http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphoto...34034441_n.jpg
tak wyglądała prawie cała trasa, 420km i zjadła nieco ponad ćwierć baku, patrząc na linie wskaźnika paliwa
Printable View
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphoto...34034441_n.jpg
tak wyglądała prawie cała trasa, 420km i zjadła nieco ponad ćwierć baku, patrząc na linie wskaźnika paliwa
Wiem jak wyglądają drogi :) Dzisiaj miałem okazję jechać na dyżur 25km, co prawda śnieg już nie sypał ale za to tylko środkiem było rozjeżdżone (droga powiatowa), a żeby było ciekawiej to jeszcze mgła ;)
to jak nic, sfuszerowali Ci...:)
..a koledze życzymy szczęśliwości z użytkowania :)
No to gratulacje:)
Po 2002r. te żaślepki już mniej odstają, czasami mam wrażenie, że czegoś mi brakuje mając 156 z 01 jaki i 02r. Przesiadka z jednej do drugiej to jak dwa inne światy:)
To gratuluję nowego zakupu, oby Ci służyła jak najdłużej i cieszyła każdego dnia.
Dla kolegi Pieniacza :
(wychwalającego niemieckie wozy za bezawaryjność i szprechającego,że na forum co dzień 100 postów na temat usterek naszych alf)...
[Diesel] [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!! [Diesel]
►Z cyklu "Dlaczego nie pali?" - najczęstsze problemy.
[TDI] Temat o notlaufie,czyli problemy z turbiną i nie tylko
[TDI] Słabe grzanie TDI
[TD] [Mk3]Dziwny problem z pedałem gazu.
[TDI] Dziwne stukanie, pyrkanie przy zwalaniu, hamowaniu
przez Łukasz85 ť Wt lis 20, 2012 20:14
[TDI VP] Co radzicie, zapieczone kierownice ALH
[TDI PD] 1.9 BLS Wyciek z okolic vacum/wzrastający poziom oleju
[TD] MK2 1.6 Wymiana turbosprężarki?
[TDI] Nie mogę odpalić :(
[TDI] cieknąca pompa vacum
[TD] Golf II 1,6GTD gaśnie podczas jazdy
[TDI] MK4 1.9 TDI 90km, brak mocy...
[TDI] Golf IV 110km drży
[TDI] 1Z - zapowietrza sie bak w A4 B5
[TDI] Problem z odpaleniem WV Golf 1.9 TDI 101KM
[TDI] MK4 traci moc przy przyśpieszaniu (wyprzedzaniu)
[TDI] Silnik gaśnie w trakcie jazdy, trzeba odczekać 30 min
[TDI] Golf IV dymi na biało niebiesko
[TDI VP] remont ajm
[TDI PD] Arl - Problem z filtrem paliwa i cieknącym paliwem
to są tematy z zaledwie jednej strony... (ale na na naszym forum jest ich ponoć 100 dziennie, a więc chyba powinienem się schować za golfa IV ze swoją "gó...ną" Alfą Romeo ) parę tematów być może cIĘ kolego Pieniaczu zainteresuje... tam na pewno będą wiedzieć co dolega tWOJEMU biednemu samochodowi ... także Panowie cytując naszego kOLEGĘ "dajcie spokój kupcie niemieckie auto i bedziecie szczesliwi" ...
nie za bardzo wiem jak kolega proniemiecki śmiał napisać coś takiego w takim miejscu...i potem takie miśki w A4 na światłach próbują błysnąć ...widać to po tępych ryjach, oglądanych w lusterku wstecznym..;-}
ostatnio taki jeden dosłownie w a4 też chciał się popisać ale moja piękna 12-letnia Alfunia dała mu tylko powąchać swój wydech
kerni - gratuluję zakupu
- - - Updated - - -
kumpel ma Opla Vectrę bodajże 2007 albo 8. ostatnio coś mu padło i poruszał się po wawie nad wyraz przepisowo czyli 50km/h bo więcej nie mógł [rozpędzał się do tej astronomicznej prędkości dobre parę minut] . nawet serwis nie umiał zrobić. koszt naprawy 3000pln. a teraz do sedna wypowiedzi: jego znajomy powiedział aby sprzedał to gówno i kupił sobie japończyka bo on całe życie Honda lub Toyota.
