Z kluczyka nie idzie sprawdzałem na rożne sposoby. Potrzebna jest mi wiadomość który tam to + a który - bez tego w sumie nie ruszę z miejsca;/
Printable View
Z kluczyka nie idzie sprawdzałem na rożne sposoby. Potrzebna jest mi wiadomość który tam to + a który - bez tego w sumie nie ruszę z miejsca;/
Ja kiedyś odłączyłem akumulator i zapomniałem się i zatrzasnąłem klapę i wtedy przypomniało mi się ze odłączyłem akumulator i co teraz jak otworzę ale gdzieś wyczytałem że wystarczy odchylić logo włożyć kluczyk w lewą stronę do oporu i faktycznie klapę otworzyłem mechanicznie kluczykiem. Tak że spróbuj !!
Próbowałem go z kluczyka otworzyć (dobre 30 min) , ale nie idzie może coś nie tak tam (w sumie jak zasilanie było to bez problemu z klucza otwierał jedynie z zamknięciem trzeba było mocniej żeby się zamknął). W sumie zauważyłem ze te pudełeczko co dawniej pisałem tam dochodzą 2 kable i rozchodzi się tak jak pisałem na kilka i zauważyłem ze ten co odchodzą od niego gruby i cienki to na cienkim jest jakiś bezpiecznik to znaczy ,że to jest +??
a bezpiecznik ci się nie zjarał po prawej w bagażniku? sprawdź może wystarczy go wymienić
hmm który bezpiecznik?? Sprawdzę jak uda mi się otworzyć bagażnik.
---------- Post dodany o godzinie 15:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:18 ----------
Kurde i dalej nie wiem pod co się podłączyć żeby dać prąd aby otworzyć bagażnik. Chodzi o podłączeni innego aku pod coś ,żeby dało się otworzyć bagażnik. Jak wiecie napiszcie pod co gdzie się znajduję i gdzie dać + a gdzie -
poczekaj zaraz pójdę pyknę fotkę bo ciężko to opisać , u mnie jest jakieś zwarcie na wiązce kabli tylnej klapy i przestał działać mi przycisk otwierania pokrywy ze schowka dlatego otwieram ręcznie, sprawdziłem bezpiecznik był spalony, wymieniłem na nowy, wcisnąwszy przycisk i się spalił wiec na razie nie wsadzam kolejnego bo to zez sensu
http://img69.imageshack.us/img69/526...ie0003u.th.jpg
na czerwono zaznaczyłem bezpiecznik odpowiedzialny za elektrycznie otwieranie klapy 20stka
ale u mnie jest aku padnięty i to nawet jeśli jakiś bezpiecznik padnięty to i tak nic nie da wymiana jak niema prądu dlatego muszę podłączyć pod coś prąd żeby otworzyć bagażnik aby wyjąć aku do ładowania. W sumie jestem laikiem w tych sprawach i potrzebuje konkretnej odpowiedzi pod co podłączyć mam zasilanie (inny aku) aby można było otworzyć bagażnik. Jak np mówicie podłącz pod alternator to gdzie się on znajduję i gdzie + i - na nim podłączyć.
Uff wreszcie się udało trzeba + podłączyć w ta czarną puszkę co pisałem (są tam 2 przewody ten po lewej to + ) a masę np z bloku silnika. W sumie potrzeba do tego 2 osoby bo 2 osoba po podłączeniu musi wcisnąć guzik od bagażnika. A co najśmieszniejsze po otworzeniu bagażnika jak zacząłem odkręcać aku pojawił się prąd czyli miałem zaśmiecone klemy ,ale i tak wziąłem aku do ładowania.
sprawdź czy nie masz pękniętej klemy jakiejś lekko ze starości. u mnie była lekko padnięta i akumulator był nie doładowany. kupiłem w Carrefourze nowe klemy z 8zl i od razu lepiej
a o takim wynalazku jak papier scierny i wazelina techniczna słyszeliscie :)
ewentualnie takie cus :) http://moto.allegro.pl/szczotka-do-c...231990477.html
pozdrawiam rafał
ja miałem pęknięta klemę ze starości wiec papier i wazelina nie były pomocne, a 2 nowe klemy to wydatek 7 zl
Ot kiedy klemy penkajo z braku wazeliny więc nic by nie uniknoł.
Wazeliny się już nie stosuje. Zwiększa opór elektryczny. Są substancje zapobiegające powstawaniu śniedzi.
poprostu widział by peknięcie i wymienił na czas bez zbednych niespodzianek
czytaj do knca !!!
pozdrowka rafał
Chciałem tylko zaraportować ;), że u mnie bagażnik można otworzyć kluczykiem bez prądu - sprawdzałem wczoraj przy okazji zdejmowania kierownicy. Wersja przed liftem: 2002.
