Naprawdę tanio. Ja śledzę temat bo mamy takie samo auto i też nie mam klimy... i też podpisałem dożywocie u mnie tej Alfie, życzę pozytywnego finału. Pozdro
Printable View
Naprawdę tanio. Ja śledzę temat bo mamy takie samo auto i też nie mam klimy... i też podpisałem dożywocie u mnie tej Alfie, życzę pozytywnego finału. Pozdro
Trzeba szukać u osób, które mają Alfe po wypadku. Tak było w moim przypadku a cprzedawcę znalazłem właśnie tutaj na tym forum. Cześci pochodzą od AR 156 1.8 16V TS
Wracając do tematu: Brakuje chyba i na pewno jednego przewodu cieczy (sprężarka-chłodnica klimy) jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
Załącznik 44558 Załącznik 44559
Tegoż przewodu poniżej jak sądzę brakuje?
Załącznik 44560
I to by było chyba wszystko nie licząc paska napędowego wieloklinu sprężarki.
Jutro zabieram się rozbebeszenie deski rozdzielczej no i już będę montował prawie wszystko minus ten jeden przewód który do mnie dojdzie w tygodniu.
Mam również zamiar zrobić poradni Zrób to Sam
Super!! :)
Kolego spóźniłeś się jakieś dwa tygodnie. Ostatnio zamontowałem silnik, a tak, porobiłbym Ci wszystkie zdjęcia jak to wygląda za silnikiem itd. a teraz niestety nie dam rady. Jutro postaram Ci się zrobić zdjęcia tego co jest widoczne i wyślę Ci. Zawsze bedzie trochę lepiej :) Co do przykręcania tej podstawki od sprężarki klimy do bloku silnika, sądzę, że możesz mieć problemy. U mnie otwory miały już gwint, tylko po tylu latach było tam tyle rdzy i nalotu, że śruby za cholerę nie chciały wejść. I musiałem gwintować od nowa. Jutro wyślę zdjęcia i napiszę czy masz w miarę kompletne to co jest na zdjęciu, bo juz trochę nie pamiętam jak tam było ;)
a ja poskładałem wszystko, ale jeszcze nie napełniłem klimy, więc tak do końca nie wiem czy jest ok, ale chyba tak. Pozostal mi problem jeszcze taki, że auto po kapitalnym remoncie silnika 3ma cały czas 1100-1200 obrotów heh... i nie wiem co jest. ale pracuję nad tym ;)
a i mała rada dla Ciebie, dowiedz się jak wygląda sterowanie klimą z komputera w alfie. Ja do mojej 2.0 wsadzałem, ten komputer od 1.8 gdzie była klima. Mechanik mi tak doradził, że jak zostawię komputer który nie miał klimy, to nie będzie jej obsługiwał. ALE NIE WIEM CZY TO PRAWDA, więc popytaj kogoś kto się na tym dobrze zna :)
do usłyszenia jutro :)
Stara nagrzewnica już zdjęta, roboty było z nią od groma ponieważ ciasno tam jak w du***. Z tyłu w przegrodzie jest miejsce na wyprowadzenie klimatyzacji. Otwór już nawierciłem (w plastiku) i jutro z rana tylko ładnie pilnikiem go obrobię.
Martwi mnie jedna rzecz: w nowej nagrzewnicy jest złącze dwuprzewodowe koloru czerwonego (jak na foto) a w starej tego nie było i w instalacji nie mam takiej wtyczki a to jest zdaje się od jakiegoś czujnika. Czy będzie miało to jakiś ujemny wpływ na funkcjonowanie klimatyzacji? W starej był również przekaźnik na tej metalowej blaszce gdzie są gniazda wtyczek (widać na fotkach), ale tutaj to chyba nie ma znaczenia ponieważ przekaźnik był podłączony w instalację nagrzewnicy.
Załącznik 44665 Załącznik 44666 Załącznik 44667
Nagrzewnica założona, wszystko poskładane do kupy i trybi :) Wszystkie pokrętła i przyciski oprócz płatka śniegu działają rewelacyjnie. Teraz czekam tylko na brakujący przewód sprężarka-chłodnica i resztę robię już do końca pod maską. ;)
kolego wszystko ci działa łącznie z przepustnicami i regulacja prędkości wentylatora, a ten kabelek może być od czujnika tylko nie wiem z której strony wentylatora bo przy klimie masz chyba 3 czujniki w okolicach wentylatora ale nie wiem ile ty miałeś wcześniej, bez któregokolwiek czujnika raczej nie będzie ci dobrze działać.
pytałem ale jak działa to naprawde warto mieć klimę. pozdro i życze pełnego sukcesu.
ważne żebyś go dobrze zabezpieczył przed wilgocią oczywiście sprężarkę i chłodnicę-skraplacz dla układu klimatyzacji najgorsza jest wilgoć zwłaszcza w takiej pogodzie. dobrze żeby przy napełnianiu wymienili ci olej w sprężarce i dobrze osuszyli czy przedmuchali suchym azotem i zrobili dobrą próżnię w jakimś ciepłym garażu i nie daj się powiedzą że 15 minut wystarczy. aha osuszacz też załóż nowy.
