147 TS - logi z 16.03.12
A jakie są objawy w tej 147TS?
147 TS - logi z 16.03.12
A jakie są objawy w tej 147TS?
- prawie żadnych
Kod:P.S.
- spalanie dobre, 100km/h --> 7 litrów/100 km, 140 km/h --> 10 litrów/100km.
- osobiście mam podejrzenia co do wtryskiwaczy,
- nie robiłem jeszcze na tym aucie testu balansu wtryskiwaczy.
- test bączka wyszedł dobrze, zreszta przy padnietym MAF long byłby ujemny.
- po wykresach CSS zdecydowałem że zrobię profilaktycznie czyszczenie wtryskiwaczy.
- po wyczyszczeniu wtryskiwaczy, bieg jałowy to marzenie, nic nie trzesie na kierownicy.
- średnie spalanie w czasie testu , wg komputera to 6.7 l/100 km, jazda na tempomacie.
- poniżej logi z testu OBD.
- dziwne jest to że parametr long , po samooczyszczeniu sondy lambda , schodzi do wartości 0, nigdy do wartości ujemnej.
- testy kolejnej alfy 147 1.6 120 km 120 CV, 2001 rok.
- auto miało zabity katalizator który został wycięty.
- obecnie auto dużo pali i zapala się błąd P0420, obniżona efektywność katalizatora.
- czujniki auta sprawne.
- test OBD wykazał sprawność MAF-a, termostatu, sondy pre-cat bank 1 oraz sondy pre-cat bank2.
- sonda post-cat także jest sprawna, jednak jej wykres jest taki sam jak sondy pre-cat (brak katalizatora).
- test temperatury gazów wydechowych poprawny, test temperatury katalizatora - brak danych.
- testy OBD pokazały że czas nagrzewania sond pre-cat wynosi około 120 sekund.
- sonda post-cat zaczyna dzałać około 2.500 obr/min.
- parametry adaptacyjne są na granicy, ograniczone przez ECU.
- short == + 25 %, long == + 7 %
- norma dla short to +/- 5%, norma dla long to + / - 10%.
- w czasie obrotów 4.000 RPM widać na parametrze short jak pracują sondy pre-cat.
- wnioski: wycięcie katalizatora skutkuje złą pracą sond lambda oraz większym spalaniem, przy okazji zapala się bład P0420 (MCSF).
- AR 147 1.6 Ts , po wymianie świec.
- AR 147 TS 1.6 TS 105Cv
- objawy: brak mocy od dołu RPM, powyzej 3.000 RPM auto jedzie.
- po zrzuceniu dekla rozrzadu okaząło sie że wałek ssacy jest opózniony o 1 ząbek, około 5 stopni.
- po korekcji położenia wałka zrobiono poniższe logi.
- dodatkowo zroboiono FEs-aem sondy lambda na postoju do tych 6.500 obr.
u mnie po wycięciu katalizatorów short -5 około bank 1 i 2
a long -3 i -14
jak się nauczę obsługi to wrzucę parę plików
chętnie zobaczę logi z 147 TS, powodzenia.
no i d..a jedna sonda walnięta więc nie ma sensu
i moje pytanie za co odpowiada trzecia sonda tzn ta za kataliztorem ??
bo mam zamiar ją zamienić chwilowo z walniętą sondą
dwie przed katem odpowiadają za parametry krótko terminowa a ta za katem za długo terminowe??
A jak zachowuje się trzecia sonda , jak pracuje.
- sonda za katalizatorem odpowiada za status katalizatora, jego temperaturę pracy, pośrednio za skład mieszanki.
- funkconalnie ma takie same paramery jak sondy przez katalizatorem.
Załącznik 59567
czyli jak zamienie sondy i sonda za katem będzie martwa i ciągle będzie 0,45V to mi zamuli auto przez zubożenie mieszanki ??
trzeba skracać przewód??
sonda jak była za katem to ładnie działała a jak przełożyłem to pracuj w zakresie 475-450 dość leniwie
- po kliku miesięcznym testowaniu nowego przepływomierza firmy Pierburg przyszła pora na jego diagnostyke i testy z powodu podejrzenia jego awarii.
- ECu podało bład P0100, błąd MAF-a.
- pokusiło mnie aby napisac skrypt dla programu Scan XL Pro na obliczenie tzw. efektywności przepływomierza.
