Do Twojego też :P
Printable View
Teraz po remoncie to nawet bardziej jestem ciekaw jak się zachowuje olej w silniku i interesuje mnie coś więcej niż temat jego ubywania ;)
Może na wiosnę jak ogarnę trochę auto do kupy to i tym się zajmę.
Tak wyglądają korki wykręcone z podstawy filtra
http://iv.pl/images/98513163662129479350.jpg
Uprzedziłeś mnie, ale i tak zamieszcze swoje zdjęcia :)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/01/185.jpg http://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/01/186.jpg
Gwint na korku w jednym końcu ma średnicę 17,5 mm, a w drugim 18,0 mm. Jeżeli postawimy korek na boku to stoi krzywo, czyli na pewno jest stożek. Mierzyłem jeden i drugi, oba są takie same. Wysokość korka 11,1 mm.
Gwint w czujnikach to typowy gwint stożkowy, dokładnie jest to gwint 1/8" NPT. Adaptery z konrada maja w komplecie taki aluminiowy pierścień i on pewnie uszczelnia połączenie przy dokręcaniu dopasowując się do nierówności. Mam takie adaptery wkręcone u siebie widoczne na zdjęciu i nie ma żadnych wycieków.
Wkręcając czujniki dodatkowo uszczelniłem ich gwinty specjalną taśmą, choć pewnie nie było to konieczne.
Ja tam nic nie uszczelniałem, adapter też z konrada - prosto z niemiec.
No i oczywiście nic nie cieknie :)
Pamiętam tylko że strasznie ciężko było wykręcić te korki, no i dużo oleju wyleciało z dziur.
jak zakładałem czujniki do Uno, to oba miały zwykły gwint metryczny, żaden stożek, zobaczę jak będzie w tym, co kupię
otwory w pompie oleju są również stożkowe czy cylindryczne?
dużo oleju musi wypłynąć, bo z samego filtra i z magistrali głównej poleci, szczególnie z niedawno zgaszonego silnika
Sorki, że tak odgrzewam kotleta. Działam jednak w szczytnym celu. Chcę w estetyczny sposób rozwiązać brak wskazania ciśnienia oleju w naszych 156. Do tego mógłby dojść pomiar temperatury oleju oraz np. napięcia na zaciskach akumulatora (to akurat jest dość proste). Jako, że mam teraz trochę czasu chciałbym go wykorzystać na coś pożytecznego... a nie klepanie dem na C64 pod MOS6510 :girl_wacko:
Do rzeczy. Mam prawie już wszystkie klocki z którego zbuduję układ pomiarowy, potrzebuję jeszcze dość istotnego elementu - czujnika ciśnienia oleju do zakresu 7 - 10 bar. Wiem, że część z Was go montowała - jeśli możecie zasugerujcie jakiś model do którego dostępna jest dokumentacja referencyjna. Kryteria:
- czujnik musi być w miarę dostępny na rynku, bo układ będzie dopasowany pod niego, a dokładnie układ pomiaru rezystancji musi zostać dobrze skalibrowany
- czujnik musi się dać w miarę łatwo zamontować w naszych TwinSpark'ach, tj. minimalizacja przejściówek/adapterów które komplikują mocowanie, aby czujnik miał maksymalne światło w otworze gdzie zostanie umieszczony
- czujnik musi być w miarę tani
Niestety, na razie przejrzałem noty referencyjne czujników VDO. Ceny.. porażające. Liczę, że pomożecie znaleźć mi coś bardziej cenowo przystępnego dla wszystkich. Sam układ niestety nie będzie tani. Postaram się dobrać tak komponenty aby zachować certyfikację automotive jak i nie przegiąć z ceną. Gdy tylko zbuduję prototyp zabiorę się za projekt mini płytki. Dane wyświetlane będą na małym acz wyraźnym wyświetlaczu OLED. A gdzie to umieszczę... :cool:
Mnie się marzy wysterować fabryczny wyświetlacz w 156, ale nie wiem czy to jest w ogóle możliwe?
