http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Te...wiadomosc.html
Printable View
Witam, ja w ar 166 mam założone 225/40r18 i jeździ się rewelka, ale jest małe ale. Przy takich kołach i takiej lub szerszych oponach podstawą jest dobrze ustawiona zbieżność w przeciwnym razie autko będzie próbować myszkować.
... a nawet nieduże odchyły kątów pochylenia kół skutkują intensywnym ścieraniem krawędzi opon (co nie jest widoczne przy 205/55/16).
Panowie!
Proszę o szybką pomoc. Czy te felgi: http://allegro.pl/18-rondell-renault...506356526.html
Podejdą do mojej Alfy??
Znalazłem na forum inny temat: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...ella_18_a.html
Czy to są te same felgi??
Pozdrawiam!
Dzięki bardzo.
W tamtym temacie kolega napisał, że potrzebował kupić jakieś pierścienie.
Gdzie je można dostać? W jakiej powinny być cenie?
http://allegro.pl/show_item.php?item=3501938357 - czy takie felgi przypasują do srebrnej 166?
Jak Wam się widzi?
wzor fajny, ale bardzxo duze et, sprawdz wprzxeliczniku czy na pewno wejda, poza tym sprawdz jaki otwor centrujacy jest w fordach, zeby nie bylo ze mniejszy niz w alfie.
Masakra z tymi felgami. Zupełnie nie pojmuje tego ET, otworów centrujących itp..
Przeczytałem kilka artykułów, a i tak wstyd się przyznać dalej zielony jestem.. :D
mega upraszczajac otwor centrujacy to ta dziura co zakrywa ja dekielek felg, kazda marka ma jakis tam swoj, jezeli jest wiekszy nic ma byc to nie problem, bo wkladasz pierscien centrujacy i lezy dobrze ale ja jest za maly to nie wejdzie na piaste.
co do et to tyczy sie tego jak bardzo felga jest przysunieta do srodka auta. bo np sruby moga wypadac na srodku felgi, na zew jej czesci i kilka felg z ta sama szerokoscia moga miec inne ulozenie. im wieksze et tym bardziej felga wchodzi do srodka nadkola. dlatego moze obcierac, na szczescie w ta strone idzie cos zrobic bo mozesz dystans zamontowac, jak jest za male et i trze o blotnik metalowy to wtedy juz lipa.
proponuję abyście wpisywali rozmiary opon jakie już macie zamontowane bo gdybanie nie ma sensu. Oczywiście jak w temacie - 18'' .
Gotowe tabele z zamiennikami są fajne gdy nie ma żadnych mechanicznych ograniczeń lecz skoro brak miejsca to na nic nasze marzenia.
Szerokość felgi też jest WAŻNA !!!!!!
ja mam serię czyli
235/40/18 felgi org alfa a opona z rantem ochronnym
z przodu pomiędzy oponą a wahaczem wcisnę tylko mały palec
chętnie bym zamontował wyższe dla lepszego komfortu.
przy 225/40/18 opona z malutkim rantem wygląda tak jakby miała się zaraz ześlizgnąć z felgi
po kilku miesiącach admin powinien wszystkie możliwe ( rzeczywiste) kombinacje zsumować i pousuwać zbędne posty. Czyste i przejrzyste dla potomnych. :-)
225/40/18 i wcale nie wydaje się jakby miała spaść ;), ale może moje mają ochronę rantu.
Wiem że temat o 18". Ja potrzebuje coś komfortowego i myślałem nad 205/50r17. Zakładał ktoś do 166?
Fele ATS 8/18 Cali plus oryginane dystanse, opony Sunny bez ranta ochronnego 225/40/18. Mialem tez z rantem i spokojnie sie miescily. Oczywscie wszystko na tzw styk wg mnie. Dystanse sa oryginalne do tych felg do alfy 166. Przy oponach 235 opony wystawaly by poza blotniki i nie chowalyby sie do srodka. Na oponach z rantem i pelnym zaladunku ( 4 osoby plus duzo bagazu ) opony ocieraly o blotnik z tulu.
ja mam 18/225/40 z przodu i tył 18/225/45 plus gleba -40 i jest kozacko twardo ale nie obciera nawet jak wjeżdzam pod krawęrznik ;/ na max skręcie...a tak poza tym że się przypucuję :) śmiga ktoś na poliuretanach?? gdzie to dostać??
to ja już niechcę poli :) poli beeeee :) a u mnie nic nie trze może inne et feli
Ja mam pouliretany, generalnie odradzam. Szkoda pieniedzy. Zawias na poli dziwnie sie zachowuje.