- skrypt ten pwinien mierzyć masę powietrza pobieraną do cylindrów teoretyczną i poprzez parametr z MAF-a wartość masy pobieranego powietrza praktyczną.
- mase powietrza musimy skorygować o parametr temperatury.
- stosunek wartości mas praktycznej do teoretycznej w zalezności od RPM silnika da wykres efektywności przepływomierza, poniżej kod skryptu dla programu Scan XL Pro.
- jednoczesnie nurtowało mnie częste pytanie z forum - " co bedzie po odłączeniu całkowitym przepływomierza."Kod:function GetRequiredPids()
{
Obdii.AddRequiredPid("SAE.RPM");
Obdii.AddRequiredPid("SAE.MAF");
Obdii.AddRequiredPid("SAE.IAT");
Obdii.GetVehicleSetting("Engine displacement", "cc"); // ustaw w parametrach pojemnisc silnika
}
var EngineRPM = Obdii.GetPidValueMetric("SAE.RPM"); // RPM obr.min
var Intaketemp = Obdii.GetPidValueMetric("SAE.IAT"); // temp. stopnie C.
var MAF = Obdii.GetPidValueMetric("SAE.MAF"); // g/sec
var disp = Obdii.GetVehicleSetting("Engine displacement", "cc"); // pomjemnosc silnika ccm3
var gestosc;
var masapowietrza;
var teoretycznamasa;
var MAFefektywnosc;
if (EngineRPM == null)
{
MAFefektywnosc = 0;
}
else
{
gestosc = (273.16/(273.16+Intaketemp))*1.293; // korekta gestosci powietrza od temp.
masapowietrza = MAF/gestosc;
teoretycznamasa = (disp*EngineRPM*1.1768)/(2*30000); // wazne dla 4 cylindrow oraz 60 sek /min
// 1600 ccm3 == 1.6 l --> przelicznik x 1000, 60 sek/min x 1000 -> 30000
MAFefektywnosc = (masapowietrza/teoretycznamasa)*100; // wynik w procentach
}
//Obdii.PidValue.English = EngineRPM;
//Obdii.PidValue.Metric = EngineRPM;
//Obdii.PidValue.English = Intaketemp;
//Obdii.PidValue.Metric = Intaketemp;
//Obdii.PidValue.English = MAF;
//Obdii.PidValue.Metric = MAF;
Obdii.PidValue.English = disp;
Obdii.PidValue.Metric = disp;
//Obdii.PidValue.English = gestosc;
//Obdii.PidValue.Metric = gestosc;
Obdii.PidValue.English = masapowietrza;
Obdii.PidValue.Metric = masapowietrza;
Obdii.PidValue.English = teoretycznamasa;
Obdii.PidValue.Metric = teoretycznamasa;
Obdii.PidValue.English = MAFefektywnosc;
Obdii.PidValue.Metric = MAFefektywnosc;//
- po odłaczeniu silnik ruszył bez zająknięcia, parametr short spadł do wartości - 20 %, parametr adaptacji ==0.
- silni przyspieszał bez problemu, przy okazji zdrowo palił paliwa, no ale coś za coś.
- ponizej logi z FEs-a, Scan XL Pro i zrzuty błędów.
Mimo problemów z FES`em (nie mogę znaleźć zapisanych przez program logów) porobiłem zrzuty z ekranu. Jeżeli możecie mi pomóc i zobaczyć czy coś jest nie tak to będę wdzięczny.
Moim zdaniem coś jest nie tak z sondą post cat.
Załącznik 61564Załącznik 61565Załącznik 61566Załącznik 61567
I mam jeszcze pytanie odnośnie pokazywanej temperatury. Czy jest to temp powietrza na zewnątrz (czujnik przy lusterku), czy powietrza dostającego się do silnika (czujnik nie wiem gdzie :))
w 147 TS silnik bierze temperaturę powietrza z czujnika termistorowego , który sie znajduje w korpiusie przepływomierza.... przepływomierz jest dość blisko gorącego silnika i czasami ta temperatura wynosi prawie 70 st C, powoduje to że przypływomierz czasami ulega awarii. drugii czujnik jest na termostacie i ECu wg niego mierzy temperaturę wody wychodzacej z silnika lub z chlodnicy w zależności od otwartego kanału.....------------------------------------------------------------------------------------------------ tam gdzie zainstalowałes FESa tam masz wszystkie logi i pliki wynikowe, na ikonce FES a daj prawym klawisze myszy i zobacz ścięzke do uruchomienia programu, to jest katalog domowy FESa ..... log to plik *.txt, wynik z wykresu graficznego to plik *.csv. zrzuty są trudne do analizy...... log najlepiej zrobic tak jak masz pokazany ekran z tymi temperaturami, idziemy na koniec przesuwając suwak do konca, potem litera A, czekamy aż odczyta i pojawia sie wyniki na końcu a potem litera N...... i już mamy log *.txt CSV to robimy wybierając parametry do odczytu, FEs sam automatycznie zrobi te pliki oznakowane datą....... poszukaj na notebooku tych starych plików i załącz na forum....... nie wybieraj parametrów wiecej niz 4 - 6 , FEs z większa liczbą nie daje rady.
