Przez bagażnik się da bo dzisiaj mi zmieniał mechanik i właśnie do niego dzwonilem, ale dokładny sposób mogę Ci dać jutro jak odbiore auto i zapytam co i jak...
Printable View
Przez bagażnik się da bo dzisiaj mi zmieniał mechanik i właśnie do niego dzwonilem, ale dokładny sposób mogę Ci dać jutro jak odbiore auto i zapytam co i jak...
Będę wdzięczny, mowa o sedanie ;)
Wewnątrz auta po obu stronach oparcia kanapy masz boczki. tak jak by przedłużenie oparcia kanapy. musisz złożyć oparcie i będzie chyba jedna śrubka do odkręcenia. Gdy odchylisz boczek będziesz widział górę amora. Mnie jedynie udało się odchylic ten boczek. jest jakoś na dole zamocowany ale nie wiem jak.
ale po co ściągać?? wystarczy sklapnąć je. ja tak zrobiłem w swoim SW więc i chyba w sedanie sklapuje sie oparcie kanapy
Kuasy jestem wlasnie po zmianie wszystkich amorkow na Koni FSD i zmiana tylu wyglada nastepujaco wedlug mojego mechanika:
W bagazniku sciagasz boczna okladzine pod ktora sa dwie gabki wygluszajace ktore odchylasz i pod jedna z nich jest ukryta sruba mocujaca amortyzator. Najlatwiej jest kluczem pneumatycznym z tego powodu, ze dostep jest ograniczony, zwyklym kluczem tez dasz rade ale troche sie nameczysz przy tym.
Pozdrawiam:)
tak jak kolega mówi dostęp tam jest ciężki. troche trzeba sie namęczyć żeby odkręcić. jak masz eLearn to tam jest opisane i są rysunki jak to zrobić.
wrzućcie proszę, kto ma oczywiście jakieś fotki przed i po obniżeniu dla porównania, dzięki
Tomek1986 Dzięki za info.
Co sądzicie o czymś takim:
http://shop.alfisti.net/Tuning-Styli...iva::5938.html
?
Ja jestem właśnie po zmianie sprężyn z przodu ale na w drugą stronę. Postawiłem swoja Ale do ASO na sprawdzenie geometrii i pokazało się, że jest za duży kąt pochylenia kół, jeszcze w normie, ale na granicy. Przyczyna było za niskie osadzenie przedniej osi( przebieg 120 tys ) czyli tak jak na pisałeś przód za nisko, tył za wysoko. Dla porównania pokazali mi 1,9 przedliftem i w tej na 16 między nadkole a kolo mieszczą się 4 palce dłoni, u mnie jeden paluch mniej też 16, powiedzmy jakieś 20 mm. Nie potrafili w ASO stwierdzić czy sprężyny są zużyte czy zmieniane, ale widzę, że nie tylko u mnie to tak wygląda. Po wymianie auto przód sie podniósł do poziomu tej przedliftowej, poprawił się komfort, żadziej ocieram tez o garb kolein, nie czuja za to pogorszenia trzymania auta w zakręcie.
Sprężyny KYB 376 zł, robocizna w ASO z ustawieniem geometrii 400 zł.
Cześć Panowie. Zbliża się wiosna i mam pewne plany co do modów w mojej 159. Jakie polecacie zawieszenie żeby siadła. Zastanawiałem się nad oryginalnym od TI. Jest sens? Pozdro :)
Jest sens wg mnie. Ale co kto lubi i woli.....i zależy gdzie w większości jeździsz bo na słabych drogach zapomnij o komforcie....
DF
Poza tym nie można powiedzieć żeby TI "siedziała", po prostu jest niżej. Siedzi to np. ta od Nazara, a taki efekt tylko z gwintem.
Gleba to jest minus 70:p ty chcesz delikatnie obnizyc auto.. Kup eibachy i tyle. Na ich stronie czesto sa promocje, mozesz zerknac.. TI wyjdzie duzo drozej.
A jakie polecacie od tych dwoch firm? Od Nazara i Eibacha?
Haha sory Panowie ale jestem nowy tu i nie władam jeszcze tak nickami. Wiec jakie od Eibacha? A zaraz sobie zobaczę jak wygląda to u Nazara. Sorki za błąd.
Mało tematów o zawieszeniu do 159?
Najpopularniejsze Eibachy to Pro-Kit (https://eibach.pl/search.html?search...roduct_line=30), nawet są w promocji.
Tutaj masz porównanie na seryjnych sprężynach i z Pro-Kitem (który z czasem siądzie trochę niżej niż na zdjęciach).
