Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 76

Temat: [156] Pojedyncze pukniecie przy ruszaniu i hamowaniu

marciniooo
    Gość

Domyślnie

ja mialem auto na lewarku przez 12 h, opuściłem i mam pukniecie..
    poprzednio (rok temu) byly te puknięcia i po wymianie klockow przestało pukac

Użytkownik Świeżak Avatar Brt
    Mieszka w
    RIO
    Auto
    Stelvio 2.0 280 - były:159 SW 1.9 16V JTDm Q i 156 SW 1.9 16V

Domyślnie

odświeżę kotleta ....... znalazłem przyczyne u siebie ... jedna ze śrub mocujących sanki do nadwozia była jednak luźna .... dokręcenie i jak ręką odjął ... oczywiscie tydzień ciszy i odezwał się sworzeń wahacza ... nie może być nudno
    Pozdrawiam - Brt

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krzysiek156
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.0 TS 155km 2000 rok

Domyślnie

jak nic nie puka to tez nie dobrze

ja jakos zapomnialem o problemie i chyba samo przestalo albo ktos w miedzy czasie cos dokrecil. z wymian to jedynie laczniki stabilizatora wymienialem wiec moze to to u mnie pukalo

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Odgrzeje bo widze iż temat był wałkowany ostro

U mnie pojawił się charakterystyczny stuk przy gwałtownemu hamowaniu z małej prędkosci. Zarówno podczas jazdy na wprost jak i do tyłu. wrzucam jedynke gaz i nic nie stuka, dopiero jak ostro depne hamulec to slysze "puk". Wydaje mi się, iż to z prawej strony słychać.
    Przy ostrym ruszaniu zero puków. Przy skręcie z kierownicą w max. pozycji również zero stuków. Dodam iż ostatnio wymieniałem kompletne hamulce przód tj. tarcze + klocki przód + nowy płyn.

Teraz nie pamiętam, czy to charakterystyczne "puk" było też na starych hamulcach? Dodam iż powoli stabilizator zaczyna miec luz na lewej tulejce (poduszce - gumie), wykryłem podczas szarpania autem na kanale. Natomiast podczas jazdy, nie słychać jeszcze nic.
    Jakieś sugestie? W ostatnim czasie nikt nie demontował sanek, czy innych elementów zawieszenia.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MADMAN
    Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto
    156 SPORTWAGON 2.4 JTD CF3

Domyślnie

Stukanie przy hamowaniu i mocnym ruszaniu ,to dzwięk wahacza dolnego. Sprawdz wahacze , stabilizator słyszał byś podczas jazdy po nierównościach.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    W ostatnim czasie nikt nie demontował sanek, czy innych elementów zawieszenia.
    U mnie też nie było ruszane zawieszenie i zaczęło pukać. Poluzowała się śruba od sanek, ale jak? nie mam pojęcia, a na 100% nic nie było ruszane ani nawet podnoszone.
    Zrobiłem pół obrotu śruby i wszystko wróciło do normy... Objawy miałem takie same jak ty Skręt nic, szybkie ruszenie nic, lekkie hamowanie puk Odgłos wydobywał się z przodu(prawa strona), ale tak jakby podłoga bliżej fotela

MADMAN
    To co próbowaliśmy zdiagnozować w alfie (1kolo2) wtedy na parkingu Tesco Głogów to też okazała się śruba od sanek tylko po lewej stronie tym razem

Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto

Domyślnie

A jak jezdzi Alfa po zrobieniu czujnika sprzęgła? Ostatnio robiłen ten czujnik w innej 156 ,bo przy zmianie biegów nie miała mocy. Egr macie pozaślepiane?

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał MADMAN Zobacz post
    A jak jezdzi Alfa po zrobieniu czujnika sprzęgła? Ostatnio robiłen ten czujnik w innej 156 ,bo przy zmianie biegów nie miała mocy. Egr macie pozaślepiane?
    EGR zaślepiony w jednej i drugiej. Czujnik wyczyszczony i zbiera się super teraz. A w mojej belli czujnik przestał się zawieszać i sprawdzałem to kilka razy.(ręką rozruszałem i do tej pory kiedy bym pod kompa nie podpiął to działa prawidłowo).

Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto

Domyślnie

Pytam ,bo EGR mam zaślepiony od dawna, ale wtykę od elektrozaworu odłączyłem dopiero wczoraj, i moim zdaniem zaczeła lepiej reagować na gaz od dołu.

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MADMAN Zobacz post
    Pytam ,bo EGR mam zaślepiony od dawna, ale wtykę od elektrozaworu odłączyłem dopiero wczoraj, i moim zdaniem zaczeła lepiej reagować na gaz od dołu.
    A to ja mam wpiętą i w drugiej alfie też wpięta. EGR masz w pełni zaślepiony?