Ja mam takie pytanko. Moja stala kilka dni bez aku i po ponownym podlaczeniu aku nie moge otworzyc bagaznika przyciskiem w schowku, przed wyjeciem wszystko dzialalo idealnie. wie ktos o co z tym chodzi ?
sprawdź bezpiecznik w bagażniku. post 46 z tego tematu zaznaczony masz bezpiecznik odpowiedzialny za elektryczne otwieranie klapy ze schowka
sprawdzilem to nie bezpiecznik...generalnie slychac jak wciskam przycisk ze mechanizm rusza sie ale nie chce otworzyc bagaznika
a z pilota mozna ?? miałem tak, ze ani z tego ani z tego nie szło, ale było słychac pstryk i jak docisłem klape to sie otwierało kwestia regulacii zamka ta tulejka lubi sie wyrobic :)
pozdrowka rafał
Przy otwartej klapie się pobaw - czy jak śrubokrętem "zamkniesz" zamek to odpuści po naciśnięciu guzika. W sumie w miarę łatwo można się dobrać do zamka i popatrzeć o co chodzi, trzeba tylko odkręcić ten wewnętrzny uchwyt na klapie (jest na 1 wkręt krzyżyk) i wykładzinę od spodu klapy poodczepiać i mamy całkiem niezły dostęp.
--
Yoozef
To prawda, tylko trzeba mocno kluczyk przekręcić, działa to wtedy totalnie mechanicznie. możliwe też, że u niektórych to cięgno przy zamku się odpięło i ta opcja nie działa, to wygląda dosyć wrażliwie i jest tuż pod tą czarną "klamką" po wewnętrznej stronie klapy.
A elektrycznie to jest taki stycznik przy zamku i jak się nawet lekko obróci kluczykiem to styka i otwiera.
--
Yoozef
ja przy przekręcaniu kluczyka bez aku lekko dociskam klapę - to wystarcza i z lekkim oporem zamek się otwiera :)
Jeśli zamek jest dobrze wyregulowany otwiera się kluczem,przecież jeśli akumulator wymontujesz ,zdarza się:),to masz zostawić samochód z otwartym bagażnikiem?
Dzisiaj wymontowałem akumulator bo padł i trzeba go podładować.Zatrzasnąłem bagażnik,zamknąłem samochód,poszedłem do domu i myśle poczytam sobie trochę forum na temat akumulatorów.A tu bęc..zonk... temat zatrzaśniętej klapy bagażnika.Więc w te pedy lece do belli,próba ze schowka - lipa,normal kluczykiem w lewo - lipa...próba ze sposobu podanego na forum...kluczyk na max w lewo z jednoczesnym mocnym dociśnieciem(waga 110 kg;))...i rzeczywiście klapa się bezszelestnie otworzyła...Dzieki za rade!
to fakt u mnie tez bez aku dziala ten sposob mocniej kluczykiem i docisnac klape nad samym zamkiem.zreszta tak jest w instrukcji obslugi naszych belli pod awaryjnym otwieraniem bagaznika tylko trzeba to zrobic zdecydowanie (ale z wyczuciem)i nie czaic sie zbytnio.napewno zadziala.
U mnie też dało rade kluczykiem jak popękała wiązka łącząca klepę bagażnika z autem i nie działało otwieranie.
tylko że ja nic nie muszę dociskać klapy ani nic muszę jedynie mocniej przekręcić ten kluczyk i jest otwarty kufer
Może koledzy, którzy nie umieją otworzyć mają zwyczajnie zastany zamek. W końcu kto go używa.
Mój działa :p
spróbuj mocniej przekręcić kluczyk w zamku. Ten zamek działa na zasadzie takiej, że po lekkim przekręceniu kluczyka wewnątrz zamka zwiera się coś w stylu krańcówki i pobudza siłownik, który otwiera bagażnik zanim kluczyk zrobi to mechanicznie
Luty 2000, działa.
Widocznie tylko zapomnieli o tym napisać w instrukcji.
aby otworzyc bagaznik majac rozladowany akumulator trzeba podlaczyc sie przewodami pod przylacze "+" przy scianie grodziowej silnika w okolicy zbiornika z plynem hamulcowym i podlaczyc mase "-" do elementu metalowego silnika.
A jezeli dzwignia w srodku jest luzna a gdy klikam przyciskiem bedac w bagazniku slysze w lewym nadkolu cyk , nic sie nie rusza w zamku , nie moge zdemontowac tego plastiku bo pod klapa sa jeszcze dwie sruby na imbus
Hm otworzylem recznie i teraz dziala normalnie bezsens;p
I bez sensu że pomyliłeś działy :lol:
Ten zamek działa na zasadzie takiej, że jeśli w aucie jest brak prądu i próbujemy otworzyć bagażnik kluczykiem, to mamy wrażenie jakby niemal miał się za chwilę złamać kluczyk, a jeśli napięcie jest normalne, to lekko przekręcając kluczyk, klapa odskakuje :)
Jeśli natomiast macie problem, z którym już się spotykałem w kilku 166, tj., gdy naciskacie przycisk, przekaźnik cyka, a klapa nie odskakuje, to problem leży w ustawieniu odbojów klapy (ew. spasowania jej szczelin), wtedy, żeby się do niej dostać, to klikać przycisk i dociskać klapę, ew. z kluczyka i dociskać klapę.
Mi się zatrzasnęła klapa na zdjętym cięgienku zamka, podczas zmiany logo (z kluczyka nie dało się otworzyć), a klemę minusową miałem odłączoną. Na szczęście udało mi się drucikiem przez skisak podnieść klemę i dotknąć do aku, jednocześnie przyciskając przycisk na kluczyku :D Uff.. Tak czy siak, nadal wolę mieć aku w bagażniku :)