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1810822
Co do Nazara, to tak, chodziło o użytkownika. :D Jego Alfa wygląda tak:
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...885222906_.jpg
Może i są ale wszędzie nawalone i są to stare tematy, a mi chodzi o to żeby było szybko, krótko i na temat. Później sobie go zamkniecie i spokój.
- - - Updated - - -
#Kruk Dzięki za odpowiedz u Nazara wygląda to elegancko :) Powiedz mi tylko tyle, czy wystarczy ze wymienię same sprężyny? Nie muszę wymieniać amortyzatorów?
Seryjny amortyzator z krótszą sprężyną wytrzyma pewnie krócej niż pełna seria, ale nie jest z tym tak źle. Dużo osób jeździ z zestawem Eibach + seryjne amory i nie narzekają. Sam na wiosnę uderzam w taki zestaw. ;)
ps: żeby była jasność - Nazar ma gwint i samą sprężyną nie zejdziesz tak nisko.
Tu masz zdjecie mojej po montażu sprężyn eibach:http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/02/270.jpg
Sorki, ze takie ale nie mam nic lepszego pod ręką..
Dzięki Panowie, więc ja też chyba uderzę w te sprężyny i tez się pochwalę jak nie w tym temacie to w końcu opisze swoja 159 i tam wkleję zdjęcia :)
elgritone To są 19` z TI?
A ja powiem tak, od ponad 4 lat jezdze na zestawie sprezyn HR (-35/-30) i do tego standardowe amorki, i same amory musze zmieniac praktycznie co roku :) co zajade na serwis to cos jest wystukane :) takie zycie. Dodam, ze jezdze w 75% po autostradach, z tym ze robie minimum 50tys km rocznie. Nigdy nie kupuje najtanszego badziewia, zazwyczaj wlatuja KYB. Ale chyba nastepnym razem zdecyduje sie na cos innego.. moze caly zestaw -25/-20, bo nie ukrywam ze jest bardzo nisko, i przy 19 na lato nadkola ocieraja o opony przy zaladowaym bagazniku i dziurach :)
To tak ku przestrodze - wydaje mi sie, ze standardowy amor + krotkie sprezyny to kiepskie rozwiazanie.
no to zobaczymy jak będzie u mnie
ja właśnie od niecałego miesiąca śmigam na Eibach -30 i standardowych amorkach. Prowadzenie się poprawiło, komfort minimalnie spadł. Koło niestety się trochę schowało w nadkole, więc zastanawiam się nad dystansami.
Została jeszcze do ustawienia geometria, zastanawiam się jaki powinny byś ustawienia w tym przypadku? tak jak w TI czy coś pomiędzy serią a TI
Dokladnie - Ja ustawiam geometrie jak do Ti :) oczywiscie trzeba pamietac, ze kola z przodu leza prawie poziomo, bo standardowo nie da sie ustawic katow :) tak wiec zbiera opony od srodka jak szalone (w porownaniu do tego co nest bez obnizenia) :) Ostatnio wyszly mi druty na autostradzie i gdyby nie rezerwa to zostalaby laweta :D Oponki Nokian, niecale 2 letnie sezony :)
A moze to przez moje dystanse.. mam 2x25mm na obu osiach :)
Bez sensu podejście. Co roku wymieniać? Trzeba było kupić cały kit eibacha z amorami Bilsteina B12 i problem z głowy
Było już wielokrotnie pisane, ze nastawy z TI sie nie sprawdzają i trzeba ustawić inaczej geo niż w instrukcji. Odsyłam do wyszukiwarki jest cały temat odnośnie geometrii na niskim zawiasie.
No bez sensu, ale co zrobic? Myslalem, ze to Alfa i tak ma po prostu byc ;) ale jesli mowisz, ze z problem z glowy, to kupie moze takie Bilsteiny. Choc osobiscie sklanialem sie do jakis typowo sportowych. Pomysle.
A co do nastawow to chcialem zapytac jakie wybrac, ale skoro bylo, to sobie wygoogluje ;). Albo jesli mozesz to wrzuc linka.
B12 są dedykowane do obniżanych "sportowych" zawieszeń i eibach sprzedaje je w komplecie ze swoimi sprężynami ale można kupić też osobno. Co do nastaw to tak jak pisałem, masz cały osobny temat o geometrii i tam masz spostrzeżenia ludzi, którzy ustawiali różne nastawy. przy negatywie zbieżność bliską zeru trzeba ustawiać wtedy mniej tnie opony od wewnątrz ewentualnie zrobić sobie regulacje.
B12 to chyba cały zestaw, B6 to same amorki
Ja mam prawie rok czasu eibach plus standardowy amor i działa. Co do cięcia opon to nie zauwazylem. Z tym ze sprezyny wymienialo mi aso i nawet nie wiem jak ustawili geometrie.