Moduł od czujników przód i tył jest w bagażniku po prawej stronie. Trzeba odchylić sobie tapicerkę materiałową.
PS
No i jeśli ma on obsługiwać przód i tył to musisz mieć taki pod przód i tył!!! Sam tył nic nie da!
Jeśli coś to posiadam jeden taki
Ja mam znowu bardzo dziwny problem ostatnio byłem na myjni bezdotykowej umyłem auto i czujniki na drugi dzien przestaly dzialać (tem. była około 0stopni) pojawił się właśnie ten błąd... podłączyłem go pod Cdif i wyświetliło komunikat błędu (Brak informacji o rodzaju ustgerki) gdy tylko zrobiło sie cieplej czujniki znowu zaczeły działać błąd zgasnął wszystko działa tak jak powinno oprócz przednich czujników gdy zbliżam sie do przeszkody po lewej stronie pika ale gdy na wprost lub prawej strony nie ma reakcji , zadnego błedu nie ma wszystko działa oprócz tych przednich.. wiecie co to moze być?
Panowie, odpuście sobie temat tych czujników.
Ja u siebie też miałem na początku problem że raz działały, raz nie.
W końcu kupiłem dwa nowe te lepsze za 180zł wymieniłem i jakiś krótki czas było ok.
Teraz mi nie działają dwa z drugiej strony, kupiłem więc dwa za 100zł i dalej lipa, po zamianie stron to samo.
Lewa strona nie działa i piszczy ale tylko czasem, nie za każdym razem. Ewidentnie coś gdzieś nie łączy.
Kostkę łączącą sprawdzałem i przejście na przewodach niby jest.
Efekt końcowy na rozbierałem się wydałem 300zł + 100zł mechanik dwa razy mi on rozbierał,
a czujniki dalej świrują, albo nie działają. Gówno i tyle jak cała elektryka w tym aucie.
Ale i tak kocham moją śliczną czarnulkę :)
Hejka, namierzyłem niedziałający czujnik. Teraz pytanie jak go wyciągnąć?? Mam do niego dostęp przez halogen bo to skrajny. Ale jak je się wyciąga??
Czyli tam jakiś zaczep jest?? A teraz pytanie drugie kupować Ori czy jakieś NTT za 35zl z 24miesiaczna gwarancją??
Świetnie za cene ori możesz kupić ponad 10 NTT :D Ja się zaczynam śmiać przez łzy od tygodnia mam ten sam komunikat ... :(
wlasnie zdecydowalem sie na ori w kolorze urzywke za 65zl dorwałem
Jak coś to mam czujniki w kolorze czarnym 876 i brązowym 568
Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
Kupiłem czujnik wymieniłem i dupa, pierwsza myśl pewnie uszkodzony, to sie zmobilizowałem i dobrałem się do drugiego, zapiąłem swój niby uszkodzony i działa. Ktoś miał podobny problem?? Co uwalnia wiązka do czujnika??
Ps. Nie wpychajcie czujnika na siłę do środka bo się urwie mocowanie przyklejone lub przyspawane do zderzaka.
Sprawdż czy nie masz pękniętych przewodów w klapie bagażnika. U mnie to było powodem tego komunikatu
Ja mam problem z przednimi czujnikami. A o tych przewodach w klapie to weź mi nie mów. Walczyłem z tym to miałem dyskotekę z tyłu
Załącznik 243334
Udało się połączyć z centralka błąd w załączniku, przetarta wiązka do czujnika??
Udało się tobie kolego coś zdziałać z tym błędem, przymierzam się do zajęcia tym problemem i będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Również mam problem z czujnikami z przodu, i te same błędy co ty. Winna jest kostka z tyłu po prawej stronie pod zderzakiem czy raczej celować w przód?
Hejo !
Problem czujniki tyl na kompie pisze ze wszsytkie 4 sa walniete. Kupilem dawa wymienilem i to samo.Kupilem centralke whymienilem to samo.
Jakies sugestie co robic ???
