Jaki byl objaw tej piasty ? tez mi cos drze przy lukach w prawo.
Printable View
Jaki byl objaw tej piasty ? tez mi cos drze przy lukach w prawo.
W pierwszym poście kolega ładnie opisał objawy http://www.forum.alfaholicy.org/159_...80_120kmh.html .
Pozdrawiam. :)
Widzę że temat łożyska podpory półosi jest "na czasie". Gdyby ktoś potrzebował to właśnie dostaliśmy takie łożyska i mozemy zaoferować.
Oczywiscie ze zniżkami dla Klubu :D
Witam
Panowie taka sytuacja awaryjna bo jade do Polski w Sobote a dzisiaj rano calkiem wysypalo mi sie to lozysko podpory polosi. Lozysko buczalo od prawie trzech miesiecy wiec kupilem nowe wraz z nowa nakretka do piasty i uszczelka ktora wchodzi w mechanizm roznicowy w ktory wchodzi polos i chcialem to zrobic w Polsce tuz po przyjezdzie, az tu nagle zonk:P
Prosba moja do tych ktorzy wymieniali juz je, czy moglibyscie mi napisac jak wyglada wymiana, to lozysko schodzi z polosi w strone skrzyni czy w strone przegobu i trzeba go jakos rozbierac. Co trzeba porozpinac z zawieszenia zeby polos wyjac i czy nie bedzie wycieku ze szkrzyni jak bede chcial wymienic ta uszczelke w ktora wchodzi polos na nowa. Czy dam rade sam wymienic czy bede potrzebowal jakiegos przyzadu zeby je zbic no i prase zeby je nabic.
Sorki, ze tak bez ladu i skladu ale pisze z pracy i sie spiesze:P
Z gory dziekuje za pomoc!!! :)
Pozdrawiam
Tomasz
Panowie, żeby nie zakładając nowego tematu, podczepię się pod ten.
Pytanko mam, czy łożysko podpory prawej półosi jest takie samo w 1.9JTD, jak w 2.2 JTS ?
Jest na autosklep24 łożysko, ale opisane jako łożysko do 1.9 ... http://autosklep24.pl/pl/p/Lozysko-p...MEO-159-/15958
podpowiedzcie, bo będę się zabierał niedługo za wymianę uszczelniacza w/w półosi i wymieniłbym przy okazji łożysko żeby za jakiś czas nie rozbierać tego na nowo.
Dzięki
Kupiłem i wymieniłem łożysko podpory z SNRa za 80zł, jak ktoś potrzebuje to pisać na priv
Szuranie (coś a la przyblokowany klocek hamulcowy) przy prędkościach rozwijanych na 2. biegu, głośniejsze przy wolnej jeździe. U mnie słyszalne po rozgrzaniu łożyska, po przejechaniu ok. 1 km i znikało po przekroczeniu 60 km/h.
Koledzy, u mnie szuranie zaczęło się około 2 tyg temu. Dzisiaj miałem czas i zajechałem do warsztatu - do wymiany łożysko prawej półosi.
Gdzie mogę takie łożysko kupić ? AR 159 2.4 JTDM 2008r.
Jest dział który nazywa się rabaty, zajrzyj tam
Nie znam wymiarów tego łożyska do 2.4, ale zapytaj tam:
hurtownia intervito.pl lub autosklep24 (Gepard)
Zna ktoś wymiary tego łożyska do 2.4 ? Z w/w hurtowni nie ostałem odpowiedzi.
Miał ktoś okazję wymieniać to łożysko w 2.4 ?
Info dla potomnych.
Łożysko w 2.4 jest takie samo jak w 1.9.
Producent: SNR
Symbol: AB40838
Wymiary: 45x68x14
Łożysko bardzo łatwo wymienić - oczywiście wymagany jest palnik do podgrzania pierścienia, który blokuje łożysko.
Siema.
Mam do wymiany łożysko z prawej strony od pasażera, chciałem sie dowiedziec czy ma ono jakis wpływ na złe prowadzeni samochodu czy raczej nie ??
Nie, jedynie hałasuje.
