Witam, po wymianie krokowca silnik zapala, ale nadal trzyma sie na 2000 obrotów.
- - - Updated - - -
Może faktycznie po odłączeniu aku trzeba pojezdzic te 200 km czy wiecej zeby auto nauczyło sie i ustawiło obroty na biegu jałowym.
Printable View
Witam, po wymianie krokowca silnik zapala, ale nadal trzyma sie na 2000 obrotów.
- - - Updated - - -
Może faktycznie po odłączeniu aku trzeba pojezdzic te 200 km czy wiecej zeby auto nauczyło sie i ustawiło obroty na biegu jałowym.
Po wymianie krokowca musi być zrobiony reset - można robić reset tylko samego krokowca lub całego ECU, który jednocześnie resetuje również krokowca.
Przepraszam, nie wymieniłem krokowca tylko przepływke, bo wczoraj ją uszkodziłem. Dzis wyjąłem krokowiec i włozylem z alfy z silnikiem 1.6 to samo, obroty trzymają sie na 2000 i faluja do 3000.
To może na spokojnie napisz jeszcze raz, co wymieniłeś - krokowca, czy przepływkę, czy jedno i drugie, bo już się pogubiłem.
Wymieniłem dziś przepływke, auto zapaliło ale znowu na luzie miał 2000 obrotów. Wiec odpiąłem akumulator, wyciągnąłem przepustnice, odkręciłem krokowca, potem wszystko poskładałem, podpiąłem akumulator i nic. Znowu trzyma 2000 obrotów i faluje, od 2000 do 3000. Pojechałem na szrot, stała alfa 156 1.6 podmieniłem krokowce ale nic nie dało, to samo. Wiec wkręciłem swojego krokowca i nie wiem co dalej.
To teraz trzeba sprawdzić podłączenie odmy i zaworek zwrotny i jak będzie OK to trzeba podłączyć kompa i zrobić reset ECU i adaptację.
Odma to odprowadzenie gazów ze skrzyni korbowej - w silnikach TS jest specyficzna bo składa się z 2 przewodów łączących pokrywę zaworów z dolotem i jednocześnie zapewnia dostarczenie tzw, powietrza dodatkowego, zaworek zwrotny jest w kolektorze pod króćcem do połączenia jednego z przewodów odmy.
zaworek nr 10 http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2013/04/42.jpga kabelek kup
Programy alfadiag, fiatecuscan lub multiecuscan - wszystko jest opisane na forum - wystarczy tylko dobrze poszukać.
rozumiem, a co do kabla to znalazłem jakiś, w sumie to chyba obojętne jaki typ kabla, byle pasował a reszta zalezy od programu?
znalazłem taki kabel
http://www.ebay.de/itm/Interface-Aut...item23293c01bc
nada sie?
Wcale nie jest obojętne, o kablach też jest wszystko na forum - najlepiej kupować kabel dedykowany do grupy fiata/alfa romeo z przełącznikiem na airbag - jeśli będziesz kupował przez allegro to radzę skorzystać z oferty i ewentualnej pomocy viakena.
do tego jest oprogramowanie Fiatecuscan wiec chyba wykonam tym reset ECU i krokowca.
- - - Updated - - -
Opis tego kabla i CD w komplecie jest taka:
nterfejs do Multiecuscan.net (dawniej Fiatecuscan.net) Interfejs jest bezpłatna dla Multiecuscan.net i wypłacane oprogramowania Szczegóły produktu:"KL" interfejs dla Fiata, Alfa Romeo, Lancia i Polonez.Obsługiwane samochody:http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspxOBD2 nie prosty interfejs, który ma dostęp tylko do sterownika silnika jest.Z tego interfejsu, można przeczytać starsze samochody na części i podatek innego i usunąć błąd.Silnik, ABS, poduszki powietrzne, zestaw wskaźników ...
- - - Updated - - -
wiec chyba sie nada
- - - Updated - - -
Jak pisałem wczesniej nie mieszkam w PL. Wiec jak cos kupuje w Ebay niemieckim, wydaje mi sie ten kabel powinienen spasić w dodatku z oprogramowaniem, ale najlepiej zadzwonie i spytam czy napweno coś nim zdziałam, nie mam zamiaru płacić jakiemuś frajerowi który podłączy i gówno zrobi a zaspiewa 20 eu bo wielki mechanik z niego, jak mu mówiłem zaprogramuj przepustnice, to tylko reset ECU zrobił, a krokowiec? Ni ch****a
- - - Updated - - -
SG0240 wyslij mi na PW swoj gg jesli mozesz. Mam jeszcze pare pytan.
