Kolego nie masz pojęcia o działaniu termostatu.... Czujnik nic nie puszcza - NIE BIERZE UDZIAŁU W OTWARCIU TERMOSTATU on daje sygnał na wskaźnik i do ECU, a otwarcie termostatu wynika z rozszerzania sie wosku w elemencie wykonawczym
Printable View
Kolego nie masz pojęcia o działaniu termostatu.... Czujnik nic nie puszcza - NIE BIERZE UDZIAŁU W OTWARCIU TERMOSTATU on daje sygnał na wskaźnik i do ECU, a otwarcie termostatu wynika z rozszerzania sie wosku w elemencie wykonawczym
wszystko ok
Jest tu taki temat o termostatach, więc zanim coś się napisze to warto uszanowac pracę innych i poczytać:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...td_ts_i_v.html
wszystko ok
ok, poczekamy na efekty wizyty na partynickiej, we wrocławiu.
- wydaje się że układ nagrzewania jest w małym obiegu wody i jak tylko wskazówka wskaznika temperatury minie pole 50 st C, w samochodzie powinno zacząć grzać.
- mam taki sam silnik i po przejechaniu 3 - 4 km , przy temperaturze zewnętrznej minus ileś tam a samochód grzeje.
- moje typowanie to jednak problem z silnikiem, ustawieniem rozrządu, można by dla świetego spokoju poprosić o założenie blokad na wałki.
- przestawienie rozrządu o +/- 2 ząbki skutkuje drastycznym zmniejszeniem mocy i brakiem efektu kolizji zaworów.
- jeśli zaś rozrząd jest ustawiony poprawnie to brak normalnej temperatury może być efektem rozjechanych faz wałków rozrządu.
- w celu szybkiego sprawdzenia tej teorii należy wykonać pomiar pulsacji czujnikiem piezoelektrycznym włożonym w rure wydechową.
- taki pomiar pozwala szybko określić kąty otwarcia zaworów ssacych , oraz kąty zamknięcia zaworów wydechowych, czyli tzw GMP oraz fazy przekrycia zaworów.
Jak to nie uszczelka (w warsztatach maja sondy do pomiaru obecności spalin w płynie i jest to bardzo miarodajny test) to zostaje tylko pompa wody (wiem, że wymieniona w sierpniu)
wszystko ok
nigdzie nie załozyli blokad na wałki rozrządu ?
- poczekamy na fachowca,
- jesli fachowiec nic nie wykombinuje to polecam metodę oscyloskopową.
- jutro będe testował na samochodzie kolegi, sondy porobione, zestrojone i zobaczymy efekty.
- nie pisałem bo do dzisiaj nie miałem sond z czujnikami piezoelektrycznymi.
- ale jak pamietam to coś było pod alfadiagiem w twoim samochodzie z pomiarem temperatury, jak patrze na logi to tam nie ma pomiaru temperatury, ale mozę coś mylę, bo za duzo było tych aut.
- na razie muszę ucierać mak na kutię.
wszystko ok
wszystko ok
1. ustawienie rozrzaduCytat:
- niewłaściwa regulacja zapłonu - reguluje się to jakoś
- awaria komputera bądź jego czujników
- uboga mieszanka paliwa z powietrzem
2. czujnik w kabinie nie ma nic do temperatury i przegrzewania, awaria ECU tak, poniewaz to ECU steruje wszystkim.
- a masz załozony ten przeprogramowany czy stary ECU z wyłamanym bolcem ?
3. uboga mieszanka to już sonda lambda, przepływomierz, ...
ta uboga mieszanka to mi nawet pasuje, ponieważ pisałeś ze mało pali.
- jeśli fachowiec ( a będzie około 14:00 ) nic nie wykryje to ja mam czas tak od godziny 16:00
chętnie podepnę czujnik piezo do samochodu.
- wysłałem PW.
- czarna obwódka na izolatorze świecy, to znak przebicia wysokim napieciem lub spalenia sie oleju, który mógł być w gnieżdzie świecy.
- poniżej efekt wody w gniezdzie świecy.
--
http://img51.imageshack.us/img51/9687/swieca1.th.jpg
wszystko ok
jak na ten silnik to trochę za mało, powinno być 11 - 12 góra.
- można się cieszyć, gdyby nie ten problem z przegrzewaniem.
- dobrze byłoby gdybym mógł zrobić pomiary czujnikiem piezo !!!
- u kolegi ( patrz temat: http://www.forum.alfaholicy.org/147_...dechowego.html )
nareszcie wyszło, że ma przestawiony rozrząd i/lub zeszlifowane wałki rozrządu.
- a walka trwała z warsztatem prawie 6 miesiecy ale zobaczymy po wizycie "korekcyjnej " w warsztacie.
wszystko ok
to co opisujesz to efekt bąbla powietrznego ale przeciez miałeś odpowietrzenie chłodnicy robione.
- masz racje dziwny samochód albo nie był jeszcze w rekach dobrego fachowca.
wszystko ok
no to robi się coraz ciekawiej, nie dla kolegi.
- ciekawe tylko czy pomiar pulsacji lub też użycie pluginu Dynamic wychwyci ten przypadek.
- to co mi odpowiedziano na innym forum, tak powinno być to widoczne.
- tylko nie powiedzieli gdzie !