Folder FES`a sprawdzałem i nic tam nie ma. Ale może dlatego, że gdy po włączeniu programu w ustawieniach nie miałem wpisanego adresu folderu, w którym miały być zapisywane pliki. Już go wybrałem ale dzisiaj nie dam rady już tego sprawdzić. mam tylko jeden plik CSV, który eksportowałem ręcznie.
Załącznik 61572
A czy ze zdjęć, które podałem nic się nie da wyczytać?
widzę że masz wersje darmową ...
co do sondy widać że sprawne przydało by się zrobić przy rozgrzanym silniku
sonda za katalizatorem najlepiej zrób po jakieś trasie bo sonda za katalizatorem dość późno ożywa
jutro wrzucę coś od siebie dla porównania bo jestem po wymianie sondy
po wymianie sondy na używaną bo akurat był pod ręka coś mi nie pasuje
we wtyczce brakowało masy po podłączeniu masy z aku sonda ożyła
dziwi mnie tylko zakres jej pracy bo spada do 0 i górna granica jest tak samo niżej niż od drugiej sondy
aha parametry długo terminowe około -10/12
@pewu
- tak jak kolega wyżej pisał, silnik jest zbyt zimny aby oceniac wykres, dlatego tez sonda post-cat nie ruszy z wykresem.
- poniżej masz dwa wykresy z sondami, pierwszy nie dogrzany silnik i drugi silnik z normalna tempratura pracy.
- zwróc uwage na zakres napięc sondy, ta nie dogrzana od dołu dochodzi tylko do + 0.3 V.
@zieluch111
- parametry long są na poziomie - 10 % do - 12 %.
- nie stosujemy używach sond bo są zakoksowane, opalałeś je może ?
Ok. Teraz będę wiedział. {Postaram się zrobić logi na dogrzanym silniku.
z sondą nic nie robiłem bo ani czasu ani kasy za bardzo nie było na nową
bynajmniej wyglądała w miarę czysto
co mnie zastanawiało to brak masy i konieczność dania masy z aku
z tego co bynajmniej wiem sonda niby się oczyszcza sama i im wyższa temperatura tym podobno szybciej
tylko dziwi mnie jej zakres pracy trochę że spada do zera a druga sonda do około 0,100
- wydaje się że właśnie taki efekt daje zuzel na sondzie, tego spadku napiecia prawie do zera V.Kod:tylko dziwi mnie jej zakres pracy trochę że spada do zera a druga sonda do około 0,100
- a oczyszczanie sondy nastepuje wtedy jak ma temperaturę pracy > 650 st C,
- w alfadiagu mozna zobaczyc jej temperaturę, w miescie takiej temperatury nie osiąga.
- dlatego wazne sa " wyjazdy " poza miasto" w celu przepalenia sondy lambda.
po mieście jeżdżę nie wiele : ) mieszkam na uboczu pracę ma na miejscu autko jeździ głównie poza miastem i gazu nie żałuje pojeżdżę zobaczę może się coś zmieni
- też mam jakieś niejasne podejrzenia że sonda pre-cat coś nie działa za dobrze.
- przy obrotach około 5.000 sonda przestaje odpowiadać.
- a i zakres RPM 2000 nie zawsze jej idzie dobrze.
- za to alternator - akumulator działają perfekcyjnie, na zrzucie pod koniec wykresu włączenie świiateł drogowych a potem włączenie ogrzewania tylnej szyby.
- krótkie testy po wymianie sond lambda
Dobra udało mi się ponownie zrobić logi, tym razem przy dogrzanym silniku. Jeżeli możecie spojrzeć to proszę.