Nie wiem, o którą aukcję chodzi bo mój tablet otwiera z linku który podałeś tylko stronę główną, ale z tego tłumaczenia wychodzi, że powinien być dobry, upewnij się tylko, czy ma przełącznik na poduszki.
Ja nie używam gg.
tutaj jest coś jeszcze, co ten kabel może:
Bosch Motronic M1.5.5 Injection |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT|ADJ| KLELMOBDKey
Bosch Motronic M1.5.5 Injection (TS '98) |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT|ADJ| KLELMOBDKey
Bosch Motronic Me7.3.1 EOBD Injection |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT|ADJ| KLELMOBDKey
Bosch Motronic Me7.3.1 EOBD Injection (Outside EU version) |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT|ADJ| KLELMOBDKey
Bosch ABS 5.3 |INFO|DTC|PRM|ACT| KL 1OBDKey 1 A1
Allied MY97 Airbag (2F-2P) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied MY97 Airbag (2F-2P-2L-2T-I) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied MY97 Airbag (2F-2P-2L-I) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied MY97 Airbag (2F-2P-2L-I-S) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied MY97 Airbag (2F-2P-I) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied MY97 Airbag (2F-2P-I-S) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied Signal Airbag (1F) |INFO|DTC|PRM|ACT| KL 3OBDKey 3 A2
Allied Signal Airbag (2F-2P) |INFO|DTC|PRM|ACT| KL 3OBDKey 3 A2
Harrison climate control |INFO|DTC|PRM|ACT|ADJ| KL 9ELM 9OBDKey 9 A1
A po co mi ten przełącznik do poduszek?
- - - Updated - - -
z tego co widze ten kabel prz wtyczce ma jakieś przełącznik, może być ten guziczek na 3 opcje przesówany.
Bez przełącznika nie połączysz się ze sterownikiem air bag.
Ale, jak ma to OK.
A ta Twoja alfa to z jakiego rocznika jest?
moja alfa 99 rok, 2.0 TS, wszystko fajnie chodzi, elegancko i wygodnie sie jezdzi ale z tego..:(
No to masz ECU Bosch Motronic M1.5.5
Nic się nie przejmuj, trochę się poduczysz i sobie zrobisz co trzeba.
To w sumie dość prosty system wtryskowy, tam nie ma żadnej filozofii, tylko jak się nie ma doświadczenia to wszystko na początku wydaje się skomplikowane.
Z programem napewno sobie poradze, nie takie rzeczy robiłem;) Miałem już duzo aut ale alfa pierwsza przystwożyła mi tylko kłopotów:/
Wiec tak, najlepiej na początku pokasować błędy, potem resetować ECU i Krokowca, czy samo resetowanie ECU resetuje też krokowca?
W poście nr 42 już o tym pisałem.
Ok rozumiem, ale "niby" miałem robiony reset ECU w serwisie alfy, i nie było żadnej zmiany, obroty trzymały sie na 2000. Koleś stwierdził ze przepływka powietrza może być uszkodzona, wiec wymieniałem i dalej to samo, a do przepływki raczej resetu nie treba robic. Wczoraj po wykręceniu krokowca i takich oględzinach obroty falują od 1900 do 2900. Zastanawia mnie czemu po włączeniu zapłony nie słychac pracującego krokowca, tylko po wyłączeniu zapłonu słychac ten szmer krokowca przez jakieś 3 sekundy.
Jeszcze nie słyszałem, żeby przy uszkodzonej przepływce obroty były 2000.
Ten koleś ma niewielką wiedzę o TS i jest jeszcze pytanie, czy on umiał zrobić ten reset i czy czasami nie skasował tylko błedów, bo to dwie różne rzeczy.
Tak się składa, że dostałem wydruk z tego egzaminera a w nim jest:
Usunięcie błędów - stracony (wykonany)
Resetowanie Samoadaptacja i gotowości - stracony (wykonany)
Bieg jałowy - pozytywny
Znowu usunięcie błędów - stracony (wykonany)
- - - Updated - - -
Mogłem sie pomylić w tłumaczeniu :/
Bieg jałowy pozytywny - przy 2000 obrotów ???
Możesz to napisać po niemiecku - akurat dobrze znam niemiecki to bym sobie poczytał.
