A ja wcale nie używam siły ;) Wystarczy cienki śrubokręt i trzeba podważyć "czapkę" w miejscu, gdzie ma rowek. Schodzi wtedy lekko.
Printable View
A ja wcale nie używam siły ;) Wystarczy cienki śrubokręt i trzeba podważyć "czapkę" w miejscu, gdzie ma rowek. Schodzi wtedy lekko.
Dzięki za podpowiedzi :) Pociągnąłem... trochę mocniej niż mi się wydawało że trzeba i jakoś wszystkie fajki zeskoczyły. Przy okazji sprawdziłem prosty sposób na sprawdzenie świeczek bez ich wyjmowania jak zapali się kontrolka o ich awarii. Nie odkrywam ameryki, ale może komuś z czytających ten temat przyda się taka informacja. Potrzebny jest jedynie jakiś przewód/ kabel. Jeden koniec podpinamy do "+" akumulatora, a drugim dotykamy do końcówek świeczek. Jeżeli jest iskra to znaczy, że działa. Jeżeli nie ma to niestety świeca powiedziała fakju i trzeba będzie liczyć się z wymianą.
Wystarczy przeczytać ten temat od początku.
MarekNeo
Tęż ma ten problem z kontrolką .. raz na 2,3 tygodnie jak są mrozy poniżej -5
Muszę powiedzieć ze po przeczytaniu tematu zrobiłem co bozia przykazała... miernik w łapy pomiar świec i w zależności jak przyłożyłem miernik to opór świec około 2 Omów 2,1 lub 1,9. na każdej.
I teraz zgłupiałem teoretycznie przyczyna będzie gdzie indziej prawda?
Przekaźnik ?
Ktoś wie który? i jak go testować?
Czy czeka mnie rozgrzebywanie schematów? :(
159 1.9JTDm 16v 136km
Niekoniecznie przekaźnik. Jest jeszcze centralka sterująca grzaniem świec - czarne pudło obok filtra paliwa.
Panowie jaki jest interwał wymiany świec? czy to raczej robi się po wystąpieniu problemów z odpalaniem, komunikatem komputera? silnik 1.9 8v
świece zarowe wymienia sie po prsotu jak padną. Najczęściej pada jedna . Ale własnie parktyka mówi że w takiej sytuacji wymienia sie kąplet.
Czy świece dokręcamy dynamometrycznym? stosujemy jakieś pasty?
Oczywiście, że dynamometrycznym kluczem należy dokręcać.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Byłem w ASO na wymianie świec żarowych i mechanik nie chciał dokręcać dynamometrycznym kluczem. Rozmawiałem o tym z nim bo byłem przy tym i powiedział mi, że lepiej świece dokręcić z wyczuciem zwykłym kluczem ale trzeba mieć doświadczenie. Dla osób, które tego nigdy nie robiły raczej myślę,że dynamometryk będzie bezpieczniejszy. Co do smarowania to konieczne specjalny smar do świec żarowych.
Pan z ASO to głąb jak twierdzi, że w aluminiowej głowicy się dokręca na wyczucie. Głowice też dokręca na wyczucie?
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Jeśli producent podaje moment np 20 Nm i nie zaleca jednocześnie używania smaru, to nie powinniśmy go stosować lub zmniejszyć odpowiednio siłę dokręcenia.
Osobiście do tej pory za każdym razem robiłem to na wyczucie i jest OK. Dobrze tylko jest używać wtedy małego klucza, lepiej wyczujemy moment, w którym powinniśmy przestać dokręcać ;-)
Ale oczywiście najbezpieczniej użyć klucza dynamometrycznego.
Ok dzięki, jak z dostępem do świec w 8V dużo dłubania? zastanawiam się czy samemu to robić czy jednak zlecić w warsztacie
W przypadku 8v mechanik mówił mi, że może być problem z odkręceniem. W 16v podobno łatwiej wychodzą. Ja nie chciałem ryzykować i szukałem dobrego mechanika. Nie sztuka szarpnąć i urwać.
