Klej do szyb + taśma.
Printable View
Klej do szyb + taśma.
ja mam u siebie nakladki mcowane na mase uszczelniajaco-klejacą (w sumie to chyba nie ma róznicy miedzy tym a klejem do szyb bo i na tym pewnie da sie szybe wkleic)- po srodku a u samej góry tasma 3M..
Ktos wyzej wrzucił tu zdjecia kołków? na których sa obsadzone nakładki, potem ktos dodał ze w progach sa otwory montarzowe na kołki, a szczerze u mnie z progów sa wystajace bolce metalowe(wygladaja jak fabrycznie przyspawane?) dł. ok 5mm które łapie spinka nakładki a zadnych otworów nie widziałem? ktos tez tak ma?
Ja też tak mam. Bolce wpinają się w plastikowe zatrzaski które trzeba wsunąć w te szyny w nakładce.
Wydaje mi się, że te bolce oznaczają fabryczny SP.
Pytanie do Tych co przyklejali progi na klej, czy używaliście tego aktywatora czy nie? Sam klej wystarczy, oczywiście plus dobrze przygotowane podłoże?
Od góry pomyślałem sobie żeby je podkleić taką taśmą:
http://allegro.pl/tesa-dwustronna-ta...603642273.html
żeby ładnie przylegały na całej długości, dobry pomysł? Taśma ma niby całkiem niezłe właściwości techniczne
kupiłem w praktikerze taśmę VOREL - nie polecam nikomu. poodklejała się
Ja przyklejałem na taśmie 3M 80320 12mm.
Polecał ktoś na alfaclub lata temu, później był wątek odkopany i po kilku latach się ponoć ładnie trzymała.
U mnie krótko jeszcze jest żeby coś powiedzieć, bo jakoś 1 czy 2 miesiące. Samo przyklejanie bardzo wygodne - od dołu śruby, taśma do krawędzi progu przyklejona wcześniej, później wyciągamy folię zabezpieczającą od strony karoserii dociskając jednocześnie. I tyle. Nie trzeba kombinować z dociskaniem na czas wiązania kleju.
Oryginalnie te progi (sportpack) miały właśnie identycznie wyglądającą taśmę (miałem nowe oryginalne do malowania). Ale dałem nową bo tamta już miała dobrych pare lat i była naderwana miejscami.
Ja osobiście nie używałem aktywatora, wyczyściłem próg a potem odtłuściłem, naniosłem klej i delikatnie przykleiłem
Mur, beton nikt tego nie ruszy :D
Niestety nie mogę ich przykręcić na wkręty... i tylko w zasadzie klej wchodzi w gre. Jeśli chodzi o taśmę to jest piankowa czy "płaska". Piankowa ma w zasadzie 1,1mm więc chyba bedzie lepsza?
Taśma 3m vhb. Tylko obowiązkowo trzeba porządnie oczyścić obie powierzchnie i odtłuścić. Będzie trzymać latami.
Taka zamówiłem, dzięki!
Witam panowie. Trochę odgarniam temat. Czy ma ktoś fotki auta z tymi progami ? (pseudo GTA) widziałem na początku jedno foto ale przydałą by sie fotka w całości i ile to odstaje od samego dołu.
http://allegro.pl/alfa-romeo-156-pro...964861627.html
Dzięki za fotki lub info
Mimo wszystko w takich jak w mojej AR na zdjeciu ponizej prezentuje sie najlepiej ... ale to chyba rzecz gustu :)
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=158301&stc=1
Też będę u siebie malował progi bo poprzedni właściciel po ich regeneracji błysnoł i pomalował je pędzlem i na to przykleił progi od sportpacka tak że czarny klej wystaje i całość wygląda tak że szkoda gadać. Mam pytanie do tych co kleili progi taśmą, czy taka będzie ok http://sklep.eko-tech.biz/3m-vhb-rp4...33m-p-320.html
Nie wiem jak długo trzyma taśma,ale wiem ,że klej do szyb u mnie trzyma progi już 5 lat i jest wszystko ok.
