nie no mam zamiar kupić alfe ale jak tak czytam o kosztach to mnie to zaczyna przerastać. Rozumiem, że raz na jakiś czas coś większego do wymiany ale to już przesada
Printable View
bo u nas są miłośnicy marki i rzadko stosujemy zamienniki, no ale ceny oryginałów są jakie są, za to satysfakcja z jazdy jest nie do opisania!!! no ale jeżeli ktoś chce "wozidelko" to nie tędy droga
To jest z paliwem, dobrym i drogim olejem co 10tyś i markowe filtry. I przy założeniu że serwis jest "własnoręczny".
A ile chciałbyś wydawać na "intensywnie" eksploatowaną V-kę. Zużywam części pewnie 2 razy szybciej niż w innych "wozidełkach" więc tak to wygląda, może jakbym miał gaz sporo bym zaoszczędził (spalanie średnie 13l) bo w tym tysiącu jest 2-3 razy tankowana. Więc największym obciążeniem jest paliwo. Przy innych silnikach (diesel) i delikatniejszym traktowaniu nie będzie tak "źle" ;)
:stop:ja tego nie napisałem:stop::stop::stop::stop::stop::stop::sto p:
Oczywiście że nie :( nie wiem jak się to zacytowało, sorki. Już poprawiłem :)
loozik
ale wracając do tematu to auto jakim jest alfa romeo to nie maluch i przy samym zakupie trzeba się liczyć że części zawieszenia itp będą droższe od części do "malucha", w końcu będzie się jeździło autem z sportowym pazurem, super designem i duszą.
takie coś nie kupi się za grosze bez późniejszego inwestowania.
ale trzeba to mieć żeby to pojąć.
kup sobie bezawaryjnego japońca bez sylwetki ale chociaż będzie "bezawaryjne" jeżeli w ogóle istnieją takie auta
Po prostu jak ktoś serwisuje auto w Aso itd to takie ceny są .
A jak robi to ktoś sam , w dodatku szuka częsci które są przewaznie takie same tylko ze z innym numerem i koztują o ponad połowe taniej jak czasami nie lepiej to własnie sie tak dziej :P
ja nie serwisuje w aso.
Części mam po zniżkach z IC, Foty itp.
I absolutnie nie musi nic padać często, głównie to eksploatacja, np:
opony letnie: 1 raz na 3 sezony (1500-2000)
opony zimowe: 1 raz na 3-4 sezony (1200-1500)
olej raz w roku: 300-400 zł
filtry, płyny itd ok 200-300 zł w roku
hamulce - raz na 2 lata (dawniej częściej i drożej) ok 800-1000 zł
rozrząd - raz na 3-4 lata ok 1200 zł
wycieraczki - 2x w roku ~150 zł
zabezpieczenie a-korozyjne - jakieś 500-600 zł co 2-3 lata
w ciągu 80 kkm raz były wymieniane: przepływka, lambda, sprzęgło
do tego pierdoły w stylu lepsze amory, lepsze sprężyny, Q2, jakieś tam felgi od święta, dodatkowe zegarki, testowanie wydechów, płyta duraluminiowa, światła itd :)
z "dużych" awarii (spowodowanych moją nieostrożną jazdą lub eksperymentami):
- mechanizm różnicowy
- przekładnia kierownicza
a to, że raz na 2 lata padnie jakaś gumka w zawiasie albo łożysko to naprawdę jest pikuś.
Podejrzewam, że każde inne auto tej klasy serwisowałbym w podobnych pieniądzach
Trochę źle piszecie, po co wliczacie paliwo? Przecież to nie naprawa tylko wydatek stały. Tak samo oleje i filtry, trzeba wymieniać co roku lub co 10 tyś km także dla mnie to nie jest wydatek na naprawę. Nawet można by i wykluczyć koszt opon bo się nie psują tylko zużywają tak jak i olej. Dużo rzeczy można by jeszcze wyliczać i z tej końcowej kwoty zostanie naprawdę mało.
Ale przecież paliwo, oleje, filtry, opony itd. to też wchodzą w koszty użytkowania. Nikt tego za darmo nie daje.
A tematem nie jest kosztorys serwisowania, tylko kosztorys użytkowania.
Mnie alfa kosztuje 700-800 zł/mies. - właśnie z paliwem, OC, częściami i wszystkim czego bym nie kupił gdybym wcale nie miał samochodu.
Można kupić nowy i w kosztorysie będzie tylko jedna pozycja:
"0"
:)
jeździsz na powietrze??