Na 99% podłaczając czujnik temp. oleju z GTA, wskazanie powinno się pokazać na ekranie - sprawdzałem w ePerze, nie ma nic pomiędzy.
A ciśnienie oleju mam zrobione tak: http://img803.imageshack.us/img803/9708/dsc2930.th.jpg
OK, a jaki sensor ciśnienia zastosowałeś, jakiej firmy? Ja szukam czujnika mierzącego ciśnienie, samego + nota referencyjna aby skalibrować układ odczytu po drugiej stronie.
Co do Infocenter, też o tym myślałem. Jest to do zrobienia, pytanie czy się opłaca (czasowo) nad tym siedzieć. Generalnie potrzeba by tylko dobrego opisu jak poszczególne czujniki podłączone są do Infocentera, czy Infocenter bierze jakieś dane z ECU. Jak fizycznie realizowana jest komunikacja z czujnikami, innymi modułami pojazdu. Reszta to odpowiedni mikrokontroler... i rzeźba w kodzie.
Można spróbować z podłączeniem czujnika ciśnienia oleju, to jest OEM zastosowany w GTA, masz może numer/kod elementu? Opcje są dwie - do Infocenter wgrywali różne wersje firmware lub Infocenter posiada jedną wersję firmware, a swoją funkcjonalność rozszerza/redukuje poprzez sprawdzanie czy dany czujnik jest obecny (pomiar rezystancji, natężenia prądu czy napięcia - jeśli poza ustalonymi granicami to funkcjonalność jest usuwana).
GTA ma czujnik temperatury oleju, a nie jego ciśnienia, co więcej - z tego co pamiętam - jest on wkręcany bezpośrednio w miskę olejową. W TSach przez to jest nie do wykorzystania jako fabryczna część. Infocenter nie ma różnych oprogramowań, napięcie z czujnika jest poprowadzone do osobnego pinu. Jeśli to nie GTA to po prostu jeden pin pod wtyczką od infocenter jest wolny...
No, to robi się coraz ciekawiej. Dzięki za wyjaśnienie Cuoreventi! Niestety, nadal jestem dalej jestem daleko od dobrania czujnika ciśnienia w optymalnej konfiguracji cena/jakość. Gdy mi się powiedzie, to może część z Was też chciałaby mieć w swoich 156 rozwiązanie nad którym pracuję. Dla siebie nie ma sprawy, mogę zrobić układ pod czujnik VDO przykładowo, ale wątpię by ktoś trzeci chcąc mieć podobny moduł u siebie zakupiłby czujnik za ca. 320 PLN. Cena jak dla mnie trochę przesadzona. Sam czujnik temperatury oleju do ponad 100 PLN od VDO.
Cuoreventi, jak montowałeś swój zestaw to jaki czujnik dostałeś, tj. jakiej firmy, dysponujesz takowymi danymi? Z góry dziękuje! :)
Jak by do 200 zl sie miescil czujnik i reszta wraz z tarcza o wzorze oryginalu to biore :P
Wysłane z mojego GT-I9000
Ja mam cały komplet od STRI. Mam wrażenie, że te czujniki po prostu tyle kosztują - albo kupujesz chińszczyzne i masz wskazanie pogody w hong kongu zamiast ciśnienia, albo masz porządny czujnik.
Co do temperatury oleju z GTA - sam czujnik do dostania w ASO, koszt ok 200-300zł. Trzeba pewnie zrobić odpowiednią przejsciówkę.
Tomito - w Eperze jest cała rozpiska pinów i sygnałów wraz z info skąd pochodzi dany sygnał (ecu, czujnik bezpośrednio)
Dla mnie mistrzostwem by było zrobienie Temp oleju, 4x EGT, ciśnienie doładowania na ekranie - oczywiście czujniki trzeba załatwić we własnym zakresie.
Sam myślałem żeby kupić infocenter z anglika i się pobawić. Możnaby spróbować samemu wysterować ekran zamiast zmieniać fabryczny kod.
