Napisał
andro34
ok!sprubuję...
to że do tej operacji trzeba wyjąć wałki rozrządu oraz popychacze to chyba każdy wie.
dodam że nie wolno pomylić popychaczy,muszą z powrotem trafić do swoich miejsc.należy też wymienić oringi obu wałków.
wykręcić trzeba wszystkie świece,i podpierać kolejno zawory.
rozwiązałem to w ten sposób,ustawiłem tłok w górnym maksymalnym punkcie i z drutu o srednicy ok 4 mm wygiąłem haczyk który dało się włozyć przez otwór większej świecy i podpierać kolejno zawory.wygięcie tego drutu dobrałem metodą prób.
następnie użyłem rurki dł. ok 15cm i srednicy minimalnie mniejszej od sprężyny zaworowej rurka wewnątrz musi mieć minimum 15mm srednicy.
przykładam ją do podkładki trzymającej sprężynę ale tak żeby trzonek zaworu wraz z zabezpieczeniami schował się pod rurką i energicznie uderzam młotkiem tak aby one wyskoczyły.
PRZED TĄ OPERACJĄ TRZEBA DOBRZE ZABEZPIECZYĆ SILNIK SZMATAMI ŻEBY WYSKAKUJĄCE ZABEZPIECZENIE NIE WPADŁO DO JEGO WNĘTRZA BO WTEDY TO JUŻ KAPLICA...
rzadko kiedy wyskakują oba naraz,przeważnie wyskakuje jedno zabezpieczenie a drugie zostaje dalej w swoim gnieździe.wtedy używałem specjalnego przyrządu-dźwigni do dociskania sprężyn zaworowych i szczypcami wyciagałem drugą część zabezpieczenia.
dalej zdejmujemy podkładkę,dwie sprężyny i mamy już bezpośredni dostęp do uszczelniacza.jest tam bardzo ciasno i mało miejsca na manewry.najlepiej jest je ściągać wygiętym haczykiem lub długimi szczypcami.
po oczyszczeniu miejsca zakładamy nowy uszczelniacz uprzednio zanurzywszy w czystym oleju.
do tego celu najlepiej użyć długiej rurki lub klucza nasadowego,ich srednicę trzeba dobrać tak żeby wewnetrzna krawędź oparła się na zewnętrznej metalowej krawędzi uszczelniacza.trzeba uważać przy tym aby nałozyć je idealnie prosto i nie uszkodzić niczego.
następnie składamy wszystko w odwrotnej kolejności.wkładając popychacze i wałki smarujemy je obficie czystym olejem.
cała operacja zajęła mi prawie cały dzień roboczy.
naprawa ta jest bardzo trudna i wymaga użycia specjalistycznych narzędzi oraz dużego doświadczenia,dlatego też lepiej ją zlecić dobremu mechanikowi.
pozdrawiam!!!