To dobrze to wiec gdzie moze byc nieszczelnosc ? Jak to sprawdzic ? Jak pojade do klimaciarza to oni wpuszczaja takie cos do klimy i widac gdzie uchodzi pomoze takie cos ?
To dobrze to wiec gdzie moze byc nieszczelnosc ? Jak to sprawdzic ? Jak pojade do klimaciarza to oni wpuszczaja takie cos do klimy i widac gdzie uchodzi pomoze takie cos ?
jeżeli masz nieszczelność gdzies wewnątrz kabiny to będzie ciężko znaleźć.
pojedź do warsztatu od klimatyzacji. Ja miałem u siebie takie syczenie, jak miałem nieszczelność przy chłodnicy od klimy. Jak mi zalepili ją to przestało syczeć.
U mnie też ostatnio przestał działać wentylator i wyskoczył komunikat: "Air conditioner faulty Please contact workshop".
Okazało się, że spalił się bezpiecznik 30A na podszybiu, wymieniłem go i wszystko wróciło do normy, ale na kilka minut i znowu poszedł bezpiecznik.
Wymieniłem go następny raz i działało przez kilka dni, nawiew dmuchał aż miło. Teraz znowu się przepalił.
Gdzie szukać przyczyny ciągle przepalającego się bezpiecznika 30A na podszybiu?
Sprawdz kable do silnika na podszybiu może leżą w wodzie albo są poprzecierane
najczęściej winy jest wentylator lub przewody... miałem podobny problem
I jak rozwiązałeś problem?
Ja ściągnąłem podszybie i posprawdzałem kable i kostki do których miałem dojście.
Chciałem wyciągnąć wentylator ale okazało się, że to dla bardziej zaawansowanych :D Strasznie ciężki dostęp żeby tą obudowę odkręcić.
Ostatecznie skończyło się na tym, że po raz kolejny wymieniłem ten bezpiecznik 30A i po prostu nie ustawiam prędkości nawiewu na maxa, nie wiem czy to ma coś wspólnego z przepalającym się bezpiecznikiem ale działa do tej pory.
witam. mam problem z nadmuchem. może mi ktoś pomóc i podać kolejność połączenia kabelków do silnika nadmuchu? chodzi mi dokładnie o wtyczkę która umieszczona jest na podszybiu. otwieramy maskę rozkręcamy podszybie po stronie pasażera i tam widać klapkę od obiegu zamkniętego i otwartego i gdzieś w okolicy powinny iść 5 kabelków (dwa grube czarny i czerwony) i trzy cienkie różne kolory (zielono-szary, czerwony i jeszcze coś z niebieskim) problem jest taki że nie mam tej kostki i nie znam kolorów który do którego ma iść bo wentylator był już wymieniany i ma inne kolory kabelków (oprócz tych grubych). bardzo proszę o pomoc bo strasznie gorąco!!
pierwszymrazem jak mialem ten komunikat to spalil sie silnik od dmuchawy a za drugim razem na szczescie tylko bezpiecznik
Sprawa wyglada u mnie wyskoczyl mi ten blad pojechalem na komputer i niby jakis silniczek od temparatury czy sterowania nawiawami. Jak sie zawisza to raczej wyskakuje blad. I teraz tak podobno do tego trzeba sciagac cala deske nie dosc ze to mi sie nie widzi to koszt bedzie spory tego. Jest jakas szans zeby sprawdzic to inaczej ? Np jak wyjme ICS To tam nie bedzie gdzies widac silniczków jakis ? Albo od podszybia ? Teraz jezdze 2 dni i bledy nie ma nie wiem nie rozumiem tego. Ktos pomoze !
- - - Updated - - -
Wie ktos gdzie znajduja sie te silncziki ? Nie za bardzo mam ochote targac cala deske moze ktos mi pomoze ;)
Silniczki znajdują się przy szybie pod konsolą (trzeba wyjeżdżać z całym kokpitem, demontaż środkowego schowka nic nie daje) z tego co widać na używanych układach wentylacji dostępnych m.in. na allegro.
Mój temat: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...rzewaniem.html
Czy ktos pomoze jeszcze z moim problemem ? Przy zmianie kierunków nawiewów wyskakuje błąd... Musze zgasic auto i wtedy moge zmieniac od nowa i teraz idzie zimna i juz jest to denerwujące...
Witaj.
Pracuję w serwisie Fiata i postanowiłem kupić sobie Alfę 166.Gdy wracałem nią do domu na ICS wyskoczył podobny komunikat.Przyłożyłem się do tego i poczytałem w instrukcjach.Otóż komunikat ten może wywołać wiele różnych elementów.