- - - Updated - - -
Jak rozumiem sam pracujesz po 2zł/h i masz części w cenach 10% ceny rynkowej?
Moje zegary to AutoGauge SM Peak, więc czujnik ciśnienia oleju taki:
http://dabtuner.pl/Czujnik_cisnienia..._PEAK-104.html
W cenie 200 PLN to ciężko czujnik ciśnienia znaleźć. Do tego czujnik temperatury. Ale zakładam budowę modułową, np. drugi czujnik będzie można zamontować później.
Mam problem z tym czujnikiem. Zrobiłem dziś mały research i dzięki uprzejmości użytkownika z Allegro Tanifiat dowiedziałem się co nie co. Albo końcówka produkcji albo bardzo drogie. Pytanie: jakie jest tam w końcu gwint w miejscach zaślepienia w Twin Sparkach 16v? Stożkowy czy metryczny? Na 99% nie podpasuję czujnika gwintem, trzeba będzie tak czy inaczej przejściówkę. Teraz, wybrać dość popularną aby każdy mógł kupić aby była dostępna na rynku. Czujnik spróbuję dobrać z gamy Facet lub FAE. Jak macie jakieś sugestie to dajcie znać.
Standard dla czujników to 1/8NPT bodajże, w TSach masz M18. Wystarczy taka przejściówka:
http://www.conrad.pl/Adapter-Equus-M...nrad&pi=842206
Przy czym o tych Autogaugach średnie opinie czytałem - potrafią czasem wskazać coś z kosmosu zupełnie. Pytanie czy to kwestia czujnika czy elektroniki...
Tak się w trąciłem w wątek mierników ciśnienia oleju nie opisując dokładnie co mam w zamyśle.
Tak więc uważam, że brak wskaźników ciśnienia i temperatury oleju, a przynajmniej ciśnienia to błąd w TS 16v czy JTS w naszych 156 (bowiem rozwiązanie dotyczy AR 156). Ponieważ jestem niesamowitym estetą nie podobają mi się zegary np. w słupkach czy podmiana środkowego zegara z panelu na wskaźnik ciśnienia o innej tarczy, podświetleniu etc. Myślałem, gdzie by tu upchnąć ów wskaźnik aby nie naruszyć stylistyki deski 156-tki. Wpadłem na pomysł aby osadzić go tu:
Załącznik 86499
czyli w module, który nazywa się "Control Check Unit", na rysunku opatrzony numerem 3. Jak wygląda rozwiązanie - zamiast panelu przedstawiającego piktogramy wkładam do w/w modułu wyświetlacz OLED o podobnym rozmiarze (mam już namierzony), kolorowy. Wyświetlacz OLED posiada już kontroler graficzny zintegrowany. To jest interfejs do użytkownika. Modułem sterującym jest mikrokontroler (z certyfikacją dla automotive). Komunikuje się on z wyświetlaczem po szeregowej magistrali. Z drugiej strony dysponuje 3 wejściami ADC dla czujnika ciśnienia oleju, temperatury oleju oraz do pomiaru napięcia na zaciskach akumulatora. Dodatkowo zestaw linii I/O ma być interfejsem do standardowej złączki do "Control Check Unit" bowiem pełna funkcjonalność ma być zachowana.
Jak działa? Po przekręceniu kluczyka w MAR widoczny będzie klasyczny zestaw piktogramów (w tym migający airbag czy też "zapnij pasy" widoczny przez zadany czas). Gdy przekręcamy kluczyk w pozycję AVV przełącza się obraz, gdzie mamy tło czerwone, jasna czcionka i grafika (kolorystyka, czcionki jak Infocenter czy fabryczne radio po FL) - na wyświetlaczu pojawią się 3 podstawowe dane - ciśnienie oleju, jego temperatura oraz napięcie ładowania akumulatora. Taka informacja będzie obowiązywać do:
a) wyłączenia zapłonu
b) gdy któraś kontrolka sygnalizacyjna nie zgłosi problemu/usterki, np. zapali się ładowanie (oczywiście wcześniej zobaczymy, że napięcie spada mając taki odczyt) - standardowe wyprowadzenia do "Control Check Unit" będą sprzężone z liniami przerwań mikrokontrolera. Program będzie obsługiwał przerwania, gdy któreś pojawi się odpowiednia procedura przełączy "kontekst" z danych informacyjnych z czujników do standardowej konfiguracji, gdzie pojawi się w okienku odpowiedni piktogram (jak na standardowym Control Check Unit). Usterka musi być usunięta aby moduł zaczął wyświetlać informacje z czujników normalnie.