Moje uszanowanie.
Czy mógłby ktoś z szanownych koleżanek-kolegów zrobić fotkę jak wyglądają połączenia klimy za silnikiem w miejscu gdzie wchodzą w nagrzewnicę? Moje są jakieś dziwne: stojąc przed maską samochodu, moje idą w dół od połączenia z nagrzewnicą i tak jak by miały biec przy akumulatorze bądż pod nim :confused:
Wszędzie gdzie by nie patrzeć przewody od miejsca łączenia z nagrzewicą biegną po stronie zbiorniczka płynu chłodniczego.
Pod spodem auta nie uśmiecha mi się ich prowadzić wolałby od góry ponieważ nie mam podnośnika chydraulicznego aby unieść całą gablotę.
Będę wdzęczny za wszelkiego rodzaju zdjęcia. Jeśli trzeba będie to dokupię inne aluminiowe przewody.
Kiedyś założyłem taki temat ino odzew był znikomy,wszyscy którzy zabrali głos to tylko mnie zniechęcili...Teraz wiem,że to zrobie!! Mam dawce.Druga sprawa to ja też podpisałem dożywocie!!Czekam z niecierpliwościa na zrób to sam co by mi bardzo ułatwiło!!
Jutro jadę do Torunia do znajomego, on ma na placu taką jak by to nazwać rampę naprawczą (betonową) i od spodu może uda mi się owe przewody zamontować. Jeśli uda mi się to zrobić to reszta już będzie z górki.
Muszę jeszcze zobaczyć pod maskę czy posiadam przewód do podłączenia osuszacza (parownika).
No i chyba będę musiał rozłożyć ręce :/ nie mam przewodu pod maską do podłączenia osuszacza :(
Mam podobny przewód od strony akusa wygąda on tak jak na foto poniżej.
Załącznik 44930 Załącznik 44931
Dzisiaj założyłem jednak przewody aluminiowe klimatyzacji (wiązką elektryczną do osuszacza zajmę się na końcu). Sam montaż przewodów nie jest taki trudny, ale niestety trzeba wyjąć akumulator oraz zdemontować jego podstawkę oraz mieć troszkę cierpliwości. Kilka zdjęć przedstawiam poniżej.
Przepraszam za marną jakość zdjęć: robione komórką.
Fotki:
1. Po zdjęciu akusa i wymontowaniu podstawki.
2. Aluminiowe przewody już zamontowane.
3. Widoka za kolektorem ssącym.
4. Widok połączenia przewodów klimy do nagrzewnicy (od strony akusa).
Załącznik 45032 Załącznik 45033 Załącznik 45034 Załącznik 45035
Jeśli ktoż z Państwa ma możliwość to mam proźbę o zrobienie zdjęcia wtyczki osuszacza oraz w którą stronę biegnie ów przewód od osuszacza.
Witam.
Napotkałem kolejny problem :/
Mianowicie jest nim łapa poduszki silnika. Ominąć jej się nie da :/ Jak w tej sytuacji powinien zostać założony pasek wieloklinowy?
Załącznik 50047 Załącznik 50048
Czy tutaj powinna być jakaś rolka? Czy ktoś z koleżanek, kolegów dysponuje zdjęciem jak owy pasek biegnie?
Artur
dziękuję za foto. Czyli brakuje mi kompletnej rolki Nr.7
Od jakiego silnika jest ten schemat poglądowy? Nie wiem czy u siebie mam miejsce na taką rolkę :/
Tak to wygląda u mnie.
Załącznik 50049
Czy od 147 1.6L TS te części będą pasowały? Silniki chyba takie same?
http://allegro.pl/alfa-romeo-147-1-6...193227400.html
Kupuję wiązkę elektryczną spod maski 1.8L innej rady nie ma. Instalki niczym się nie różnią a w końcu będę miał czynną klimatyzację. O postępach będę informował.
Zdejmuję moją instalkę a zakładam taką jak poniżej. Mam nadzieję, że wtyczki do kompa będą pasowały.
Załącznik 54723
3mam kciuki!