No dobra chciało mi się poszukać i wychodzi takCytat:
Napisał Alfa 145 1.4TS LPG
Jak narazie 147 przegrywa bo wiadomo, na start trochę trzeba włożyć ale na przykładzie 145 świetnie widać jaka jest przepaść między LPG a benzyną. No i dodać trzeba że ten samochód przez 50tyś nigdy nie miał łatwo, zawsze pod górkę :)Cytat:
Napisał Alfa 147 1.6TS LPG
Ma ktoś do porównania JTDka, co by można było stwierdzić jakie są różnice w kosztach?
nie długo postaram sie zrobic taki kosztorys dla swojej z faktur, rachunków i w miare zapamietanych wydatków zwiazanych z utrzymaniem auta, nie bedzie idealnie dokładny bo napewno cos umknie z głowki, (bez kosztów paliwa bo tego nie licze, jezdze to leje)pozdro
przydało by się takie zestawienie dla JTD czekamy z niecierpliwością..co do wozidełka to będzie moje drugie auto "odświętne" czyli tylko na dłuższe wyjazdy i dbania o utrzymanie w dobrym stanie przebieg będzie pewnie nie wielki więc koszty mam nadzieje, że też nie będą duże.. (opinia z zakupu kontrolowanego "jeśli nie stać Cie na dwie alfy to nie stać cie na jedną" - daje do myślenie)
14 miesiecy uzytkowania, ~7,5tys km przebiegu
naprawy\wymiany - 2181,-
inne wydatki (czesci, modyfikacje, kosmetyki, plyny) - 4503,-
paliwo - 3662,-
Alfa Romeo 155 2.0 TS 16V przebieg 213tyś km
obecnie przejechałem nia ok 30 tys km
19.05.2009
montaz/demontaż głowicy
obróbka głowicy+ zawory+ uszczelniacze
wymiana rozrzadu+ pompa wody+ wariator
wymiana uszczelek głowicy
wymiana oleju z kompletem filtrów
wymiana drążka kierowniczego
2 459,02(3000zł)
17.07.2009
wymiana pierscieni z kompletem uszczelek
914,6zł
dat juz nie pamietam:
wycieraczki z uchwytami
146zł
wymiana oleju+filtr oleju i powietrza wraz ze spawaniem misy olejowej plus uszczelki
280zł
wymiana uszczelki pokrywy klawiatury
116zł
wymiana linki ręcznego(prawa)
56zł
wymiana wahacza prawego+ sworzeń
146zł
wymiana przegubu zew. prawego+ zbieznosc+ wymiana tarcz przednich z kolckami(tarcze by kelban)
390zł
filtr paliwa
50zł
wymiana tarcz tylnich plus klocki+wymiana rolki od rozrzadu
120zł
swiece plus kable
450zł
przepływka(by hose166)
70zł
felgi 15"(by allegro)z dystansami
320zł
faba do zacisków+do tłumików(600stopni)+bitex
120zł
przede mną jeszcze: wymiana płynu chłodniczego, zmiana pokrywy klawiatury na plastik wraz z pokrywka od 156, wycieraczki,
swiece, planowo zdjęcie paska balansowego lub jego wymiana(zalezne od emocji), wymiana tulejek w rozruszniku, do tego pomalowanie
pokrywy wraz z osłona na czerwien tak jak obacna, umocowanie i wymiana podkładek przy fitrze paliwa
nie pamietam czy to wszystko, byc moze cos mi umknęło
nie wliczam opon, paliwa, badań komputerowych,kosztów zmiany całego podswitlenia w belli, zarówek(postojowe i oswietlenia tabl rej. tył)
i paru innych duperelków(takich jak koszta zapachów, myjek, itp itd) oraz pracy własnej
nigdy w trasie nie zawiodła od własnego widzi mi sie, jedyny postój był spowodowany przychaczeniem miski olejowej o podłoze.
na dzień dzisiejszy alfa smiga 210km/h wiecej troche obawa sprawdzaci brak duzszego odcinka a daleko
mi sie nie chce jezdzic, wiec wg mnie jej zywotnoc powróciła
nie podałem ceny naglosnienia car audio, poniewaz uwazam ze to nie jest konieczna inwestycja
ps. nie jest pokolei, wiec nie zwracac na to uwagi...
pozdrawiam alfistów
To i ja sie pochwale :)
Koszt zakupu 23 500 zł
przejechane 20 tyś km w rok
przez ten czas wymieniono
- termostat
- wahacze górne
- wahacze dolne
- radio ( miałem JVC na CD zmieniłem na KENWOODA CD MP3 AUX USB )
- olej w silniku wraz z wszystkimi filtrami 3 razy
- sprzegło plus dwumas ( poprzednie działało dosc dobrze wymieniłem bo okazja była na czesci :) za nowe koło dwumasowe i komplet sprzegła zapłaciłem 1200zł robocizna 300zł )
- lampy na xenony ( moja zachcianka poprzednie lampy działały dobrze)
- rolki na pasku urzadzen pomocniczych wszystkie plus pasek
- rozrząd pompa wody i rolki
- olej skrzynia
- płyn chłodniczy
- klocki hamulcowe tył plus przód
razem około 5 tys zł :)
nie załuje ani jednej wydanej złotówki .