W moim przypadku nie włączał sie wentylator nawiewu.Gdy podpiąłem Examiner i wymazałem błąd,lub gdy przeprowadziłem diagnozą aktywną wszystko hulało jak należy,do momentu wyjazdu z warsztatu.Po długim procesie poszukiwać,kontroli bezpieczników i przekaźników okazało się, że (+) nie dociera w ogóle do wentylatora.Poprowadziłem więc od bezpiecznika dodatkowy przewód i zaczęło "dmuchać".Kolejną rzeczą był siłownik przepustnicy na obudowie wentylatora ,po prostu obracał się dookoła ,zamiast pracować na odcinku 45 stopni.Po wymianie napełniłem układ czynnikiem i teraz problem zniknął.Oczywiście przyczyn może być więcej.Najczęściej zalewane są przekaźniki z prawej strony pod nogami pasażera.Kolejną wada jest umieszczenie wentylatora nawiewu.Na podszybiu z takim układem elektronicznym ,gdzie dostaje się spora ilość zanieczyszczeń i wilgoci...
Jeśli będziesz miał problem pisz śmiało.Postaram się pomóc.
Witam !
Mam podobny problem, mam na mysli ten komunikat, ale u mnie wystepuje on tylko i wylacznie wtedy gdy ics jest wlaczony przy zgaszonym samochodzie, nastepnie odpalam samochod i pojawia sie wlasnie ten komunikat. Czy moze ma ktos jakies pomysly ?
Z gory dzieki za pomoc
Witam. Drodzy koledzy, właśnie świeżo przerobiłem temat. Pieknego wieczoru gdy temperatura spadła do +4 stopni wyłączył mi się wentylator i pokazał komunikat. Wszystkie ustawienia nawiewu na ICS mogłem zmieniać, ale nie wiało. ( po przekręcenia kluczyka na zapłon wiało, po odpaleniu już nie.) Sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki, kostki itp - wszystko ok. Przekopałem forum. Nic nie pomagało. Pojechałem do ASO pod komputer - pokazało błąd sterownika klimatyzacji i czujnika zewnętrznego klimatyzacji. Sterownik wymieniłem. w garażu wszystko pięknie działało, wyjechałem na zewnątrz (0 stopni) po chwili przestało działać. Kolejny dzień tem. 8 stopni - wszystko wzorowo działało, po paru dniach złapał mały mórz i brak wentylacji w samochodzie. Zdesperowany pojechałem do ASO - tym razem innego niż poprzednio. ehhh - 4 dni bez samochodu, stwierdzili, że to wentylator, wymienili (870zł część), przy okazji znaleźli wyciek z rur od klimy w podszybiu, wymienili filtr klimy, odgrzybili i nabili klime. Przyjechałem po auto zadowolony.... Lecz niestety po wyjechaniu z hali i postaniu pare min na zewnątrz, znowu cyrk. Moje wkur****** sięgnęło zenitu. Za powyższe czynności z robocizną wydałem 2000zł. Ale Pan elektryk stwierdził, że to może powodować webasto (dołożony mam pilot sterowania w wnętrzu kabiny), pokazywał mi sztuczkę jak włączyć wentylator.... za 10 razem się udawało, ale poznał moją opinię o tym i kazałem mu odłączyć webasto. Efekt: wentylator działa elegancko Przyczyna usterki : webasto Koszt : 2000 zł + czeka mnie wizyta w serwisie webasto :)
ja mam podobny problme. Auto postało na mrozie i pojawił się komunikat. BEzpiecznik spalony na podszybiu (30A), a jak włożę nowy to po przekręceniu stacyjki odrazu się pali.wyjąłem wentylator i okazało się, że są zjarane dwa z czterech uzwojeń silnika.NA allegro jest gościu co to naprawia za 240zł... czyli wychodzi ze usterka standardowa.
Filtr wymień, 50 zł i problem znika. Od zapchanego filtra bezpiecznik też się przepala (ten na podszybiu)
- - - Updated - - -
Filtr wymień, 50 zł i problem znika. Od zapchanego filtra bezpiecznik też się przepala (ten na podszybiu)
Dzisiaj w czasie jazdy wyłączyło się ogrzewanie i pokazał napis ..." air conditioner coś tam, coś tam "... Dojechałem spokojnie do domu ( jakieś 1500m ) przekonany, że to bezpiecznik na podszybiu. Niestety okazało się, że bezpiecznik jest dobry ale nie ma napięcia na przewodach dochodzących do bezpiecznika. Podczas sprawdzania bezpieczników pod kierownicą okazało się, że wszystkie są dobre a pod nr 19 ( drugi z prawej w ostatnim rzędzie - wg instrukcji od centralki klimatyzacji ) też nie ma napięcia. Reset ( odłączenie aku ) też nic nie dał. Czy zjarał mi się jakiś bezpiecznik i gdzie on jest, czy też padło coś innego ? Pomocy !!! Na dworze mróz a ja mam w sobotę pilny wyjazd do Wrocławia.