Tak wstępnie wygląda działanie modułu. Oczywiście, popracuję jeszcze nad tym aby maksymalnie uelastycznić rozwiązanie.
Problemy na dzień dzisiejszy:
- dobór czujnika ciśnienia oleju (najdroższy element zestawu)
- wersje 156 przed FL i po FL mają różne informacje wyświetlane na Control Check Unit
A może jednak ekran centralny? Więcej miejsca = czytelniejsza informacja.
Powiem szczerze - projekt zajebisty, kibicuję bardzo! A jeśli chciałbyś jakiejś pomocy to mów - może się do czegoś przydam.
Ekran centralny - czy masz na myśli zastąpienie Infocenter?
Myślę też o tym Infocenter, jakbym dostał na stół sam moduł to zobaczyłbym co tam za sterownik siedzi, może coś popularnego (wątpię aby wykombinowali coś sami) to byłaby szansa na mały hardware hacking, wylutować dziada i spróbować się dobrać do zawartości pamięci programu. Lub mając wszystkie dane jakie sterownik Infocentera dostaje spróbować go zastąpić, tj. napisać własny kod, modułowy czyli z rozszerzalnymi funkcjonalnościami.
Dziś przeglądałem ofertę mikrokontrolerów. O ile sam MCU + układy i podzespoły pomocnicze mogłyby się zamknąć nawet w 50 PLN, panel OLED ze $28 + VAT to niestety projekt kasuje cena np. zestawu czujników temperatury oleju oraz jego ciśnienia. Przy zniżkach może udałoby się wytargować od VDO zestaw za... 380 PLN. Ale to większe zamówienie. Dlatego tak ważne jest na początku określenie typu i producenta czujników i zdobycie kart katalogowych.
Tak, o zastąpienie/zhackowanie infocenter mi chodzi.
Jeśli chodzi o starsze modele to tu i tak będzie spora jazda - one mają zupełnie inne kompy więc spodziewam się też innych sygnałów itp. itd.
Generalnie, takie zestawy wskaźników chodzą po nawet 1000zł - ostatnio widziałem taki polski projekt właśnie za tyle.
Wg. mnie istotne jest aby wskaźniki podawały prawdziwe dane, bo co za problem zrobić program wyświetlający liczbę losową?
Zastąpienie infocenter ma też tę zaletę, że mamy 4 guziki to sterowania całym tym zestawem.
Wg. mnie istotne funkcje to: Ciśnienie oleju, temp. oleju, temp wody (oryginalny wskaźnik jest nic nie warty), boost, EGTx4(6) i może AFR.
Przy czym jestem świadom, tego, że ostatnie funkcje są potrzebne nielicznym.
Wg. mnie idealna byłaby konstrukcja modułowa. Coś w tym stylu
Moduł 1 - Ekran
Moduł 2 - Przetwarzanie danych
Moduł 3-x - Czujniki
Ustalając jakiśtam standard komunikacji między ekranem a przetwarzaniem danych, możnaby zrobić różne ekrany do różnych modeli.
@ tomito,
Zwróć uwagę, że są dwa rodzaje dodatkowych zegarów tj działające w sposób analogowy i w sposób cyfrowy.
Oba rodzaje potrzebują też dwóch różnych czujników jeśli chodzi o ciśnienie oleju i tak, analogowy (bulwa) można dostać za 30zł, a cyfrowy (smukły) znalazłem w cenie 130zł, kilka postów wyżej.