Sent from my C6603 using Tapatalk 4
Azev 8,5 i 10x18" z oponami 245/40-przód oraz 275/35-tył i bezproblemowo się jeżdzi
275?? oooo to już sporo gumy:)
a tak z ciekawości... jakie ciśnienie macie w kołach; 18/225/40 lub 45 ??
Ja mam 2.7 bara 39 psi. Jak dla mnie 275 z tylu w przednim napedzie troche traci sens.
Sent from my C6603 using Tapatalk 4
2,7 bara?? qqqrde a ja 2,4 i tak coś twardawo:)
2,5 jest chyba zalecane do 225/45 r17 wiec w 18 musi byc wiecej
Nie można przesadzać z tym ciśnieniem ponad 2,5bar.Na pewno się go nie zwiększa wraz z wielkością felgi 16">17>18" bar.Radze zwrócić uwage na nośność i profil opony.
a może wystarczy przeczytać instrukcję obsługi gdzie wyraźnie pisze, że dla kół 18" powinno być 2,7 b
a co do obcierania kół czy wystawania poza błotnik to wydaje mi się że wypadałoby sprawdzić ET jakie macie na felgach. Ja jeżdżę na 235/40/18 i nic się nie dzieje a koła mieszczą się w obrysie auta.
niedługo wiosna;) alfa chce nowe buty i teraz pytanie, komu i jak się jeździ, na jakim rozmiarze najlepiej na felgach r18 alfą 166 po FL. Dotychczasowe moje 245/35 ale chciałbym troszkę więcej komfortu podczas prowadzenia i jak najmniejszego przekłamania w km i km/h. Krótko mówiąc- jaki rozmiar najlepszy:)
Wg instrukcji 18" mają być 235/40. Komfortu przy 18" nie znajdziesz :P
wiem że nie znajdę ani też nie wymagam:) ale może jest lepiej, niech koledzy się wypowiadają, potrzebuje opinii co do rozmiarów
Na wskazania prędkościomierza ma wpływ obwód opony. Czyli tak manewrujesz szerokością i wysokością aby średnicę zewnętrzną zachować. Jakbyś nie wykombinował to niestety bez zmiany średnicy zewnętrznej komfortu nie polepszysz. Jedyny na to sposób to właśnie przy tej samej szerokości zwiększyć profil. Im bardziej zwiększysz tym lepszy komfort a większe przekłamanie. Kalkulatorów od tego jest masa w necie nic nowego tu nikt nie napisze.
Niestety różnica w komforcie nie będzie porażająca. Ja co prawda nie w 18" tylko w 17" zwiększyłem profil o 5% i odczułem różnicę. Czy dużą? Pojęcie względne. Szału nie było ale poczułem. W przypadku 18" będzie podobnie. Czyli zwiększyć profil możesz max o 5% żeby głupio nie było i to jest max co uzyskasz.
Jak to się mówi: "jak się nie obrócisz to dupa jest z tyłu". A matezoma niestety pisze rację :)
no wszystko ok, rozumiem i wiem w czym rzecz w dobraniu opon, ale czy nikt nie ma Alfy 166 na 18-stkach i nie może napisać jaki ma rozmiar?
Ogolnie zalecone 235/40 to juz jest podniesiony profil wobec 17. W 17 225/45 odpowiada 225/40r18, a instrukcja zaleca 235/40r18 czyli i szerokosc i wysokosc eyzsze, nie wiem czy jeszcze zwiekszenie profilu nie spowoduje obcierania.
Ja mam 235/40/18 na eibachach. Nic nie obciera. Myślę, że można by spokojnie założyć profil 45 przy tej szerokości. Ja się trzymałem fabryki żeby nie miec potem problemów.
Co do komfortu. Jak na takie duże koło, eibachy jest dobrze. W 145 przy 16" plomby wypadały. Tu można się nawet wyluzować od czasu do czasu:) Jednak jak wpadniesz w dziurę to czujesz co przeżywa zawiecha.
Jak mi ktoś w końcu sprzeda moje wymarzone 18" to chętnie podzielę się opinią jak z komfortem. Oponki już upatrzyłem 225/40/R18 tylko na razie felg brak....
a jaki najwyższy profil wejdzie do 166 235/45 wejdzie .. a może 235/50
225/50 może i wejdzie (choć wątpię żeby ktoś jeździł na takim dziwnym rozmiarze w 166, więc będzie ciężko z odpowiedzią czy wejdzie taki profil o który pytasz). Na twoim miejscu przeszedłbym jednak na 17 cali jeżeli tak bardzo zależy ci na komforcie
225/50 R17 to widziałem, nawet kupiłem na takich oponach (miałem z tyłu), wchodzi bez problemu, wygląda już gorzej. Ale 18" nie widziałem.