to rozumiem, że bezpiecznik 70A będzie za mały jak mam podgrzewacz z laguny?
Printable View
to rozumiem, że bezpiecznik 70A będzie za mały jak mam podgrzewacz z laguny?
nie będzie za mały (bo 70A przepuści prąd ciągły nawet o wartości 100A i się nie przepali). Chodziło mi o to, że pracujący podgrzewacz to spore obiążenie dla alternatora i zarazem silnika, więc jak wyjmiej bezpiecznik (znajdujący się w skrzynce przy klemie +) to usłyszysz inną pracę silnika.
ps. każda świeca ma ok 0,7ohm co przy 14V daje 20A na świece.
dzięki. podgrzewacz założony na nowych kablach, przekaźnikach. Podłączyłem dwie świece by było mniejsze obciążenie. Ładowanie akumulatora zaraz po odpaleniu wynosi 12.9 i rośnie szybko.
Różnica jest odczuwalna. Ciepłe powietrze leci szybciej. muszę tylko założyć inny termostat sterujący masą bo teraz rozłącza sie dopiero jak wskazówka wskaźnika temperatury silnika jest na drugiej kresce(między 0 a 90) a chciałbym by rozłączało tuż ponad pierwszą kreska.
Czy jest jakiś termostat bimetaliczny np na 30-40 stopni(obecnie mam 50)
- - - Updated - - -
Czy wszystkie renówki mają 300W świece?
czyli nie doszedłeś czy te bezpieczniki 30 i 50A są czymś sterowane?
zostaw 50, ale owiń go czymś. ja wykorzystałem samoprzylepną piankę i owinąłem go:) wyłącza przy 60stC
co do mocy świec to nie wiem... u mnie chodzi na 3 i działa :)
niestety nie doszedłem. przy filtrze paliwa w ogóle znalazłem jakąś wtyczkę niepodpiętą zaklejoną taśmą izolacyjną. Ciekawe od czego. Jak będzie chłodniej to zobaczę jeszcze te bezpieczniki.
Pojeżdżę 2-3 dni z 2 świecami i zobaczę czy mi wystarcza czy też nie. Najwyżej dołożę 3. Czytałem na forum, że bezpieczniej na dwie zrobić. Wtedy jest max 600 jak w oryginale.
xmajk jakie dałeś przekaźniki? Założyłem u siebie podgrzewacz z Renault i podłączyłem wszystkie trzy świece. Niestety nie widzę zbyt dużej różnicy w szybkości grzania. Po 10 km przy 0stC na zewnątrz silnik nie osiąga swojej temperatury mimo, że termostat mam sprawny.
u siebie robiłem test używając laptopa i klasycznego termometru.
po 10min temp silnika wyzrosła o ok 5stC, natomiast z kratek powietrze leciało o 6-8 stC cieplejsze w stosunku do sytuacji, w kórej podgrzewacz był odłaczony
Przekaźniki dałem 40A najtańsze z allegro
Musze sprawdzić też kompem jak wygląda rozgrzewanie silnika. To 5 stopni to na postoju czy w trakcie jazdy?
na postoju, ale z obrotami ok 1800
Ja wszystkie trzy grzałki mam na jednym przekaźniku niby od świec żarowych ale wygląda normalnie tak jak te zwykłe. Nie mogę w necie znaleźć jego amperażu, a wydaje się, że jest za słaby bo robi się ciepły. Robiłem proste testy z laptopem przy lekkim mrozie. Na biegu jałowym bez podgrzewacza silnik osiąga 70 stC i nic więcej. Po włączeniu podgrzewacza rośnie dalej, lecz dość wolno.
temperatura silnika nie będzie znacząco rosnąć dzieki podgrzewaczowi. Ma on głównie za zadanie podgrzanie płynu dostającego sie do nagrzewnicy przez co kabina szybciej się nagrzewa a silnik pomimo włączonego mocniejszego nawiewu nagrzewa się tak samo jak przy wyłączonym nawiewie.