Praktycznie wszystkie prawdopodobne usterki da się zdiagnozować po zdjęciu głowicy.I myślę,że to wyjdzie znacznie taniej niż próbowania eleminacji każdej prawdopodobnej przyczyny oddzielnie.Sytuacja jest nienormalna i wymaga radykalnych rozwiązań.Przy okazji sprawdzasz wałki i rozrząd.Pompę wodną ,szczelność głowicy.Na piechotę czujniki temperatury.Po spuszczeniu płynu i oleju szczelność chłodnicy oleju/jak ją masz/ Jak wybebeszysz wszystko proponowałbym przyjżeć się jeszcze kanałom wodnym czy nie są przytkane np.silikonem przy montażu termostatu czy czegoś tam innego.Niewiem dlaczego tak się bronisz przed zdjęciem głowicy ,z każdym dniem jeżdzenia ryzykujesz coraz wieksze koszty naprawy
wszystko ok
wszystko ok
No nie chwaliłeś się że wymieniłeś chłodnicę ale na ....używaną - CZYŻ JUŻ JEDNEJ UŻYWANEJ NIE MIAŁES - po co ci była druga????
wszystko ok
Jeeeezu...
Czy ktoś wreszcie zamknie ten temat?
Nikt nie ma dość zarzynania tego wozu?
Czapka spadnie tak, czy tak... uszczelkę się wymieni i będzie latać.. no chyba, że wcześniej się przegrzeje...
wszystko ok
- tak nie można kolego ideally.Cytat:
Czasami mam dość forum, gdy ktoś się wymądrza.
- jedna jaskółka nawet jeśli głośno krzyczy wiosny nie czyni, TY jak i ON macie prawo do swego głosu i to widac na tym forum, bo ono od tego jest.
- przypadek auta kolegi ideally jak dla mnie jest dość iteresujący, ponieważ nie wszytko w tym samochodzie jest tak jak być powinno.
- najgorsze z tego jest to że nie mozna wskazać co jest temu winne.
- pomiar pulsacji w rurze wydechowej wykazał ewenement: zapłon powstaje około 10 stopni po GMP ( na wykresie poniżej GMP to punkt BMT = 0 ).
- siedze obecnie nad tym problemem poniewaz wiele alf ma takie same wykresy dynamiczne.
- legenda: kanał 2 oscyloskopu to impuls synch z iskry 1 cyl, kanał 3 oscyloskopu to sygnał z czujnika piezo z rury wydechowej, taki czujnik dość dokładnie mierzy punkty GMP, to są miejsca w których czujnik podaje zero napiecia.
- według teorii na biegu jałowym iskra powstaje przez punktem GMP, czyli tzw. wyprzedzenie zapłonu a tu jest inaczej !!!.
--
http://img689.imageshack.us/img689/2...5stopni.th.jpg
Nie chcę się za bardzo rozpisywać, bo to raczej nie ten temat, ale chciałbym zapytać, czy w swoich pomiarach uwzględniłeś przesunięcie w czasie związane z pokonaniem przez spaliny drogi od silnika do końcówki wydechu?
Jeśli nie, to już masz odpowiedź na swoje pytania. A swoją drogą warto byłoby obliczyć średnią predkość przepływu spalin bo czas pewnie znasz, a długość samochodu to tak ok. 4 m.
- musi być tak jak na poniższym zrzucie.
- inne auto, inny mechanik, inne ustawienie rozrządu ?
--
http://img130.imageshack.us/img130/836/156ts16dp.th.jpg
Albo inne miejsce usytuowania czujnika piezoelektrycznego - np. blisko silnika, gdzieś przy kolektorze wydechowym. Chociaż to nie byłoby takie proste, bo trzeba by robić specjalne podejście. Ale kto wie - to Twój pomiar, czy z jakiegoś innego źródła?
- mój pomiar a mechanika to znasz.
- silnik 1.6 i mam z tym problem ponieważ na wykresie jest falowanie na poziomie 0V i to przeszkadza w analizie komputerowej.
- madry komputer bierze pierwsze wystąpienie zera volt a pomija impuls synchronizacji od pierwszego cylindra.
- i tak miało byc aby mozna było robic analiże nawet jak nie ma impulsu synchronizacji.
- muszę poprawić skrypty dla tego przypadku.
- a spaliny w rurze wydechowej chyba pedżą tak jak dzwięk, czyli 340 m/sekundę.
- ciekawe czy autor tematu zmienił już chłodnicę i jaki jest efekt końcowy jego zmagań z materią.
- ten pierwszy wykres to z samochodu autora tematu.
- a w rurze wydechowej zachodzą nawet zjawiska falowe.
- a predkośc gazów to wynosi 510 m/sek.
--
http://www.grabowski.com.pl/uklady_wydechowe.htm
--
http://img684.imageshack.us/img684/9...wydechu.th.jpg
Kurcze, widzę że muszę jeszcze się poszkolić, żeby dotrzymać kroku koledze bubu321 w dziedzinie projektowania układów wydechowych. Dzięki za info.
wszystko ok
- to jest punkt pomiarowy ale do pomiaru temperatury przed katalizatorem lub zamontowania sondy lambda szerokopasmowej.
- sa nawet specjalne "świece pomiarowe " wkręcane w ten punkt pomiarowy.
- temperatura w tym punkcie czesto przekracza + 700 st C, także czujnik piezo by raczej wyparował.
- druga sprawa, że wyniki pomiaru zależa od glebokości wsunięcia w rurę wydechową, wybrano te 30 cm , ponieważ tak mówi norma podczas analizy spalin oraz najbardziej reprezentacyjne są wyniki pomiaru w tym zakresie głebokości w rurze wydechowej.
- czekamy na wyniki testu nowo zainstalowanej chłodnicy u autora tematu.