Pod koniec ubiegłego roku, 8tyś km temu.
Printable View
Ciekawy jestem jakie ciśnienie było by na świeżym oleju. Za free przeprowadziłeś pomiary?
Wiem że to może głupie pytanie i proszę się nie śmiać :P ale jak można zmierzyć ciśnienie oleju w tych silnikach? Jest potrzebny do tego jakiś specjalistyczny sprzęt? Bo może też bym sprawdził sprawę u siebie...
Ten specjalistyczny sprzęt nazywa się miernik ciśnienia oleju i kosztuje około 50 zł. Można zabudować na stałe np auto garge.
Ja sobie zrobilem taki przyrzad i wisi sobie w garazu:D wyszedl 50zl :D
- - - Updated - - -
Ja sobie zrobilem taki przyrzad i wisi sobie w garazu:D wyszedl 50zl :D
O takim mierniku ciśnienia oleju to zastanawiałem się już kiedyś czy by w aucie nie zabudować, ale nie wiem jak się za to zabrać, gdzie by go ładnie wpasować... Bo nie chciałbym mieć gaugerów w słupku, bo nie bardzo widzi mi się to do Alfy, a szczególnie mojej gdzie jest w środku "drewno" to wyglądało by to jak mega agro tuning moim zdaniem :D
Jedyne miejsce w panelu przed FL to miejsce zegarka, no ale pasowałoby to wrzucić tak, żeby się z pozostałymi nie gryzło.
Zabawy by było troche ale chyba najsensowniejsze miejsce.
Michał
Gdzie tam ;)Cytat:
Bo nie chciałbym mieć gaugerów w słupku, bo nie bardzo widzi mi się to do Alfy, a szczególnie mojej gdzie jest w środku "drewno" to wyglądało by to jak mega agro tuning moim zdaniem :D
No jakbym miał jeszcze Sport packa + "carbon" to by to może pasiło jakoś, jakby się to zrobiło z gustem :P
No a w miejsce zegarka to też trochę lipa, bo tak z drugiej strony to jakbym robił taki wskaźnik to odrazu też wskaźnik temp. oleju obowiązkowo. I taki oto dylemat pozostaje :P
VDO ma fajne komplety z zegarami do zabudowy tylko cena...Ale ogladalem oferte i jest w czym wybierac a to z statkow albo z samolotow-bajer i pod drewno i klasycznie i sporotowo
ale mozna cos wychaczyc nie raz ze sprzetu bud lub ciezarowych
Kilka wariantów zamontowania:
Załącznik 60110Załącznik 60111Załącznik 60112
Wskaźnik ciśnienia ma jeszcze taką zaletę, że można z niego określić poziom oleju w misce i nie trzeba zbyt często zaglądać pod maskę.
Tak szczerze mówiąc to żadne rozwiązanie mi nie odpowiada.. :P Chociaż pierwsze najbardziej chyba. Ale podoba mnie się zegarek.. :P Szkoda go.. Drugie wygląda jak zakładane na szybko (pomimo ładnych zegarków) , a trzecie to mi pasuje do hundy a nie do Alfy :P No chyba że do wersji GTA, albo jakiegoś sport packa z "carbonem" ale nie do mojego "drewna" . Ale prędzej czy później będzie trzeba pomyśleć nad tym. A jak to wygląda gdy chodzi o podłączenie tego? Bardzo skomplikowana sprawa?
Też chętnie coś takiego zamontowałbym ale tak ale kolega wyżej mam drewno w środku i na nic nie mogę się zdecydować.