Kolego Proboszcz, zamontowanie oil catch tank'u między odmą a dolotem to w takim razie dobry pomysł i powinien minimalizować ryzyko nagaru?
Printable View
Kolego Proboszcz, zamontowanie oil catch tank'u między odmą a dolotem to w takim razie dobry pomysł i powinien minimalizować ryzyko nagaru?
wojtekf - odpowiadając na pytania na twoje pytania:
- zaglądnąć zawsze jest sens z ale trzeba wziąć po uwagę to, że nie jest to takie proste i albo trzeba zdemontować kolektor albo zrobić to tak jak ja to zrobiłem. W obu przypadkach proponuje zarezerwować sobie jakąś sobotę.
- szczegółowo oglądałem tylko trzy silniki i wnioskując na ich podstawie uważam, że olej ma duże znaczenie i zdecydowanie odradzam półsyntetyki
matezoma
separacja oleju z odpowietrzenia skrzyni korbowej mogłoby całkowicie usunąć problem, zakładając, że uszczelniacze zaworowe są sprawne to właśnie olej z odmy tworzy nagar, ale powiem szczerze, że nie spotkałem się jeszcze ze skutecznym i dobrze działającym zewnętrznym separatorem.
Proboszcz, a wiesz może czemu w 2.0 JTS są 2 przewody idące od pokrywy zaworów? I czy do Oil catch tanka podłączyć oba przewody, czy tylko jeden podłączyć a drugi zostawić jak jest? Któryś z nich może bardziej "pluje" olejem? :) Na zdjęciu zaznaczyłem kolorowymi strzałkami przewody.
Załącznik 115089
Żółym powietrze jest zasysane z pokrywy zaworów, do komór spalania. Na jego wejściu w kolektor ssący jest zawór zwrotny.
I to nim bardziej pluje olejem. Czerwony jest po to żeby, nie wytwarzało się podciśnienie pod pokrywą zaworów.
Tutaj odma jest połączona z układem dolotowym przed i za przepustnica. Jest dokładnie tak jak pisze BatIQV.
Za przepustnica następuje spadek ciśnienia i to ta rurka (żółta) jest odpowiedzialna za odprowadzanie gazów i oparów oleju do dolotu i to tutaj należało by poeksperymentować.
Hej wszystkim jestem tutaj nowy mam pytanko czy moj silnik czyli 2.2 JTS posiada łancuch rozrzadu??
Tak, posiada łańcuch rozrządu.
dziekuje za szybka odp widze ze co do wymiany to rożne przebiegi sa?? czym to jest spowodowane ze niektórzy w wymieniaja przy 60 tys a niektórzy jeżdżą do 200 tys??
2.0 jts montowany w 156 ma pasek. A właśnie pasek powinno się wymieniać co 60 tyś km.
No to czyli jak ja posiadam model 159 z silnikiem 2.2 jts z łańcuchem rozrządu to jest on dożywotnio czy jednak muszę go wymienić jeśli tak to przy jakim przebiegu??
Nie jest dożywotnio. Jak się rozciągnie, jest do wymiany. O tym właśnie jest ten temat.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
Ok wielkie dzięki będę tak robił :-)
- - - Updated - - -
A jakiś limit jest na łańcuch np ze po 150 tys trzeba wymienić czy nie ma żadnych norm??
I o taką odp wam dziękuję panowie milej niedzieli idę się nacieszyć moim nabytkiem:-)
No tak tylko chce żeby wszystko działało jak powinno dlatego pytam a silnik to tak jak unas serce musi być wszystko na tip top
Jak kolega pisze, więcej do szczęścia nie trzeba :)
- - - Updated - - -
[QUOTE="Gepard";1369488]No tak tylko chce żeby wszystko działało jak powinno dlatego pytam a silnik to tak jak unas serce musi być wszystko na tip top[/QUOTE]
Naprawde Ci zycze zebys nie musial reanimować lancucha :P
[COLOR="silver"]- - - Updated - - -[/COLOR]
Na razie nie mam odpowiedniego egzemplarza do testow ;) W warszawie jts jak na lekarstwo a po kraju nie chce mi się jezdzic. Teraz to by była sztuka dla sztuki.
