nie zebym sie czepial ale moze ktos wyjasnic o co chodzi z tym rysunkiem, najlepiej w sposob lopatologiczny jak dla laika
mam LPG wiec prosze o podanie ile ma wynosic ta przerwa dla swiec cienkich i grubych.
z gory dzieki i pozdrawiam
Printable View
Maciek a nie jest czasem tak ze na gazie ma byc wieksza przerwa?
- na gazie ma być mniejsza przerwa , poniewaz gaz trudniej zapalić.
alces1 czyli ręką - więc masz parę w łapie :)
Ja tylko przy wykręcaniu u znajomego ukręciłem świecę - NGK
Była partia chińskich NGK które miały zbyt głęboko zrobione podcięcie na wybieg gwintu i na karbie się ukręcały
ponawiam pytanie:
Ile powinna wynosic przerwa dla AR 156 1,8TS benzyna+LPG
0,8mm
Dobra koledzy a powiedzcie mi coś o tych świecach
http://allegro.pl/item894610476_swie...k_kpl_8sz.html
Ja jestem z mechaniki zupełnie zielony i to co tu piszecie to jest dla mnie zupełna magia, ale nie stać mnie chwilowo na komplet swiec za 500 zł (tyle kosztują w sklepie) wiec znalazłem takie na allegro.
Czy popełnię błąd, jeśli je kupie ?
To zwykłe śqwiece, nie platynowe, nie spodziewaj się że pojeźdfzisz na nich 100tys km
ale oprócz tego, że przejade na nich mniej kilometrów, są jakieś inne znaczące różnice ?
Wczoraj sprawdzilem na swiecach Brisk prosto z pudelka byla ustawiona przerwa okolo 0,4-0,5 mm. Wiec do wszystkich ktorzy montowali/montuja samodzielnie świece, koniecznie sprawdzcie przerwe. To samo dotyczy Champion, wczesniej mialem zalozone, kazda miala inna przerwe, oprocz tego zadna nie miala zgodnej z odpowiednia do silnika TS.
Pzdr.
No dobrze tylko ze do lpg sa inne przerwy niz oryginalnie do benzyny. Swiece Brisk sa juz ustawione tak jak powinny byc, przynajmniej tam gdzie ja kupowalem...
no ja nareszcie doszedlem do ladu z tymi swiecami. ta ktora sie ukrecila to sprzedawca w ramach dobrej wspolpracy wyslal mi za darmo nowa za co wielkie dzieki dla tego Pana. dodatkowo jedna cewka czy jak to sie nazywa (chodzi o to co sie nachodzi na swiece) bylo wytopione na jednej swiecy i wymienilem to na inne z innego silnika (cala ta "listwe") teraz to nawet spalanie spadlo i auto zdecydowanie lepiej pracuje dlatego odwoluje to co napisalem ze Brisk to porazka - owszem napewno nie wytrzymaja tyle co NGK platyny ale wole wymienic 4 razy te Brisk za 100zl niz raz NGK za 600-800zl bo tak mi wycenili komplet.
pozdrawiam
529zl za platyny na allegro
Za same cztery sztuki NGK BKR6EKPA w sklepie w Szczecinie płaciłem 300 zł
No ale JTS ma tylko 4 świece a nie osiem...
Jak wyżej Brisk to gówno które mam i które nigdy więcej nie kupie...
Maciek tak się składa ze kolega andro34 mówił o moim przypadku, wymieniał mi wczoraj rozrząd i przy wkręcaniu świec (nie bylo duzego oporu) świeca się ukręciła.
od 15-tu lat wykręcam i wkręcam świece zwykłym kluczem do świec.były nie raz problemy z ich odkręceniem bo były zapieczone.jednak nigdy nie zdarzyło mi się ukręcić świecy...
do wczoraj.
powiem inaczej.być może te świece sprawują się dobrze,mają jednak wadę konstrukcyjną w postaci zbyt cienkiego korpusu metalowego który pod wpływem niewielkiej siły ukręca się.
To jest dokładnie to, o czym pisałem wcześniej. Wcale nie trzeba mieć krzepy, żeby te świece ukręcać. Jak wspomniałem zrobiłem to bez wysiłku ręką bez grzechotki założonej na klucz.