Aktive Diagnose
Aktivierung des Bautelis
Löschen der Fehler - Ausgefürt
Reset Selbstadaptionsparam - Ausgefürt
Leerlaufsteller - Positiv
Löschen der Fehler - Pisitiv
- - - Updated - - -
powiedz mi jeszcze czy mogę krokowca wmontować z innej alfy z silnikiem 1.6
- - - Updated - - -
znalazłem taka na szrocie
- - - Updated - - -
wyżej jest jeszcze napisane:
Vom Steuergerät ermittelte Fehler
Selbstanpassungsparameter FRA Über der obersten Grenze - Sporadisch
No tak, wygląda na to, że wykonano reset parametrów adaptacyjnych, tylko nie wiadomo czego ECU (Steuergerat), czy krokowego (Leerlaufsteller)
No i raczej ten zapis Leerlsufsteller - positiv dotyczy pozytywnego testu krokowca, a nie pozytywnych wolnych obrotów.
Musisz odróżnić slowa: Leerlaufsteller od Leerlauf.
A co do pytania to wszystkie TS-y z M1.5.5 mają ten sam krokowy, więc możesz śmiało montować.
Ale każda zamiana krokowego powoduje wariowanie obrotów, więc reset musi być wtedy dokonany.
Kolego, pare lat już mieszkam wiec znam język;) Czasami technicznych zwrotów moge nie znać.
Wiesz jak włożyłem tamtego krokowca z 1.6 to obroty stały na 3000. A moj trzyma na 2000 i faluje do 2900.
A co sie tyczy całej przepstnicy, też sie nada?
Nie wiem czy tamta alfa jest w TS.
Moze mam uszkodzonego krokowca skoro zaczą falować po wymontowaniu i zamontowaniu, ale w sumie czym mogłem go uszkodzić? odkręceniem trzech srubek? chyba nie...
Juto zamówie ten kabel i pobawie się z tym wszystkim. Jesli resety nie pomogą wezme tego krokowca z 1.6 tamten przynajmniej nie falował.
No to muszę chyba trochę więcej napisać.
Ja nie wątpię, że znasz język, ale "Leerlaufsteller - Positiv" przetłumaczyłeś jako "bieg jałowy - pozytywny", a to nie jest tak do końca.
W jęz. niemieckim Leerlaufsteller oznacza tzw. nastawnik biegu jałowego (wolnych obrotów), a po naszemu silnik krokowy przepustnicy, który w naszych alfach jest jednocześnie czujnikiem położenia przepustnicy.
Diagnosta zrobił prawdopodobnie test krokowca, który dał wynik pozytywny, więc z tego by wynikało, że krokowy masz raczej sprawny.
Ty też, jak już będziesz dysponował kablem i oprogramowaniem, będziesz mógł sobie taki test wykonać w każdej chwili.
Będziesz mógł wtedy wykonać również wiele innych testów różnych elementów, np. wiatraka chłodnicy, itp.
Ja sądzę, że diagnosta wykonał reset parametrów samoadaptacji ECU (Selbstadaptationparameter), tylko jest pytanie, czy zrobił to prawidłowo.
Po wykonaniu takiego resetu należy w odpowiednim czasie ponownie włączyć zapłon (i nie pamiętam, czy czasami nie trzeba ponownie uruchomoć programu), a jeśli to nie nastąpi reset nie będzie przeprowadzony.
Ponadto po resecie należy uruchomić silnik i nie dotykając pedału gazu nagrzać go do załączenia sie wentylatora.
Co do samego krokowca to nie jest wykluczone, że ma już jakieś luzy na przekładni i inaczej się zachowuje niż ten podmieniony, ale ja bym się tym nie sugerował, bo każda zmiana krokowca powoduje różne reakcje, jak chodzi o obroty.
Natomiast co do przepustnicy to nie pamiętam, czy czasami 2,0 TS nie ma większej gardzieli niż 1,6 TS.
Jak chcesz to wieczorem zmierzę swoją przepustnicę i Ci napiszę, a Ty zmierz swoją.
Było to tak że koleś zrobił ten reset, pogadał z 5 minut i kazał mi jechac bo nie miał czasu, stwierdził tylko ze prawdopodobnie przepływka powietrza jest uszkodzona. Ta przepustnica z 1.6 tez ma na gorze komputer i te dwie duze kostki wpiete do niego, wiec nie wiem czy to by sie nadawało.
