Wymieniał ktoś antenę w sedanie? Jak najlepiej się do tego dobrać żeby było jak najmniej roboty.
Printable View
Wymieniał ktoś antenę w sedanie? Jak najlepiej się do tego dobrać żeby było jak najmniej roboty.
Od strony tylnej szyby najbliżej, ale prawdopodobnie czeka Cie demontaż boczków tylnych słupków a żeby to zrobić to trzeba ściągnąć tylne oparcie kanapy(o ile siedzenia nie składane, przy składanych trzeba by zdemontować prawdopodobnie tylko te boczki zewnętrzne od oparcia kanapy). Później ściągnąć uszczelki tylnych drzwi oraz lampkę tylną, wtedy można jako tako odchylić podsufitkę lekko w dół uważając by jej nie złamać.
- - - Updated - - -
Bat się odkręca. Co do śrubek to można by je lekko rozwiercić w celu otwarcia obudowy następnie po otwarciu psiknąć czymś penetrującym kikuty od śrub i szczypcami próbować odkręcić.
To spróbuj zdemontować boczek oparcia kanapy od tej strony co się składa, zobaczysz jakie są jego mocowania i na tej podstawie może się uda zdemontować po przeciwnej stronie jeśli są powiedzmy tylko jakieś zaczepy. Ostatecznie można by zdemontować tylko jedną stronę (wg tego co napisałem wcześniej) i może też podejdziesz...ciężko powiedzieć bo u mnie kanapa jest nie składana.
A jak zdjąć tę klapkę w kombi żeby dostać się do anteny?
Próbowałem, ale wygląda to tak, że jakbym zaczął za nią ciągnąć to by się połamały te zaczepy. Strasznie mocną siedzą.
Mega mocno bo jest tam ich kilka i niestety łamią się ale nie zaczepy a gniazda w których są umieszczone
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Może to komuś pomoże ;)Załącznik 187683
Po zdjęciach anten z neta sądzę, że tak ale sam tego nie robiłem. Najgorzej w Twoim przypadku będzie podejść kluczem by odkręcić i później zamontować antenę.
Aktualną zawsze można obszyć to nie wielki koszt, tylko tam są jeszcze rączki, zaślepki, daszki czarne itd i z tym byłby problem. Ale podsufitka ciemna wymiata;)
Potwierdzasz że ta będzie ok:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5870243804
Ta wygląda identycznie wtyczki te same
elgritone - w mojej alfie SW z 2006r była dokładnie taka jak pokazałeś na zdjęciach. Ale gdzieś mi się obiło o uszy że w nowszych rocznikach (ale których????) występowały anteny z trzema "kwadratowymi" wtyczkami. Z takimi wtyczkami była moja orginalna i dokładnie z takimi też ta od Stilo (więc 1:1) : Załącznik 194576 Swoją drogą to akurat tę okrągłą wtyczkę dość trudno się rozpina.
Ale nawet jeśli będą inne wtyczki to można kupić przejściówkę.
Witam.
Niestety dopadł mnie problem złego odbioru fm.
Antenę już wymontowałem, wyczyściłem styki- dalej słychać tylko szum.
Spróbuję jeszcze poprawić styk masy (o ile ma to coś do rzeczy:))
Czy są jeszcze jakieś inne sposoby reanimacji wzmacniacza??
Ze względu na to, że nie mogę jeszcze dodawać ogłoszenia kup/sprzedaj, zapytam tutaj:
Czy miałby ktoś taką podstawkę sprawną?
Numer z epera 50508224.
witam gdzie jest zamontowany Moduł Blue&Me i jak sie do niego dostać w 159 z góry dzieki i pozdrawiam
witam po dlugim sleczeniu przed pc-em znalazlem odpowiedni modul dla swojego auto nie mialem pojecia iz trzeba to zrobic z uzyciem nr vin takie moje pytanie czy do modulu mianowicie tego niebieskiego gniazda podlaczamy radio czy tez jakies kable z auta wiem ze trzeba zalozyc mikrofon gniazdo usb czy aux jesli dynda gdzies jakas wiazka to gdzie czy kabelki od multi kierowniczki znajduja sie gdzies kolo radyjka?
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...cja_blue_.html
Tu masz wszystko opisane.
Witam ponownie.
Jasio79 napewno zastanowie się nad zakupem nowej podstawki. Czy dostępne są u Ciebie od ręki??
Ostatnio zauważyłem, że radio odbiera idealnie na zgaszonym silniku.