Czy łożysko podpory półosi hałasuje tak jak na filmie? https://www.youtube.com/watch?v=s3CwH16VDcY
Ja opisze mój problem. Szuranie występuje pod rozgrzaniu silnika podczas jazdy wysprzęglenie powoduje cichnięcie ale dodanie gazu do 2 tyś rpm. dźwięk się nasila słychać dosyć wyraźnie ale nie da się tego nagrać. Teraz co wymieniłem łożyska kół, smarowanie łożyska podpory półosi, koło 2 masowe napędowe pasków, wszystkie łożyska prowadzące, napinacz itp. łożyska alternatora + nowa rolka jedno kierunkowa, rozrząd ma 25 tyś ale wymieniłem już pompę wody i pasek dayco z teflonem owijam już wszystkie wężyki obudowy filtrów co może mieć luz. Mam już dość a radiem tego się nie zagłuszy.
Czy ktoś może opisać jak się zabrać do wymiany tego łożyska krok po kroku
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Musisz zdemontować półoś. Aby zdjąć łożysko czasem trzeba się nagimnastykować. U mnie wystarczyło lekko podgrzać.
Panowie mam identyczne objawy jak na tym filmiku takie łułułu przy przyspieszaniu, jak odpuszczam gaz to troszke to jest mniej słyszalne https://www.youtube.com/watch?v=s3CwH16VDcY
Czy to są ewidentne objawy łożyska podpory półosi??
I jeszcze jedno czy to łożysko powodowało by że jak zatrzymam auto akurat na tym "ŁUUU" to w aucie dzwinie buczy, a jak podjade delikatnie to buczenie ustaje. Tak jakby się zmieniło położenie tego łożyska. Nie ważne czy sprzęgło wciśniete czy nie. Sprawdzałem pod maską i nic mi w wibracje nie wpada. Uciążliwy ten dzwięk troche.
Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi bo nie potrafie tego inaczej opisac.
Porównaj sobie odgłosy z wątku chrobotanie http://www.forum.alfaholicy.org/159_...zas_jazdy.html
Zwróć uwagę na to ze stuki masz podczas napędu.
Panowie czy poduszka skrzyni biegów może powodować podobny dzwięk jak na filmiku?? Tzn przenosić takie dogłosy?? Bo właśnie łożysko podpory zostało wyeliminowane, skrzynia też. I padło podejrzenie że może to poduszka skrzyni, lub silnika??
[MENTION=50138]hipcio[/MENTION] w Twoim wypadku to na pewno nie łożysko podpory półosi. I też nie zawieszenie silnika.
Magil skąd wiesz ze nie poduszki?
Gdy się zatrzymasz i będziesz słyszał ten dźwięk, to podnieś maskę i zobacz jak zachowuje się silnik.
Ok a powinien się zachowywać jak??
Ja 2 rzeczy wymieniłem w jednym czasie tj koło napędowe paska osprzętu które jak się złapało za zewnętrzną część to miało luzy i stukało lekko, a drugie i miałem luz na długiej półosi na tripodzie sama wymiana łożyska na podporze nic nie dała łożysko, było dobre.
- - - Updated - - -
https://www.youtube.com/watch?v=hYYbx-qtxII a tak to brzmiało
seweryn80 ale widze że u ciebie ten dzwięk się nasila jak przyspieszasz, a u mnie jak przyspieszam to zanika a robi się aktywny jak jade prędkością jednostajna nie hamujac silnikiem i nie przyspieszając.
ja tam na sprzęgle gazuje od pewnego momentu i to zwiększa się wraz obrotami silnika
No dobra ale skoro gazujesz i masz wciśnięte sprzęgło i to narasta to chyba nie od tripoda?? Chodzi ci o to koło napedowe paska??
U mnie na wciśniętym sprzęgle jak gazuje to cisza ewidentna
Panowie łożysko podpory sprawdzone jest OK, przeguby posprawdzane są OK, ściągnięty pasek osprzętu, jazda próbna dalej łułułu jest, więc osprzęt OK, rozrząd posprawdzany jest OK.
Ktoś mi powie co tu moze byc nie tak?? Bo juz mnie kurw..a bierze z tym łułułu.
Czy dwumas coś takiego bedzie powodował??
Witajcie Panowie, ktoś podpowie jakie są rozmiary łożyska podpory prawej półosi do alfy 159 1.9 JTS? Czy są to te same co w 1.9 JTD?
Witam,
Czy do wymiany tego łożyska trzeba spuszczać olej ze skrzyni i czy można ją zrobić samemu?
Powiem ci że mam to samo. Łożysko podpory dobre ( mam nowe SNRa jak co do sprzedania ) , łożyska ok. Ja obstawiam że mi huczą opony od negatywu. Przy dużych prędkościach nic nie słychać ale w przedziale 30-60 jest ogień. 159 jest ujowo wygluszona od nadkoli też
Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka