Jak tak bardzo żałujesz tego płynu to chyba pozostaje zaślepienie wężyków do sprysków których nie potrzebujesz. Pytanie tylko jak zrobić to dobrze i co na to pompa, będzie miała ciężej cisnąć.
Printable View
Jak tak bardzo żałujesz tego płynu to chyba pozostaje zaślepienie wężyków do sprysków których nie potrzebujesz. Pytanie tylko jak zrobić to dobrze i co na to pompa, będzie miała ciężej cisnąć.
Ale mnie naprawdę to jest obojętne co robisz ze swoim autem ;) EOT.
a wtrącę się wam troszkę
nie wiem ile płynu wam idzie na światła w 159 ale w GT też sporo leje
jeszcze gdyby to "mycie" światel było skuteczne to ok - no ale kurde leje toto jak chce i nie zawsze dobrze
aha - nie mam xen ale mam fabrycznie spryski lamp
wypiąłem po prostu wtyczkę od pompki spryskiwaczy lamp
wolę mieć w trasie płyn na szybę niż na światła bo to wg mnie ważniejsze
- - - Updated - - -
a jak to u was wygląda w kwestii dopływu ? przy lampie może jest jakiś trójnik/rozdzielacz i wystarczy w "domowy" sposób zaślepić wyjście na postojówki i migacz i już ?
i jeszcze jedno pytanko - na prawdę nie ma w 159 żadnej "czasówki" tylko nawet pojedyncze pryśnięcie na szybę powoduje uruchomienie sprysków lamp ?
Bocian w 159 nie mam spryskiwaczy ale w GTA zrobiłem dokładnie jak TY odpiąłem wtyczkę z pompki i teraz leje tylko na szybę ;)
gdyby w GT to robiło to co ma robić to bym tego nie zrobił
ale niestety leje ot tak żeby lać - czyli dla mnie bez sensu
Niestety, lekkie pociągnięcie uruchamia sprysk reflektorów :( na szyby ledwo kapnie za to na reflektory całe wiadro idzie. Podobnie jak Bocian twierdzę że te spryskiwacze *uja dają, no może poza myciem przy okazji maski silnika, jest to wymóg że muszą być i ciul. Przed przeglądem wsadzę bezpiecznik, a potem wsadzę jakiś spalony, żeby w razie kontroli głupa przyciąć że się spalił :)
Nawet lepiej -leci zawsze tyle samo płynu na uruchomienie niezależnie od tego, czy puścimy kropelkę na szybę czy cały płyn wylejemy.Cytat:
i jeszcze jedno pytanko - na prawdę nie ma w 159 żadnej "czasówki" tylko nawet pojedyncze pryśnięcie na szybę powoduje uruchomienie sprysków lamp ?
Wasze problemy z pryskaniem reflektorów wynikają z przepisu jeżdżenia z ciągle włączonymi światłami mijania. Po za tym tekst, że wysoko ciśnieniowe reflektory nie działają lub są zbędne , jest nie na miejscu. Wystarczy przejechać się nocą ... i zobaczyć jak ubywa światła i jak coraz gorzej widać z naprzeciwka.
Każdy robi po swojemu ...
Potwierdzam, że z każdym km widzę coraz gorzej, szczególnie gdy pada śnieg. Wtedy wystarczy raz spryskać, by zobaczyć jasność. Żałuję, że w drugiej alfie nie mam spryskiwaczy reflektorów.
Ja przez tą funkcjonalność (przy wietrze i -20 C zmuszony byłem nalewać płyn do tego jakże przemyslanego zbiorniczka i powiedziałem dość ;-) zamontowałem światła do jazdy dziennej. Mam -5 pkt. do lansu ale przynajmniej przestałem wozić zapasową butlę plynu w bagażniku.
Światła dzienne w taka pogodę to dla mnie nieporozumienie, sypie śnieg, błoto, już prawie ciemno ale ostro cisną na dziennych...
Te sprawy dosyc precyzyjnie reguluje PORD i co więcej zdrowy rozsądek, więc problemu nie widzę.
Panowie, jakiś czas temu zaświeciła mi się lampka od płynu do spryskiwaczy. Dolałem - nic nie pomogło. Okazało się że spryskiwacze ksenonów nie działały. Powód: pompka. Wymieniłem - działa jedna strona. Czyli pewnie trójnik zapchany...
Nie mniej jednak, jakoże głównym powodem "akcji" spryskiwacz, było dla mnie chęć zgaszenia lampki (ciągłe podawanie płynu na ksenony to poroniony pomysł zastosowany przez producenta) to po wymianie pompki niestety świeci dalej.
Pytanie: czy niesprawny trójnik może "wywalać" błąd do kompa czy coś jeszcze może być przyczyną? Bo już zaczyna mnie sprawa irytować, dzięki.
U mnie nie działa prawa strona ale żadnego błędu nie wykazuje.
Bardziej od dołu, pod zderzakiem. Z kanału jest dobry do niego dostęp, ale trzeba opróżnić zbiorniczek, bo inaczej zafundujesz sobie prysznic płynem ;)
Odświeżam temat. Przy uruchamianiu spryskiwacza szyby tylnej leci mi płyn przez spryskiwacze szyby przedniej (niedużo ale widać na szybie; takie jedno małe chlapniecie). Gdzie szukać rozwiązania problemu?Pzdr.
