dzięki dla laika jest jakis problem z podłączeniem czy nie
Printable View
Wypalałem dzis DPF FiatEcuScanem z interfejsem ELM, wszystko z programem jest ok do momentu zakończenia ale pokoleii włączam regeneracej DPf progrma pyta czy na pewno chcę to zrobic potwierdzam, nastepnie wiadomo samochodzik wchodzi na obroty i kilka minut tak pracuje (obiawy jak u wszystkich czyli lekki dymek a potem na koncu morskie powietrze :) ) ale w momencie kiedy samochod podczas tej regeneracji schodzi z obrotów to program wyświetla komunikat z pytaniem mniej wiecej takiej tresci - proces ukończony jesli chcesz kontynuować naciśnij "T" niestety mi tu się wiesza program poprostu wtedy jest już zero reakcji na jakikolwiek klawisz komputera, żeby cokolwiek zrobic muszę na nowo uruchomic fiatecuscan i połaczyć się z alfą.
Moje pytanie to czy fiatecuscan po zejściu z obrotów jeszcze dalej coś robi z samochodem (tzn. czy coś zaobserwowaliście) czy ten komunikat konczacy na którym moj program sie wiesza jest ostatni w procesie regeneracji dpf
Coprawda FES-em wypalałem DPF tylko raz, bo potem usunąłem ten cud ekologii, ale żadnych problemów nie miałem, tzn. FES nie zawiesił się.
Tak, to jest koniec procedury wypalania.
Po wypaleniu FESem zapchanie DPFa pozostaje na poziomie 70% i tak ma być wypalenie w trakcie jazdy to poziom ok 20-25% zapchania DPFa
Dzisiaj się podłączyłem FES'em w wersji free i były jakieś stare 3 błędy.. jednak nie związane ze świeczkami.. zaraz sobie wykupię licencję, bo nawet DPF'a nie dało się wypalic.. :) Ogólnie żadnych problemów z komunikacją przez ELM 327 v1,4a :)
...a świeczki u mnie już na zdychu, dzisiaj po 2 dniach nieodpalania Alfa rano odpaliła ..choc z trudem ..i oczywiście błędem świec ..po przejechaniu kilometra zgasiłem auto i już nie odpaliłem :( ..jutro odbieram nowe świeczki Beru i ufam, że to załatfi problemy z odpalaniem, bo od jakiegoś czasu się nasilają :(
czy jest mozliwosc sprawdzenia przebiegu rzeczywistego poprzez fiatecuscan?
Witam, wczoraj sie podpiąłem kabelkiem wszystko działa oprócz ABSu nie da się połączyć, czy do tego trzeba jakiś inny kabel lub coś prze konfigurować?
cronosik
Trzeba przerobić podłączenie wewnątrz ELMa zgodnie z instrukcją (na końcu strony lub po prawej stronie):
http://www.fiatecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
czyli podpiąć kabelek który domyślnie podpięty jest do pinu 7 wtyczki ELMa do pinu 1 przez przełącznik lub bezpośrednio zewrzeć.
Czy kupowałeś kabel od Viakena i zaznaczaleś że ma współpracować z FES-em?Z którym ze sterowników się łączysz: TRW LUCAS ABS (ESP) czy 1wszy?.Mam kabel od Viakena i niczego nie musiałem nigdy zwierać.Łączy się bez problemu z każdym sterownikiem w mojej 159tce.Spróbuj w programie ustawić język na angielski przed połączeniem.To powinno pomóc.
Tak od Viakena, próbowałem z oboma z żadnym się nie łączy. Spróbuje z tym językiem :)
Pozdrawiam
Niestety zmiana języka nic nie pomogła i nadal nie mogę się podłączyć do interfejsu ABS.
Jakieś pomysły?
cronosik
pisałem Ci wcześniej że kabel musi być przerobiony pod FESa widocznie Viaken przysłał Ci wersję bez przeróbek.