Alfa Romeo 155 2.0 TS 16V przebieg 213tyś km
obecnie przejechałem nia ok 30 tys km
19.05.2009
montaz/demontaż głowicy
obróbka głowicy+ zawory+ uszczelniacze
wymiana rozrzadu+ pompa wody+ wariator
wymiana uszczelek głowicy
wymiana oleju z kompletem filtrów
wymiana drążka kierowniczego
2 459,02(3000zł)
17.07.2009
wymiana pierscieni z kompletem uszczelek
914,6zł
dat juz nie pamietam:
wycieraczki z uchwytami
146zł
wymiana oleju+filtr oleju i powietrza wraz ze spawaniem misy olejowej plus uszczelki
280zł
wymiana uszczelki pokrywy klawiatury
116zł
wymiana linki ręcznego(prawa)
56zł
wymiana wahacza prawego+ sworzeń
146zł
wymiana przegubu zew. prawego+ zbieznosc+ wymiana tarcz przednich z kolckami(tarcze by kelban)
390zł
filtr paliwa
50zł
wymiana tarcz tylnich plus klocki+wymiana rolki od rozrzadu
120zł
swiece plus kable
450zł
przepływka(by hose166)
70zł
felgi 15"(by allegro)z dystansami
320zł
faba do zacisków+do tłumików(600stopni)+bitex
120zł
wysieraczki płaskie bosh
94zł
płyn+ wymiana płynu chłodniczego, umocowanie filtra wraz z podkładkami, zdjecie osłony wydechu(przy misce) wymiana tulejek rozrusznika wraz z bendixem
305zł
przede mną jeszcze: zmiana pokrywy klawiatury na plastik wraz z pokrywka od 156,
swiece, planowo zdjęcie paska balansowego lub jego wymiana(zalezne od emocji),do tego pomalowanie
pokrywy wraz z osłona na czerwien tak jak obacna
nie pamietam czy to wszystko, byc moze cos mi umknęło
nie wliczam opon, paliwa, badań komputerowych,kosztów zmiany całego podswitlenia w belli, zarówek(postojowe i oswietlenia tabl rej. tył)
i paru innych duperelków(takich jak koszta zapachów, myjek, itp itd) oraz pracy własnej
ps. nie jest pokolei, wiec nie zwracac na to uwagi...
pozdrawiam alfistów
uwaga to nie żart
jako dowód zamiesczam linka :
http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...ng_kelban.html
nie bede wymieniał all bo to nie ma sensu wszystko jest w powyższym poście:
od chwili ! kiedy zaczołem przebudowe do chwili obecnej :
wydałęm 80.000 zł
przejechałem 5 km
więc koszt 1 km to 16.000 zł
a i auto nadal nie skończone :D
lol
ocywiście to w formie żartu mimo ze to prawda :D
Jeśli chodzi o mnie to kosztorys przedstawia się następująco (ceny części wraz z robocizną oczywiście). Samochód kupiłem w lipcu tego roku.
:: kompletny rozrząd na podzespołach Contitech/SKF + 4 opony letnie GoodYear Excellence 205/55 + wymiana oleju i filtrów - 2670
:: 2 odpryski na przedniej szybie- 2x70=140
:: linki ręcznego - 250
:: akumulator Centra Futura 72aH/720A - 330
:: tuleje górnego wachacza (firmy Moog) + łącznik lewego satbilizatora - 375
RAZEM:
3 765 ( z czego jakieś 1400 to koszt opon, więc za same części ok. 2 365 złotych)
No i ja mam taki zeszyt,trochę tego jest ale ja alfę kupiłem z przebiegiem 100tys ,a z tego co wiem od chłopaków z boscha to wszystkie czujniki części,podzespoły siadają po 100tys,ale wiem co mam zrobione i nie płacze bo jutro jej nie sprzedam,jak dbam tak mam
hmm... u mnie...
- rozrząd z robocizną 550 zł
- olej + filtry 450
- 1x postojówka + 1x żarówka = 30 zł
razem 1030 zł
od sierpnia przejechane ok 8 tys. km.
