ale gdyby to byl wahacz to chyba otwarcie i zamkniecie drzwi by nie miala wplywu na jego stuki a u mnie po takim zabiegu stuki ustaja na jakies 1-2 km ;)
ciekawe co to stuka ale widze chociaz ze nie jestem osamotniony ;)
Printable View
ale gdyby to byl wahacz to chyba otwarcie i zamkniecie drzwi by nie miala wplywu na jego stuki a u mnie po takim zabiegu stuki ustaja na jakies 1-2 km ;)
ciekawe co to stuka ale widze chociaz ze nie jestem osamotniony ;)
mi też puka nawet jak stoję i kręcę kierownicą i podczas cofania / hamowania / ruszania - wybity sworzeń w dolnym lewym wahaczu . U mnie to jest ewidentnie to bo czuć ten luz po prostu.
A u mnie dalej puka ... sprawdzone zawieszenie, i wszelkie śruby jaki były dostępne. Wahacze TRW maja po 15kkm, luzów brak ... i pomysłów na szukanie przyczyny też. Przy spokonym ruszaniu i hamowaniu ukania nie ma ... ale wystarczy ostrzej pojechać i puka przy ruszaniu raz i przy hamowaniu drugi raz ... jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, to chetnie poczytam.
poduszkę pod skrzynią sprawdzałeś?
sprawdziłbym amortyzatory
amory ok, poduszkę sprawdzę.
miałem takie stukanie w poprzedniej AR 147 i właśnie poduszka była winna, daj znać jak sprawdzisz czy to było to :)
pozdr Paweł
Kolego, ja u siebie problem rozwiązałem. Mechanik odkręcił/poluzował całe sanki i wszystkie elementy zawieszenia, i skręcił jeszcze raz. Pojedyncze wkurzające puknięcia odeszły w niepamięć. Coś było źle ułożone/skręcone i się naprężało w wyniku hamowania a później przy przyspieszaniu wracało na swoją pozycję.
zeby rozkrecic i skrecic ponownie to moze poprosze przy nastepnej wymianie jakiegos elementu zawieszenia a co do amorkow to tydzien temu na przegladzie wszystkie ok na zielono po 50-60%
na poczatku u mnie tez bylo jedno stukniecie przy ostrzejszym ruszeniu i hamowaniu a teraz stuka non stop. no dopoki nie otworze i nie zamkne drzwi pasazera :D
wiele może być, np: magiel, dolne wahacze i tp i td... Sprawdź w stacji diagnostycznej...
Ja mialem uszkodzony przegub wewnętrzny na półosi. Koszt takiego przegubu to 175 zł. Tylko radze go najpierw wymontować i z wyjetym pojechac do sklepu bo podobno jest kilka rodzajów. Dokladnie takie same stuki mialem jak opisujesz. Polecam wymiane przegubu.
ja miałem podobnie "puk" półoś prawa do wymiany, przy ruszeniu w stecz czy też do przodu, sprawdz półosie!!
u mnie sworzeń w dolnym wahaczu
brak luzu (łyżką) na boki, tylko góra - dół
Nie trzeba wymieniać całej półosi. W serwisie napewno to zaproponują ale można wymienić tylko ten przegub na półosi i z głowy :)
wymienic to mozna pol samochodu i wkoncu pewnie stuk zniknie ale to nie o to chodzi :P
na stacji diagostycznej bylem jakis tydzien dwa temu, pisalem, powiedzialem diagnoscie o co chodzi i obejrzal wszystko ( no tak mi sie wydaje ze obejrzal ) i powiedzial ze wszystko jest dobrze z tego co widzi.
dzis jade na wymiane oleju to podsune mechanikowi kilka pomyslow z forum i zobaczymy co on powie na ten temat
pukanie okazjonalne u mnie sie skończyło w chwili wymiany tylnej poduszki zawieszenia silnika
Bo w stacjach diagnostycznych tak zazwyczaj bywa i zastanawiam sie po co one są.. Najlepiej, żeby facet ręcznie poszarpał za każdy element zawieszenia.
Byłem z seicentem mojej mamy w stacji. Bo mi coś ostro pukało. Pan nic nie wykryl, wręcz stwierdził wszystko w porządku, amory w stanie 78% sprawnosci. Po przyjeździe do mechanika okazało się, że amory przód i tył do wymiany. Nie dość że 0% sprawnosci to były nadgnite...
Mam ten sam problem - puka mi przy przyśpieszaniu i przy hamowaniu :-( , nie wiem co mam juz z tym robic - zawieszenie ok dzis byłem na szarpakach i wszystko ok, jak gwałtownie przyśpieszę to mam takie wrażenie że to puka gdzieś w podłogę wyczuwam to pod nogami (JEST TO SILNE PUKNIĘCIE JAKBY KTOŚ MŁOTKIEM WALIŁ), czasami jak wjadę w większą dziure to też to coś puknie w ten sam sposób. Podczas przyśpieszania jakby coś się przestawia się i puknie a podczas hamowania wraca w inne miejsce i też puknie ja już szału dostaje !!!! Koledzy musimy znaleźc przyczyne !!
kolego ja miałem takie same objawy, wymieniłem wahacze dolne i 2x przegub wewnętrzny objawy zniknęły.