- - - Updated - - -
Jesli nie jest to dla ciebie kłopot to możesz zmierzyć srednice przepustnicy, jak wroce z pracy to tez to zrobie, ale nie mam sufmiarki, zrobie to linijką czy coś, mniej wiecej jakiś wynik bedzie
No to z tego, co piszesz to prawdopodobnie reset był źle zrobiony, a przepływkę masz dobrą.
To ECU z 1,6 się nie nadaje (nie będę pisał dlaczego), więc sobie tym głowy nie zawracaj i nawet nie próbuj go podłączać.
Wieczorem zmierzę średnicę gardzieli w przepustnicy i Ci napiszę.
Skoro tak mowisz to nie bede sobie zawracal glowy tamta przepustnica, ewentualnie krokowca moge wziasc bo chyba sie nada?
- - - Updated - - -
tamten przynajmniej nie falowal, a po resecie falowanie moze ustapic?
Może, ale nie musi.
O falowaniu było już tyle tematów, że możesz zrobić z tego doktorat albo nawet habilitację.
Tu np. jest dobra lektura: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...win_spark.html
@SG0240, kolego ja bym zamieścił jakieś zdjęcie, ze strzałkami gdzie odma, gdzie ECU, MAF, itd.... -------- małe wtrącenie, w M 15.5 jest diagnostyka silnika krokowego i reset parametrów adaptacyjnych ECU....to dwie rózne rzeczy.....diagnostyka silnika krokowego robi 13 kroków, w czasie tych kroków przepustnica jest otwierana na maksa i co 8 stopni zamykana.... aby to zobaczyć należy ściągnąć rurę gumową z przepustnicy..... w ostatnim kroku ECU zamyka przepustnice całkowicie..... teraz wyłączamy program , kluczyk i włączamy zapłon kluczykiem z powrotem..... ECU przeprowadza adaptację przepustnicy na podstawie poprzednich kroków....po uruchomieniu silnika ECU będzie adaptował obroty biegu jałowego.... teraz reset parametrów adaptacyjnych ECU.... składa się z dwóch kroków, reset parametrów ECU, wyłączenie programu, zapłonu kluczykiem, odczekanie 60 SEKUND !!!!! po włączeniu zapłonu sprawdzenie czy się wykonał poprawnie reset, czyli parametry FRA = 1, TRA = 0..... jeśli są inne parametry reset ECU nie wykonał się.... jeśli parametry sa poprawne nalezy wykonać drugi krok, czyli adaptację ECU , uruchomić silnik bez dotykania pedału gazu i poczekać aż załączy się wentylator silnika, tak z dwa razy.... jeśli silnik zgaśnie to uruchomić go jeszcze raz, jak zgasnie trzeci raz to nalezy go uruchomić z nacisniętym pedałem gazu ale adaptację należy przeprowadzić podczas jazdy, tak z 10 - 20 km , podczas jazdy stosowac rózne techniki jazdy, szybko, wolno, dynamiczne dodanie gazu.... -- powodzenia --- serwis Boscha.
nie wiem czy już pisałem ale razem z kablem dostane program "Fiatecuscan" da sie coś tym zrobić? bo słyszałem ze jakis kulawy ten program. Alfadiag połaczy sie z tym kablem?
- - - Updated - - -
Wszystko ok, ale jakim programem? Fiatecuscan nadaje sie do tego? zamówiłem kabel i program Fiatecuscan bedzie do kabla, ale czy np moge inny program zainstalowac i czy bedzie wspołpracował z tym kablem?
FES, MES, czasami zle robią reset ECU i inaczej mają opisane parametry TRA, FRA, chyba FRA i DTV.... dla M1.5.5 jest dedykowany program Alfadiag, chyba tak jak radził kolega bubu321...., strona 52, na samym dole w podwieszonym temacie tsdiag, alfadiag,...... Alfadiag łączy się poprzez kabel VAG KKL , taki jaki masz otrzymać.... reset ECU nie wykona diagnostyki silnika krokowego.... podczas resetu parametrów adaptacyjnych (reset ECU jak to wy nazywacie) ECU wykonuje rozrzeszone funkcje diagnostyki ale nie wykonuje testów silnika krokowego.... wykonuje tylko jego adaptację, czyli końcowy test silnika krokowego aby dopasować obroty biegu jałowego.....
jaka kolejność? krokowaca a potem reset ECU, czy sam reset ECU zresetuje krokowca?
ja bym zrobił test silnika krokowego a potem reset ECU.... jak żle złożyłeś silnik krokowy to dalej będzie 2000 obr/min..... ale bym sie nie martwił na zapas.