Trafna uwaga kolego! Dzielą się przecież na aktywne i pasywne. Pytanie, które lepsze? Czy warto zainwestować w pasywny czujnik dobrej marki czy może iść z duchem czasu i wybrać aktywny? Nie ukrywam, z aktywnym byłoby prościej, forma dostarczanego sygnału czyni je bardziej elastycznymi patrząc na jego obróbkę z poziomu MCU. Przyszłość to aktywne wykonywane w technologii MEMS czy SOS. Także chyba na tych się skupię. Minus? Trzeba dostarczyć stabilizowane napięcie do czujnika, nie wiem czy także odpowiednio odfiltrowane od zakłóceń linii zasilających w pojeździe.
Przejrzałem katalog FAE i powiem, że trochę tego mają. Byłoby co wybrać. Ceny aktywnych to np. 180 PLN szt.
http://www.fae.es/catalogos/Descarga..._Ilustrada.pdf
Zadanie na jutro (a raczej już dziś):
- znaleźć czujnik stosowany w dużej ilości aut
- dotrzeć do danych czujnika
- dobrać czujnik temperatury na podobnej zasadzie co ciśnienia
Pasywnych się używa tylko wtedy, kiedy sam wskaźnik jest zupełnie analogowy. Nie wiem czy jest sens robienia tego w tym projekcie..
Mały update:
- wybrano mikrokontroler, mikromocowy układ z rdzeniem ARM Cortex-M0, posiada wszystko czego potrzebuję, jest tani, pracuje w szerokim zakresie temperatur, stosowany w automotive;
- wybrano wstępnie wyświetlacz OLED, kwestie dopasowania do obudowy Control Check Unit
- czujnik ciśnienia oleju, temperatury zostanie wybrany z gamy Facet lub FAE (w zapasie VDO, choć drogo), przy okazji dziękuję za "pomoc" Magneti Marelli Polska - zlewka na całego, nie omieszkam napisać do centrali we Włoszech w podobnym zapytaniem wspominając że lokalnie mnie olano;
Co do wykorzystania Infocentera.
Miałem taki pomysł, ale nie da się prosto dołożyć funkcjonalności do niego. Można zostawić sam LCD, ale sam moduł sterownika trzeba wykonać od nowa, dopisać soft etc., a to nie jest takie proste bo przecież trzeba by zachować jego obecną funkcję, a to jest tajemnicą firmware jaki tam siedzi. Chętnie bym się do niego dobrał, ale to znacznie więcej pracy, przede wszystkim jak napisałem o zadbanie aby dotychczasowe funkcje zostały zachowane. Korci mnie, ale wiem że to znacznie więcej pracy. Punktem wejściowym do takiego zabiegu byłoby zdobycie pełnego opisu okablowania - pin to pin, gdzie, do jakiego modułu, jaka funkcja czy odczyt stanu logicznego, czy komunikacja, czy odczyt sygnału z czujnika do ADC. Do tego trzeba by dobrać się do samego sterownika - jaki układ tam siedzi, może się da wyciągnąć soft i podejrzeć co robi, taki hardware hacking.
P.S. Właśnie znalazłem MCU na którym oparli sterowanie Infocentera :cool:
P.S. 2 - zdobyłem opis złączki + oznaczenia kolorem przewodów... tyle że muszę z duńskiego opis przetłumaczyć.
Także Krusz - może jest nadzieja na wykorzystanie wyświetlacza i sterowania Infocenter'a.
Z niecierpliwością będę śledził ten wątek bo pomysł zaproponowany przez kolegę tomito spodobał mi się przeogromnie i z uwagi na to że już od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zamontowania u siebie takiego czujnika to na chwilę obecną już jestem zdecydowany na montaż takiego cudeńka w Alfie :D. Pozostaje mi tylko życzyć powodzenia w realizacji projektu i czekać na chwilę kiedy to będzie można takowy nabyć.
Duzo mnie roboty byś miał gdybyś zdecydował się na montaż zegara na desce, no i bardziej by się rzucał w oczy. Ale rozumiem, że Cię to nie interesuje