Albo pompka albo manetka - stawiam na pompkę.
Pompka co?:confused: Działa za słabo, za mocno, przepuszcza, nie przepuszcza?:)
Membrana w pompce spryskiwacza popuszcza. Najlepiej jest wyciągnąć ją i sprawdzić na krótko. Wiem ... dostęp badziewny :)
Dzięki. A tak z ciekawości to gdzie jest ta pompka i jak się do niej zabrać? Śrubokręt wystarczy?:P
witaj kolego
na początek sprawdź czy przewody masz dobrze podpięte w pompce. U mnie było tak, że w jednej pozycji prawy dawał dobrze a lewy ledwo. Po zamianie przewodów wszystko OK.
Po drugie sprawdź czy nie masz przytkanych wężyków lub wymień je na nowe w ASO za nie zapłacisz 25zł!!! sam to przerabiałem.
No i po trzecie jest jeszcze zaworek na przewodzie po wyjściu z pompki i on już może nie trzymać bądź jest zabrudzony. Można wyczyścić pod ciśnieniem np. kompresorem ale jeżeli nie pomoże to trzeba wymienić. Koszt w ASO duży bo ponad 100zł.
Jeśli coś to pisz chętnie pomogę w dalszej diagnozie.
Pozdrawiam
Dzięki.Zaworek czyli taki trójnik wymieniałem rok temu kiedy nie działały mi spryskiwacze reflektorów po prawej stronie.Wężyki są ok bo wszędzie płyn dolatuje i w odpowiedniej ilości.Raczej stawiam na kończącą się pompkę.Pzdr.
Witam, chciałem też lekko "odświeżyć" temat. Jestem zainteresowany kupnem konkretnej Alfy 159, ale ... no właśnie. Spryskiwacze reflektorów ksenonowych nie działają ... spryskiwacze szyb jak najbardziej. Z tego co wyczytałem to może być opisywany trójnik lub pompka spryskiwaczy. A jakie są koszty pompki? Bo z tego co czytam to trójnika ok 25-100zł na stronę (czyli 50-200 komplet)
Trójnik z tego co mi się wydaje jest tylko jeden, obsługuje obie strony, ponad rok temu płaciłem ok 100zł z tego co pamiętam (ePer pokazuje mi teraz 68). Warto sprawdzić najpierw bezpiecznik i pewnie przekaźnik (osobna pompka jest do spryskiwania szyb, osobna do reflektorów, stąd osobne bezpieczniki i przekaźniki), u mnie kiedyś był przepalony bezpiecznik (po zamarznięciu płynu i próbach spryskiwania przepalił się bezpiecznik, dodatkowo uszkodził się zaworek zwrotny w trójniku i jedna strona nie spryskiwała). Co do pompki, sprawdzałem w ePerze wymienili dwie, i obie nazwali że są do szyb (jedna z nich przecież nie), jedna kosztowała 79zł druga 207, ale patrząc do eLearn-a wydaje mi się że to ta tańsza. Ceny z ePera pewnie średnio się zgadzają, ale zawsze to jakaś orientacyjna wartość.
mam ten sam problem, nie działa spryskiwacz po stronie pasażera, tzn działa tylko ten od świateł mijania :(
auto było u lakiernika i zastanawiam się gdzie szukać? pewnie skończy się na demontażu zderzaka? jak się za to zabrać?
Alarm odwołany ;) wypsikałem cały zbiorniczek i poszło :D widocznie zapowietrzone było? albo jakiś syfik w dyszy :) Już jest Ok.
Też u mnie nie działał prawy spryskiwacz. Załatwiłem to prosto w tylu ASO - wyłączyłem sobie działający bezpiecznikiem i tematu nie ma :D W zimie to zrobię. W lecie nie czuję potrzeby częstego pryskania po lampach.
U mnie też nie działa prawa strona w 159 więc zacznę od tego trójnika ale zainteresował mnie ten przekaźnik 5TP30 który dopiero po dłuższym przytrzymaniu umyje lampy. Przy tego rodzaju zastosowaniu można decydować podczas jazdy co chcemy umyć samą szybę czy szybę i reflektory. W przekaźniku jest potencjometr umożliwi nam opóźnienie czasowe podania napięcia.
tutaj link jak to wygląda http://www.ase.hoste.pl/5tp.html
Koledzy, chciałbym odświeżyć temat. Padł mi osławiony trójnik z zaworkami na przewodach do spryskiwaczy reflektorów. Wymieniłem w ASO. Spryskiwacze działają, ale jest pewien szkopuł: zauważyłem, że jak użyję spryskiwaczy na postoju, następnie np. po 2 godzinach (płyn na reflektorach i zderzaku zdąży wyschnąć) odpalę i pojadę kawałek to z dysz spryskiwaczy na zderzaku wycieka trochę płynu. Jak samochód stoi to nic nie cieknie. Nigdy wcześniej tego nie zaobserwowałem. Może to siła odśrodkowa na zakrętach powoduje że wypływa płyn z przewodów pomiędzy poszczególnymi dyszami danego reflektora? Czy ktoś z Was też coś takiego zaobserwował?
A ten trójnik podejdzie?
http://allegro.pl/zawor-zaworek-zwro...640020169.html