Sprawdź bezpieczniki zgodnie ze schematem z poniższego załącznika :
Dzięki kolego ale ten schemat niewiele mi pomoże. Bezpieczniki na podszybiu sprawdziłem wszystkie. Są ok. Gdzie jeszcze mogę zajrzeć ?
Podepnę się, bo też mam już tak od miesiąca
ehhh... większość bezpieczników które musisz sprawdzić znajduje się pod kierownicą . na podszybiu jest raptem 1 szt.
Jak pisałem sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod kierownicą i wszystkie są ok. a na bezpieczniku nr 19 nie ma napięcia i w tym problem. Na podszybiu mam cztery małe bezpieczniki i dwa duże, też dobre i brak napięcia przy bezpieczniku od nawiewu ( klimy ):confused:.
Weź mierniki sprawdzaj napięcia w kolejnych punktach od początku toru zasilania. Może padła ci skrzynka bezpiecznikowa, jak któremuś z forumowiczy ostatnio.
U mnie wreszcie ciepło!!!
Przyczyną "momenraty....srata tata" był brak napięcia na silniku wentylatora oraz silniczka od zamykania/otwierania obiegu powietrza.
Przy silniku jest "złączka" na 2 piny, coś było z nią nie tak, wiec usunąłem ją i połączyłem kabelki bezpośrednio.
Natomiast przy silniku wentylatora również znajduje się "złączka" tylko dużo większa (jest tuż obok tej od silniczka obiegu powietrza), dostała się tam wilgoć i styki pośniedziały i napięcie nie szło. Wyczyściłem, podłączyłem i wszystko gra. Taka pierdoła a nerwów przez nią.
Mam nadzieję że to komuś pomoże :)
Ja mam problem ze złączką taką szeroką która jest pod podszybiem przy dmuchawie, ale nie mam jak do niej się dostać, czy ktoś już ją kiedykolwiek wyjmował, jak to zrobił. Jest ona od strony komory silnika (tylko mało miejsca przy przegrodzie). Na tą chwilę popryskałem kontaktem jakieś dwa lata temu i nie wyłączam nawiewu (mam ustawiony na minimum - tak aby prąd cały czas płynął, dział jak na razie. Choć jak byłem w szpitalu i auto stało ponad 3 tygodnie to problem się na nowo pojawił - istniał ze dwa dni i styki same się poprawiły). Ale kiedyś się upalą i będzie :( Nie wiecie jak tą złączkę wyjąć, ma jakiś zatrzask?
Witam
Z gory przepraszam ze pisze tutaj lecz przejrzalem bardzo duzo informacji na temat wszystkim nam znanego problemy tj. "Momentary Air conditioner faulity..." i niestety nie znalazlem odpowiedzi. U mnie blad ten pokazuje sie tylko i wylacznie wtedy gdy kluczyk jest przekrecony na 1 poziom zeby byl prac na ICS, nastepnie gdy przekrecam go na zaplon wyskakuje takowy blad. Dodam ze wiatrak itp wszystko dziala podczas zapalonego silnika lecz wlasnie podczas ustawienie na zaplon wiatrak nie chodzi, jesli ktos ma jakies pomysly bardzo prosze o pomoc i z gory dzieki.
pozdrawiam
Przeczytałem cały temat z tym komunikatem i nikt nie miał jeszcze takiego problemu jak ja (chyba) :D U mnie wszystko działą, nawiew, sterowanie, ciepło zimno, pokazuje faktyczną temperaturę na zewnątrz, klima działa. A komunikat dalej się świeci :) Co może być rpzyczyną :D??
A nie wyświetla ci się ten komunikat jak włącza się obieg wewnętrzny powietrza.
U mnie sprawa wygląda tak. Wszystko nadmuchy chodzą, wentylator chodzi, wszystko wporzątku, jak włącze klimatyzację to jest ok. Jak włącze grzanie pokazuje mi się ten komunikat. Dodam że nie działa mi wentylator chłodnicy na 1szym biegu.