Załącznik 63878Załącznik 63879Załącznik 63880
Logi spakowane w pliku .rar
Załącznik 63881
- gratulacje, witamy w klubie diagnostów.
- obroty silnika powinny być na wykresie ZAWSZE.
- widać, że coś sie dzieje z sondą lambda post-cat, tylko nie wiadomo co.
- MAF też cos kiepski albo byłeś bez śniadania.
- MAF-a zostaw na razie, ważne są sondy lambda.
- zrób tak jak ja, loguj 5-7 parametrów, potem uruchom silnik i czekaj tyle czasu co na moim wykresie.
- czyli aż sonda post-cat, dostanie temperature i pokaze napięcie zerowe.
- logujesz parametry: obroty silnika, temperatura, spark advanced, injection time oraz wszytkie sondy lambda (3 x ), napięcie akumulatora.
- pamiętaj że logowanie w FES robimy przed uruchomieniem zimnego silnika !!!
Załącznik 64291Załącznik 64290
Tyle udało mi się zrobić na szybkiego. Chyba coś sknociłem z kolejnością, więc w razie czego dajcie znać to poprawię. Bubu321 - dzięki za pomoc.
Witam
Jakie parametry mam załadować do diagnostyki mojej alfy 147 1.6 TS 105 PS w programie FES?
Dodam że autko jest zmulone w dolnym zakresie obrotów i troszkę więcej pali, oraz po porannym rozruchu
nie przyśpiesza płynnie i czuć przerywanie.
Proszę osoby znające się na rzeczy o pomoc.
Pozdrawiam
- stosujemy interfejs ELm 327 wersja 1.4 oraz na początek program FES, wersja od 2.6 w górę.
- 1 krok , na postoju robimy logi na zimnym silniku, czyli suwak do dołu, wciskamy klawisz A , czekamy aż FEs poda parametry i wciskany klawisz N. <zrzut A1>
- w katalogu domowym FES-a na początek powinnismy otrzymac plik *.txt, log z tego pomiaru, jak go nie ma , trudno FES nie zawsze działa tak jak piszą <zrzut A2>
- wybieramy parametry do logowania, sprawdzamy ile mamy sond i jej zaznaczany do pomiaru, możemy dodać jeszcze napięcia akumulatora <zrzut A3>.
- uruchamiamy logowanie parametrów i dopiero wtedy uruchamiamy silnik !!!!!
- czekamy aż sonda (lub dwie sondy) post-cat, za katalizatorem pokażą zejście do zera wolt. <zrzut A4>.
- po skonczeniu pomiarów pliki *.txt oraz *.CSV z katalogu domowego FEs-a załączamy na forum, nie zrzuty z tych pomiarów tylko pliki np. w formacie *.rar.
- inne parametry wybieramy jak nas interesuje zaweżenie pomiarów w celu eliminacji wadliwego czujnika lub innej przyczyny.
- jeśli interesują nas parametry krótko i długo terminowe Long, Short oraz chcemy rozwiązać problemy z sondami lambda to oprogramowanie FEs zamieniamy na Scan Master lub Scan XL Pro.
- jeśli mamy podejrzenia co do efektywności katalizatora to stosujemy oprogramowania Alfadiag i interfejs VAG KKL.
Zamieszczam plik z pomiarów FES-em 2.6 na postoju, (zimny silnik)
Alfa 147 1.6 TS 105KM 2001.r przebieg 166tys. km
Załącznik 65825
Proszę o pomoc w celu znalezienia jakiejś usterki.
brak plików *.TXT z katalogu domowego..... cos chyba jest żle z sonda post-cat.Cytat:
- czekamy aż sonda (lub dwie sondy) post-cat, za katalizatorem pokażą zejście do zera wolt. . - po skonczeniu pomiarów pliki *.txt oraz *.CSV z katalogu domowego FEs-a załączamy na forum, nie zrzuty z tych pomiarów tylko pliki np. w formacie *.rar.
Dodałem plik txt. jest w załączniku
Czyli sonda prawdopodobnie niesprawna?