Kabelek ELM trzeba rozebrać i odpowiednio zmodyfikować
opis modyfikacji jest tu:
http://www.fiatecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
lub szukaj na forum fiatecuscan
Napisałem do Viaken'a zobaczymy co odpisze może zapomniał. (pisałem że potrzebuje kabla do FiatECUscan)
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Niby jasno wytłumaczone ale nie chciałbym wtopić więc zapytam
Czy taki kabel http://allegro.pl/vw-seat-audi-skoda...469062975.html będzie pasował do mojej alfy?(156 2.4jtd 136km).
Do 159 najlepiej nada sie czarny (przynajmniej ja taki mam) ELM od Viakena (zaznaczyłem przy zakupie, że chcę używac go z FESem). Dostęp jest do ECU, Airbagów i CANa. ABS potrzebują przepinania PINów. Jeśli wydawać kasiorę, to raz a dobrze i po problemie.
witam,
kilka pytan odnosnie FES. Mam wersje 2.6.1 z witaminką. Cały interfejs jest od Viakena
1. dlaczego kiedy probuje zrobic test np. EGR (czy jakikolwiek inny dostepny na liscie) program wyswietla mi informacje, ze warunki do przeprowadzenia test sa niewłaściwe (niedogodne) ? Probowalem zrobic to zarowno na pracujacym silniku, jak rowniez tylko przy wlaczonym zaplonie
2. dlaczego przy pomocy FES nie jestem w stanie "wyzerowac" parametru - degradacja oleju ? Podczas gdy informacje o zblizajacym sie serwisie (wyzerowanie parametrow wymiany oleju) udaje sie zrobic ?
Alfa 159 1.9 JTDm 16V
dzieki,
pozdr
seba
---------- Post added at 07:27 ---------- Previous post was at 07:27 ----------
witam,
kilka pytan odnosnie FES. Mam wersje 2.6.1 z witaminką. Cały interfejs jest od Viakena
1. dlaczego kiedy probuje zrobic test np. EGR (czy jakikolwiek inny dostepny na liscie) program wyswietla mi informacje, ze warunki do przeprowadzenia test sa niewłaściwe (niedogodne) ? Probowalem zrobic to zarowno na pracujacym silniku, jak rowniez tylko przy wlaczonym zaplonie
2. dlaczego przy pomocy FES nie jestem w stanie "wyzerowac" parametru - degradacja oleju ? Podczas gdy informacje o zblizajacym sie serwisie (wyzerowanie parametrow wymiany oleju) udaje sie zrobic ?
Alfa 159 1.9 JTDm 16V
A próbowałeś zerować wskaźnik degradacji oleju na włączonym zapłonie? U mnie na pracującym silniku parametru nie dało się zresetować, natomiast po zgaszaniu silnika parametr wyzerowałem bez problemu.
A tak a propos FES'a i jego funkcji - w "Marelli Body Computer" w Body/Nadwozie mam level alarmu ustawiony na 0 (Alarm inhibited). Po przełączeniu na którykolwiek z pozostałych (1-5) akcja wykonuje się poprawnie (po uprzednim podaniu kodu zabezpieczającego), jednak żadnej zmiany w sposobie otwierania/zamykania auta nie ma (kierunkowskazy migają tak samo, a sygnalizacji akustycznej nie ma), natomiast na stałe zapala się info "Bonnet open" (Przednia maska otwarta). Żeby było ciekawiej maska oczywiście jest zamknięta, a czujnik otwarcia/zamknięcia maski jest OK (gdy nie domknę maski na levelu 0 alarmu kominukat wyświetli się prawidłowo informując o niezamknięciu maski - po domknięciu komunikat gaśnie). Mam wersję Progression i nie znalazłem informacji jakoby posiadała ona alarm, ale ta informacja w "Marelli Body Computer" i możliwość zmiany leveli zasiała we mnie ziarnko nadziei. Chociaż z drugiej strony wersje z alarmem mają inny (niż mój) panel z oświetleniem kabiny, więc szanse na alarm u mnie raczej niewielkie, jednak w takim razie "o co kaman" z tymi levelami w wersjach bez alarmu? Ten komunikat "Bonnet open" to efekt "otwartego" obwodu alarmu (w wersjach bez alarmu)?
