Chciałbym ponowić swoje pytanie:
EGR mam zaślepiony- FES mówi, ze komputer steruje zaworem. Czy tak być powinno, czy mam wrócić do warsztatu i poprosić, żeby wyłączyli sterowanie w ECU?
Printable View
Chciałbym ponowić swoje pytanie:
EGR mam zaślepiony- FES mówi, ze komputer steruje zaworem. Czy tak być powinno, czy mam wrócić do warsztatu i poprosić, żeby wyłączyli sterowanie w ECU?
Przymierzam się do częściowego zaślepienia zaworu EGR. Czy w praktyce (prócz ceny :) ) jest różnica między taką zaślepką http://allegro.pl/10-zaslepka-egr-fi...133547630.html a taką niby oryginalną http://allegro.pl/zaslepka-egr-fiat-...147323755.html ? Na pierwszy rzut oka nie ma po co przepłacać.
kupuj ta 1 i daj se spokoj.Co bedziesz spal spokojniej jak kupisz taka z ASO??W sumie tragedii z cena nie ma ale po co przeplacac??Pozdrawiam
Ta co jest na allegro za 29 w aso kosztowała mnie 16 z groszami. Zauważ że masz tam od razu gumową uszczelkę i ja bym ci tą polecał.
niech zapyta jeszcze wczesniej w ASO.Czasami warto bo tez juz zauwazylem ze pewne rzeczy na allegro sa drozsze niz w ASO(ale to nieliczne)
Też dzisiaj zamówiłem oryginał, po montażu dam znać jaki efekt :)
Dzięki za informację. Zaskoczyliście mnie z ceną zaślepki w ASO, przekonam się czy to prawda :cool: Do tej blaszki z Allegro też przecież wypadałoby kupić uszczelki, dlatego lepiej wybrać oryginał.
Z lenistwa nie chce mi się sondy zakładać, ale swoje EGR-y macie zaślepione całkowicie czy tylko częściowo? Ciekawi mnie czy takie częściowe zaślepienie rzeczywiście poprawia pracę silnika.
Byłem dziś w ASO w Kielcach. Krzyczą sobie 65,05zł za tę zaślepkę. A pytanie z innej beczki: Jak się ma dpf po zaślepieniu EGR? więcej sadzy = częste czyszczenie filtra? Nie stać mnie na tą chwilę na wyprucie filtra + wirus a czyszczenie i zaślepienie egr zrobię we własnym zakresie.
Zakładasz samą blaszkę, bez żadnych dodatkowych uszczelek. Zanim kupiłem i na stałe założyłem zaślepkę pełną, tą z otworami zrobiłem sobie sam z blachy ocynk o gr.1mm, po ok. 2kkm, jak ją wymieniałem na pełną nie miała żadnych uszkodzeń. Przed założeniem EGR-a warto sprawdzić, czy jego płaszczyzna przylegająca do uszczelki jest prosta. Na płaską prostą powierzchnię (np. kawałek szyby) położyć papier ścierny o ziarnistości. ok. 100, i delikatnie szlifować EGR, aż cała powierzchnia się zabieli.
Właśnie odpowiednia jest zwykła płaska uszczelka, jak są równe powierzchnie musi być dobrze po skręceniu. W oryginalnej uszczelce, którą wyciągasz nie ma żadnych dodatkowych uszczelek. Ja wymieniłem na pełną, bo w okolicach 1800-2000obr. przy łagodnym przyspieszaniu pojawiały się delikatnie szarpania i szukałem przyczyny. Pełna zaślepka załatwiła sprawę.
Warto poczytać tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...rculation.html
Zgłębiałem ten temat dużo wcześniej walcząc z 156-ką.
Widziałem tamten temat, ale w tej chwili bardziej interesuje mnie opinia Kolegi kaz156 ;) Chciałbym zdiagnozować lepiej moją usterkę.
A jak było wcześniej? Miałeś od początku częściową zaślepkę czy wcale? A co z zaworem EGR - był sprawny czy może powoli już się wykańczał?
W mojej Belli nie czuję żadnego szarpania na wyższych obrotach, jedynie jadąc na drugim biegu bez gazu czasem da się wyczuć poszarpywanie. I czasem też na biegu jałowym. Czasem - nie zawsze.
Po zakupie obecnej 159 lekko szarpało jak pisałem wcześniej. Wyciągnąłem i robiłem porządek z kolektorem dolotowym,wywaliłem DPF, wyczyściłem EGR + zaślepka z 3 otworami Fi 8 (sam robiłem, nie było checka). FES nie pokazywał żadnych błędów, ale w okolicach 1800-2000 szarpanie nadal występowało. Zaślepiłem EGR całkowicie i wreszcie trafiłem, auto chodzi normalnie
kaz, zgadza sie, ale oryginalna uszczelka jest tylko uszczelka, a nie zaspelka, ktora powoduje wzrost cisnienia w miejscu, w ktorym jest zamontowana. Mysle, ze wlasnie dlatego oryginal ma dodatkowe uszczelnienie. Moze nie od razu, ale po jakims tam czasie jest ryzyko, ze zwykla blaszana zslepka moze zaczac przepuszczac
W byłej 156,niedługo po zakupie założyłem pełną zaślepkę, zrobioną przez siebie z blachy ocynkowanej, zrobiłem 100kkm, nie zaglądając do EGR-a. Nawet, jeżeli po jakimś czasie zaślepka zacznie przepuszczać spaliny, to natychmiast usłyszysz świst uciekających spalin, a z tego powodu nie staniesz na drodze. Kazdy kto zapoznał się z tematem wie o co kuma i robi jak uważa, ja zrobiłem tak jak napisałem. Ku przestrodze podpowiem, że zakładając pełną uszczelkę do 16V kupioną na allego należy przedłużyć 4 śruby, którymi przykręcamy EGR,ta zaślepka ma ok. 4mm grubości i o tyle skraca się gwint w oryginalnych śrubach (Szpilkach) i łatwo można zerwać gwint (zwłaszcza jeżeli wcześniej kilka razy EGR był wyciagany.