Załącznik 66402
lambda na początku, statyczne sa dobre...... czemu nie chcesz logowac poaramerów i trochę z tym logoaniem pojeździć, wtedy widac jak działa lambda..... parametry statyczne są dobre na początek..... akumulator słaby, czujnik pedału hamulca chyba do wymiany.....Kod:Nap.lambda 1 na pocz.: 0,460 V Nap. lambda 1 na koncu: 0,460 V
Czyli u mnie prawdopodobnie jest to samo z sondą post-cat.Załącznik 66680Załącznik 66681
Bardzo dziękuję za wskazówki, a czy mógłbyś podpowiedzieć jakie parametry załadować i jak operować
gazem podczas testu tej lambdy? Bo nigdy tego nie robiłem. (np czy do odcinki, czy normalnie itp)
Czujnik pedału hamulca owszem zgadza się jest do wymiany,
Co mnie najbardziej dziwi to akumulator który jest nowy (4miesiące)
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
wez te same parametry i pokręć się na logowaniu po dzielnicy, potem log z tego pokaż na forum..... możesz także log zrobić także z parametrami jak miał kolega pewu, im wiecej danych tym diagnoza dokładniejsza..... tylko jak bedziesz jezdził to sie nie patrz non stop na ekran, bo cię milicja drogowa zwinie.....
logi z FES-a , przejazd z RPM=2000, 3000 obr/min.... log z postoju z programu Scan XL Pro.... widac, że long =+2%, short oscyluje pomiedzy +/- 3 %....
- kolejna alfa 147 TS 1.6 105CV.
- przebieg: 212 Kkm.
- wtryskiwacze nie czyszczone, brak danych,
- brak danych na temat wymiany sond lambda ( przebieg graniczny pracy sondy lambda < 160 Kkm ?)
- brak danych na temat terninu wymiany świec.
- problemy
1. brak mocy, większe spalanie paliwa, odór z rury wydechowej.
- pomiary diagnostyczne pakazują parametr Long Term == + 23 %, norma to +/- 10 %.
- ogólne warunki na parametr long w tabelce
Zalecenia:Cytat:
- duża dodatnia wartośc parametru Long, czyli mieszanka zbyt uboga możliwe przyczyny:
1.- nieszczelności kolektora dolotowego
2. - nieszczelności układu dolotowego na drodze między przepływomierzem a przepustnicą.
3. - za małe ciśnienie paliwa , zablokowany filtr paliwa,
4.- uszkodzony wtryskiwacz - za mały przepływ paliwa
5. - uszkodzony lub zuzyty czujnik tlenu, sonda lambda.
- mała wartość wartośc ujemna parametru Long, czyli mieszanka zbyt bogata możliwe przyczyny:
6.- uszkodzony przepływomierz, MAF.
7.- ciągłe otwarcie zaworu w układzie odprowadzania par paliwa, EVAP.
8.- zbyt duże ciśnienie paliwa, zablokowany przewód przelewowy.
9,- uszkodzony lub zużyty czujnik tlenu, sonda lambda.
10. - nieszczelny zawór, nie domykająca się iglica ( w domyśle chodzi chyba o wtryskiwacz, cieknący wtryskiwacz).
1. wymiana świec W.N.
2. czyszczenie wtryskiwaczy.
3. kolejna diagnostyka sprawdzająca.
- prosze zwrócić uwage że w tych warunkach nic nie mówimy o tym że sonda post-cat nie zostaje nagrzana w odpowiednim czasie (czas odczytany z wykresu to > 360 sekund.).
- do tego problemu z sondami wrócimy wtedy, jeśli parametr Long Term będzie w pobliżu normy.
Dzisiaj spróbowałem ponownie, jednak zapomniałem zrobić print screena a nie chce mi fesa załadować pliku CSV. Tak czy siak w pliku .rar spakowane są obydwa pliki. Jeżeli możecie jeszcze raz zerknąć i upewnić mnie, że sonda post-cat nie żyje to bardzo proszę. Nie wiem też czy do wymiany nie będzie termostat bo na postoju wszystko jest ok ale jak zaczynam lekko jechać to temp. spada do kreski pomiędzy 50 a 90.
Dla porównania kilka postów wyżej też dodałem logi z ostatniej próby.
Plik: Załącznik 69541
- dość długo sonda post-cat odpowiada, ale bym nie twierdził że jest zła. - ja bym jeszcze zrobił wykres pracy termostatu, taki aby było widać że termostat sie otwiera. - czyli takie dwa tiki temperatury. - z termostatem to może byc także wina pompy wody lub zamulowej chlodnicy.