witam,
Franek ... może źle sie wyraziłem - chodziło mi o to, że w zakładce "F7" nie ma opcji, która umożliwiałaby wyzerowanie parametru "degradacja oleju". Jest tam m.in. możliwość wypalenia DPF'u, ale nic na temat degradacji oleju. Jak wspomniałem serwisowe rzeczy typu czas do kolejnego przeglądu itd. udało sie wyzerować.
Jestem jeszcze nowicjuszem w temacie FES'u, wiec proszę o wyrozumiałość :) Moze źle szukam, może coś przeoczyłem ? Szukałem tego będąc połączonym pod diagnostyke silnika. Proszę o podpowiedz, ewentualnie jakiś screen.
dzieki,
pozdrawiam
Seba
Spokojnie, po to tu jesteśmy żeby sobie wzajemnie pomagać;)
Jak będę miał chwilę wieczorem, to podepnę się pod ECU i zobaczę jak to u mnie wygląda. Natomiast z tego co pamiętam (mam również wersję FES 2.6), to resetowanie wskaźnika degradacji oleju ("Oil replacement... etc.") było na pierwszym miejscu w wymienionej przez Ciebie zakładce (spróbuj zmienić wersję językową na EN - może to coś da).
Ale na początku też miałem z tym problem, bo nie wiedziałem, że inspekcję "olejową" (w odróżnieniu od "serwisowej") mogę u siebie zresetować tylko na wyłączonym silniku (nie wiem czy tylko u mnie tak jest czy to normalne).
... ok, dzięki. Na spokojnie siądę dziś wieczorkiem i jeszcze się pobawie zaczynając od zmiany języka :)
seba
---------- Post added at 19:10 ---------- Previous post was at 11:48 ----------
Franek ... przeglądnąłem raz jeszcze dostępne opcje i nie znalazłem możliwości wyzerowania wskaźnika degradacji oleju (FES 2.6 "zarejestrowany"). Próbowałem także z opcją w języku angielskim. Oczywiście w zakładce -parametry- pokazuje procentowy stan degradacji oleju, ale to tylko informacja bez możliwości ingerencji.
A może ciągle źle szukam :)
pozdr
seba
A masz opcję "Wymiana oleju (tylko dla wyposażenia z DPF)" pod F7 gdy zasymulujesz połączenie z ECU (Ctrl+F10)?
witam,
tak, mam taką opcje w zakładce F7. Mam rozumieć :), że ta opcja służy także (a moze przede wszystkim ? ) do zerowania stopnia degradacji oleju ? Zastanawiałem się nad wcisnięciem klawisza F10, ale "ostrożność" wzięła górę :).
Tak więc kolejna "zabawa" dziś wieczorem.
dzięki, pozdr
seba
No tak, to przede wszystkim służy do zerowania stopnia degradacji oleju;)
... no to super. Wielkie dzięki :)
A słyszałeś coś może o nowszej wersji FES z witaminką ?
seba
Widzisz, nie zrozumieliśmy się na początku - ja myślałem, że nie masz w ogóle tej opcji "Wymiana oleju" pod F7;)
Franek, kolejne pytanko ...
faktycznie działa "zerowanie wskaźnika degradacji oleju", tyle, ze nie w tą stronę w którą powinno :) ..., a mianowicie zabieg poszedł pomyślnie, ale zamiast 0% pokazało się piękne 100% :). O co chodzi ?