Fizycznie klimatyzacja już jest założona ;) Chłodnicę wody dałem od 2.0L AR Salespeed i teraz chłodnica klimy pasuje idealnie. Wszystko mam po podłączane. Teraz tylko wiązka instalacji, nabić klimę i mam nadzieję, że zrobi się chłodno ;)
Kupiłem instalację od 2.0L TS spod maski do kabiny i dzisiaj przekładka. Mam nadzieję, że to zda egzamin :/
No ciekaw jestem efektów Arturo .Zdaj relację :)
Wszystko zrobione. Caluśka wiązka od 2.0L TS przełożona (roboty było od cholery :/ ) i ze strony elektryki wszystko funkcjonuje wzorowo. Jutro mam nadzieję przyjdzie rolka napinająca pasek wieloklinowy. Sam pasek już mam zapłacony tylko muszę podać Panom ze sklepu int: wymiar paska, ale to jutro jak będę mieć rolkę napinającą.
Dziękuję przydało się. ;) Możesz teraz zakładać u siebie 3mam kciuki ;)
Klima działa rewelacyjnie, sam nie mogę jeszcze w to uwierzyć, że działa, ale działa i działa niesamowicie :) Teraz mam w upały obrzydliwie chłodno :) oczywiście z pełną regulacją.
W całym tym przedsięwzięciu życzę wszystkim u których Alfa ma dożywocie a chcecie mieć klimatyzację, wytwałości i nie załamywania się jeśli coś idzie nie po naszej myśli. Wszystko da się zrobić. Zrobiłem nawet pomiar temp: zewnętrznej. Zamontowałem czujnik w prawym lusterku, instalacja w AR była już przygotowana pod ten gadget tylko musiałem się wpiąć w kostkę za lusterkiem.
Podzespoły jakich użyłem:
Kompletna klimatyzacja z rozbitego AR 156 1.8L TS (minus chłodnica wody oraz wentylator bo to jest od 2.0L Selespeed)
1. Sprężarka
2. Uchwyt sprężarki
3. Rolka napinająca kompletna
4. Pasek wieloklinowy 185,5cm
5. Chłodnica klimatyzacji (przy okazji zmieniłem chłodnice wody/kompletny wentylator z 2.0L Selespeed TS)
6. Przewody klimatyzacji
7. Osuszacz
8. Nagrzewnica kompletna
9. Panel sterowania klimatyzacją
10. Cała kompletna instalacja elektryczna spod maski do deski rozdzielczej (gruba główna wiążka) od Alfa Romeo 156 2.0L TS
Dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie.
Koszt całego przedsięwzięcia:
1. Klimatyzacja kompletna 460,00 PLN
2. Główna wiązka instalacji elektrycznej 200,00 PLN
3. Rolka napinająca 35,00 PLN od kolegi z tego forum jak nowa!!
4. Pasek wieloklinowy 185,5 cm z wysyłką 102,00 PLN
5. Odgrzybianie, sprawdzenie szczelności oraz nabicie klimatyzacji 200,00 PLN w innych warsztatach ceny pewnie inne.
Gratulacje ! ;)
Kurdę udało Ci się!! Gratuluję! :D Chyba zacznę zbierać graty pod tą inwestycję :D dałbyś tutorial w dziale "zrób to sam" krok po kroku, jak będziesz miał wolną chwilę. Na pewno nie ja jeden będę Ci za to wdzięczny! :D
Aż mnie dreszczy przeszły od tego zimna z twojej klimy :D
Oczywiście zrobię tutorial. Nie robiłem zdjęć podczas zakładania klimatyzacji, ale to nie problem, wszystko jasno opiszę z jak największą ilością zdjęć jakie posiadam z innych napraw (tzn, zdjęcie deski rozdzielczej, montaż uchwytu oraz sprężarki itd).
Super! Naprawdę super :D
Tutorial (poradnik) jest w trakcie opracowywania, ale szczerze wątpię aby komuś chciało się zrobić to co ja zrobiłem :P
Poradnik już czeka na zatwierdzenie. W razie jakich kolwiek niezrozumiałości proszę pisać tutaj, w tym temacie.
Artur
Też myślę że będzie mało chętnych na tą modyfikację patrząc na ogrom włożonej pracy. Tak czy inaczej szacun za zaangażowanie i opracowany poradnik.
Jedna osoba posiadająca Alfe bez klimatyzacji już robi ową modyfikację. No cóż sahara w kabinie zmiękczy chyba każdego jeżdżącego bez klimatyzacji w potężne upały gdzie uchylone szyby prawie nic nie dają :)
Dziękuję. Była to dla mnie czysta przyjemność ;)
Mnie właśnie w tym tygodniu niedziałająca klima zmiękczyła na tyle, że pojechałem w końcu naprawić.
artur czysta przyjemność to jest dopiero teraz wysiadając z auta "suchą stopą"
właśnie przewaliłem cały temat i szczerze gratuluje :)