No tak..chyba nie będę udawał mądrzejszego od mechanika, i zlecę temat. dzięki za pomoc Panowie!
Witam pojawił mi się komunikat dotyczący świec chciałem sprawdzić przed wymianą czy są ok, podłączyłem mirnik ustawiłem Ohmy minus do klemy od akumulatora albo do jakiejś masy bez różnicy plus do świecy i oto wyniki
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...-159_wiece.jpg
Z tego co czytałem dobra świeca powinna mieć rezystancję na poziomie 0.8 do 1 Ohma czy coś mierze źle ?
Zdjęcie w lepszej jakości bo te się coś rozmyło
http://img633.imageshack.us/img633/8841/Xy9w0z.jpg
Dobra świeca to od 0,9 do 1,5 ohma ale ta wartość jest zmienna w zależności od temperatury.
Skoro już masz taki sprzęcik to lepiej sprawdzić pobór prądu grzania świecy. Przestaw sobie zakres na 20A
i zobacz jaki prąd jest pobierany podczas grzania co da ci bardziej wiarygodny pomiar i pewność czy świeca jest ok.
Auto było zagrane po trasie jutro sprawdzę z rana na zimnym silniku opór oraz pobór prądu dzięki za odp :-)
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
3.4 ohma jest zlym wynikiem. Na wszystkich masz taki? Wez mase z obudowy pokrywy zaworow.
Napisane z komóreczki!
Tak na wszystkich było podobnie, po dłuższym przytrzymaniu na wyświetlaczu pojawiało się 02.8. Jutro z rana sprawdzę bo teraz szczerze to już mi się po ciemku nie chce grzebać :)
To raczej masz świece dobre tylko sprawdź sobie masowanie silnika - możliwe, że kable przegniły.
Jutro jeszcze raz spróbuję dokonać pomiaru tylko nie z minusa aku tylko z innego miejsca jakiegoś
;-)
A mierząc bezpośrednio do pokrywy zaworów masz taki sam wynik? Dużo, świece żarowe powinny mieć opór w zakresie 0.4-1.2 Ohm, wszystkie podobny.
Jutro sprawdzę bo dzisiaj już nie chce po ciemku nic działać. Sprawdzę do pokrywy zaworów, oraz nastawię A i sprawdzę pobór prądu przez poszczególne świece, dzięki Panowie za zainteresowanie tematem :)
Czerwony przewód do świecy przewód czarny w moim przypadku żółto zielony do masy :-)
Odpinasz przewody od świec i zamiast przewodu przykładami kabel od miernika, bynajmniej ja tak robiłem.
A teraz rozumiem. Druga sprawa pobór prądu robię już bez rozpinana przewodu od świec tak?
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Tak wtedy jeden przewód do plus aku a drugi do świecy tylko nie zapomnij przełączyć miernika i przełożyć przewodu w nim na [A]
No nie do końca, bo jak nie odłączy listwy to będzie mierzyć pobór prądu całej listwy (4 świece) a nie 1.
Pomiar prądu robi się szeregowo. Przewód żółto-zielony do + akumulatora a czerwony najpierw na mierniku przepinasz do złącza opisanego 20A.
Potem przełączasz na mierniku zakres na 20 żółte (prąd stały) a potem przewodem czerwonym kolejno sprawdzasz każdą świecę.
Pomiar robisz przez krótką chwilę, bo każdorazowo załączasz świece i ją grzejesz.
Witam zmierzyłem pobierany prąd przez świecę tak jak radziliście, na pierwszych dwóch od akumulatora ok 10 A na początku i spada na 3 świecy 0 A i na 4 również 10 A czyli 3 świeca walnięta. Przed chwilą zamówiłem 4 beru czekam na paczkę :)
Co myślicie o świecach żarowych produkcji iskra?
Tylko Beru ... popatrz na porównania na YT
Poprawione :)
Napisane z komóreczki!
Chyba Beru :P NGK też jest OK.
Na allegro 4 nowe beru 204 zł z przesyłką. U mnie na miejscu najtaniej 280 zł wymiana w 10 min klucz dynanometryczny od kumpla za 2 piwa ;-)