Może dodam, że narazie "bawie sie" FES'em i próbuje testować wszystkie jego możliwości, m.in. tą o której dyskutujemy. Wymiany oleju nie robiłem (mam zamiar zrobić to za miesiąc), degradacja oleju przed wciśnieciem F10 pokazywała 51%, ale moja ciekawość wzięła górę i sprobowałem. Teraz mam 100% :) ... :) :)
Wiesz coś na ten temat ?
pozdr
seba
Od razu zaznaczam, że nie jestem specem od FES'a;)
Co do Twojego pytania, to parametr ten jest po prostu tak skalowany (tj. 100% dla świeżego oleju). Dlaczego? Nie wiem, ale mówiąc szczerze nie zwróciłem nawet większej uwagi no to po resetowaniu poziomu.
PS. Zdziwisz się jeszcze bardziej, jak będziesz sprawdzał parametr "Zatkanie filtra cząsteczek stałych" - tam dopiero te wartości są jakieś dziwne;)
aaa, wiec w porządku. Czyli 100% znaczy -> świeży olej. To właśnie chciałem przeczytać :). Mylnie interpretowałem słowo "zerować" :D myśląc, ze pokaże mi się 0%.
dzieki, pozdr
seba
- bo chyba należy potem zrobić Proxy Alignment.Cytat:
A tak a propos FES'a i jego funkcji - w "Marelli Body Computer" w Body/Nadwozie mam level alarmu ustawiony na 0 (Alarm inhibited). Po przełączeniu na którykolwiek z pozostałych (1-5) akcja wykonuje się poprawnie (po uprzednim podaniu kodu zabezpieczającego), jednak żadnej zmiany w sposobie otwierania/zamykania auta nie ma (kierunkowskazy migają tak samo, a sygnalizacji akustycznej nie ma),
- tak jest w 147, zresztą dla 147 w wersji FES 2.7.2 ta procedura nie działa.
Allo,a mamy może tu speca od Fes`a , u mnie jak sprawdzałem degradacje oleju to mi pokazuje 73 % ,a mam stuknięte na nim 20 tys km i 8 mies od ostatniej wymiany,filtr dpf pokazywał 51,00% zatkania i ostatnie wypalanie trwało 341 sek przy 641 stopniach ,szczerze się przyznam ze nie odważyłem się uruchomić manualnie wypalania filtra :( pozdr.
witam,
a ja sie odwazylem uruchomic wypalanie DPF za pomoca FES'u (tak dla "zabawy") w momencie kiedy miałem 46% zatkania i po skonczonej procedurze wypalania (a wszystko poszlo "gladko" :) ) FES zatkanie filtra pokazal mi na poziomie 70% :). To sobie "poprawiłem :)
Potwierdziło mi sie tylko to co wyczytalem na forum, ze wypalanie FES'em stosuje sie w "awaryjnych" sytuacjach i stan filtra po wypaleniu jest na poziomie 70% zanieczyszczenia.
pozdr
seba
Witam niedawno zakupiłem 159 chcę się podłączyć po przez interfejs aby pokasować jej błędy. Jaki interfejs mam w tym celu zakupić proszę o linki z allegro. Do 156 miałem taki http://allegro.pl/interfejs-fiat-usb...562647468.html
czy on też pasuje nie licząc przełącznika który przeszkadza w włożeni go do wtyki?
Hej,
Czy ten interfejs http://allegro.pl/interfejs-fiat-alf...575272344.html ( viaken_pl) jest OK ? Oczywiście chce korzystać z pełni dobrodziejstw FES :) Czy może powinienem kupić coś innego?
Z góry dzięki za info !
Chwila, to nie jest ELM327 tylko KKL, a zatem nie skazujesz np. inspekcji olejowej.
Dzięki za info, To w takim razie co najlepiej kupić (tak żeby móc korzystać absolutnie z wszystkich funkcji FES'a) ?
http://allegro.pl/interfejs-elm-327-...582508126.html
Czy może
1. http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-for...582456128.html
2. http://allegro.pl/fiat-k-line-elm327...584547843.html
Pozdr