Ale plan jest na koncowke roku, na razie ciułam srodki finansowe. Ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka :P
tej JTS to przerażający silnik....
gdzie nie poczytać, prasa moto, portale itd... wszyscy płaczą, ze silników benzynowych unikać w alfach, poza TBi...
no i ten łańcuch w JTS, co to podobno się rwie...
i paliwo, żłopie jak menel denaturat...
no a najgorszy ten nagar... ja nawet nie wiem, co to jest, ale mi się czasem ten nagar śni, widzę silnik JTS, milutki, ładniutki ale nagle wylazi ten nagar, w moim śnie wygląda jak czarny dżin z komina, budzę się z krzykiem.
Ja dużo czytam, bo lubię. I, tak sobie myślę, ze sto razy już czytałem, ze silniki JTS są do bani, bo gromadzi się w nich nagar...
Help. Czy da się w ogóle użytkować auto z JTS?
- - - Updated - - -
no no no:))
szczególnie szacunek dla proboszcza jest ostatnio w hmmm w modzie:))
Boże, nioe bądź takim sztywniakiem kolego. Strasznie sie napinasz i po co??
a JTS, tak sie zastanawiam, ale ja chyba tylko kilka razy widzialem takie auto na szosach..... I nie pamietam artykulu o tym silniku, ktory nie bylby krytyczny. Sam chcialem kupic kiedys JTS ale mnie te wszechobecne opinie zniechęciły...
Pany przecież ten silnik jest w porzadku, rozrzad (u mnie przy 100tys wymiana ale to pewnie przez rzadkie wymiany oleju)nagar czy coś tam jeszcze , no trzeba naprawić jak sie psuje, może i więcej pali jak diesel (chociaż na trasie ostatnio miałem 7.7)i nie jest demonem szybkości ale za to cichy ładnie pracujący, przy wyzszych obrotach ładnie mruczy, zimą moment rozgrzany i ciepłem wali jak smok, w dieslu to nie osiągalne tak szybko, Ja jestem bardzo zadowolony, myślę ze częste wymiany oleju i wysoki jego poziom to pozwoli na długa eksploatacje dopiero co wymienionego rozrządu, nagar też sie wyczysci, piękne auta i trzeba o nie dbać! Auto to skarbonka bez dna, alfa daje frajde z jazdy u wygląda miażdżąco względem innych marek. Polecam jts i tyle! Pzdr
Proste, co ma powiedziec ktos kto nie mial nigdy JTS'a....
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
Hej ja sie tez nie zgodze bo prawda jest taka ze ile ludzi tyle opini.
Ja posiada teraz aktualnie dwa auta jednym jest wlasnie Piekna Wloska pieknosc Alfa 159 w silniku JTS 2.2 orginal 185 ps jak wszyscy doskaonale wiedza na dzien czwartkowy po hamowni pokazalo 204 ps i 256nm. Jezdzi cudnie wczoraj trasa prawie przez cala szerokosc gornych niemiec czyli do granicy mam kolo 480 km granica Frankfurt spalil mi przy 180 na godzine 9,3 litra uwazam to za znakomity czas ten sam odcinek tylko od granicy od granicy polskiej w strone holnhi 600 km przy predkosci 160 bo wiecej sie nie dalo spalil mi 8.3 litra. potwierdzone po tankowalem po przybyciu do domu i taka srednia wyszla. Silnik bardzo zrywny ma w sobie duzo mocy ktora jest w szerokim pasmie obrotow ciagnie juz od 1200 do 6000 tys obrotow. Komfort jest extra jazdy moi koledzy tez maja te silniki tylko JTS dwoch w 2.2 i dwoch w 1.9 jts i wszyscy sobie chwala!!!
- - - Updated - - -
Dziekuje mam nadzije ze nie bede musial!!
Juz oto zadbam!!
- - - Updated - - -
da sie i to jak!!!!!!!
Najbardziej krytykują osoby które w życiu nie jeździły JTSem!. Owszem jest problem z rozrządem, ale to przez bardzo rzadkie wymiany oleju 30tyś to stanowczo za duża przerwa.