Nie pisz takich rzeczy, dla kolegi co sądzi że części do Alfy są drogie i pewnie myśli że z Włoch je specjalnie trzeba ściągać, to pomyśl co by powiedział o japończykach, nie dość że drogie to części z Japonii trzeba ciągnąć :P:P:P A do granicy z Niemcami tak blisko.. i tanio. :D:D:D:D
Miałem, VB, nigdy więcej: kiepskie prowadzenie (kosmiczna podsterowność), kretyńsko rozwiązane prowadzenie linek do ręcznego dzięki czemu lubi zamarzać, problemy z elektrycznymi szybami. Kumpel do dzisiaj ma także VB. Dwa miesiące po zakupie padła mu pompa przy abs: samochód całkowicie losowo ehm. "łapał skurcz" :D - blokowały się wszystkie hamulce na max. Mechaniki w aso miesiąc mu dobierali właściwą pompę, bo jak się okazuje było jej kilka rodzajów.
wychodzę z założenia czy to alfa, bmw, honda, audi, czy polonez jak się dba o samochód tak się ma :) normalną rzeczą, że żadko kogo stać na nowy samochód, z ktorym czasem są wieksze jaja niż z kliku-kilkunastoletnim , a rzeczą także normalną jest zużycie podzespołów z biegiem czasu i kilometrów niezależnie od marki :)
pytanie odnośnie wahaczy przednich górnych
zastanawiam się nad 3 producentami
Delphi ok 150zł/szt
Febi ok 175/szt
TRW ok 210/szt
Wiadomo, że TRW to dobry zamiennik, ale czy może na forum jest jakiś konkretny temat z za i przeciw innym producentom
Ja nie mogę znaleźć, a zastanawiam się nad tym czy np. Delphi do codziennej spokojnej jazdy będzie OK
Na pewno forum był poruszany nie raz temat wahaczy :) Większość ludzi jest za montażem TRW-tylko jest podstawowy warunek, trzeba kupić ori :) A niestety na rynku jest sporo podróbek.
Przy wahaczach w AR nie ma raczej czegoś takiego jak podział na spokojną czy sportową. Zawias będą Ci zabijały dziury w jezdni, torowisko, itd.
Rozpoznać... może być ciężko ;) Wiesz na jakim "poziomie" są podróbki w dzisiejszych czasach :) Jedyne po czym ewentualnie rozpoznasz, to po tym że po kilku tysiącach km się wysrają-no ale wtedy, to już za późno :suicide2:
Po prostu trzeba kupić z pewnego źródła :) Oczywiście ceny mogą troszkę odbiegać o tych okazji z alledrogo, ale mogą Ci zaoszczędzić trochę czasu i nerwów :)
U mnie oryginał miał nabity napis trw na górze sworznia, na tulejach napis booge, i na wahaczu miał zeszlifowane oznaczenia.
Ale ceny poszły do góry jeszcze 1.5 roku temu kupiłem wahacz trw oryginał za 170zł teraz można o takiej cenie tylko pomarzyć.
podsumowując kupie Delphi ...nie będę przepłacał, skoro moge trafić na gorsza od nich podróbę TRW ;]
...odłożona kasę zainwestuje w regeneracje sworznia oryginalnych ARowskich wachaczy jakiem mam na aucie.
Mam taki warsztacik co regeneruje i usztywnia końcówki i sworznie do Pucharu PZM w rajdach ...i tak przyszłościowo myślę o poli 80kach w zawias ...mam takie w corsie i jest super wiec zanim sypną sie Delphi skompletuje sobie pełen zestaw
miałem 156 1.9jtd. Jak sprzedawałem miała 302 000km przebiegu. Przy silniku oprócz standardowych awarii jak przepływka i EGR nie robiłem nic. Nawet turbo było w oryginale i dwumas przy takim przebiegu wiec jak ktos twierdzi a jest tu jeden taki ze silnik jtd jest do ....... to ma kompletnie nikłe pojecie i eksploatacji auta i rzeczywiscie niech lepiej kupi sobie Gulfa tri. W alfetce przeszkadzało mi tylko zawieszenie a raczej jego trwałosć. Przy moich przebiegach rzedu 60 000km rocznie musiałem robic cos srednio co 4 miesiaceale auto kochane było :)
Obecnie po sprzedazy przesiadłem sie na Fiata Stilo Multiwagon z takim samym silnikiem i TAKŻE zero problemów ale do Alfy powróce z modelem 159 :) nie ma lepiej prowadzącego sie i wygladajacego auta jak Alfa Romeo- takie moje osobiste zdanie
czyli jak już się mówiło wcześniej: pytanie jak dbał poprzedni właściciel przy zakupie;), bo jeśli dbał i traktował autko z czuciem to nie ma prawa się nagminnie psuć;). czyli zasada jak przy każdym innym samochodzie jak np honda, czy tam dresswagen;D;)
U mnie 40 tys km w Polsce po zakupie dolny przedni wahacz i tylny łącznik stabilizatora niebawem amortyzatory z tyłu do wymiany stan licznika albo przebieg 234 tys km z hakiem mam,auto przyjemnie,niezawodne :) 105 koni 255Nm czy tam 250Nm ,ale ciekawy kompromis między osiągami(elastycznością)i łatwością wyprzedzania,a spalaniem.