Dzieki Pawel
Wiązka. Ja walcze z jednym i poległem. Jeszcze tylko centralki nie wymieniałem
Hej wszystkim !
Wiazka wyciagnieta, przejrzana i niby cos dziala ale kurna glupkowato, a mianowicie:
Nie pokazuje komunikatu na desce rodzielczej jednak caly czas jest sygnal dzwiekowy niezaleznie czy zblize reke czy oddale jest ciagly taki sam.
Jakies sugestie, rady ???
Pozdrawiam
Pawel
czyli dalej uwalony ;) ja tez mam ciagly jak mi nie działaja :D posluchaj czujnikow powinny tykac jak sie zblizysz. Ten co nie tyka albo uszkodzony albo jego wiazka uszkodzona
Hej !
Zaden nie tyka. Sa dwia miejsca "robione" wedlug mnie - oczywiscie, poniewaz sa wstawki termokurczliwe.W tych miejscach wchodza 3 przewody a na wyjscia sa 2 (w miejscu termo wstawek).
Jak sie do tego dobrac ? Moze ktos ma oryginalny schemat zdjecie calej wiazki ?
:confused::confused::confused:
u mnie na kompie pokazuje że cały przód nie działa.
raz działają raz nie działają loteria
od czego zacząć?
Hej !
Jeden przetarty mialem na wejsciu wiazki klapa-zderzak (przewody sa zalane w gume -trzeba ciac nozykiem), drugi byl przetarty w wiazce czujnikow (w dwoch miejscach schodza sie 3przewody i wychodza 2 - jedna taka wiazka byla urwana).
Jutro wykasuje bledy i dam znac co nastapilo .....
Pozdrawiam
Pawel
Rozebrałem zderzak z przodu i okazało się, że na wtyczce do przedniej wiązki (tej obok drugiej do halogenów) nie ma napięcia.
Teraz zakładam, że są 2 opcje:
1. Wiązka
2. Centralka nie daje napięcia?
Zanim zaczne bawić się w szukanie przerwy w wiązce chciałem sprawdzić centralkę. Zlokalizowałem wtyczkę, która prowadzi przewody na przód auta i wypiąłem ją z centralki. W wtyczce jest więcej przewodów niż w tej przedniej (z przodu 3, pewnie masa, sygnał i zasilanie). Czy dysponuje ktoś schematem do centralki ANT, aby zidentyfikować piny?.
Alfa OBD wskazuje 4 błędy C1005-1009 z informacją o zwarciu na masie lub przerwaniu obwodu, czy ten sam błąd może pojawić się w przypadku uszkodzonej centralki (brak z niej zasilania) czy coś innego?
Czujniki tylne są w porządku, raczej stawiam na wiązkę, ale wole się upewnić.
[QUOTE=ffo1977;2097801]Hej !
Jeden przetarty mialem na wejsciu wiazki klapa-zderzak (przewody sa zalane w gume -trzeba ciac nozykiem), drugi byl przetarty w wiazce czujnikow (w dwoch miejscach schodza sie 3przewody i wychodza 2 - jedna taka wiazka byla urwana).
Jutro wykasuje bledy i dam znac co nastapilo .....
Pozdrawiam
Pawel[/Q0UOTE]
Hejo Wszystkim !
Pare dni mija bo wdalszym ciagu sprawdzam ....
Bledy wykasowane pojezdzilem pare dni zeby zobaczyc czy zas na kompie wyskocza i nie wyskoczyly wedlug kompa wsio jest oki na desce komunikatu nie ma a czujniki jak nie dzialaly tak nie dzialaja :niesmialaedzia:.
W dalszym ciagu jest ciagly sygnal po wrzuceniu wstecznego ,centralka jest sprawna (kupilem druga i spr. ), czujniki po wbiciu wstecznego wszsytkie 4 cykaja jak sie ucho zblizy.
Ktos ma jeszcze jakies pomysly co z tym fantem zrobic ?