Przykładowo. Obecnie nawiew mam nastawiony na 4 i silnik rozgrzewa sie szybko. Wskazówka podnosi się w tępię takim jak wcześniej nawiew miałem na 1-2 kresce włączony. Dla mnie jest to satysfakcjonująca poprawa :)
Ciekawe tylko jak wplynie to na spalanie. o ile wzrośnie.
to jest logiczne, że sam podgrzewacz silnika nie zagrzej. na logikę... 1,5l wody w czajniku grzeje się ze 2min przy mocy 2000W. A ile waży silnik plus płyny i do tego 900W przyrównać...
też zauważyłem, że szybkość nawiewu nie ma zbytniego wpływu na temp. silnika. ma natomiast duże znaczenie recyrkulacja. Gdy powietrze wpływa z zewnątrz (po mieście) ciężko jest przekroczyć 80stC, a gdy tylko włącze recyrkulację - temp stoi na 84-85stC
- - - Updated - - -
a o spalanie bym się nie martwił.. silnik ma 85kW mocy maxymalnej, grzałki niecałe 1kW i w dodatku pracują (u mnie) 10min.
u mnie przy jeździe tylko w mieście wskazówka stoi sztywno przy 90(w rzeczywistości tak jak piszesz ok 84-85) i ani drgnie :) obieg mam zawsze zewnętrzny.
W sumie rzeczywiście nie powinno być znacznej różnicy. Obecnie grzałki już też wyłączają się po ok 10 minutach. zaraz jak przekroczy pierwszą kreskę.
Dopisuje uwagi dotyczące nagrzewnicy i jednej niewpiętej niebieskiej wtyczki. Okazuje się, że zasilanie 2ch grzałek jest przez bezpiecznik 30A oraz przekaźnik 30A. Także wpięcie drugiej grzałki zaowocuje spaleniem obwodu :)
2 opcje rozwiązania:
- zostawić jedną grzałkę niebieską niewpiętą
- wymienić bezpiecznik w komorze silnika na 50A oraz przekaźnik na 50A
Po za tym sprawdźcie sobie działanie przekaźnika z komory silnika - u mnie okazało się, że jest zepsuty :P
Na taką odpowiedź czekałem :) I jeszcze tylko jedna sprawa są 2 wolne niebieskie wtyczki którą wpiąć ? Oczywiście po zmianie bezpiecznika i przekaźnika, wiadomo bezpiecznik włożyć 50A, a jaki zastosować przekaźnik ?
Bede rozkminiac dalej bo wg ePera przekaznik ma byc 50A i bezpiecznik tez. A montowali inaczej ... zapytam w ASO o te elementy i sie upewnie.
Wysłane z mojego GT-I9000
Koledzy, czy termostat jaki stosujecie do rozłączania grzałki, to coś takiego:
http://allegro.pl/termostat-bimetali...987202836.html
??
Bo nie jestem pewny przez to "250V" :confused:
No właśnie tego typu termostat stosował u siebie emo94 - w instrukcji ze "zrób to sam".
Ma ktoś namiary na taki termostat na 12V?
Jak puszcza 250V to i 12V puści ... tylko temperaturę właściwą trzeba wybrać no i oczywiście ten termostat ma sterować przekaźnikiem a nie bezpośrednio grzałką. W zwiazku z tym wystarczy jak będzie miał obciażalnosc prądową powiedzmy 1A lub wiecej.
Również u siebie sprawdziłem i mam 2 bezpieczniki na ścianie grodziowej jeden 30A drugi 50A, u mnie są 2 wolne niebieskie wtyczki i jedna szara reszta wpięta.
Hmm majster jaki motor?
pawel2910 a możesz sprawdzić przekaźnik czy jest 50A? Znajduje się on z prawej strony wentylatora nawiewu - od dołu widać gniazdo ale sam przekaźnik jest z góry czyli troszkę potrzeba gimnastyki aby go wyciągnąć :)
Wydaje mi się, że wersja przed FL ma właściwe bezpieczniki tj 30i50 .
Jak zlokalizuje to na pewno napisze :)
edit. nie mogę go zlokalizować od dołu trzeba go szukać ?
Gmerałem dziś i się okazuje, że wszystko jest inaczej :)
Tzn wzorowałem się na instrukcji ze 147 oraz 156 przed FL bo do po FL eLearn oszukuje. Okazuje się, że jest jednak tak jak eLearn powiada.
Są 2 przekaźniki przy wentylatorze nawiewu - 30A i 50A - porównywałem kolory przewodów i się zgadza z tym w eLearn ale nie wartość przekaźników (w eLearn oba po 50A).
Raz tak raz siak :/
Jutro będę sprawdzał połączenie elektryczne i napięcie przed przekaźnikami , bo ogólnie brakuje mi wzbudzania przez przekaźniki i na wtyczkach nagrzewnicy jest 0V :(
Wymuszę też grzałki ręcznie dla sprawdzenia jak to szybko grzeje.
Chętnie bym też pogmerał ale akurat sesja na karku skutecznie mi to uniemożliwia :)
czyli te przekazniki sa za schowkiem? Da sie je sprawdzic bez demontazu schowka?