Nie mam gdzie zostawić auta na 12h z dociśniętymi progami wiec taśma wydaje mi się najlepszym i najszybszym rozwiązaniem które spokojnie ogarnę na parkingu pod blokiem. Czytałem coś na jaj temat i podobno to kozak i jest to bardziej klej akrylowy w postaci paska a nie zwykła taśma dwustronna.
Daj sobie spokój z taśmą- po tygodniu mi odeszła. Klej do szyb - na parkingu to zrobisz. Listewka , kawałek kija i krawężnik potrzebny :-) do dociśnięcia progu .
wysłane z nokii 6310i
A używałeś tej taśmy z 3M VHB?
Wysłane z mojego LG-P875 przy użyciu Tapatalka
Nie babraj się z klejami, zwłaszcza w takich warunkach polowych.
Taśma 3M 80320
http://allegro.pl/3m-12mm20m-tasma-d...061631570.html
od dołu wkręty - pierwsze, później taśma.
Tylko 2 warunki są - czystość powierzchni pod tasmą oraz temperatura - nie pamiętam 15 czy 20st C jako minimalna jest podawana, teraz raczej za zimno jeszcze.
Trzyma zaraz po przyklejeniu. W razie czego łatwo zdjąć.
Ta druga taśma VHB pewnie też, choć ja kiedyś pytałem w 3M i polecili w pierwszej kolejności do takich zastosowań 80320, u mnie >rok na razie, bez odstawania. Na kleju mam w drugiej 156tce ale progi nie oryginalne tylko sztywniejsze laminatowe kopie sportpacka, po jakimś czasie zaczynały odstawać, trzeba było podklejać, zawsze gdzieś ślad tego kleju wyłaził.
Osobiscie wolalbym sportpaki ale u mnie one juz odstaja i brakuje jednej zSlepki od dolu. Poza tym oryginalne sportpaki sa za krotkie i z jednej strony jest odsloniety blotnik. Macie jakas alternatywe ? Badz te "podrobki" sportpakow o odpowiedniej dlugosci bez miejsca na chlapacze. Nie wiem czy swoje regenerowac czy znalezc gdzies nowe. Bylbym wdzieczny za jakies nqmiary ;)
Pewnie masz rację, że ciulową użyłem. 3M to nie była - a miała być taka zajebista...
co do "krótkości" sportpacków, też mnie to irytowało początkowo, ale po latach w zasadzie stwierdzam że może to i lepiej, bo nic nie trze o rant błotnika (wiadomo że masa piachu błota itp. by była tam miedzy końcówką progu a tym rantem, który i tak ma tendencję do rdzewienia ale póki go widać to można co jakiś czas jakimś brunoxem psiknąć i jest ok.
Ale jeśli byś chciał wydłużonego sportpacka to kiedyś w tej firmie zrobili (zarówno zwykłe jak i te wydłużone), może jeszcze mają formy to Ci zrobią ? :
http://www.plastbike.pl/
Tyle, że to nie tak miękkie tworzywo jak oryginały i z nim już nie jestem pewien czy taśma sobie poradzi, a i klej jak wyżej wspomniałem przy tym tworzywie puszczał.
Powiem Ci tak, mi kawałek sportpackowej dokładki odstawał lekko na tyle po tym jak jeden kretyn przy zmianie kół na warsztacie źle się zabrał za podnoszenie auta. Próbowałem przykleić to klejem do szyb wurtha: wszystko oczyszczone, podparte pięknie deskami na 24h i dupa. Oczyściłem, przykleiłem dwa paski 3M VHB, docisnąłem dokładkę na 5 sekund i złapało na amen, od tamtego czasu ani myśli odchodzić, trzyma jak głupie.
A ta z linka co podałem wcześniej będzie ok? Bo są też te taśmy VHB bez dopisku RP ale są droższe
Wysłane z mojego LG-P875 przy użyciu Tapatalka