Hej,
Widze ze wrzuciles zdjecie srebrnej strzaly jako awatar. Klapa ogarnieta już ? Co do nagaru to markowa plukanka (np. motul,millers, liqui moly) plus czeste wymiany sensownego oleju i nie będzie trzeba głowicy rozkrecac żeby nagar usunąć :P
- - - Updated - - -
Tak da się uzytkowac tyle ze trzeba podjeść do tej sprawy z glowa. Żeby nie było tak wesoło to pragne przypomiec ze w tbi tez masz wtrysk bezpośredni a przeglądy wg książki co 35k ze zmiana oleju. Wiec temat nagaru tez Cie nie ominie. Inna sprawa ze tbi dosyć młode i przebiegi male wiec nawet te 70k na gwarancji z dwoma wymianami tragedii nie zrobi ale później zaczna się schody jak przebiegi zaczna przekraczać 100k albo i więcej. Do tego jeszcze oprocz wtrysku bezpośredniego masz dwumas oraz turbine
wiec naprawdę nie wiem czy ten jts to taki zly silnik jest ;)
Problem z jts to zapuszczone egzemplarze w których zmieniano olej co 30k bo tak komputer pokazuje. Przykladowo alfa klusiobosia miała 3 wymiany oleju od 2006 roku (tj. jak ja kupil to miała 4 wymiane) czyli jak na 106k przebiegu to wynik dramatyczny. Ja w głupim puncie 1.2 8v wymieniałem co 13-15k a gdzie silnik fire a gdzie jts. Fire jest prosty jak konstrukcja młotka przy jts.
Oprocz zapuszczonych egzemplarzy to kolejnym problemem sa niekumate serwisy oraz problemy z diagnostyka bowiem standardowy blad może oznaczac do wymiany:
jeden elektrozawor
drugi elektrozawor
lancuch glowny
lanuch pomocniczy
nagar w silniku
albo wszystko na raz a rozrzut cenowy żeby to ogarnąć masz od 1k do 10k polskich złociszy. A nie wiesz dokupi nie rozkręcisz silnika i nie weźmiesz się za diagnostykę. Mowie o ori tajlach oczywiście. Były oczywicie historie ze można kombinować ze sztukowaniem części i wyjdzie taniej ale nie do końca wiadomo czy lepiej.
Dla mnie kwestia jts jest trudna do ogarniecia bo tanie egzemplarze plus wspomniany pakiet serwisowy przestają być takie tanie. A droższe te które mi się podobają plus ewentualne naprawy przestają być konkurencyjne cenowo w porównaniu do accorda, mazdy 6 czy lanci delta :(
- - - Updated - - -
dużo może jtsem nie jezdzilem ale potwierdzam ze 1.9 fajnie się zbiera od dolu, nie jest glosny a ze swoje spali w miescie to inna sprawa. Mysle ze 2.2 zbiera się jeszcze fajniej.Cytat:
Napisał Gepard";1373080]Hej ja sie tez nie zgodze bo prawda jest taka ze ile ludzi tyle opini.
Ja posiada teraz aktualnie dwa auta jednym jest wlasnie Piekna Wloska pieknosc Alfa 159 w silniku JTS 2.2 orginal 185 ps jak wszyscy doskaonale wiedza na dzien czwartkowy po hamowni pokazalo 204 ps i 256nm. Jezdzi cudnie wczoraj trasa prawie przez cala szerokosc gornych niemiec czyli do granicy mam kolo 480 km granica Frankfurt spalil mi przy 180 na godzine 9,3 litra uwazam to za znakomity czas ten sam odcinek tylko od granicy od granicy polskiej w strone holnhi 600 km przy predkosci 160 bo wiecej sie nie dalo spalil mi 8.3 litra. potwierdzone po tankowalem po przybyciu do domu i taka srednia wyszla. Silnik bardzo zrywny ma w sobie duzo mocy ktora jest w szerokim pasmie obrotow ciagnie juz od 1200 do 6000 tys obrotow. Komfort jest extra jazdy moi koledzy tez maja te silniki tylko JTS dwoch w 2.2 i dwoch w 1.9 jts i wszyscy sobie chwala!!!
[COLOR="silver
A wogole to może mod przerzuci ta dyskuje do watka o 1.9 jts. Albo i nie bo w watku o 1.9 było to już wszystko milion razy powiedziane :P
Od dołu jak od dołu. Nie wiem jak jest dokładnie w 1.9, ale silnik 2.2 dorobił się nawet zbiorowego zgłoszenia w AR UK (że coś nie tak z charakterystyką). Odpowiedź: "ten typ tak ma". Jak wygram w totka, to się przejadę do Autodelty przemapować silnik na bardziej liniową charakterystykę, a na razie zdefiniujmy "dół" jako 3000 rpm :P
Nie nie tam w firmie znajomego ale nie w Polsce. On ma warsztat normalny ale jego hobby to tuning wszystkie auta u niego robie tuninguje i przerabiam:)