Inna sprawa, że świece sprawują się świetnie. Nie ma problemu z odpalaniem, jest moc. Spalanie w normie, nie wypadają zapłony. Jednak przy wymianie trzeba się po prostu modlić... ;)
Pozdrawiam.
- Rafał
no koledzy moze te swice to Kupa ale tak jak pisalem mysle ze lepiej wyszedlem na tym kupujac caly komplet za 100zl niz NGK za powiedzmy te 600zl. a co do ukrecania to takie same zdanie mial gosc ktory mi wymienial swiece tzn ze scianka z gwintem jest bardzo cienka i jak powiedzialem sprzedawcy ze sie ukrecila przed uzyciem "sily" stwierdzil ze to nie mozliwe - a jednak czasami niemozliwe jest mozliwe. jezeli zrobie na tych swiecach nawet 15tkm bede zadowolony. pozdro
a ja mam platynowe brisk i nie narzekam
Brisk to sensowny wybór. Trzeba je częściej wymieniać niż platynę, ale opłaca się bo są kilka razy tańsze (nawet licząc z kosztem wymiany).
Witam. A ja zapytam się tak o, mam świece Brisk od około 8kkm. Strzela mi lekko w tłumika, związku z wymianą kabli WN, sondy lambdy problem nie ustał. Wykręciłem świece duże świece są białe czyli wnioskuje, że dobrze wypalają mieszankę a małe mają czarny nalot. Czy to znaczy, że trafiłem na jakieś buble czy może wina leży gdzie indziej??
- program Workshop wersja 2008
- czy tak wyglada twoja mała świeca ?
--
http://img97.imageshack.us/img97/8677/swiecediag.th.jpg
tak właśnie wyglądają małe świece są pokryte lekko sadzą zastanawia mnie tylko dlaczego duże świece mają bardzo fajny kolorek a małe nie? Jak by była zła, mieszanka to chyba wszystkie powinny byc osmolone a tak nie jest, filtr powietrza jest czysty, może na tych małych jest inna przerwa? Jak ustawic odpowiednią przerwę na świecach domowymi przyrządami? Ewentualnie może bym spróbował je podmienic od jakiegoś klubowicza i zobaczyc czy będzie poprawa??
Wg. mnie to normalne.Małe świece są do dopalania,więc gdy nie pracują, nie są używane to nie ma czynnika, który by je oczyszczał. Osadza się nagar tak jak na głowicy/zaworach. A jak byś kolego przedmuchał swoją belle kilka razy to pewnie osad by znikł. Jeśli natomiast świeca "pracująca często" była by jak na fotce u bubu to bym się martwił.
A strzela Ci gdy gwałtownie depniesz i puścisz gaz, czy normalnie jeżdząć?
- założenie auto bez gazu !!
- duże świece przerwa 0.9 mm.
- małe świece 0.8 mm.
- dane z AutoData wersja 3.24
- domowym sposobem to wiertła 0.8 i 0.9 mm, tylko nie żadne szczelinomierze płytkowe, listkowe.
- jak już szczelinowmierz to tylko pretowy, drucikowy.
- Panowie, rozpisać sobie cewki, świece w modelu 156 TS w koncu ten model DIS to juz ma 14 lat i warto w końcu wiedziec jak to działa !!!.
- bo mi wychodzi że mała i duża dostaje tak z 70 procent W.N , a potem mała i duża tak z 30 % W.N.
- nie ma czegoś takiego że mała sobie pod gruszą odpoczywa.
- kolega dududs juz był na dobrym tropie, tylko siły go opadły.
- MASZ rację, to nie mieszanka, skład paliwa, jazda pod górkę tylko wartość cieplna tej małej świecy !!!
- wyrzuć to dziadostwo, niech bmw na tym jeżdzi.
http://img638.imageshack.us/img638/782/dsc00893h.th.jpghttp://img685.imageshack.us/img685/1...c00891i.th.jpg
Tak wyglądają moje świece [brisk] po ok 10kkm. Mierzyłem przerwy szczelinomierzem i małe świece miały ok 0,65mm a duże 0,75/80mm ustawiłem na 0,9/0,8mm i zauważyłem poprawę tak jak by auto szybciej reagowało na gaz. Nie wiem czemu ale dwie świece po prawej stronie silnika były lekko w oleju tj tak na środku. Czy wie ktoś co mogło to spowodowac?