Dzieki
Pawel
Podpinam się pod temat u mnie wygląda to następująco wyskoczył komunikat na desce o uszkodzonych czujnikach w tylnym zderzaku, po podpięciu kompa pokazało błędy dwóch lewych czujników wewnętrzny i skrajny tylko że o dziwo te czujniki działają na zgaszonym silniku wrzuciłem wsteczny i sprawdzałem poprzez zbliżanie się do każdego i o dziwo każdy reagował i teraz moje pytanie czy to może być wiązka czy centralka ?
Hej wszsytkiem !
skladam do kupy te czujniki rozkopalem wszystko od A do Z wszsytkie przewody sa ok. Nie wiem co jest bede jezdzil bez-trudno :-(
Powodzenia innym w szukaniu przyczyn.
Pozdrawiam
Pawel
Hejo !
Szczerze to dopiero wczoraj wsio poskladalem i dziala partronic. Nie pytajcie sie jak - sam nie wiem . Teraz ide sie nim nacieszyc zanim zdechnie :edziahurra:
Pozdrawiam
Pawel
pewnie ktoras kostka zasniedziala byla i wystarczylo wypiac i wpiac zeby zlapala styk, jak nie przeleciales wszystkich kostek kontaktem to zaraz znow przestana dzialac
no wlasnie, u mnie w jtdm tez mialem sporadycznie jaja z PDC, bledy sypal jeden konkretny czujnik, mimo ze byl sprawny, wpiecie i wypiecie jego wtyczki kilka razy + kontakt spray zalatwily sprawe definitywnie - potem latami wsyzstko dzialalo (i o ile wiem dziala obecnemu wlascicielowi). problem moze tez byc w kostce calej wiazki zderzaka (tej 6 piniowej)
Witam, jakiś czas temu zakupiłem Alfę z czujnikami przód + tył. Przy zakupie parktronic nie działał, sprzedawca przyznał się, że był z tyłu zdejmowany i malowany zderzak i mogli coś zepsuć przy zakładaniu bo od tego czasu przestały czujki działać. Jako że czujnik parkowania nie jest dla mnie jakimś wysokim priorytetem, miałem za co targować cenę w dół, a po zakupie zostawiłem je niedziałające, nie zaglądając tam nawet. Zakup był na jesieni. Wczoraj wsiadam do nagrzanego auta, wkładam kluczyki, wrzucam wsteczny i zamiast pisku o niedziałających czujnikach - cisza. Pokazała się informacja na desce informująca o odległości auta od przeszkody - zaczęło wszystko normalnie działać. Lekko się zdziwiłem, ale myślę ok spoko "naprawiło się" :D Dzisiaj rano wsiadam do auta po chłodnej nocy i standardowo czujki nie działały, natomiast teraz gdy auto się nagrzało - znów działają :o Nie bardzo rozumiem co może być tego przyczyną, ale w nagrzanym od słońca aucie czujki normalnie działają. Nie miałem zamiaru ich naprawiać w najbliższym czasie, ale temat na tyle mnie zainteresował, że może bym coś grzebnął, pytanie tylko gdzie i co może być przyczyną tak dziwnych objawów?
Na 99% jest uszkodzony albo nie styka jeden z czujników parkowania. W pierwszej kolejności podłączyć pod komputer i wszystko wyjdzie jak na dłoni.
Miałem to samo podczas chłodnych dni jeden czujnik wywalał błąd powodując wyłączenie całego systemu.
Podepnij pod komputer do dokładnie zobaczysz który nie działa.
Ja kupowałem na grupie po 50 zł są za sztukę.
Podmiana w 30 minut i spokój
Ja kupilem z niedzialajacym parktronikiem , niestety komputer nie chce sie z nim polaczyc , co moze byc przyczyna? Jakis modul?
bezpiecznik dobry?interfejs z usunietym rezystorem?
Ja chyba drugi raz tak samo załatwiłem jeden z czujników parkowania. Myjnia samoobsługowa, gąbka i po takim konkretnym myciu teraz gdy jest wilgotno i poniżej 20*C to nie działają, a jak ciepło i sucho to git. Wtedy walnięty okazał się tylni środkowy i po wymianie był rok spokoju.