Bo u mnie "grzalka" jest podlaczona, przy aku mam bezpiecznik 70A, a jakos tak w aucie chlodno:P
Da się sprawdzić tylko wtedy od spodu trzeba popatrzeć (będzie widać ich nóżki) - patrząc na schowek to z lewej strony są przy obudowie wentylatora nawiewu.
Okej u mnie sprawa ogarnięta - okazuje się, że mam zamontowany panel klimatyzacji o nr 156051440 a do wersji z nagrzewnicą potrzebny jest z nr 156062223. Ciekawe dlaczego u mnie jest inny :/
Cześć.
Mam pytanie czy wkońcu udało się wyjaśnić sprawę nie podłaczonej jednej wtyczki - mam u siebie jedną wolna niebieską wtyczkę, a nie chciałbym podłączyć i czegoś spalić.
O ile dobrze zrozumiałem wcześnieją lekturę przekaźniki znajdują się za wentylatorem nawiewu w kabinie. A gdzie są owe bezpieczniki zabezpieczające - narazie zlokalizowałem jeden na skrzynce bezpieczników na akumulatorze 70A.
Gdzie szukać dwóch pozostałych 30A i 50A?
pzdr
krzyzie
przy filtrze paliwa są 2 maxifuse.
Jeśli masz tam 2 bezpieczniki maxifuse po 30A, to używaj 2 spiral. Jak chcesz podłączyć 3 spiralę, to wymień 30A na 50A w tym gnieździe, gdzie przewody są grubsze.
Cześć.
Dzięki za nakierowanie na bezpieczniki - luknąłem na szybko bo pada deszcz i faktycznie są dwie sztuki.
Muszę jutro jak będzie troche pogody zobaczyć dokładnie jakie mają wartości.
Rozumiem, że dodatkowo obowiązkowa wymiana przekaźnika jeżlei chciałbym używać 3 spiral?
pzdr
krzyzie
jeśli masz 30A przekaźniki to nie będzie takie proste, bo 50A mają szersze nóżki prądowe
nie widziałem 50A o nóżkach jak 30A
Ja mam podłączone 2 spirale a bezpieczniki na grodzi to 30A I 50A to znaczy, że bez żadnych przeszkód można podłączyć tą 3 spiralę? Czy gdzieś w ogóle jest opisane jak powinien działać ten elektryczny podgrzewacz i przy jakich ustawieniach klimatronika?
No nic muszę znaleść trochę czasu i zobaczyć jak to wygląda -ewentualnie podmienię przekaźnik z podstawą.
Dodatkowo na półce mam leżeć podgrzewacz od wersji przed liftem - czyli podgrzewacz płynu chłodniczego ze świecami żarowymi i zastanawiam się czy niebyło by to lepszym rozwiązaniem dla auta zamiast elektrycznego podgrzewacza powietrza.
krzyzie
- - - Updated - - -
Ja znalazłem tylko taki opis w eLern:
Ogrzewanie wnętrza samochodu za pośrednictwem zespołu ogrzewającego jest niewystarczające przy zimnym silniku, zwłaszcza w przypadku silników Diesel, które wolniej uzyskują temperaturę pracy.
Dla tych silników został zaprojektowany dodatkowy układ ogrzewania, który uruchamiany jest w początkowym okresie pracy silnika do chwili, w zależności od temperatury, jaką osiągnie płyn chłodzący silnik.
Układ składa się z dodatkowego urządzenia ogrzewającego, znajdującego się wewnątrz zespołu nagrzewnicy: w urządzeniu tym zainstalowano trzy grzałki (PTC).
Działanie grzałek jest sterowane przez centralkę układu klimatyzacji, która włącza jedną, dwie lub trzy, zapewniając w ten sposób stopniowe zwiększenie ogrzewania - o maksymalnej mocy 700 W - zgodnie w logiką sterowania, która zależy od:
- temperatury osiąganej przez płyn chłodzący silnik (około 60° C);
- prędkości obrotowej silnika (która musi być większa niż 700 obr/min).
- napięcia akumulatora (które nie może spaść poniżej 12.2V)
krzyzie
jest to w elearnie w wersji ang.
działa, gdz napięcie jest wyższe niż 13,2V
temp płynu poniżej 60stC
obroty silnika powyżej 750 na min.
zapewne uwzględniana jest temp na zewnątrz i wewnątrz samochodu.
3 możesz podłączyć, jeśli aku i alternator wytrzyma to będzie ok :) ale łącznie one mają 700W mocy, to myślę, że będzie ok.
Coś czuje, że lepiej nie ryzykować :) Znając moje szczęście to zaraz coś zepsuje. To jak to jest w końcu z tym napięciem 13.2V czy 12.2V?
12.2, pomyliłem się