Ja mam jeszcze jedno małe pytanie, czy jeśli dokładam webasto w formie dogrzewacza, to jest to plug & play, czy potrzebuję coś zmieniać w sterowaniu? Chodzi mi tylko o elektronikę.
Printable View
Ja mam jeszcze jedno małe pytanie, czy jeśli dokładam webasto w formie dogrzewacza, to jest to plug & play, czy potrzebuję coś zmieniać w sterowaniu? Chodzi mi tylko o elektronikę.
Nic nie zmieniasz, to działa autonomicznie.
tylko podblotnikiem jest chyba przekaznik od webasto, nie pamietam czy dokladales.
Wyglada na to, ze nie dołożyłem tego elementu, bo go nie dostałem do Webasto. Cóż, dzięki Panowie, jeśli ktoś miałby coś takiego na zbyciu, chętnie odkupie. :)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/03/386.jpg
dodatkowo sa 2 bezpieczniki: jeden w bagazniku po prawej:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/03/387.jpg
drugi w komorze
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/03/388.jpg
Darek, jesteś wielki! Dzięki!
Panowie, u mnie w głownej wtyczce pradowej do webasta nie ma napiecia . sprawdziłem bezpiecznik f23 w skrzynce bzpiecznikow pod maską, jest ok. w eperze zauwazyłem ze jest przekaznik J36, gdzie dokładnie jest umiejscowiony? wyglada jakby gdzies w okolicy sciany grodziowej. jest to 166 po lifcie
Poniżej troszkę scheamtów i lokalizacja elementów. A ten przekaźnik będzie pod podszybiem.
Załącznik 218502Załącznik 218503
dzieki, ale ten schemat jest do przedlifta, w polifcie nie ma zadnych przekaźników pod podszybiem.
Pod lewym błotnikiem, jest tam gniazdo na 2 przekaźniki, chyba brązowy jest od webasto. Dodatkowo w układzie jest tez czujnik temperatury tylko do webasto.
A sorki, umknęło mi że napisałeś, że do po FL i zasugerowałem się podpisem z sygnaturki. Już daję poprawne. Niestety ta lokalizacja j36 jest zrypana w dokumentacji i w rzeczywistości jest tam gdzie pisze Darek.
Załącznik 218504Załącznik 218505
Dodatkowo możesz spróbować się do niego podłączyć korzystając z KKL i softu webasta lub AlfaOBD.
Załącznik 218506
patrze na ten schemat i ten przekaznik J36 odpowiada własnie za napiecie na webasto.
niby zlokalizowany jest w okolicach grodzi i nie moge go namierzyc, a pod tym lewym błotnikiem gdzie sa przekazniki? da sie dojsc od komory silnika?
Dzięki chłopaki, jednak Eper znowu namieszał. Nie mogę się połączyc przez OBD z webasto, zaczełem szukać i okazało się, ze na zasilającej wtyczce do webasto niema napięcia po stacyjce..
Tak dojdziesz bez problemu. Włóż rękę za lampa pod błotnik i zobaczysz ze jest tam złącze. Powiem Ci ze jak dokładałem webasto to nic mi nie było wiadomo o tym przekazniku na grodzi, może jest ono po prostu na webasto gdzieś. Jak podłączyłem webasto bez przekaźnika w błotniku to nie było prądu w ogóle, dopiero po włożeniu przekaźnika zaczęło działać ( u mnie ciagle działało bo nie milem tego czujnika temp. )
Wlasnie namierzylem, sa tam te przekazniki. Ten brazowy mial piny cale zasniedziale , oczyscilem to, zlozylem styki na smar miedzany, prądy sie znalazły, jest komunikacja przez obd ze sterownikiem, webasto jeszcze nie odpala. Wypluwa bład"przerwa w obwodzie pompy paliwa" zaraz nurkuje do kanalu, pewnie przy pompce cos z polaczeniem.
Połączenie jest pod kanapa. Od pompki idzie przewód pod kanapę od strony pasażera.
Okazalo sie,ze we wtyczce przy pompie jeden pin byl ugnity, podlutowalem nowa wtyczke i webasto dziala,grzeje jak trzeba. Dzieki za pomoc Panowie. A tak przy okazji,to od czego jest ten drugi czarny przekaznik pod blotnikiem?
Witam
Czy wie ktoś jak poradzić sobie z piszczącym przekaźnikiem nagrzewnicy dodatkowej (znajduje się w skrzynce pod szybą przednią)? Na zapalonym silniku i na zgaszonym w pozycji MAR tak się dzieje. Dodam, że zaczął piszczeć jak przestało mi grzać webasto...
Pozdrawiam
Piszczące przekaźniki to zawsze objaw jego dogorywania lub słabego styku/ lekkiego zwarcia na kablach.
Wyjmowałem i wkładałem ten przekaźnik, ale bez zmian. Sugerujesz posprawdzać wszystkie kable idące do webasto czy tylko te w pobliżu tego przekaźnika?
sprawdź całość
Jeśli mam Windows 10 i telefon z androidem, a także kabel USB VAGKKL i VGATE OBD2 ELM327 WIFI to jestem w stanie sprawdzić błędy webasto? Jeśli tak to jakim programem połączę się?
Do webasta potrzebujesz VAG KKL USB i AlfaObd
Wyklepane Hammer AXE
Dzięki za szybką odpowiedź.
Ten kabel VAG KKL USB trzeba zainstalować pod Windows 10?