U mnie wygląda wszystko w ten sposób zakupiona 14.06.2010r. z przebiegiem 240tyś.km
na dzień dzisiejszy ma przejechane ponad 12tys. Co do kosztów :
Przerejstrowanie+OC=2020zł
Klocki hamulcowe tył=95zł
Olej+filtry+płyn do chłodnicy=250zł
Alu 15' na zime=460zł
Opony zimowe=683zł
Nawigacja=353zł
Plaki odświerzacze powietrza,płyny do czyszczenia i konserwacji skóry itd. =94zł
Razem:3861zł
Koszt paliwa=1545zł (tyle zapisane) a poszło minimum z tysiąc więcej
koszt paliwa swietny :D u mnie 1000 zł idzie w miesiąc, a czasami wiecej :(
Panowie po jaki ciul podajecie koszty związane z paliwem,jak się jeździ dużo to się więcej spala,normalne,a to ze ktoś zakupił sobie nowe felgi za 2500zł i wentyle za 250zł to dla mnie jest jego kaprys a nie koszt utrzymania alfy,i jeszcze widzę ze oc wliczacie,przecież nie każdy ma wszystkie zniżki ,panowie to nie rower za takie wygody płacić trzeba,albo kupujemy tico i wio do przodu
No pali, pali trochę. Lew też trawy nie żre.
Według mnie koszty paliwa do podstawa w takim kosztorysie, co z tego że ktoś zrobi V6 100tyś kilometrów jak mu się nic nie popsuje a drugi kupi z silnikiem JTD i będzie musiał turbo wymienić za 2000zł. Według Twojego patrzenia JTD będzie droższe w utrzymaniu a w rzeczywistości V6 będzie kosztować majątek.
Z twojej wypowiedzi wynika,że gdybym wymieniał powiedzmy prawy gorny wachacz mógłbym założyc powiedzmy FASTA za 97zł ale chciałem miec święty spokój przez kilkanaście kolejnych tyś.km więc założyłem TRW za 180zł i to jest jak to stwierdziłeś mój kaprys i nie moge tego podciągnąc do kosztów utrzymania Alfy??? Chore!! Inny przykład jak sugerujesz z tymi felgami jaki kaprys? Przecież nie zainwestowałem tych pieniędzy w coś innego tylko w Belle?!?Więc niby dlaczego miałbym nie ując tego w kosztorysie???
Jeśli kupujesz autko v6 to chyba liczysz się z tym, że ono łyka trochę więcej? Bo to jest raczej logiczne, nie mówię, że to alfa "ble ble ble" i jej wolno, ale skoro kupujesz takie auto to chyba liczysz się z kosztem paliwa? Bo jeśli kupujesz auto i myślisz tylko o osiągach, to albo masz duuuuużo kasy albo brak rozumu(bez obrazy). To trochę tak, jakby wybudować duży dom i potem narzekać, że rachunki za prąd są duże.
A poza tym, jak można liczyć OC do kosztów eksploatacyjnych? W każdym aucie trzeba to kupić i alfa się jakoś nie wyróżnia stawkami, choć przyznam że sa one wyższe niż w przypadku poloneza.
Moja alfa przez rok użytkowania wchłonęła ok. 2 500zł - różne naprawy (amortyzatory przód, elektryka i różne inne pierdółki)
Środków czyszczących (<szok>) nie liczę bo nawet jak bym miał "malucha" to i tak bym je kupował.
OC - za drogie, dlatego zarejestrowane na ojca :P
Paliwo - pb za drogie dlatego jeżdżę na LPG. Nie jednego bym zawstydził wskaźnikiem moc <=> spalanie.
Jony88 a np. dlatego, że nie musiałeś ich kupować, żeby dalej jeździć (chyba że poprzednie które miałeś masz pogięte/połamane to ok), to jest bardziej na zasadzie "chciałem to sobie kupiłem".
Wcześniej mialem Honde Civic i dla niej też prowadzilem sobie takie statystyki i to tylko dla własnego rozeznania i nie tylko ja robie coś takiego bo jak widzisz jest nas wielu chociażby na tym forum.A jeśli chodzi o koszty paliwa to wiadomo nie zalejesz nie pojedziesz,ale i tak kiedy nie zapomne to zapisuje a kiedy nie no too... i powiem Ci szczerze,że Bella na dzień dzisiejszy jest o wiele Tańsza w utrzymania a jeśli chodzi o satysfakcje z jazdy i komfort użytkowania-bez porównania na plus dla Belli rzecz jasna :)