowana w zestawie dla konkretnego woofera i tweetera z zestawu, nie wiadomo jakby to grało z innym tweeterem (może i gorzej niż na kondensatorze a bez zwrotnicy). projekt zwrotnicy to nie jest aż taka prosta sprawa - są dopasowywane do konkretnych głośników zarówno w celu osiągnięcia odpowiedniej charakterystyki przenoszenia (płaskiej) jak i impedancji w funkcji częśtotliwości, gdzie nic nie jest liniowe. nie wiem po co się tak upierwsz, masz ambicję i czas to dołóż wzmacniacz z porządnym zasilaniem i wymień kable lecące do głośników.