Witam.
Gdy po włożeniu "kluczyka" na zapłonie wskazówka doładowania turbiny nie jest na zerze może to być powód że jest zapchany egr czy co to może być ?
nadmienie że spalanie 200 km 70/30 trasa/miasto wyszło 6.2 silnik to 1.9 jtdm 120 km 8V. wydaje mi się że troche dużo. Wina EGR ?
Pozdrawiam
było o tym pisane wieeeeele razy, do wymiany czujnik ciśnienia doładowania (bosch 0 281 002 845, koszt 40 euro)
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...002_845_a.html
a spalanie to raczej ok
spalanie 6.2 to duzo??
chciałbym, aby moja tyle paliła.
Przepraszam panowie ale spalanie to tak mimo chodem bo jak egr coś nie tak to chyba spalanie wzrasta:) na tym niesprawnym czujniku można jeździć bo zanim mi dojdzie przeleje kase...
z czujnikiem miałem to samo, zaryzykowałem, z allegro za 50zł kupiłem czujnik od Opla (jest taki sam) i jest Ok, wskazówka na w.obr. jest na '0", żadnej różnicy w zuzyciu paliwa i mocy silnika po wymianie nie zauważyłem.
Robson1236 OK ale narzekasz na spalanie 6.2l??Chcialbym miec takie.Juz dawno nie widzialem u siebie mniej niz 8
Wyjedź w trasę :cool: Bo nawet w cyklu mieszanym 8 litrów to już problem :confused:
jaki problem??Ja nie widze problemu oprocz tego ze musze czesciej jechac na CPN i nie narzekam
Ło to dobrze bo już sobie wmawiałem, że od dołu gorzej ciągnie i wina czegoś innego ale skoro wszystko okej i kwestia czujnika to, chyba również zaryzykuje do opla:) a spalanie hmm ja mam 120 km 8V ale nie no faktycznie niewiele, chociaż w porównaniu do mojego ojca mercedesa e-klase ma 2.2 CDI 170 w automacie uwierzccie mi w trasie to bydle pali 5.5-5.6 litra.;d
We wrocławskim ADF mają te zaślepki po 21 PLN. Elegancko wyczyściłem EGR (prawie cały był zabity sadzą), po tym pracuje bardzo żwawo. Nie mogłem jedynie odkręcić jednej śrubki od przepustnicy, bo ktoś wcześniej przy tym grzebał, zjechał w główce gniazdo na imbus i jest problem :mad: Wydłubałem tyle sadzy ile mogłem i poskładałem wszystko z nową uszczelką.
Najgorsze jest to, że falowanie obrotów na jałowym nie ustało :(
Ja po założeniu zaślepki ( po uprzednim wyczyszczeniu egr-u ) odczułem trochę "żwawszy" dół, co przy automacie jest jednak pomocne :)
No dobrze, auto zrobiło się może trochę żwawsze.
Ale ta śrubka i brudna przepustnica nie daje mi spokoju. Za tydzień urlop i zrobię wszystko, żeby tą śrubkę wykręcić :P
Jestem po założeniu zaślepki i czyszczeniu egr. Niestety, nie zdążyłem w porę tego zrobić, mam już przedmuchy z zaworu na cylindry, ale auto zaczęło jeździć zdecydowanie lepiej z dołu. Partacze z ASO w Kielcach ustawili mi wypalanie filtra dpf co 500km na 5 min. 75% zapchanego filtra.
panowie o taka zaślepkę chodzi czy o jakas inna ? http://allegro.pl/3-fiat-opel-zaslep...145123309.html i czy taka będzie pasować do alfy 159 8v ? czy może taka lepiej ?
http://allegro.pl/o-zaslepka-egr-fia...183621917.html
a i czy to prawda że potrzebne są dwie zaślepki - facet ze sklepu tak mi napisal @
"teoretycznie jest potrzebna bo jedną Pan ma miedzy kolektorem a
egrem i ta bedzie włożona z powrotem z jednej strony tej zaslepki i
trzeba włożyć teoretycznie z drugiej , ale to decyzja klienta juz bo
albo bedzie ssało fałszywe powietrze albo pchało spaliny zależy z
której strony blaszki dławiącej umiejscowi Pan starą uszczelkę ,
"dociąganie" w celu uszczelnienia na maxa egr też jest błedem bo ta
częśc jest obciążąna cieplnie (rozszerzalność cieplna) i połączenie
gwintowane też musi "pracować". Inaczej wszystko bedzie super ale do
następnej próby odkęcenia nakrętek."
Dla silnika 8V to chyba ta zaślepka pasuje:
http://allegro.pl/zaslepka-egr-fiat-...183621793.html
A powiedzcie mi, w 8V zawór EGR jest inny? Bo w elearnie nie widzę różnicy, rysunek dla obu silników jest identyczny.
i wystarczy jedna taka zaślepka czy trzeba 2 ? chodzi mi o tą wypowiedż co wkleiłem pare postów wyżej
z tego co widze po rysunku to 1 zaślepka i dwie uszczelki