Po odpaleniu silnika kończy się odbiór.
Czy ktoś się z takim objawem spotkał??
Pozdrawiam
Ale konczy sie zupelnie czy tylko odbiera troche gorzej ? Ja tez sie zmartwilem, u mnie w centrum miasta stacji znajduje bardzo duzo, wszystkie graja, ale slychac tak jakby delikatne cyk cyk albo trzeszczenie, nie zagluszajace radia, ale nie jest to jak z plyty. Czego to moze byc wina ?
No właśnie na odpalonym silniku chyba tylko rmf słychać bardzo słabo. Reszta stacji nie odbiera wcale...
A tylko zgaszę silnik i radio gra jak nowe.
Witam,
Spójrz na ten link:
http://allegro.pl/nowa-antena-fm-am-...870243804.html
Tylko upewnij się czy w Twoim roczniku nie są inne złączki - zresztą je można przełożyć, a trochę kasy w kieszeni zostaje.
Zawsze możesz kupić tylko samą podstawę - też na alle...... występują! Do Fiata Croma, Stilo są taniej niż do Alfy.
Problem złego odbioru FM rozwiązany. Łączny koszt naprawy 29zł i godzinka czasu.
Poniżej napisze jak rozwiązać problem, może komuś jeszcze się przyda:)
Kupujemy wzmacniacz antenowy na kabel. Później wykręcamy antenę, rozkręcamy podstawkę. Z podstawki, delikatnie podważając wyciągamy płytke wzmacniacza. Lutownicą ściągamy przewód antenowy oraz zasilający (z białą wtyczką- antena, czerwona- zasilanie). Przeciągamy przewód antenowy wyżej, lutujemy środkową żyłę do miejsca styku podstawki z masztem, a ekran gdzieś do podstawki- ja do tego wykorzystałem bolce na których osadzona była płytka. Jak już mamy zmontowaną antene skręcamy wszystko do kupy, zamykamy klapę i przechodzimy do środka:)
Wyciągamy radio, odpinamy przewód antenowy, wpinamy nowy wzmacniacz. Pozostaje wyprowadzenie zasilania wzmacniacza. Ja dla testów kabel podłączyłem bezpośrednio pod bezpiecznik radia.
Składamy wszystko i cieszymy wspaniałym odbiorem FM.
Tym o to sposobem wydałem 29 zł zamiast 300:):):)
W razie czego służę pomocą :)
Chyba źle rozumuje. Po co sciagales antenę z dachu. Nie wystarczy podłączyć wzmacniacz antenowy zaraz za radiem i już?
[QUOTE=olo_84;1833191]Chyba źle rozumuje. Po co sciagales antenę z dachu. Nie wystarczy podłączyć wzmacniacz antenowy zaraz za radiem i już?
Przy pozostawieniu uszkodzonego starego wzmacniacza sygnał będzie stłumiony lub co gorzej zakłócony. U siebie też zrobiłem obejście starego wzmacniacza i jest OK. Szkoda czasu na eksperymentowanie oraz niepotrzebne nerwy lepiej od razu zrobić to prawidłowo i cieszyć się grającym radiem.
Ps.
Najlepiej kupić wzmacniacz ukf zasilany po kablu antenowym z radia, tak ja mamy AR 159 w oryginale i z właściwymi końcówkami będzie prościej i szybciej.
Na pewno prościej, ja kupiłem taki a nie inny żeby przetestować:) Z biegiem czasu pewnie kupie coś innego, ale póki działa to nie będę ruszał:) Co do pozostawienia starego wzmacniacza, tak jak kolega wyżej pisał- sygnał jest tak zniekształcony ze radio gra gorzej jak z odłączoną anteną.
Maroz, o jakim na przyklad wzmacniaczu mowisz??
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Ja troszkę z innej beczki.
Po weekendzie będę wymieniał connect nav na stacje multimedialna, czy ktoś wie czy nie będzie potrzebny żaden wzmacniacz antenowy lub jakoś podanie napięcia na obecna.
Drugie pytanie (gdyż jeszcze nie wyciągałem swojej nawigacji) czy złącze anteny to din czy jakaś fakra?
Wysłane z ☎️
Przy radiu jest normalne złącze antenowe. A przy montażu nie oryginalnego radia musisz zastosować separator, żeby doprowadzić zasilanie do wzmacniacza anteny.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
No i prawdopodobnie będzie to separator z kostką fakra