Ja rozwiązałem swój problem - u mnie puścił gwint na silentblocku dolnego wahacza - ale już jest naprawione i cisza w aucie :D.
ja mialem auto na lewarku przez 12 h, opuściłem i mam pukniecie..
poprzednio (rok temu) byly te puknięcia i po wymianie klockow przestało pukac
odświeżę kotleta ....... znalazłem przyczyne u siebie ... jedna ze śrub mocujących sanki do nadwozia była jednak luźna .... dokręcenie i jak ręką odjął ... oczywiscie tydzień ciszy i odezwał się sworzeń wahacza :P ;) ... nie może być nudno ;)
jak nic nie puka to tez nie dobrze ;)
ja jakos zapomnialem o problemie i chyba samo przestalo albo ktos w miedzy czasie cos dokrecil. z wymian to jedynie laczniki stabilizatora wymienialem wiec moze to to u mnie pukalo
Odgrzeje bo widze iż temat był wałkowany ostro:)
U mnie pojawił się charakterystyczny stuk przy gwałtownemu hamowaniu z małej prędkosci. Zarówno podczas jazdy na wprost jak i do tyłu. wrzucam jedynke gaz i nic nie stuka, dopiero jak ostro depne hamulec to slysze "puk". Wydaje mi się, iż to z prawej strony słychać.
Przy ostrym ruszaniu zero puków. Przy skręcie z kierownicą w max. pozycji również zero stuków. Dodam iż ostatnio wymieniałem kompletne hamulce przód tj. tarcze + klocki przód + nowy płyn.
Teraz nie pamiętam, czy to charakterystyczne "puk" było też na starych hamulcach? Dodam iż powoli stabilizator zaczyna miec luz na lewej tulejce (poduszce - gumie), wykryłem podczas szarpania autem na kanale. Natomiast podczas jazdy, nie słychać jeszcze nic.
Jakieś sugestie? W ostatnim czasie nikt nie demontował sanek, czy innych elementów zawieszenia.
Stukanie przy hamowaniu i mocnym ruszaniu ,to dzwięk wahacza dolnego. Sprawdz wahacze , stabilizator słyszał byś podczas jazdy po nierównościach.
U mnie też nie było ruszane zawieszenie i zaczęło pukać. Poluzowała się śruba od sanek, ale jak? nie mam pojęcia, a na 100% nic nie było ruszane ani nawet podnoszone.
Zrobiłem pół obrotu śruby i wszystko wróciło do normy... Objawy miałem takie same jak ty :) Skręt nic, szybkie ruszenie nic, lekkie hamowanie puk:) Odgłos wydobywał się z przodu(prawa strona), ale tak jakby podłoga bliżej fotela :)
MADMAN
To co próbowaliśmy zdiagnozować w alfie (1kolo2) wtedy na parkingu Tesco Głogów to też okazała się śruba od sanek tylko po lewej stronie tym razem :)
A jak jezdzi Alfa po zrobieniu czujnika sprzęgła? Ostatnio robiłen ten czujnik w innej 156 ,bo przy zmianie biegów nie miała mocy. Egr macie pozaślepiane?
Pytam ,bo EGR mam zaślepiony od dawna, ale wtykę od elektrozaworu odłączyłem dopiero wczoraj, i moim zdaniem zaczeła lepiej reagować na gaz od dołu.
Jasne ,całkowicie innaczej nie ma sensu.
odśwerzam
widze ze tamat mocno poruszany i problem dosc czesty
w maju mialem robione wszystkie wahacze i amortyzatory z przodu, po okolo 2 tygodniach zaczeło stukac przy skrecaniu
mechanior podniosl autko na przegubie zewnetrznym lekki luz stwierdzil ale nie az taki zeby tak strzelalo, padlo na wewnetrzny
teraz moje pytanie
poszukam lekko uzywanych przegubów + półoś
ale pytanie brzmi czy do alfy 156 v6 one są takie same jak do reszty benzyniaków?
Raczej szukaj od 2.4jtd mają te same skrzynie . Wewnętrzny bedzie miał luz , padnięty słychać podczas szybkiej jazdy i trzepie kierownicą.
dzieki!
stukanie możę być też spowodowane pływakami na zaciskach tak ja miałem pływak nie odbijał
mi stuka jak zjeżdżam tyłem z wysokiego krawężnika po łuku. Najpierw zajeżdża prawe koło i cisza następnie lewe ( koła skręcone w lewo ) i słyszę strzał w momencie jak koło zeskakuje i czuje to pod nogami. Stabilizator ok, łączniki, wahacze też prócz prawego - ma luz na tulei od widełek amortyzatora ale to nie objawia się w ten sposób. Też obstawiam wewnętrzny przegub ale że i zewnętrzny ma lekki luz to skłaniam się do wymiany kpl.