Pomógł kolega z Windowsem 7. Wyskoczył błąd Webasto: niskie napięcie akumulatora. Usunąłem błąd. Sprawdziłem akumulator i miałem napięcie 11,93V, mimo, że nie było problemu z odpaleniem. Teraz ładuje 100 Ah kolosa. Ciekawe czy przekaźnik przestanie piszczeć. Czy ktoś wie poniżej jakiego napięcia akumulatora Webasto nie włączy się?
Wysłane z mojego MotoE2(4G-LTE) przy użyciu Tapatalka
5.2.2 Error Lockout due to Low or High Voltage
A low voltage level of 10.5 ± 0.3 V (measured at the wiring harness input) over a period of 20 seconds will cause an error lockout with a run-down of 120 seconds.
A high voltage level of 15.5 ± 0.5 V (measured at the heater) over a period of more than 6 seconds will also cause an error lockout with a run-down of 120 seconds.
Kurczę, z tego samego powodu powinien wyskoczyć w takim razie błąd poduchy powietrznej. Sprawdzałeś przy okazji też airbag ?
Napięcie aku w stanie spoczynku może być poprawne. Ono spada poniżej wartości gdy kręcisz rozrusznikiem. Generalnie stan aku sprawdza się pod obciążeniem. To właśnie wtedy przez moment może być NA PRZYKŁAD . 9.85 , 10.20... i co niektóre podzespoły webasto czy airbag mogą się wyłączyć. Generalnie jak napięcie aku podczas obciążenia (rozruchu) spada poniżej 10.5 to aku jest do wymiany.
Domowym sposobem można to sprawdzić podpinając multimetr do aku, nagrać wyświetlacz multimetru w momencie kręcenia po czym już z filmu odczytać napięcie aku w momencie rozruchu silnika.
Tu nie jest raczej problemem rozruch silnika, ale fakt, że webasto i jego wentylator chodzą jeszcze przez 175s po zgaszeniu silnika. Nawet w opisie masz zapis o 20s, a tyle raczej nie trwa rozruch. Po dźwięku pracy wentylatora można od razu ocenić aku. A jak ? To proste. Przez 8 lat posiadania tego wozu nauczyłem się, że jak zgaszę auto i webasto słychać jednostajnym, równym dźwiękiem do czasu wyłączenia to aku jest oki. A jak w trakcie tych 175s usłyszę takie bardzo szybkie przerwanie dźwięku, jakby ktoś wtyczką poruszał i zrobiła się chwilowa przerwa, to wiem że aku kiepski i zaczyna przysiadać. Im więcej takich przysiadó, tym aku w kiepskim stanie. Normą u mnie jest, że jak naliczę 4, to rano nie odpalam o własnych siłach ;)
Podłączyłem akumulator, nadal Webasto nie chodzi, a przekaźnik Webasto podszybia nadal piszczy. Chyba znowu złapało błędy od momentu usunięcia błędu napięcia akumulatora jak jeździłem po tym skasowaniu na niedoładowanym akumulatorze. Czekam aż znajomy podejdzie z W7
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/02/366.jpg http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/02/367.jpg cały czas piszczy mi ten przekaźnik dodatkowej nagrzewnicy i Webasto nie działa
Podmieniałeś przekaźnik ? Jak zrobisz zworę to webasto stratuje ?
Masz jakieś dodatkowe/ inne żarówki światła wsteczenego ?
Piszczący przekaźnik sugeruje jego uszkodzenie lub sterowanie impulsowe.
Podmieniałem przekaźnik i też piszczy.
Nie mam dodatkowych/innych żarówek światła wstecznego
Jak zrobić tą zworkę?
Załącznik 222899
Zrób zworkę pomiędzy 30 a 87 przekaźnika J36 i zobacz czy odpali.
Czyli połączyć 30 i 87 na przekaźniku, po czym wpiąć i odpalić?
...czy tylko w te miejsca 30 i 87 na tej listwie w podszybiu połączyć i odpalić?
Wybacz za głupie pytania, ale nie znam się na tym...i dzięki za wyrozumiałość.
Zrobiłem tak jak pisałeś, 30 z 87 połączyłem i Webasto zaczęło działać tak jak powinno. Jednak nadal piszczy ten przekaźnik, czyli wychodzi na to, że przekaźnik jest walnięty?
Skoro na zworce jest oki, a przekaźnik piszczy, to chyba sam sobie odpowiedziałeś :)
Dziękuję za pomoc. Nowy przekaźnik zamówiony.
Nowy przekaźnik włożony i nadal piszczy. Dziwne, na zworce piszczy i Webasto działa, natomiast bez zworki tylko piszczy, a nie działa...
Chwila chwila. Jaką ty zworke zrobiłeś i co piszczy ?
Zrobiłeś zworkę na samym gnieździe czy na przekaźniku który włożyłeś w gniazdo ? Bo miałeś zrobic to pierwsze.
Jeśli nowy przekaźnik piszczy to znaczy się, że masz coś nie tak z napieciem, tak jakby dostawał zmodulowany sygnał/wysokiej częstotliwości.
Zworkę zrobiłem na przekaźniku i włożyłem do gniazda - Webasto zaczęło działać, lecz nadal piszczał przekaźnik (po wyjęciu przekaźnika była cisza).
Co piszczy? Jak włożony jest przekaźnik to piszczy.
Czyli teraz mam połączyć te 2 gniazda i wtedy co powinno z tego wynikać?
Jeśli mam coś z napięciem to oznacza, że jakaś część może być uszkodzona czy gdzieś kable stykają z tym co nie trzeba lub nie stykają?
Witam
Wróciłem do naprawy Webasto. Zrobiłem zworkę pomiędzy 30, a 87 i Webasto zaczęło działać.
Czy mogę jeździć na tej zworce bez przekaźnika? Na nowym przekaźniku nie działa, a przekaźnik piszczy...