Jak włączasz "grzanie" masz na myśli ogrzewanie tylnej szyby?Wbrew pozorom jest ono sprzegnięte z układem wentylacji. Jeżeli masz wyłaczone nawiewy i właczasz ogrzewanie tylnej szyby to wówczas automatyczie załącza się nawiew. Może któryś z bezpieczników lub przekażników odpowiedzialnych za ogrzewanie tylnej szyby jest uszkodzony.Pierwszy bieg wentulatora powinieneś naprawić, bo klima z niego korzysta.
przy okazji tematu o klimie podrzucę info o ilości czynnika bo nie zawsze jest to czytelne na naklejkach a maszyny z bazą danych też nie zawsze są dobrze zaprogramowane. otóż jeśli osuszacz jest przy skraplaczu (chłodnicy klimatyzacji - pionowa tuba zintegrowana z boku po stronie kierowcy z korkiem na torxa od góry) to wtedy ilość czynnika wynosi 500g. jeśli natomiast osuszacz jest oddzielnym elementem to ilość czynnika wynosi 700g (do roku 2001) lub 650 (od roku 2001)
A ja dopisze pytanko.
Co może być powodem przepalania bezpiecznika nadmuchu (tego przy filtrze)? Średnio co dwa tygodnie strzela, gdy za pierwszym razem go wymieniałem gniazdo było już sfatygowane i przyjarane, ale wyczyszczone pieknie i co 2tygodnie ciach. Bezpiecznik jaki tam miałem to 20A, nie za duży, nie za mały?
Ten na podszybiu? On jest chyba 30A. Mi się on jarał jak uszkodzone były uzwojeniana wentylatorze od nadmuchu.
U mnie wyglada to tak ze ogrzewanie normalnie sie wląncza jak auto stoi i jest zimne np. z dnia poprzedniego, a gdy silnik tylko sie rozgrzeje i wyląncze silnik na dłużej niż 30 sec. to po ponownym włączeniu silnika ,ogrzewania juz nie ma.
temperature pokazuje dobra, oswietlenie tez jest ok, siwy przekaznik tez ok.
gdy auto zimne dziala jak rozgrzane to nie ma takiej sily zeby zadzialalo:(bezpieczniki tez ok w kabinie i w podszybiu.
nie moge uporac sie z tym juz długi czas.gdy silnik jest rozgrzany to własnie po chwili pojawia sie ten komunikat Momentary connection to air conditioner faulty- i nastepny raz ogrzewanie zadziała za minimum 8 godzin jak wszystko ostygnie.
U mnie się ten błąd pojawia jak podczas postoju mam włączonego ICS-a i odpalę silnik. Po wciśnięciu OK wszystko działa. Ten błąd nie wyświetla się jak odpalam silnik z wyłączonym ICS-em.
No i u mnie wystąpił ten problem "momentary connection air......" , tylko że u mnie sytuacja jest na tyle upierdliwa,że nie działają mi w tym czasie nawiewy, szyby oraz wycieraczki :) ,po jakimś czasie (do 5 minut) komunikat znika i wszystko wraca do normy.W taką pogodę jak dziś to prawdziwy horror.
Spotkał się ktoś z czymś takim w swojej alfie ?? Dodam,że klima u mnie nie chodzi (mam uszkodzony jeden wąż).
I trafiło na mnie "momentary sratatata....." tylko ja mam problem jak mi pojawiło się te ustrojstwo za groma nie mogę połączyć pod komputer ani FES; ani AOBD mieliście tak samo problem z połączeniem? Czy nikt nie próbował? Chciałem wyeliminować szukanie po omacku a tu dupa. Na pierwszy rzut wymienię wentylator bo parę razy bezpiecznik spaliło a reszta wyjdzie w trakcie. A i jeszcze jeden objaw mam taki że pomimo zamkniętego bagażnika świeci mi na desce, że jest otwarty.
U mnie ten błąd pojawia się "momentary connection to air conditioner faulty" i jak u każdego nie działa nawiew brak możliwości zmiany kierunku nic tylko że u mnie też nie działa podgrzewana szyba czasem pojawi się komunikat "OFF", a przy próbie uruchomienia znowu ten komunikat "momentary connection to air conditioner faulty". Zaznaczę, że wcześniej był ten "AIR CONDITIONER FAULTY PLASE CONTACT WORKSHOP" wystarczyło zmienić temperaturę i wszystko było OK. Czy to jest wentylator dmuchawy pytam tych co mieli uszkodzony czy spalony głównie chodzi o tą podgrzewaną szybę czy można ją wtedy uruchomić?.